Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til fysikalsk behandling

Har me lungesjuke ( alfa1) fortsatt rett på trening og kun betale egenandel 2?Har i dag fått beskjed av fysio på treningsentet ,at eg må melde meg inn å betale medlems kontigent 430,- pr.mnd frå nå Hadde ingenting å sei om eg hadde lege henvisning lenger så lenge mi trening kun var " vedlikehald"

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Endringen fra 01.01.17 er at det nå kun er barn under 16 år og de med godkjent yrkesskade/yrkessykdom som fortsatt får gratis fysikalsk behandling. Såkalt vedlikeholdsbehandling er fortsatt omfattet (egenandel til du får frikort). Men det har aldri vært slik at man kan bruke en henvisning til fysikalsk behandling som grunnlag for å trene gratis på et treningsstudio. Kravet var og er at fysioterapeuten skal være til stede hele tiden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Mycoplasmalungebetennelse og symptomer

Hei! Jeg fikk påvist myckoplasma lungebetennelse for 3 dager siden. I denne perioden har jeg gått på antibiotikakur. Men jeg merker ikke at jeg er syk. Når jeg tok testen hostet jeg mye, men hostingen er også borte. Mellom testen og da jeg fikk svaret trente jeg to ganske harde økter, en fotball og en styrkeøkt uten å merke at jeg hadde myckoplasma. Så mitt spørsmål er, kan jeg trene og hvordan vet jeg at jeg har blitt frisk? Hilsen gutt 14 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mykoplasma lungebetennelse påvises ved en blodprøve og gjerne røntgenbilde av lungene når det er suspekte symptomer som mye hoste og ofte litt langvarig feber. Hvis behandlingen starter opp tidlig kan den være effektivog slå ned infeksjonen ganske raskt. Men som regel vil man nok føle at man ikke er i form samtidig, så deltagelse på fysisk anstrengelser begrenser seg nok oftest selv. Du bør nok gjennomføre behandlingen og gjerne ta det litt roligere. Men noen grunn til absolutt ro er det ikke. Du er nok frisk når du kjenner deg slik og ikke blir verre av anstrengelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols grad 1-2 og symptomer

Hei. Har fått beskjed om at jeg har kols grad 1 til 2 og er bare 44 år. Synes det er litt rart at jeg ikke er plaget med de samme tingene som står i artiklene. Har problemer med å puste inn ikke ut, puster dårlig når jeg bare sitter i sofaen men ikke når jeg går en tur. Tar ingen medisiner og har akkurat sluttet å røyke.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Diagnosen av kols gjøres på bakgrunn av lungefunksjonstesting og symptomer. Jeg er enig i at det er merkelig at du har problemer ifm sofasitting og ikke ved anstrengelser. Nå er det nok slik at personer med såpass lite kols ikke alltid merker spesielle problemer, og eventuelt først når de anstrenger seg mye. De fleste merker nok mest problemer på utpust, men noen har det på innpust. Jeg vil foreslå at du får tatt en ny spirometri nå som du har sluttet å røyke. Da hender det faktisk at lungefunksjonen kan ta seg opp.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusteproblemer, hoste og økt slimmengde ved fysiske anstrengelser.

Hei, jeg er en jente på 17 år. Jeg har lenge hatt problemer med pusten under og etter trening. Helst beep-testen og løping. Jeg får vondt i brystkassa og halsen, begynner og hoste. Kan hoste hele dagen etter en skikkelig tung treningsøkt, da det er "kiling" i halsen. Det kan også vært svart vondt å svelge etter trening. Noen ganger når jeg løper intensivt, må jeg stoppe for å prøve å puste. Jeg har hatt noen episoder der jeg har måtte legge meg ned for jeg greide ikke puste. Etter en løpetur eller beep-test er det vanskelig å puste, noen ganger begynner jeg å brekke meg. Jeg får også store smerter i brystkassa. Ofte når jeg jogger lett, vil det produseres mye slim og jeg må spytte hele veien. Har hatt problemer med mandlene før, men det forklarer ikke smertene i brystkassa. Jeg er ikke i noe spesielt dårlig form. Jeg trener regelmessig hver uke. Spørsmålet mitt er: Hva kan dette bety? Er det noe gale med lungene mine? Kan det tyde på anstrengelsesastma? Tusen takk for svar på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste, sliming og pusteproblemer som utløses ifm sterk fysisk aktivitet kan være forenelig med astma. Men for å vite det sikkert bør det gjøres lungefunksjonstest både i ro og etter anstrengelse. Alternativt går det an å lære å blåse PEF hos legen og ta med seg en PEF-måler (enkelt lungemålingsinstrument) som du kan bruke ifm treningen. Men det aller beste er nok å gjennomføre tester på astma hos legen, og kanskje best hos en lungespesialist hvis lungefunksjonen er normal ved måling hos fastlegen. I mellomtiden kan det kanskje være smart å minske litt på intensiteten i forbindelse med treningen?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Alleri mot hund

Hei!
Jeg skal snart anskaffe meg hund, men sliter med å velge rase. Nå har jeg ikke allergi selv, men sønnen til utleigeren av leiligheten jeg bor i har, og vil muligens flytte inn når jeg flytter ut. De sier han er allergisk mot både spytt og pels.
Jeg vet det finnes typer som er mer allergivennlige, men to av rasene jeg liker best er pomeranian og Shetland sheepdog. De røyter sesongvis, men begge har veldig fin og "selvrensende" pels slik jeg har forstått det.

