Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ubehag i hals og skulder

Hei. Dame 44 år. Sykemeldt pga langvarig stress belastning. Påvist høyt Bt, 160/95. Mye ubehag hals og ut I arm. Men når ubehaget er verst er Bt normalt. Mye hjertesykdom på fars side. Blir bedre smerte hals ved nsaid prep. Kan komme ved hvile eller arbeid. Varierer. Hva kan årsaken være. Stoffskiftet og annet er sjekket. Kun lab D vit og kalsium. Mvh dame 44 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan være flere årsaker til ubehaget. Etter mye stress er det vanlig med smerter i muskulatur i brystkasse, nakke og skuldre. Nsaid preparater kan lindre ved muskelsmerter. Slik som du beskriver symptomene, og med risiko i form av høyt blodtrykk,  arv og stress kan må man også ha muligheten for hjerteproblemer med seg, selv om dette er relativt uvanlig hos en ung kvinne som deg. Jeg vil anbefale at du diskuterer symptomene dine med legen din og så får hun vurdere om du bør henvises til hjertesjekk.  Ved sterke eller økende symptomer bør du ta kontakt med legevakten.

 

Hjerte/kar

K2, pravachol og nexium

Hei. Er dame 63 år. Bruker 1 nexium, 1 pravichol og K2. Bra sammen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Disse preparatene skal kunne kombineres. Vi har enda ikke nok forskningsstudier på K2 til å kunne gå ut og anbefale dette.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Hei!jeg har i det siste målt blodtrykk opp i 155/100 og dette er ofte både morgen og kveld.Pulsen min er ofte ganske lav,55 slag/min.Tatt stress EKG og EKG som var fine.Fikk beskjed at blodtrykket var litt høyt og tar lang tid å komme ned.Er dette behandlingstrengende blodtrykk.Ellers hva kan jeg gjøre å få ned teykket?Hadde ikke så høyt trykk før inntil nylig .jeg er 40 år gammel mann

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Blodtrykket svinger mye hos de fleste  og det er heldigvis ikke det høyeste trykket, men gjennomsnittet av flere målinger vi bruker for å kunne si at du har høyt blodtrykk. Dersom blodtrykket er lavere enn 140/90 på legekontoret eller 135/85 på gjennomsnittet av flere hjemmemålinger, så er det ok. Mindre stress, mer trening, sunnere kost og evt. Vektnedgang senker blodtrykket hos mange, og bør forsøkes før medisiner hvis ikke trykket er spesielt høyt. Lykke til!

Hud

Test for eksem

Hei.
Jeg har nylig vært på sesjon hvor de spurte meg om jeg har hatt eksem før. Jeg svarte at jeg hadde det i overgangen mellom vinter og sommer da jeg var mindre. Det er fire år siden jeg hadde det sist. Hvis jeg fortsatt har eksem, så føler jeg det burde kommet tilbake siden jeg drar på snøhuleturer i 1 uke og lange fuktige turer til fjells oppimot 2 uker med skolen min.

Er det mulig å teste meg for dette hos legevakten? Og hvor lang tid vil det ta før jeg får resultatene?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Takk for henvendelsen.

Atopisk eksem kan komme og gå i perioder og kan opptre plutselig, i løpet av kort tid. Opptil 90 prosent er symptomfrie ved puberteten, men noen får også plager som voksen.

Det er ingen spesielle tester mot selve eksemsykdommen, men hvis det er mistanke om allergi så kan dette testes. Kontakt din fastlege og snakk med legen din om hvilke undersøkelser som kan være nødvendig. En blodprøve får man svar på i løpet av noen dager. Legevakten tar imot personer som er akutt syk så der vil du ikke få hjelp for dette.

Les mer om eksem: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/atopisk-eksem/

 

Vennlig hilsen Rose

 

Eksem og allergi

Hei.
Har en gutt på 2 år med atopisk eksem - mild type. I går satt han med bar overkropp i en tøysofa hos ei venninne. Hun har hund - en dvergpuddel, samt besøk av en Alaska husky innimellom. Sønnen min klødde på overkroppen hele natten og hadde røde, nesten kviselignende nupper. Jeg har også klødd veldig siden i går. Kan dette være allergi?

Sønnen min er i tillegg nærmest alltid snørrete og grumsete i lungene. Legene sender han ikke til spesialist fordi reaksjonene ikke er så kraftige, men han er ofte irritabel og sutrete, så jeg tror han plages mer enn legene tenker. Hva tenker du, og har du noe råd for hvilken vei jeg kan gå? Han smøres med canoderm og miniderm.

