Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ung mann med brystsmerter

Hei! Jeg er en delvis aktiv mann på 24 år. For noen år tilbake hadde jeg mine første brystsmerter under en intens treningsøkt. Smertene var trykkende og skarp, men moderat. Jeg vurderte "anfallet" som et tegn på dårlig kondisjon, men tok likevel turen til kardiolog for en belastnings EKG. Jeg fikk ikke smerter under testen. I senere år har jeg fått ubehagelige fornemmelser av harde hjertebank, plutselige anfall av rask puls, og noe som kan minne om en kompensert ekstrasystole, da påfølgende kontraksjon er veldig sterk. Belastnings smertene dukker fortsatt opp under harde treningsøkter, med et smertenivå som krever at jeg avbryter økten. Smertene forsvinner da etter noen minutter. Jeg har også blitt svært sensitiv mot koffeinholdige drikker. Jeg har sluttet med kaffe og energidrikker da dette fører til en ganske sterk tremor i hendene, og "kriblefølelse" i kropp generelt. Det skal også sies at jeg mest sannsynlig lider smålig av "medisinstudent syndromet", men alle nevnte symptomer er fremdeles markante og har vedvart over lengre periode nå. Håper dere har noen tips. Et nytt besøk hos kardiolog er også skrevet i kalenderen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Flott at du har hatt en normal sjekk hos kardiolog. Det betyr at det neppe er noe alvorlig galt med hjertet ditt. Husk også at sannsynligheten for at du i utgangspunktet skulle ha trange kransårer til hjertet (som årsak til brystsmerter) er meget liten gitt din unge alder. Andre, ufarlige årsaker til smertene er vesentlig mer sannsynlig og ganske vanlig hos unge idrettsfolk (f.eks. smerter relatert til mekaniske forhold i brystkasse ved fysiske anstrengelser og kraftig respirasjon). Hjertebank er vanlig og oftest ufarlig. Engstelse/bekymring forverrer gjerne symptomene. "Medisinerstudent-syndromet" er velkjent og noe mange har kjent på i perioder,- prøv å koble inn fornuft/sannsynlighetsberegning og ikke la engstelsen ta overhånd! Lykke til.

Hjerte/kar

Max puls og atrieflimmer

Hei. Spørsmål om høy kondisjonstrening trening og test av maxpuls. Kvinne 47 år,brystkreft 2006. Innlagt sykehus etter sterk hjerteflimmer etter puls trening 2012(ubehag med pust flere ganger under trening ca. 6 mnd.tid. Trodde dette skyldes dårlig kondisjon og overvekt). Ble da samtidig påvisk AV-blokk grad 2 (mulig bivirkning cellegift)? Går på Selo-zok 12,5 mg daglig. Sliter med litt lavt BT,men fungerer greit. Trener i dag gjevnlig kondisjon,men tørr ikke ta meg helt ut. Trener spinning og step. Liker også fjellturer,men kjenner litt "ubehag" (pust og hjertebank) i tyngre motbakker.Usikker på om det er ok å bare presse seg videre da, eller la det være? Ønsker også å ta maxpulstest,men usikker på om dette har noe for seg? Takk for eventuelle svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er dessverre slik at tendensen til atrieflimmer gjerne øker på etterhvert som vi blir eldre. Vi vet også at ekstreme treningsøkter kan være en av flere faktorer som kan utløse flimmer-anfall. I ditt tilfelle så har du en viss beskyttelse av selo zok. Som du kanskje kjenner til så er idrettsfolk noe mer utsatt for flimmer, men mange som har hatt slike anfall velger alikevel å trene på det nivået de trives med. I ditt tilfelle er nok sjansen for at du får et nytt anfall ved å presse deg liten, men antagelig noe høyere enn hos personer som aldri har hatt flimmer. Dersom du kjenner deg dårlig er det kanskje ikke et poeng å presse seg for hardt. Du må gjerne teste max puls om du føler at det er interessant, den vil nok være litt redusert hos deg på grunn av selo zok.

