Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening etter blodpropp

Blodpropp i vene, når og hvilken trening bør man da begynne med ?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. januar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 Det finnes ikke noe eksakt svar på når du kan begynne å trene igjen, og svaret vil variere fra person til person. Som en generell tommelfingerregel vil jeg si at hvis du føler deg i god form, og ikke har noen særlige plager, er det greit å trene igjen, men jeg ville likevel ha forhørt meg med egen fastlege.

 Du skriver ingenting om alder eller hvor lenge siden det er siden du fikk blodpropp, samt hvor blodproppen satt – noe som gjør at svaret blir veldig generelt.

 Når det er sagt viser forskning at både kondisjon og styrketreningen er positivt etter blodpropp og gjerne en kombinasjon av disse. Grunnen til det er at fysisk aktivitet er med på å skape en god lipidprofil og dermed påvirke avleiringer i blodårene og dannelsen av nye propper i en gunstig retning.

Utholdenhetstrening/kondisjonstrening bidrar til at kroppen danner nye blodårer – dette er positivt. Og generelt vil fysisk aktivitet være med på å forebygge blant annet blodtrykk/hjerte/karsykdom.

Når det gjelder styrke kan du godt trene det – men være obs på at du ikke nødvendigvis presser deg maks – fordi blodtrykket da kan stige ganske høyt. Har man fortsatt plakkdannelser kan det da føre til at plakk som ligger der løsner. Men helt vanlig styrketrening er helt ok.  

Du kan lese mer om blodpropp her.

Lykke til med treningen, veldig positivt at du vil komme i gang med treningen igjen.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøidem, spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold

Hjerte-/lungesykdom og kosthold

Hvilken sammenheng er det er mellom hjerte- og lungesykdommer og kosthold?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Når det gjelder hjerte- og karhelsen spiller kostholdet en sentral rolle, både i forebygging og behandling. Kostholdet påvirker mange fysiologiske funksjoner som er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, slik som kolesterolnivåene i blodet, blodtrykk, blodsukker, nyrefunksjon, blodkarenes funksjon m.m. I tillegg har kostholdet avgjørende betydning for kroppsvekta, som i sin tur påvirker hjerte- og kar-risikoen direkte. 

Du finner mye informasjon om kosthold og hjerte- og karsykdommer på våre nettsider, blant annet her: Kosthold.

Når det gjelder lungesykdommer har sammenhengene med kosthold vært mindre undersøkt. Om kosthold påvirker utviklingen av lungesykdom er uklart, men noen nyere undersøkelser tyder på at det kan bidra: Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Kosthold er uansett også viktig for lungesyke pasienter. Det kan blant annet være bra for utholdenheten og er med på å forebygge underernæring og tap av muskelmasse. Les mer her: Kols og kosthold.

 

Allergi

Klør i øynene av hvetemel

Hei! Har en gutt på snart 12 år som har allergi mot burot, gress og bjørk. Nå i det siste har han begynt å klø veldig i øynene når han er på kjøkkenet og bruker hvetemel. Han har ikke noe allergi mot noen mat-typer som vi vet om, og heller ikke symptomer på noe form for gluten allergi e.l. Men synes det er litt rart at han plages med at det klør sånn i øynene når han skal bake/lage mat.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er ikke uvanlig at pollenallergikere reagerer på støv fra hvete. Hvete er et gress som kan kryssreagerer med andre gress-sorter. De aller fleste som får symptomer eller positivt utslag på allergitester på hvete, tåler å spise matvarer av og med hvete.

Allergien til din sønn kan behandles med øyedråper og/eller antihistamintabletter og han kan fortsette å spise hvete som før. I den grad det er mulig kan han unngå hvetestøv.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Ultralydkontroll etter blodpropp i leggen

Når jeg har avsluttet en 3 mnd kur etter blodpropp i en fot. Skal det da undersøkes med ultralyd om at blodproppen er oppløst eller fortsatt er der ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke nødvendig med rutinemessig ultralydkontroll etter endt behandling for blodpropp. Hvis du derimot fortsatt har symptomer som smerter, hevelse eller annen ubehag, kan det bli aktuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Influensa uten feber?