Vil det være mulig for meg å få noen av disse om jeg er grundig på vasking av leilighet når jeg flytter ut? Vi har egen sofa, og ingen gulvtepper. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 11. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for spørsmålet.

Ingen pelsdyr er allergisikre, og de allergiske reaksjonene skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Disse proteiner er små partikler som vil blande seg med støv i luften og gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når et dyr slikker seg kan allergener fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Disse allergenene vil frigis fra tekstilene og legge seg i sprekker på gulv etc. Derfor kan det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut. Vasking, støvsuging og fjerning av tekstiler vil bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

Det viktig at du tar en prat med eier av leiligheten og avklarer om de synes det er greit og gir deg tillatelse til å ha hund i leiligheten. 

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Puls i håndleddet

Kan ikke alltid kjenne pulsslagene i håndleddet.Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er ikke alltid lett å kjenne pulsslag i de tynne håndleddsarteriene. Hos noen er det enklere enn hos andre fordi vi har ulik underhudstykkelse og størrelse på pulsårene. Dersom hjertet slår rasker er det mindre blod som pumpes i hvert slag, og da vil pulsen bli svakere. Enkelte rytmeforstyrrelser vil også gi svakere puls og det vil også dehydrering/for lite inntak av væske.

Hjerte/kar

Mange spørsmål etter gjennomgått operasjon for disseksjon av aorta.

Hei , jeg er pårørende kone til en mann på 47 år som for ca. 2 mnd siden fikk en akutt type A disseksjon i aorta ( tror det heter det ) Operasjon gikk bra og han er på bedringens vei. Han ( vi ) var på stor kontroll på Rikshospitalet nå nettopp og jeg sitter igjen med mye flere spørsmål enn svar. Finnes det noen jeg kan kontakte, bestille time hos, slik at jeg kan stille alle "dumme" spørsmål og som er ekspert på området ? Hilsen en litt engstelig kone.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at det har gått bra med din mann. Det er viktig at du får snakket grundig med en fagmann om dette, og det finnes ingen "dumme" spørsmål. Du kan selvsagt spørre fastlegen din og evt. be han om å ringe til en hjertekirurg dersom det er spesielle, tekniske ting som han ikke kan svare på. Du kan også bestille time til en privat hjertedoktor som nok vil ha noe mer erfaring med oppfølging av pasienter som din mann. Dersom dere skal ha flere kontroller på Rikshospitalet så vi jeg anbefale at du skriver ned alle spørsmål på forhånd og viser til kirurgen. 

Hjerte/kar

Cyclodextrin mot arteriosklerose?

Hei. Er Cyclodextrin allerede på markedet som medisin mot arteriesklerose?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Cyclodextrin er kjent for å kunne binde kolesterol i matvarer og brukes blant annet til å lage kolesterolfrie varer. Det brukes også bl.a. som kosttilskudd for å senke blodsukker etter stivelsesrike måltider.

Jeg ser at det er gjort museforsøk som antyder en mulig effekt på å fjerne kolesterol fra avleiringer i bodårer, men såvidt jeg kjenner til er det ikke publisert slike forsøk på mennesker og produktet er ikke på markedet som medisin mot arteriosklerose.

Hjerte/kar

Kortvarige brystsmerter og angst

Hei. Mann 34. Jeg sliter med at jeg noen dager plutselig får klemføle i brystet og føler en svimmelhet. Varer i 3 sekunder ish så går det over. Er henvist til hjertespesialist, men sliter nå med angst for å dø før timen. Bør jeg purre på timen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Alvorlige brystsmerter varer som hovedregel vesentlig lengre enn sekunder. Du er også ung slik at risikoen for alvorlig hjertesykdom er liten. Jeg vil anbefale at du prøver å slappe av på dette så godt som du kan, og tar kontakt med legevakten dersom du skulle bli verre. Det er selvsagt også mulig å ringe til hjertespesialisten dersom du føler behov for det.

Hjerte/kar

Brystsmerter, normale kransårer men reflux og mellomgulvsbrokk.

Var innlagt akutt på sykehus i oktober i fjor. Ble tatt ultralyd og EKG. Ultralyd viste til mulig tette blodårer. De gikk inn i hjertets via arm. Blodårer fine slapp stent. Men hjerteklaff var det feil på Har også gastroøsofagal refluks. Indremedisiner vil.ikke operere mellomgulvsbrokk som kan ha gitt meg smerter i bryst. Må.bruke 40mg X 2 Nexium. Er også astmatiker Er det virkelig umulig å få vekk brokken og hvorfor? Vi har på mors side hjerteproblemer og bror fikk infarkt 50 år men er bra i dag

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Bra at blodårene i hjertet ditt var fine. Operasjon av mellomgulvsbrokk er nok ikke mitt felt som hjertedoktor, - dette er det kirurgene som arbeider med. Operasjon av mellomgulvsbrokk er et stort inngrep, og jeg vil anta at de vurderer risikoen ved operasjonen som stor i forhold til mulige gevinster for helsen din.