Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Råd mot arytmi

Jeg er en kvinne på 68 år, Jeg har hatt arytmi til og fra siden jeg var ganske ung. Dette er familiært. Høsten 2015 startet det opp igjen og stoppet ikke. Har fått undersøkelse hos kardiolog og fant ut at det ikke var noe galt med hjertet, men arytmi. Fikk da Selo-Zok 50 mg x 2 pr døgn. Dette hjalp de første mnd, men nå har det begynt igjen. Slitsomt. Det er verst når jeg holder meg i ro. Kan du komme med noen gode råd da jeg ikke ønsker mer piller. Jeg tar også medisiner for høyt kolesterol. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kommer helt an på hva slags arytmi du har. Er det feks atrieflimmer? Eller andre typer?

Uansett så er det endel ting man kan gjøre for å lindre plagene. Avhengig av hvilken type arytmi du har, kan du endre medisinene til noen andre tabletter. Ikke ta mer medisiner, kun andre typer. Snakk med legen din!

Ablasjon kan også være et alternativ hvis man er plaget til tross for medisiner. Ablasjon betyr at man brenner vekk elektriske baner i hjertet som forårsaker arytmien. Men igjen så avhenger dette av type arytmi.

Jeg synes du skal be fastlegen din henvise deg til kardiolog på nytt for en ny vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

CT koronar angio

AEKG er jo som kjent ikke en veldig sensitiv metode og CT koronar angio er jo av den grunn blitt veldig vanlig i mange land da det gir kardiologene mulig til å gi en mer velfundert vurdering. Man få jo også samtidig en vurdering av aorta. Hvor mange evt hvilke sentre i Norge utfører pr idag CT koronarangio?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

CT koronar angio er en avansert røntgenundersøkelse som undersøker hjertets kransårer. Den utføres i dag ved de største sykehusene i Norge. Tolkningen av denne undersøkelsen krever både erfaring og trening. Undersøkelsen har både fordeler og ulemper.

Fordelen er at den er såkalt "non-invasiv". Det betyr at kardiologen ikke trenger å innføre et kateter helt inn til hjertet for å undersøke årene, slik man gjør ved konvensjonell angiografi. Men sammenlignet med AEKG er CT coronar angiografi likevel mer "invaderende". Det injiseres kontrastvæske inn i årene, som kan skade nyrene eller gi allergisk reaksjon. Ulempen med CT koronar er at bildekvaliteten på de små blodårene dessverre ikke alltid blir god nok. Stråledosen er også en bekymring, selv denne har blitt betydelige redusert med de nye maskinene. Et annet problem er at dersom man finner en trang åre, kan man ikke gjøre noe med den der og da. Dette til forskjell fra konvensjonell angiografi, hvor kardiologen i samme seanse kan gå inn og åpne den trange eller tette åren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig hjerterytme

Hei jeg føler at hjerte mitt banker litt uregelmessig. Kjenner på det og føler det ikke banker som det skal. Har ikke noe serlige plager i bryste men har hatt. Har en puls fra 70-87. Jeg er redd det er arytmi eller noe sånt. Er det det? Hvor stor er sannsynligheten? Blir levetiden kort med arytmi eller økt risiko for en sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Følelsen av hjertebank eller uregelmessig hjerterytme er et veldig uspesifikt symptom. Det betyr at denne følelsen kan skyldes alt og ingenting. Hos unge mennesker er det uvanlig med arytmier. Som regel er det kun snakk om ekstraslag som alle har, og som nesten alltid er ufarlige.

Noen kan likevel ha en arytmi. Hos yngre mennesker er det vanligst med en såkalt supraventrikulær arytmi. Disse er oftest ufarlige, men kan oppleves som ubehagelige. De forkorter ikke livet. Behandlingen kan være alt fra ingenting, til tabletter og til "brenning" i hjertet hos de som er mye plaget. 