Mvh Kjerstin

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Mellom 20 og 30 prosent av de som har atopisk eksem har en allergi som også kan innvirke på eksemet. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det få som har allergi. Hvis man blir eksponert for det  man kan være allergiske mot kan eksem plagene forverres. 

 

Det kan være en allergisk reaksjon hos deg og din sønn, men for å finne ut om dere har allergi mot dyrehår/hund må det tas en allergitest. Fastlegen kan blant annet ta en blodprøve for å sjekke dette. Noen fastleger tar også prikktest, men de fleste henviser videre til spesialisthelsetjenesten hvis det er behov for videre utredning.

Les mer om allergitesting her: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/

Dyrehårsallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 

For videre råd vil jeg anbefale at du kontakter LHLs rådgivingstjeneste på telefon 67 023 023 som er åpen fra mandag til torsdag, 09.00 til 15.00.

Vennlig hilsen Rose  

 

 

 

Hjerte/kar

Gravid og aortastenose

Hei. Jeg er 32år og er gravid. Fastlegen min hørte en bilde på hjerte mitt og sendte meg på ul av hjerte. Ul viste at jeg hadde en mild aortastenose. Jeg ble så satt ut av svaret at jeg ikke fikk spurt legen noe om dette.. Men er dette noe som er medfødt? Legen snakket noe om vanligvis hadde 3klaffer, men at jeg hadde 2.. fikk ikke med meg alt da jeg ble sjokkert over svaret. Kan en ha et langt og normalt liv? Etter graviditeten kan jeg leve som normalt med fysisk trening eller er det noen begrensninger? Til tider merker jeg at pulsen er noe høy ved hvile. Burde dette sjekkes opp i? Ble mange spørsmål nå, men håper på svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I hjertet finnes det flere klaffer. De fungerer som ventiler. Dvs de slipper blod igjennom i en retning og hindrer lekkasje den andre retningen. Dette sikrer at blodflyten gjennom hjertet er effektiv og går riktig vei.

Funksjonen til hjertet er å pumpe ut blod til hele kroppen. Akkurat der hvor blodet kommer ut av hjertet og inn i hovedpulsåren (aorta), sitter det en klaff. Den heter aortaklaffen. Denne klaffen består av tre "porter". Disse portene kalles for kusper og utgjør i lag selve klaffen. De aller fleste av oss har tre kusper i aortaklaffen. (når aortaklaffen er lukket ser den litt ut som en mercedes-stjerne). Men noen har bare to kusper. Dette er en medfødt tilstand og kalles "bikuspid aortaklaff". Bikuspide aortaklaffer lager gjerne en suselyd i det blodet pumpes gjennom dem. Dette er bilyden som legen din hørte.

Rundt 1-2% av befolkningen har bikuspid aortaklaff. Akkurat som i ditt tilfelle, stilles diagnosen med ultralyd av hjertet. De fleste med bikuspid aortaklaff merker ingen plager. Men senere i livet kan klaffen bli mer "slitt" og forkalket og få en dårligere åpningsbevegelse. Åpningen kan både bli for trang og klaffen kan lekke. Dette kan gi symptomer som tungpusthet og svimmelhet. Pasienter som begynner å få en slitt klaff følges regelmessig av kardiolog. Endel av pasientene vil på et eller annet tidspunkt trenge operasjon og for få fjerne den slitte klaffen, og sette inn en protese.

Pasienter med bikuspid aortaklaff kan også ha andre sykdommer i hovedpulsåren. Noen kan ha en forsnevring i åren (koarctatio) mens andre kan ha tendens til svakere årevegg slik at de er mer utsatt for utposninger på åren. Slike pasienter kontrolleres også regelmessig.

Hvis du kun har en mild aortastenose, spiller dette ingen rolle for ditt normale liv. Du kan gå gjennom svangerskap og fødsel uten problemer, og du kan også leve et normalt aktivt liv med trening etc. At du har tidvis høy hvilepuls trenger ikke å ha noe med aortaklaffen å gjøre og kan godt være pga svangerskapet (noe som er normalt).

