Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Barn med slim i brystet

Hei.
Min datter på snart seks år har en irritasjon i brystet som gjør at hun går og harker hele tiden. Akkurat som om det er noe slim som ikke løsner. Hun hadde en forkjølelse i sommer, syv måneder siden, som liksom satte seg med masse hørbart slim i brystet.

Akkurat nå høres det ikke ut som om det er veldig mye slim slik som for bare en måned siden, men det er fortsatt noe som irriterer. Hun klager over at hun blir sliten når vi er ute og går på ski. Ellers pigg. Om kvelden når vi har lesestund hører jeg at hun drar pusten tungt mange ganger. Vi har vært hos lege. De lyttet på brystet og fant ikke noe. Jeg lurer på om hun har astma. Hun er allergisk mot katt, hest og (små) hunder. Hva anbefaler du oss å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Hvis dere har pelsdyr, katt eller hund, så er det lurt å kvittes seg med disse på grunn av din datters allergi.                                                                              Les:https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Siden hun har vedvarened plager med slim og surkling bør dere snakke med legen om henvisning til en barnelege som har god kompetanse på astma og allergi.

Jeg vil anbefale deg å ringe LHL sin rådgivningstjeneste telefon 67 023 023, mandag til torsdag 09.00 til 15.00, for å snakke med en av rådgiverne.

Vennlig hilsen Rose

 

Fly med rosen-infeksjon

Hei!

Hvis man har roseninfeksjon, kan man ta en flytur til utlandet? Er det farlig eller skadelig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Hvis du har en roseninfeksjon bør du kontakt din lege for behandling. Den skal behandles med antibiotika. Det er også viktig at den syke kroppsdel holdes høyt og i ro. Anbefaler derfor at du tar en prat med legen din for å sjekke du kan fly til utlandet.

 

Lykke til

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Allergisk mot puddel?

Hei Jeg har hatt en puddel i snart 7 år . Jeg kan av og til reagere litt dersom jeg tar meg i øyet. Er det mulig at det er hunden jeg er allergisk mot (det er ikke aktuelt å kvitte meg med den)? Er det noen medisiner mm jeg kan ta dersom det utvikler seg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig du er allergisk mot hund. Om de eneste plagene du har er kløre i øynene om du får hundeallergener på øyet, kan du ha allergiøyedråper (med antihistamin) i beredskap. Du kan også ta allergitabletter/antihistamintabletter ved behov. Begge disse preparatene får reseptfritt.

Vær oppmerksom på at allergen kan bli verre jo mer du har nærkontakt med hund. Det kan derfor være lurt å sette begrensninger for hvor i huset hunden har tilgang. Unngå at dener i soverom, på tepper og i polstrede møbler som er vanskeligere å rengjøre.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold

Fisk- og eggallergi og ernæring

Hei Jeg har blitt alvorlig allergisk mot fisk og egg. Hva slags matvarer bør jeg spise mer av for å få i meg de næringstoffene jeg ikke lenger kan få gjennom fisk og egg? F.eks D-vitamin? Jeg ønsker å kunne få i meg mest mulig gjennom vanlig kost og ikke kosttilskudd.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. desember 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder eggallergi finner du en del info på våre nettsider, se faktaark om eggallergi her og en annen artikkel her: https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/paske-med-eggallergi/

Egg inneholder mange næringsstoffer, men de kan også skaffes fra andre matvarer. Det er litt vanskeligere med fiskeallergi ettersom det er en viktig kilde til vitamin D, jod og noen omega-3-fettsyrer, som andre matvarer ikke har så mye av. Fisk er også en god kilde til protein, så når du må unngå fisk er det viktig at du bruker andre proteinkilder som kjøtt/kylling eller belgvekster.

En veldig god kilde til både D-vitamin og omega-3 er tran og tran er trygt for fiskeallergikere. Én teskje tran er nok. Alternativt finnes også algebaserte omega-3-tilskudd som inneholder de samme fettsyrene. Margarin og smør samt ekstra lett melk bidrar også med D-vitamin, men du kan ikke dekke behovet fra disse matvarene alene. Kumelk og yoghurt er gode kilder til jod. 