Hjerte/kar

Utredning for angina pectoris

Hei Jeg er 30 år og gravid i uke 21. Jeg lurer på om jeg kan ha fått angina pectoris. Dette ligger veldig til familien. Min mor har det, min onkel har det og min morfar hadde det (han måtte også få ny hjerteklaff). Min farmor hadde også dette.

Har etter graviditeten hatt flere "anfall". Disse har alle kommet når jeg enten har vært veldig stresset, fysisk aktiv (bratte bakker i rask gange funker dårlig) eller hatt psykisk påkjenning. Anfallet utarter seg som smerter i brystet. Jeg har vansker med å puste ordentlig og det eneste som får anfallet til å gi seg er å slappe av. Jeg klarer lettere kontrollere anfall som kommer fra fysisk aktivitet.

Var hos fastlege og hun tok en EKG, hadde ikke anfall når hun tok dette så min EKG var ok. Hvordan kan jeg gå frem for å bli skikkelig vurdert?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. De fleste anfall med ubehag i brystet er heldigvis ikke angina pectoris, og det er i utgangspunktet usannsynlig at du som ung kvinne skal få denne tilstanden. I enkelte slekter så ser vi imidlertid en overhyppighet av angina i ung alder, og dersom dine slektninger fikk sykdommen som unge så vil jeg anbefale at du diskuterer med fastlegen din en henvisning til hjertelege for videre utredning. Fastlegen din vil også vurdere din risikosituasjon i forhold til kolesterol, blodtrykk, blodsukker, evt. røyking og arv og om det foreligger tegn på andre tilstander som kan forklare plagene (f.eks. fra mage/spiserør). Uansett så er det viktig å prøve å slappe av så godt som mulig nå, og gjøre en ekstra innsats for å unnngå stress og større påkjenninger. Lykke til!

Hjerte/kar

Er LDL kolesterol på 1,5 OK etter 2 hjerteinfarkt?

Hei! Kan det vere farlig/uheldig å ha for lavt kolesterol? Har hatt 2 hjerteinfarkt i 2013 og 2014 og blir fulgt opp av fastlege og lipidklinikk. Står no på Albyl E 75mg Crestor 40 mg Selo-Zok 25 mg Ezetrol 10mg Måtte i oktober 2016 starte opp på Ezetrol 10 mg pga at ldl kolesterolet var stege til 2,1 Prøvesvar frå blodprøve tatt 02.12.16 S- kolsesterol 2,9 Triglyserid 1,10 Hdlkolesterol 0,8 Ldlkolesterol 1,5 Tenker då på om eg er overmedisinert? Er det ugunstig at det "gode" kolesterolet er så lavt? Lurer også på om eg i (sjeldne) tilfeller kan bruke Ibux 200/400 mg? T.d. så har eg influensa no og verker i heile kroppen, føler at det innimellom ikkje er nok med 1g Paracet. Kan eg supplere paracetten med ibux? Eller noko tilsvarande? Og om eg skulle f.eks få hovudverk og det kun er ibux å få tak i, kor "farlig" er dette som eingongstilfelle?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at LDL kolesterolet ditt har kommet under 1,8. Det er noen studier som tyder på at meget lavt kolesterol kan ha uheldige sider kanskje delvis fordi personer med slike kolesterol-verdier kan lide av avmagring og/eller andre sykdommer. LDL verdi på 1,5 bør være en fin verdi for deg. Du kan ta ibux 200 mg en sjelden gang iblant, men risikoen for blødninger (f.eks. i mage/tarm systemet) er noe øket når du bruker albyl-E. I første rekke så bør du forsøke paracet, evt paralgin forte ved sterke smerter

Lunge

Utviklet tuberkulose?