Hvis du er komfortabel med å lese på engelsk, vil jeg anbefale denne siden fra england. Den har masse detaljert informasjon, samtidig som den er lettskrevet:

http://www.chd-uk.co.uk/types-of-chd-and-operations/bicuspid-aortic-valve/

Skulle du fortsatt ha spørsmål, er det bare å ta ny kontakt.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar, Lunge

Kols, stoffskifte og generelt dårlig form

Jeg er en mann på 55 år som har kols dvs 52% pustekapasitet. For litt siden slo det ut på prøver at jeg har både høyt og lavt stoffskifte. Har nå trappet ned til 10 røyk om dagen, prøver å slutte. Ellers har jeg blitt mye trøttere i det siste. Samlivet med min kone fungerer dårligere, klarer ikke å gjennomføre ett samleie lengre. Frustrerende. Føler at helsa blir dårligere på alle plan. Hvilken rettigheter har jeg og hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du kjenner deg sliten og føler at helsa er generelt dårligere. Du har kols og problemer med stoffskifte, og i sum går dette utover samlivet med kona.

Du har selvfølgelig alle rettigheten vedrørende helsehjelp som alle andre i landet. Mest relevant for deg vil være å starte hos fastlegen for å få en fullstendig kartlegging av problemene dine. Så må dere ta tak i de enkelte problemene og prøve å iverksette tiltak som kan få deg til å føle deg bedre.

Det kan være relevant å se på livsstilen din også. Du har redusert røykingen, noe som er bra. Aller helst bør du slutte helt. Kosthold og fysisk aktivitet bør også vurderes. Likeledes jobbsituasjonen, om du stresser mye, hva slags sosialt liv du har, og fritidsinteresser.

Spesialister må trekkes inn der det er relevant. Du har rett til å få vurdering og hjelp i spesialisthelsetjenesten hvis vilkårene for det er oppfylt. Dette vurderes av fastlege og spesialist.

Jeg håper du får hjelp og føler deg bedre igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høye trombocyttverdier

Er trombocyttverdier på 416 farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, en trombocyttverdi på 416 er ikke i seg selv farlig.

Trombocytter, også kalt blodplater, har som funksjon å stoppe blødning. Når du får et sår, så spiller trombocyttene en sentral rolle for å danne skorpen. Har du for lave trombocyttverdier, kan du få blødninger.

Mange tilstander og sykdommer kan påvirke trombocyttverdiene. Betennelser og infeksjoner i kroppen vil ofte medføre høyere trombocyttverdier, og det er derfor normalt at verdiene svinger litt. Svært høye trombocyttverider kan øke faren for å få blodpropper. Men da snakker vi om veldig høye verdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alternative blodtrykksmedisiner

Mann 52 år har, hatt hjerteinfarkt og hjertestans. Har vært stentet 2 ganger og vært pasient på Feiringklinikken.

Har nå begynt å plages med angioødem. Legen tror det kan være det. Bruker 32 mg Atacand plus/12.5 mg. Får hovne lymfer, vondt i hals, nakke , sliten, har vondt i svelget. Krampe i muskler, enorm kløe på rygg og mave. Har brukt denne medisinen i 9 år. Startet med 8 mg måtte, måtte øke med årene. Prøvde med Cozaar 50 mg, fikk da blodtrykk på 190/95 og måtte begynne med atacand igjen for og få ned blodtrykket. Er også ekstremt plaget med fybromyalgi.

Er det noe annet som kan brukes ? Legen har nå gitt meg 10 mg Enalapril men dette er jo også en ace-hemmer .Skulle så gjerne hatt noen forslag å gi til legen min ,da han også er i villrede. Hilsen en meget fornøyd LHL-pasient.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det finnes heldigvis flere ulike typer medisin som kan forsøkes dersom man er rimelig sikker på at du har fått bivirkninger. Et viktig spørsmål for å kunne gi gode råd er om du har utviklet hjertesvikt etter infarkt,  eller om du tar medisinene kun for blodtrykket. Dersom blodtrykket er problemet så har du enda flere valgmuligheter. I første omgang så synes jeg at enalapril kan være verdt å prøve ut, særlig dersom du har hatt et større infarkt med hjertesvikt - da vil du ha stor nytte av medisin i gruppen Ace-hemmer/AII blokker. Dersom blodtrykket er problemet så kan man forsøke f.eks. en aldosteron-antagonist, et annet vanndrivende preparat, en kalsiumblokker eller høyere dose betablokker. Jeg er sikker på at legen din har tanker om dette. Valg av medisiner vil også påvirkes av andre risikofaktorer eller sykdommer som du måtte ha. Man pleier å komme frem til en god løsning.  Lykke til.