Hjerte/kar

Ung gutt med plager fra hjertet

Hei. Jeg er gutt 13 år. Jeg får noen ganger smerter i hjerte uten fysisk anstrengelse. Det kiler nesten der. Noen ganger banker det lenge uten å stoppe. Har en del arvelige hjertesykdommer fra min mor sin side. Kan dette skyldes angina eller hjerteflimmer? Hva burde jeg gjøre? Håper på svar. Takk mvh bekymret gutt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike type hjertesykdommer: Hjerterytmefeil, klaffefeil, syke årer, hjertemuskelsykdommer.

Hjertesykdommer rammer svært sjeldent unge mennesker. Men enkelte hjerterytmefeil kan opptre tidlig i livet. 

Det du beskriver høres ikke ut som hjerteflimmer eller angina (trange årer på hjertet). Dette er også tilstander som oftest rammer eldre mennesker.

Du forteller at du kan kjenne at hjertet banker lenge. Dette kan være et tegn på en hjerterytmefeil og bør undersøkes videre. Du bør oppsøke fastlegen din for å snakke om dette. Han eller hun vil ta noen enkle prøver for å finne ut av hva dette kan være. Spesielt viktig er det å ta et EKG (en undersøkelsen hvor man måler hjertets elektriske aktivitet). Hvis man får tatt et EKG akkurat i det du kjenner hjertebankingen, vil det gi viktig informasjon til legen.

Jeg synes ikke skal være bekymret, men det er viktig at du oppsøker lege og får dette sjekket ut grundig.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Betennelsesdempende medisiner og blodtrykk

Hei Har fått påvist økende blodtrykk mål til 150/80 . Før var det på 140/80. Er fysisk frisk, trener og spiser sunt. Alder 71 år. Bruker ikke medisiner , men har fra min lege fått Orudis med ketoprofen m.m. Den brukes ofte i forbindelse med treningsverk og muskelsmerter. Nå leser jeg at ketoprofen ikke er å anbefale ved høyt blodtrykk. Er det riktig , og kan langvarig bruke over flere år, være årsaken til økt blodtrykk? Har vel brukt for mye og i for lange perioder, men legen skriver ut resept,og da tenker man det er trygt. Er takknemlig for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk over flere år skader nyrer, blodårer og hjertet. Risikoen for hjerneslag går også opp. Derfor er det viktig å behandle høyt blodtrykk. Men kun en måling på 150/80 er ikke nok til å konstantere at du virkelig har høyt blodtrykk som må behandles. Det må gjøres gjentatte målinger, og gjerne 24-timersmålinger før man starter behandling.

Ketoprofen tilhører medikamentgruppen NSAIDS. Slike medikamenter kan hos noen pasienter føre til høyt blodtrykk, og hos pasienter med høyt blodtrykk forverre trykket. Men dette gjelder hovedsakelig ved regelmessig bruk over lengre tid. Korte kurer fra tid til annen er som regel trygge.

Spørsmålet ditt er om ketoprofen kan ha gitt deg høyt blodtrykk. Det er vanskelig å svare på. Ketoprofen kan ha hatt noe med saken å gjøre, men mange av oss får jo høyere blodtrykk med alderen uansett. Så hva som skyldes hva er ikke lett å si. Generelt skal man være forsiktig med NSAIDs, og bruke dem i kortere perioder. Hvis du er bekymret, ta det opp med fastlegen din og spør ham/henne om ditt bruk er innenfor det trygge.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Konsekvenser av lavt kolesterol?

Lavt kolesterol, hvilke konsekvenser har det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lavt kolesterol er ikke farlig for deg.

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Befolkninger med lave kolesterolverdier har lav forekomst av hjertesykdom. Du trenger ikke bekymre deg for at verdiene dine er for lave. Antageligvis gir en slik verdi en viss beskyttelse mot hjertesykdom.

Det finnes enkelte studier som har funnet en assosiasjon mellom lavt kolesterol og enkelte pyskiske sykdommer. Men merk, dette er kun en assosiasjon og ikke et årsaksforhold. Man kan ikke si at lavt kolesterol forårsaker psykisk sykdom. Kanskje er forklaringen heller motsatt vei? At enkelte mennekser med psykisk sykdom har vaner som gjør at de får lavt kolesterol.