Hei. Kan man få influensa når man har tatt vaksine uten å få feber? Har astma så jeg tar vaksina hvert år. Vi er 6 i familien og alle de andre har ligget med influensa og masse feber. Nå ligger jeg med verk i kroppen, hodepine, hoste - helt slått ut. Fryser- men har ikke feber. Kan det likevel være influensa?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan likevel være influensa. Hovedpoenget med vaksinen er at du ikke skal bli influensasyk i det hele tatt. Men en effekt er også at dersom du blir smittet, vil du kunne få et mildere forløp hvis du er vaksinert. Det kan hende at det er denne effekten du opplever.

En annen forklaring kan være at du egentlig har fått et annet mildt virus samtidig som de andre har fått influensa.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter tross stenting

Hei Jeg er nå 50 år og ble mars 2015 stentet ( 2 stk ) ved Arendal. Jeg har lest at det er vanlig med stent smarter etter inngrep , men nå nesten 2 år etter får jeg fortsatt vodt innimellom også når jeg ligger stille på siden i sengen ( spesielt da ) Har sagt fra til min fastlege og de finner ikke noe ut av dette på ekg. Kan stenten liggetrangt når jeg ligger på siden ? Jeg er nok en karftig kar og noe overvektig 184/110 kg Røyker ikke og spiser sunt, prøver å tene en del men får ofte litt smerter , dette skyldes også astma som gjør at jeg fort blir andpusten og tørr og da ikke orker mere. Det er jo ikke noe moro og klage til fastlegen og bli undesøkt og de ikke finner ut av noe og bare bli beroliget med at alt er bra,.Nevnes forøvring at jeg klager sjeldent eller aldri. Hilsen litt bekymret kar fra Telemark

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er viktig at du sier i fra når du føler noe ikke stemmer. Fastlegen opplever det neppe som mas.

Vondt i brystet kan skyldes mange ting. Både banale og mer alvorlige. En trang kransåre kan gi smerter i brystet, men det kan også plager i muskler, skjellett, lunger, spiserør og andre tilstander. Siden du allerede er stentet er man selvfølgelig ekstra obs på om dine smerter skyldes nye trange årer. Hjertesmerter, eller stentsmerter skal normalt ikke påvirkes av leie i seng/sofa. Kanskje er det heller muskelplager?

På en annen side skriver du at du får plager også hvis du trener. Det er mer bekymringsfullt og kan tyde på kransåresykdom.

Uansett synes jeg det er viktig at dette avklares nærmere. Du bør be fastlegen din henvise deg til et arbeids-EKG. Da blir du belastet på en ergometersykkel samtidig som hjertet overvåkes med et EKG. Denne testen kan si litt mer om hvor plagene dine kommer fra.

Lykke til og mvh,

Wasim Zahid

Lunge

Medisner og hjertekrampe

Hei. Jeg har prøvd symbicort, men får veldige kramper i hjertet. Inebærer det at en får hjertekramper av alle beta 2 ogonister.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være at du ikke vil oppleve krampene i hjertet hvis du benytter deg av en annen type medisin, selvom den er  i samme gruppe som Symbicort. Det er mange medisiner å velge mellom og du bør ta opp med fastlegen hvordan du har reagert på Symbicort og om du event kan  prøve ut et annet inhallsjonsprepperat.

Lykke til!

Mvh Hilde

Astma og medisiner

Hei. Har vært inne på nett og lest om ulike astma medisiner. Funnet frem til Aerobec Alversco Asmanex Becloment Flutide og Giona. Vet du om noen av de er sterkere/gir bedre effekt ennn andre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kommet veldig mange inhallasjons medisiner de siste årene. Du bør ta opp med fastlegen event en lungespesialist hva som kan passe best for deg. De medisinene du nevner er alle i samme gruppe og inneholder kortison. Det finnes også en medisingruppe som er en type kombinsjonsprepparat, som inneholder både kortison og langtidsvirkende medisin. Det er disse to gruppene det er mest vanlig å benytte i forhold til astma behandling.

Mvh Hilde

 

Lunge

Kols og trening

KOLS og trening Er 1 time pr. dag på ergometersykkel god nok trening for en KOLS-pasient? Jeg vet ikke hvilket stadium jeg er på, men jeg klarer meg bra i hverdagen og sykler mye om sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du trener, men det er  ikke nødvendig med hver dag, kanskje du skal prøve å variere med litt styrketrening innimellom. Du kan event snakke med en fysioterapeut og få et treningsprogram som du kan utføre hjemme med enkle øvelser i forhold til styrke. Det er også mulig å søke seg inn til lungerehabilitering hvor du kan få lære mer om hvordan trene riktig og leve best mulig med kols.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til med treningen!

Mvh Hilde