Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot katt?

Hei!

Jeg har hele livet levd med hund, og de siste 8 årene har jeg også hatt 2 katter. I september begynte jeg å klø forferdelig mye. Jeg fikk elveblest som klødde til jeg begynte å blø og fikk blåmerker. Så sluttet astmamedisinen min å ha effekt, og etterhvert også allergimedisinen min. Siden da har jeg vært hos lege sikkert 15 ganger, på Ahus og hos allergi/lungespesialist på Nordstrand. Alle sier at kattene må ut og sannsynligvis hunden også. Kattene viser 14 på allergiprøve og hund 3,7 eller noe sånt. Men er dette kattene? De har da vært der hele tiden. Er ikke dette noe annet feil i kroppen som gjør at reaksjonen min har endret seg? Har de siste ukene også fått veldige problemer med magesyre som gir meg kraftige smerter i overkroppen og forferdelig ubehag ved inntak av mat. Har funnet et nytt hjem til kattene, men jeg klarer ikke gi de fra meg. Må jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

De fleste utvikler dyreallergi når de er barn, men voksne kan også plutselig begynne å reagere på kjæledyrene sine. Tester hos allergilegen viser at du er blitt allergisk og jeg vil anbefale at du følger legenes råd om å omplassere dyrene dine.  Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er faktisk å fjerne kjæledyret fra hjemmet og å unngå kontakt med dyr du ikke tåler. I tillegg til å fjerne dyrene må du også ta en grundig rengjøring av boligen din. Dette fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, og det vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyrene har flyttet ut. Derfor må du vaske, støvsuge og fjerne tekstiler om du ønsker å  bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

Les mer om pelsdyrallergi her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlegen din angående ubehag ved inntak av mat problemer med magesyre.

 

Vennlig hilsen Rose

 

 

Rettigheter

Krav til sykehjemsplass i annen kommune enn den man bor i?

Hei. Jeg lurer på om man har krav på sykehjemsplass i en annen kommune enn den man hører til når man blir syk? En pårørende som har hatt slag og er blitt 100% pleietrengende tilhører en kommune i Østfold, mens hele familien bor i Akershus. Han har ingen bekjente eller venner i Østfold, og det vil begrense kontakten med familie pga avstanden. Det virker som om det hele er et økonomisk spørsmål uten hensyn til livskvaliteten til den det gjelder. Hvordan går man eventuellt frem for å ordne dette. På forhånd takk !!!

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 02. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei og takk for spørsmål. I utgangspunktet har du krav på helsehjelp i den kommunen du bor i eller befinner deg i. Når det gjelder omfattende og langvarige tjenester er det bostedskommunen som har ansvaret for helse- og omsorgstjenester.

Det er også slik at dersom du har innvilget hjemmesykepleie eller sykehjem så skal disse tjenstene tjenestene følge deg om du flytter eller er på besøk i en annen kommune. Det siste er mest aktuelt for de som har hjemmesykepleie.

Rådet er å ta kontakt med den kommunen han nå bor i og få det skriftlige vedtaket som er gjort på at han bør ha opphold i sykehjem. Så må en ta kontakt med pleie- og omsorgstjenesten i den kommunen han ønsker å flytte til og gi dem det vedtaket og eventuell ytfyllende informasjon. Erfaringsmessig blir det litt diskusjon rundt slike flyttinger og den nye kommunen skal ha noe tid på seg til å finne plass. Men de kan ikke nekte å behandle søknaden selv om pasienten har sykehjemsplass i en annen kommune.

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Får man full utbetaling når man er sykemeldt etter morspermisjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få rett til sykepenger må du ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du  ble arbeidsufør. Perioden du har mottatt foreldrepenger er likestil med arbeid. Det betyr at går du rett fra foreldrepenger til arbeid og blir sykmeldt før det har gått fire uker, får du sykepenger beregnet etter de vanlige reglene. Dvs. aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt. Folketrygden dekker 100 % av lønn opp til folketrygdens grunnbeløp x 6 (555456).

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Egenandel på fysikalsk behandling

Hei jeg har en samboer som fikk slag i 2012 hun går to ganger i uken til fysioterapeut som jeg ser at hun trenger. Nå fikk vi beskjed av fysioterapaut at nå måtte hun betale for behandling som hun får da lurer jeg på om ikke dette er gratis for alle som er i denne situasjonen? Jeg tenker på alle de som har behov for at de for en bedre hverdag,det er jo ikke alle som har råd til å ut med over 2000 i året for da trur jeg at det er mange som ikke går der videre.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fra 1.1.17 bortfaller retten til gratis fysikalsk behandling for alle utenom de under 16 år og de med godkjent yrkesskade/yrkessykdom. Egenandel for fysikalsk behandling omfattes av frikort tak 2. Det betyr at egenandelen for fysikalsk behandling i 2017 vil bli på inntil 1990 kroner. Når dette taket er nådd, blir det automatisk tilsendt frikort som kan brukes ut året.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Rettigheter

Sykemelding og AFP

Jeg er sykemeldt i 50 %. 1. Mai 2017 har jeg vært sykemeldt i ett år. Kan jeg da gå av med AFP? Hvis jeg nå blir sykemeldt i 100 %, hvordan blir det da? Har stått i full stilling og har full opptjening.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

 

Hei,

I privat sektor gjelder dette: De siste tre årene før uttak kan du ikke ha mer enn 52 uker til sammen med 100 prosent sykepenger. Så lenge du har jobbet minst 20 prosent, telles ikke ukene med gradert sykmelding. Har du det må du gjennoppta arbeidet minst 20 % og jobbe så lenge at du oppfyller kravet om ikke mer enn 52 uker med 100 prosent ytelse siste tre år.