Uansett trenger du ikke bekymre deg for for lavt kolesterol.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Jeg har en sønn på 1.5 år med alvorlig peanøttallergi. På flere matvarer står det at de kan inneholde/inneholde spor av nøtter. Peanøtt er ikke en nøtt (det er en belgfrukt), men vi er usikre på om alle produsenter tenker over dette når de skriver innholdsfortegnelsen. Kan vi gi han matvarer som det står at kan inneholde nøtter, eller må vi holde han unna disse også?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig at peanøtt er en belgfrukt og ikke en nøtt. I matinformasjonsforordningen som produsenter og frembydere av mat er pliktige til å følge, skilles trenøtter og peanøtter. Merkingen har blitt mye bedre etter at dettte regelverket ble innført i 2014 og mitt inntrykk er at kunnskapen om allergener er god hos de som produserer mat i Norge i dag. regelverket gjelder for hele EU-området. All mat som omsettes i Norge er underlagt matinformasjonsforodningen som sier at peanøtt er ett allergen og nøtter ett annet. I tillegg kreves at type nøtt skal oppgis. Dersom regelverket følges skal det fremgå om det er peanøtt eller trenøtt som er i produktet.

Om man kan stole på merkingen? Det er det verktøyet vi har for å få informasjon om innhold i matvarer. De store produsentene har tilegnet seg kunnskap om allergener og er opptatt av riktig merking. Er du i tvil om et produkt så ta kontakt med produsenten og spør hvordan produksjonen foregår. Er det peanøtter i samme lokale eller på samme produksjonslinje osv. Det kan gjøre deg bedre i stand til å vurdere om produktene er trygge for din sønn.

Lykke til, hilsen Helle

Kols og fatique

Når du skriver om kols og fatigu, hva menes med det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Fatigue betyr utmattelse,svekkelse eller trøtthet. Det er en subjektiv opplevelse av energi mangel som ikke blir borte ved at en hviler og sover.

Ta kontakt med koslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale hvis dette gjelder deg.

Mvh Hilde

Allergi

Melkeallergi hos voksne

Hei! Min sønn på 7 mnd fikk påvist melkeproteinallergi i 2-3 mnd alderen etter blod i avføringen og mye skrik. Da jeg begynte på melkefri diett ble magen min, som har vært veldig vond i årevis (så lenge jeg kan huske) helt fin. Jeg har vært plaget av mye vitaminmangler og slapphet tidligere, men både cøliaki- og laktoseintoleransetester har vært negative. Jeg har hatt noen melkeuhell nå etter diagnosen, hvor jeg har fått skikkelige magesmerter. Legen mente at voksne ikke kunne ha melkeproteinallergi. På Ullevål sa de at denne blodprøven er lite sensitiv, men jeg lurer på å ta den likevel. Jeg kommer ikke til å gå tilbake til et kosthold med melk, men synes det er vanskelig å argumentere for dette i sosiale sammenhenger, spesielt med en legesvigerfamilie. Har du erfaring med voksne med melkeproteinallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Melkeallergi er vanligst blant barn, 80-85 av de som har kumelkallergi som barn vokser av seg allergien før skolealder. Det er svært skjelden melkeallergi debuterer i voksen alder. i forbindlese med perioder med hormonendring, pubertet,svangerskap og overgangsalder kan allergier endre seg. Om du har hatt melkeallergi uten plagsomme symptomer før svangerskapet kan dette ha endret seg under svangerskapet og blitt mer fremtredende nå, og kan endre seg igen senere.

Det er ikke sikkert en blodprøve, spesifikk IgE på melk slår ut. Det er ikke all allergi og overfølsomhet som lar seg diagnostisere med blodprøver. Du merker selv at du ikke tåler melk så godt og det er jo en indikasjon på at allergi eller intoleanse.

Hold deg unna melk en periode og forsøk med litt melk i mat igje for å se om symptomene kommer tilbake. Mange tåler melk i mat fordi melkeproteinene endre seg ved oppvarming.

Lykke til, hilsen Helle