Hei. Jeg fikk beskjed om at jeg "naturlig smittet" av tuberkulose som barn og kunne derfor ikke ta BCG-vaksinen. Ble fulgt opp årlig på tuberkulose poliklinikken med lungerøntgen og legesjekk til midten av 20-årene. Er nå snart 40. Har siden november hatt flere tilbakevendende runder med feber, slim, hoste, tungpust, slapp. Er det grunn til bekymring for at det kan ha utviklet seg til en aktiv tuberkulose? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 16. januar 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

 

 

Takk for spørsmål. Jeg ville ikke vært veldig bekymret, men når man har latent tuberkulose (det er det det kalles hvis man har blitt smittet av tuberkulosebakterien tidligere) så finnes det en sjanse for at bakterien "våkner opp" og man utvikler sykdom/aktiv tuberkulose. Hvis du fortsatt føler deg dårlig ville jeg anbefalt å få det sjekket. Du bør fortelle legen denne bakgrunnshistorien slik at det kommer med i vurderingen hvis du får en ny runde med tilbakevendende sykdom. Tuberkulose er så sjelden i Norge nå, at det ikke er det første helsepersonell tenker på.

Lykke til og ta gjerne kontakt på nytt hvis noe er uklart eller du har flere spørsmål.


 

 

 

Fysisk aktivitet

Fall på Isen

Hei For 6 mnd siden datt jeg uta for der jeg bor, ca 1 mnd etter begynte jeg og få vondt i korsryggen og utover hofta og ned til kne. har kjent renning i kne dan og van. Merker mest at det er smerter når det er kaldt ut. Lurer på hva dette kan være. lurer på om dere har noen råd på osen jeg kan bli bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 16. januar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Takk for spørsmål

Det er desverre vansklig å svare på uten en fysisk undersøkelse.

Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din slik at du får sjekket det opp ordentlig.

God bedring.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Fysisk aktivitet

Trening og muskelvekst

Hei. Det sies at for å få maksimal muskelvekst så bør man øke vekt på f.eks knebøy for å få progresjon. Hva vil skje hvis man bruker samme vekt, men øker repetisjoner, hele tiden. Vil dette ha samme effekt, eller vil muskelvekst avta etter en stund, uansett hvor høyt man går i repetisjoner?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 16. januar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei

 

Tusen takk for spørsmål.

 

Det er riktig at for å øke muskelveksten er det tyngre vekter som gjelder. Dette fordi musklene våres trenger å bli belastet nok for så å kunne bygge seg opp å bli sterkere.

 

Når det gjelder musklene våres er de satt sammen av to forskjellige typer muskelfibre, de langsomme (type 1) og de hurtige (type 2). Type 2 er eksplosive, dvs vi kan løfte tyngre/sprint, mens type 1 er utholdende. Det er individuelt hva slags sammensetning hver enkelt person har, dvs at noen vil respondere raskere på en treningsform enn andre og vice versa.  

 

For å bli sterkere i muskulaturen, må belastningen ligge på minimum 50-60% av muskulaturens maksimale yteevne. Utviklingen av sterkere muskulatur skjer etter bare et par dager, men det er først 4-6 uker etter oppstart du virkelig kan begynne å merke det. For å finne ut dette kan du teste deg selv for å finne ut hva som er din maksimale styrke. Maksimal styrke test: Det tyngste du klarer å løfte på 1 repetisjon (1.RM eller 100% av muskulaturens yteevne).Det kan være verdt å merke seg at testen er utfordrende å utføre nøyaktig og at skaderisikoen kan være stor.

Ved få repetisjoner med tyngre vekter er det primært maksimal styrke vi trener opp. Ved lettere vekter og høyere antall repetisjoner er det primært muskulaturens utholdenhet som blir trent.

 

Hvor høyere antall repetisjoner du har, desto mer utholdende vil muskulaturen din bli, men maksimal styrken vil ikke øke i samme skala som ved trening med tyngre vekter. Det vil også være begrenset antar jeg hvor høyt antall du etter hvert vil øke antall repetisjoner til.