I offentlig sektor gjelder dette: Du må være i lønnet arbeid dagen før du mottar AFP. Det kan ikke være noe opphold mellom siste arbeidsdag og første dag med AFP.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Aldersgrense på statiner

Aldersgrense for bruk av statiner. I pakningsvedlegget for Lipitor er det gitt en aldersgrense for bruk på 70 år. Hvorfor det? Kan dere liste argumenter for og imot at aldersgrensa blir satt til hhv 65- og 75år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen aldersgrense for bruk av statiner, og i hvert fall ikke ved 70 år. Det eneste er at enkelte eldre mennesker kan få hyppigere/sterkere bivirkninger av medisiner. Dette gjelder alle medisiner, og ikke statiner spesielt. Derfor er det viktig at både legen og pasienten passer litt ekstra på når man gir medisiner til eldre pasienter.

Også personer over eldre kan ha nytte av statiner.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteplager - tungpustet, trøtt, brystsmerter.

Hei, har I en månde følte meg tungpustet og trøtt samt hatt brystsmerter .Sykemeldt siden 24.11.16 Har vært hos allmennlege på volvat som tok EKG som viste forhøyet verdier ,men er usikker på hvilken verdi som er forhøyet Er henvist til hjertelege ,men blir ikke noe bedre bør jeg kontakte lege på nytt? .Kan ellers nevne at jeg har reflukssykdom Har blodtrykk 170/85. Hvilepuls på 120. Forhøyet verdi av kalsium.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har symptomer som kan stamme fra hjertet. Derfor har du agert helt korrekt og oppsøkt hjelp. Det er bra at du er henvist til hjertelege. Men hvis du føler ting ikke er bedre, eller til og med verre, bør du absolutt oppsøke lege igjen. Noen ganger kan det være aktuelt med innleggelse på sykehus, og det må allmennlegen vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forvarsel på infarkt?

Hei, dame, 48 år, hatt hjerteinfarkt for to år siden. Mnd før infarktet fikk jeg smerter undr bena. Og slet med søvn, svette og problem med tenner. Nå har jeg nylig hatt blodpropp ved lunger, for tre mnd siden, og ble sendt til sykehus, og det ble utblokking, og stenter, da kransårene var nesten tette. Nå har marerittet startet på nytt, svetting, vondt under bena, og tidvis høy hvilepuls, samt tannpine. Er det grunn til bekymring? Kan det være forvarsel på nytt infarkt? Ps, ble ikke stent etter infarktet, da det var for små årer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver (smerter under bena, søvnvansker, svette, tannproblemer) er ikke typiske forvarsler på hjerteinfarkt. Men med din sykehistorie er det likevel grunn til å ta symptomene på alvor. Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din, og fortelle ham/henne at du igjen opplever de symptomene du hadde i forkant av infarktet. Det er mulig du bør til en ekstra sjekk hos en kardiolog.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls uten anstrengelse

Hei! Jeg er en jente på 29 år, 163 cm og 58 kg. Har blodtrykk på 80/60 og hvilepuls på 80. Får fort høy puls av ingenting. Er i bevegelse og driver med hest, så er verken sofasliter eller treningsnarkoman. Er dette noe som bør bekymre meg? Har mange våkenperioder i løpet av natten i tillegg til prating (av 7 timer så er våkentiden 0.5 t i gjennomsnitt). Mvh Jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyde, vekt, blodtrykk, hvilepuls og aktivitetsnivå virker jo ganske normalt hos deg. At du plutselig kan få høy puls uten anstrengelse bør sjekkes videre. Det er ikke sikkert at det er noe galt, men det bør nok undersøkes. Iblant kan slike plager skyldes en hjerterytmeforstyrrelse. Du bør dra til fastlegen og få tatt et EKG. Det kan også være aktuelt med et belastnings-EKG (AEKG) for å se hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk anstrengelse. Dette er noe fastlegen din kan henvise deg videre til.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold, Allergi

Kvalme og magesmerter

Jeg har slitt med kvalme i et par mnd. Var hos fastlegen og fikk medisin
jeg skulle prøve mot magesyre men det hjelper ikke. Blir kvalm av alt jeg spiser. Har ikke smerte. Bare kvalm og dårlig matlyst. Er lei av problemet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kvalme og magesmerter kan ha mange årsaker, så mitt råd er at du igjen oppsøker lege for videre utredning.

I mellomtiden kan du føre dagbok over det du spiser og hvilke symptomer du har. Kommer ubehaget av bestemte matvarer? Hvor ofte? Lindres smertene når du spiser eller blir de verre? Avføringsmønster osv. Det vil hjelpe legen i jakten på årsaken.

Lykke til, hilsen Helle