Det viktigste for deg er at du drar til legen og får tatt en hjertetest (EKG) for å se hva dette dreier seg om. EKG har mest verdi om det tas samtidig med at du opplever plagene. Da kan man se på EKGet om du har noen arytmi eller om det bare er en følelse du har. Det kan også utføres ekg som måler hjerterytmen din i flere dager. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko for ny blodpropp etter gjennomgått blodpropp

Hvor stor er sjansen for å få en ny blodpropp i venene når du har hatt en fra før. Denne var i leggen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Risikoen for å få ny blodpropp avhenger av om den første var forårsaket av en underliggende tilstand eller om det ikke var noe underliggende.

Hos de med underliggende tilstand kan så mange som 50% få ny blodpropp.

Hos de uten underliggende tilstand kan så mange som 25% få ny blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsaker til blodpropp

Er det ofte at personer som ikke har grunn til å få blodpropp i leggen får det ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når en pasient får en blodpropp i leggen, ser vi alltid etter mulige underliggende årsaker slik at de enten kan behandles eller unngås i fremtiden. Her er noen av de viktigste årsakene til blodpropp i leggen:

Immobilisering. Hvis du blir sengeliggende i forbindelse med sykdom eller etter en operasjon, har blodet større tendens til å levre seg i årene og danne blodpropp. Derfor gis ofte blodfortynnende behandling til alvorlig syke pasienter som ligger på sykehus. Også etter operasjon gis det rutinemessig blodfortynning for å unngå blodpropp.

Enkelte sykdommer øker risikoen for blodpropp selv du ikke blir sengeliggende:

Kreftsykdom.
Hjerte- og lungesykdom.
Infeksjoner.
Betennelser som ved revmatisme.

Noen er genetisk mer disponert for å danne blodpropper enn andre. Dette kan sjekkes med blodprøver.

Svangerskap øker også risikoen for blodpropp. Spesielt hos de med fedme, alder over 35 år, røykning, dehydrering og store åreknuter.

P-piller og andre hormonbehandlinger kan også øke risikoen noe.

I rundt 25 til 50% av tilfellene klarer vi ikke å finne underliggende årsak.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Vagifem etter blodpropp

Kan man fortsette å bruke Vagifem applikator 10 mikrogram 2 ganger pr. Uke etter at man har hatt blodpropp i leggen og går på Eliquis i 3. mnd

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I medikamentbeskrivelsen står det at tidligere eller pågående blodpropp i en dyp vene (feks i leggen) gjør vagifem kontraindisert. Så hvis du skal følge anbefalingene fra produsentene, så kan du ikke lenger bruke Vagifem. Snakk med legen eller gynekologen din om andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Uklar tilstand med pleuravæske og generell slitenhet.

Hei! Et bifunn fra en ct abdomen/bekken var: "lite grann pleuravæske baktil i begge sider-er årsaken avklart?" Har Bechtrews sykdom og bruker cimzia, revmatologen vet ikke om dette kan ha sammenheng. Det er en uke til jeg skal tilbake til fastlegen. Hva kan dette bety? Jeg er 38 år, 175 høy 70 kg, relativt godt trent, men har det siste halve året vært usedvanelig trøtt og sliten. Jobber som finansrådgiver, men er nå sykemeldt 50%. Ct abdomen ble tatt da jeg har hatt to operasjoner for brokk venstre fossa, har fortsatt endel smerter i magen og uregelmessig avføring. Kjenner et trykk mot brystet og noe sviende mellom skulderblad. Er det vanlig med litt vann i lungene? Hva kan det være? Må jeg gjøre noe? MVH AH

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er nok ikke helt enkelt å svare på, men trenger nok en nærmere undersøkelse av hjerte, lunger og eventuelt blodkar. Det kan være mange årsaker til væske i brysthulen. Når det er dobbeltsidig vil det kunne bety at det ikke en ensidig prosess som ligger bak, men heller en generell årsak som for eksempel generell betennelsestilstand, medikamentelt med mer. I første rekke bør du få avklart symptomene med trykk mot brystet og svie mellom skulderbladene. Generell slitenhet som tilkommer over tid kan være tegn på en sykdomsprosess.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan det være astma?