 

Er det økt muskulatur du ønsker, anbefales det å for eksempel trene slik; 5-6 repetisjoner, så tungt at det er nettopp det du klarer. Gjerne 4-5 sett pr øvelse. Merk at også muskelgruppene våres er forskjellig , så såkalt benmuskulatur er mer eksplosiv og kan respondere godt på dette, mens arm/biceps for eksempel er mer utholdende og kan dermed trenge lengre tid for å bygge opp maksimal styrke.

 

Lykke til med treningen!:) Er det noe mer du lurer på er du velkommen til å sende meg en mail på: iselin.lovhoiden@lhl.no.

 

 

 

Allergi

Peanøtter og forebygging av allergi

Hei. Stemmer det at leger idag anbefaler introduksjon av peanøtter på barn ned til 4 mnd for å forebygge allergi? Leste Dagsnytt som refererte til dere som kilde. Stiller meg litt kritisk mtp helsedirektoratet anbefaling om fullamming/mme frem til 6 mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er forskning som viser at å introdusere fast fødetidlig, helt fra 4 måneder samtidig som mor ammer, forebygger allergiutvikling. det gjelder også for peanøtter. Helsedirektoratet følger WHOs rettningslinjer for amming som er fullamming til 6 mnd. Flere fagmiljøer i Norge har uttrykt uenighet med 6 måneders anbefalingen, samtidig som svært mange mødre ikke klarer å gjenomføre fullamming til 6 mnd. I retningslinjene åpnes det derfor for å gi tilleggsernæring tidligere.

Land vi kan sammenligne oss med sier fullamming til 4 måneder, bla Sverige med støtte fra barnelegeforeningen. Fra et allergiforebyggende perspektiv er det mye som tyder på at fast føde fra 4 mnd er gunstig. Bakgrunnen for 6 mnd anbefalingen er bla at morsmelk er en trygg og sunn næring for spedbarn og råd i forhold forebygginga av andre sykdommer.

Håper dette var litt oppklarende.

Lykke til

Hilsen Helle

Rettigheter

Rett til permisjon med lønn for ledsager som følger pasient til sykehus?

Jeg ble operert,og fikk et skriv med at jeg måtte ha ledsager med pga narkosen. Min mann ble med,har han rett til permisjon med lønn da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Han har ikke rett til permisjon med lønn. Men etter pasientreiseforskriften dekkes:

En reiseledsager har rett til å få dekket dokumentert tapt arbeidsinntekt med kr 125 per time. Tapt arbeidsinntekt dekkes med inntil åtte timer per døgn.

Kravet om dekning sendes til Pasientreiser. Se: pasientreiser

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk og puls

Hei, jeg er 60 år og har fått 2 stenter for 1 år siden sliter med blødninger som de ikke finner årsaken til annet enn at de mener det er de blodfortynnende medisinene eg går på som gjør det. Sliter nå med veldig varierende blodtrykk / hvilepuls. På kveldstid er jeg nede på 102/62 snitt, på dagtid 123/78. Nå har jeg episoder på hvilepuls på dagtid på 162/105 - 155/100 og har frysninger. Egne målinger blir ikke hørt på av min lege . Kun noen få skritt fra stua til gangen er nok så kan det ruse opp. Kan noe av dette ha en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor er blødningene? Kun i huden og fra nese etc., eller er det snakk om indre blødninger (i tarm)? Hvis det er indre blødninger må du undersøkes videre på dette.

Ett år etter stenting er det normalt å redusere på blodfortynnende behandling. Man går fra to typer medisiner, til kun én. Kanskje dette vil være nok for å stoppe blødningene i ditt tilfelle?

Variasjon av blodtrykk er normal. 102/62 på kvelden og 123/78 på dagtid er helt normalt.

Blodtrykket går opp når du beveger på deg eller anstrenger deg. Men verdier opp mot 162/105 av bare å gå i stua er i overkant mye. Det kan hende at det bør gjøres endringer på blodtrykksmedisinene dine. Jeg vil anbefale deg å få utført et AEKG med samtidig blodtrykksregistrering. Da får man et objektivt mål på hvordan blodtrykket ditt reagerer på aktivitet. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid