Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hva slags hjelp finnes?

Hei. Jeg har en pappa med kols. Han har røkt i mange år, men har trappet ned. Han har også hatt hjerteinfarkt.( i fjor) Jeg bor langt unna, så ser han ikke så ofte. Han sier han har 40% lungekapasitet. I jula så jeg han( da hadde jeg møtt han i juni) Han var betydelig redusert, og hostet og hostet. Han sover ikke om natta. Han har gått på hostedempende, men ikke nå lenger. Han får ikke hostet opp slimet. Jeg er bekymret og lurer på om det finnes noe annet tilbud enn å bli overlatt til seg selv hjemme. Fastlegen sier han må ta en dag av gangen. Fins det noe hjelp å få? Det er også vanskelig å føre samtale over telefon. Burde han vært lagt inn på sykehuset en periode, slik at han får sove? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være at din far kan ha glede av et rehabiliteringsopphold på en klinikk som innehar lungerehabilingering. Der kan han få en ordentlig gjennomgang av medisiner og undersøkelse hos lungespesialist + lære hvordan han skal leve best mulig med sine helse utfordringer. Det kan være litt ventetid på slike steder, så han bør nok i første omgang snakke med fastlegen om å få noe som kan virke slimløsende, for det kan være derfor han sover lite på natten.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge, Rettigheter

Avslag på lungetransplantasjon

Hei. Jeg har hatt problemer med lungene siden 2003. Har ikke fått noen klar diagnose. Er HIV-positiv og hvert til behandling og kontroll for dette hos på Rikshospitalet. Jeg kom inn der med pcp og var meget dårlig. Jeg har ikke fått tilbud om noe behandling/medisiner annet enn prednisolon. Ikke fått noen klar diagnose. Noen leger sier alvorlig kols og andre sier lungefibriose. Jeg ble så dårlig nå i våres og fikk lungekolaps. Pnaumothoraxs 3 ganger. Jeg ble sent til Rikshospitalet til vurdering om transplantasjon. Plutselig var det så alvorlig at det var snakk om transplantasjon. Jeg hadde ikke fått noen signaler eller ingen av legene jeg hadde kontakt med ved Riksen fortalte om omfanget av skadet vev og jeg fikk heller ingen tilbud om behandling. Jeg fik avslag muntlig. Jeg trodde en sånn avgjørelse ville jeg få en skriftleg vedtak på. Har jeg klagemuligheter eller mulighet for en annen vurdering. Jeg er på DPS og har hvert der i 5 mnd. Blir dårligere i pusten og mye angst. Fortvilet pasient... Hva kan jeg gjøre..

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at du er utredet med sikte på lungetransplantasjon og at konklusjonen var negativ. Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2 har du rett til å få en begrunnelse for hvorfor du ikke godkjennes for lungetransplantasjon. Rikshospitalet eller ditt lokalsykehus skal også gi deg informasjon om hvordan de vurderer din helsetilstand og hvilke behandlingstiltak som er aktuelle fremover.

Du kan be om en ny vurdering av grunnlaget for å avslå lungetransplantasjon. Men i Norge er det kun Rikshospitalet som utfører lungetransplantasjoner. Det betyr at ingen andre sykehus i Norge kan foreta slike vurderinger. Du har ikke rett til å få en ny vurdering av et sykehus utenfor Norge. Det er mulig å klage til Fylkesmannen. Men fylkesmannen vil nok kun ta stilling til saksbehandlingen og ikke de faglige vurderingene som er gjort.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Arv og blodpropp

Kan en blodpropp i en arterie og en i en vene beskrives som en arvelig faktor ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodpropper i arterier og vener kan ha ulike årsaker. Noen ganger kan de skyldes en arvelig disposisjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arytmi og blodpropp

Hvis man plages med arytmi kan det være årsak til å få blodpropp i en vene ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, arytmier gir ikke blodpropper i vener. Enkelte arytmier, feks atrieflimmer, kan lage blodpropper, men disse havner da i arteriene og ikke venene. Blodpropper i arterier er alvorlige og kan forårsake infarkt i det organet de havner i. Derfor må pasienter med atrieflimmer ofte bruke blodfortynnende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vagifem og blodpropp

Kan behandling med Vagifem som er et hormonpreparat være årsaken til min blodpropp i leggen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er jo vanskelig å si. Vagifem kan forårake blodpropp i svært sjeldne tilfeller, men om det har vært grunnet akkurat i ditt tilfellet vet man jo ikke. Har man hatt blodpropp, skal man ikke bruke vagifem videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan ibux kombineres med valsartan og amlodipin?

Jeg bruker amoldipin og valsartan for høyt blodtrykk. Er det skadelig å bruke ibux i forbindelse m disse.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Denne kombinasjonen går i de fleste tilfeller helt fint, men særlig hos eldre og litt skrøpelige pasienter kan ibux øke risiko for nyresvikt og redusere den blodtrykks senkende effekten noe. Dersom du heller kan velge f.eks. paracetamol, så er nok det gunstigere.

Hjerte/kar

Kan betablokkere gi svimmelhet?

Kan betablokkerr gi svimmelhet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ja, det er en ikke uvanlig bivirkning som kan oppstå hvis blodtrykket og/eller pulsen blir for lav. Det er gjerne et tegn på at dosen av medisin er for høy.

Hjerte/kar

Hjerteflimmer, angst og livskvalitet

Hei! Jeg er 60 år og har hatt hjerteflimmer som måtte behandles med elkonvertering 2 ganger i løpet av 2,5 mnd. Jeg er i full jobb, (lektor i ungdomsskolen), har alltid hatt god helse, er ikke overvektig, røyker ikke (sluttet for 20 år siden), spiser sunt, er svært måteholden med alkohol og trener jevnt. Jeg er derfor ganske satt ut av dette, og det har lagt en alvorlig demper på livskvaliteten min. Jeg er nå satt på medisinene Selo-Zok og Xarelto.

Jeg har 5 barn, og har alltid taklet og organisert mange parallelle arbeidsoppgaver samtidig, men de siste 3-4 årene økonomisk stress etter en skilsmisse. Kan det være årsaken? Hvordan takle angsten for nye anfall? Og hvordan forstå råd som at jeg må være forsiktig med grønne grønnsaker, urtete, tran, trening (hvor går den grensen?) og alkohol (enda mindre enn nå, kanskje 6-8 glass vin pr. år?)

Jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg kan leve uten denne angsten? Jeg må legge til at alle andre prøver, som blodtrykk, blodprosent og alle andre blodprøver/røntgen/ultralyd er helt ok. Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ofte spreke, ellers friske personer som får atrieflimmer. Husk at flimmer er vanlig, og ikke farlig når du også bruker blodfortynnende (xarelto). Det er forskjell fra person til person på hva som utløser anfall, men stress og bekymring kan helt klart bidra. Jeg vil i utgangspunktet anbefale at du prøver å leve mest mulig normalt og gjerne spise grønnsaker, trene, drikke te og ta deg et glass vin i ny og ne uten bekymring. Ekstreme treningsøkter vil nok kunne øke sjansen for tilbakefall. Det høres ellers ut som at du kan være en mulig kandidat for flimmer ablasjon (et lite inngrep i hjertet) dersom du skulle få flere plagsomme tilbakefall. Med et slikt inngrep har du gode sjanser til å leve mange år uten nye anfall. Se gjerne linken. Lykke til! https://www.lhl.no/klinikkene/vare-tjenester/operasjoner-og-invasiv-kardiologi/hjerteflimmerbehandling---ablasjon/

Hjerte/kar

Skille mellom hjerteinfarkt og astmaanfall

Hvordan skiller dere angina/hjerteinfarkt og astmaanfall? En mann på over 50 år har hatt tette årer, lite hjerteinfarkt og alvorlige astmaanfall. Det er lett å tenke at smerter i brystet er angina, og pusteproblemer er astmaen. Men ved en del tilfeller lurer vi på om vi tar feil. Er vi usikker tas både nitroglyserin og astmamedisin. Det var nettopp et nytt tilfelle med kraftige brystsmerter. Tror ikke det har vært så kraftig etter utblokkingen. Nitroglyserin hjalp. Det går helt fint nå, så jeg vet ikke om det har noen hensikt å kontakte lege. Men jeg ønsker å vite mest mulig om sykdommene og hvordan jeg som pårørende bør tolke og takle de. Ikke minst når jeg bør ringe etter akutthjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ved brystsmerter som ikke responderer godt på nitro og varer > 15 min bør dere kontakte lege akutt. Hos de fleste anginapasienter er symptomene varianter av brystsmerter/klem/svie/snøring i brystet evt. mot hals/skulder/rygg/ve.arm. Noen pasienter har ikke brystsmerter, men blir tungpustet i stedet og da kan det være vanskelig å skille symptomene fra astmaanfall. Ved brystmserter bør dere forsøke nitro, ved kun pusteproblem er astmamedisin mest aktuelt. Det høres fornuftig ut å forsøke begge typene medisin hvis dere er i tvil, men husk at mye astmamedisin kan få opp pulsen og i teorien øke surstoffbehovet til hjertet slik at et anginaanfall kan forverres. Ved økende anginatendens bør dere uansett kontakte legen for en gjennomgang av medisiner og en vurdering av behov for videre utredning. Lykke til.

Hjerte/kar

Trener man sykemelding etter hjertekateterisering?

Trenger man sykmelding etter hjerte katarisering?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dersom du har gjennomført en ukomplisert hjertekateterisering så trenger du i utgangspunktet ingen sykemelding.