Hei
Jeg er mann 58 år Har i voksen alder trent fast med løping og styrke og gåturer. Er 1,98 m og veier ca 90 kg I alder 15 – 20 røkte jeg, og har festrøkt litt siden (5 sigarer pr år) – men ikke de siste årene I starten på oktober i fjor startet 2 ukers tørrhoste, som forverret seg til at jeg ble sykemeldt 1 mnd CRP målt til maks 5, ingen tegn til uregelmessigheter på røntgen og CT, ingen utslag på vanlige virus infeksjon i svelg.

Hoste og blankt slim fra svelg og nese har vedvart, og øker ved anstrengelse, spesielt i kulde, med CO2 og støv i luften, opptrer da som anfall med heftig hoste og brekninger. Neste 24 timer er jeg mer slapp og har klem i brystet. Dag 2 kan jeg være relativt ok, men har heletiden lavere oksygen opptak, tyngre pust og dårligere almenntilstand enn før.

Har ikke fått medisiner, tips, diagnose hos fastlege som hjelper, opplever at det som legene ikke kan måle, er de ute av stand til å stille diagnose på. Håper at du på grunnlag av dette kunne gi meg tips om:


• Hva kan jeg gjøre selv for å bli frisk?
• Kan jeg bli helt frisk?
• Hvorfor får jeg det som kan virke som astma nå, i en alder av 58?
• Er fastlegene våkne og oppdaterte nok til å fastslå hva som er feil i luftveiene?
• Hvilke medisin er best med minst mulig bivirkninger?
• Hva er bivirkningene med bruk av astma medisin?
• Tror du jeg har astma?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 13. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Takk for spørsmålene. 

 

Astma kan oppstå i alle aldre, men jeg kan dessverre ikke gi deg et svar på om du har fått sykdommen.

 

Mitt forslag til deg er at du tar kontakt med fastlegen igjen og ber om en utredning for astma. Legen din skal kunne ta noen undersøkelser selv, eller henvise deg til en lungelege. Lungelegen kan gjøre de nødvendig undersøkelser og tester for å gi deg en sikker diagnose. Når den er satt vil du få de nødvendige medisiner og informasjon om virkning og bivirkning, og eventuelt opplæring.

 

Her finner du nødvendig finformasjon om astma: www.lhl.no/lunge/astma/

 

 Vennlig hilsen Rose

 

 

 

Lunge

Alvorlighetsgrad av kols

Hvis man er diagnoser med kols 2, 3 eller 4 kan man da forbedre det slik at man faller i alvorlighetsgrad? For eksempel å forbedre seg fra grad 3 ned til 2. Eller kan man bare forverre det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Graden av kols bestemmes ut fra spirometri(pusteprøve)og den påvirkes ikke av trening. Du kan derimot trene deg opp til å orke mer før du blir tung i puste. Bedre kondisjon krever mindre pusting som igjen vil gi mindre åndenød. Røykeslutt er det aller viktigste og vil bidra til at utviklingen av sykdommen går langsommere.

Her kan du lese mer om kols

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Spesialister på tuberkulose i ryggraden

Jeg sendte inn spørsmål tidligere om tuberkulose i ryggraden. Har røntgenbilder og utredningsrapporter, men dette er ikke nok for Nav. Har en 70% uføretrygd pga dette, men må søke om 100%. Fastlegen står også fast om hva vi skal gjøre videre. Trenger tips om eventuelle steder vi kan henvende oss. Har vært på Sunnaas og ryggklinikk. Er det noen som er spesialisert på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 12. januar 2017
Mona Drage, Sykepleier

Hei,

Dette høres ut som en svært vanskelig situasjon! Dessverre er det ingen av oss som har noe kompetanse på dette. Jeg har prøvd å forhøre meg, men har dessverre ingen tips å komme med.

Ønsker deg lykke til videre!