Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Prednisolon og endokarditt

Jeg lurer på om bruk av bet.demp. medisiner som Prednisolon kan hjelpe mot endokarditt, slik at f.eks feber og muskelsmerter går bort? Eller har denne medisinen ingen virkning på endokarditt? Det jeg egentlig lurer på er om Prednisolon kan få bort symptomer som feber osv men at man fremdeles kan ha endokarditt uten at det er påvist? Leste i en engelsk artikkel at man kan ha endokarditt i kroppen i månedsvis uten at legene trenger å oppdage det, pga det ikke vises på blodkultur eller ultralyd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Endokarditt er en bakterieinfeksjon inni hjertet. Ved enhver infeksjon svarer kroppen med å aktivere immunforsvaret for å bekjempe infeksjonen.

Prednisolon er en medisin som brukes for å dempe immunforsvaret og brukes hjerne ved autoimmune sykdommer, dvs der kroppen "angriper seg selv". Feks med revmatisme.

En bi-effekt av prednisolon er derfor at medisinen kan dempe kroppens respons mot infeksjon. Feks kan feber utebli, og kroppens bekjempelse av bakterier kan også bli svekket. Dermed kan prednisolon-bruk maskere infeksjonstegn, noe som kan føre til at pasienten går lengre med infeksjon før den blir oppdaget.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Raskere operasjon

Hei Hva kan man gjøre for pushe fram en operasjon, som legene ikke er villige til å utføre, enda. Er aktiv innen idrett og har fått en tidsramme på 5-10 år før operasjon blir utført. Livskvaliteten min falle i mellomtiden og blir kanskje til slutt sittende i sofaen, før dette blir gjort. Det er snakk om en hjerteoperasjon. Vil gjerne få fortgang i dette, da det er nå jeg kan komme kjappere tilbake. Hva gjør jeg?? Håper du kan hjelpe.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsepersonell skal alltid legge det som er god medisinsk praksis til grunn i sine vurderinger. Helsepersonell vil bryte forsvarlighetskravet i helselovgivningen om de opererer selv om det er kontraindikasjon for operasjon. At det foreligger gyldig samtykke fra pasienten har ingen betydning i disse tilfellene.

Har du fått avslag på en operasjon, kan du med hjemmel i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 be din fastelege om å henvise deg til ny vurdering ved samme behandlingssted eller et annet behandlingssted med tilsvarende kompetanse.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Kols

Hjerneblødning og KOLS

Hei, min far på 74 med KOLS stadium 4, ble i helgen innlagt på sykehus pga svært redusert almenntilstand. Etter mye frem og tilbake ble det etter henvisning fra lungelege bestilt CT av hjernen ->viste at han har hatt hjerneblødning. På grunn av KOLS diagnosen og alvorligheten -> ikke aktuelt med operativt inngrep. Symptomer nå 5 dager etter innleggelse er trøtthet og sterkt redusert hukommelse. Sliter med å huske navn, tid, sted og hendelser. Kan du si noe om forventet prognose? Mvh bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Hjerneblødning kan være en alvorlig diagnose, men det påvirkes mye av flere faktorer: hvor i hjernen ligger den,hvilken størrelse har den, hva er årsaken til blødningen,risiko for reblødning, hvilke andre kompliserende faktorer i bildet (KOLS), almentilstanden generelt. Blødningen i seg selv gir påvirkning på hjernen, og de første dagene også risiko for ødemer (hevelser) i området rundt skaden som gir økte symptomer med trøtthet og forvirring. Om blødningen ligger for eksempel i lillehjernen, kan tilstanden ofte føre til økt trøtthet og bevissthetsreduksjon.

Prognosen er nok alvorlig, og med KOLS i langtkommet stadium er det ofte vanskelig for den slagrammede å ha krefter til å trene seg opp igjen. Risikoen for komplikasjoner som lungebetennelser er større hos noen som er lungesyke fra før. Likevel kan man oppleve at den slagrammede, på tross av komplikasjoner og faktorer som reduserer energien, klarer å komme seg på beina igjen. Det er for tidlig i forløpet å si noe om prognosen.

Lykke til!
mvh Marita, LHL

Hjerte/kar

Høy puls hos ung mann

Sønn, nå 18 år gml, fikk for 5 år siden et kraftig arytmianfall på overnattingsbesøk hos venner. Hos hjertespes 5 dager etterpå, gikk med EKG (?) i et døgn uten noen form for utslag. Beskjeden var at han trolig har feil på de elektriske impulsene i hjertet og at han vil få nye anfall "en eller annen gang", med tips om hvordan kupere nye tilfeller i starten. Nå, aktiv, frisk, slank/tynn, men hvilepuls på 100+ - iblant svært høy puls under aktivitet (over 200). Hvordan følge opp? Bekymret..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes han skal utredes. Bør starte med vanlig EKG og blodprøver hos fastlegen. Han bør så henvises videre til spesialundersøkelser på sykehuset. I første omgang 24-timers EKG og arbeids-EKG. Fastlegen henviser til disse undersøkelsene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vitamin K2 og blodfortynnende medisiner

Hva med K2 vitaminer for oss som går på blodfortynnende medisiner ? Kan det være "farlig " ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike typer blodfortynnende medisiner. Vitamin K2 kan tas hvis man bruker Albyl-E eller lignende. Hvis du bruker marevan (warfarin) bør du ikke ta K2, da det kan forstyrre effekten til den blodfortynnende medisiner. Når det gjelder de nye blodfortynnende medisinene (NOAK-ene) vet vi foreløpig ikke om det er trygt å ta Vitamin K2 med. Det tryggeste er derfor å la være.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon av hjerteklaff

Hei Har en fortetning ved en hjerteklaff og utvidet karprotese (hovedpulsåren ut fra hjertet) på 48mm, som gjør at en operasjon innen 5-10 år er forestående. Er nå aktiv, med trening og konkurranser innen løp og sykkel. Hva kan jeg gjøre for å få fortgang i en operasjon? Er ikke særlig fornøyd med at jeg må kutte ut dette, da det er livet mitt. Skal jeg vente til jeg blir sittende der før det blir gjort noe med. Det er nå jeg er i form. Livskvalitet??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det varierende grad av vitenskap som ligger bak anbefalingene, og mye er også basert på fornuft/logikk da dette naturligvis er vanskelig å forske på.

55 mm er satt som grense for operasjon fordi da er risikoen for sprekk av aorta større en komplikasjonene med operasjon. Ved 48 mm er risikoen for sprekk lavere enn risikoen ved operasjon. Det er derfor svært uklokt å operere så tidlig, da du utsetter pasienten for større risiko enn nytte.

Noen kirurger har tatt til orde for tidligere operasjon da man har sett sprekk av aorta før 55 mm også. Men det er likevel vanskelig å slå fast om det er bedre å operere tidlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oppfølging etter hjerneslag

Hei,har en samboer som hadde en massiv hjerneblødning april 2018,han ble operert same dag, våknet opp etter 14 dager i koma og frakoblet respirator,han blir no erklert 100 % ufør, han har 1,5 timer pr uke med fysio og 1,5 time pr uke med ergo,synest selv det er alt for lite, hva er "vanligt"? får ingenting mere etter 01.02.2019, da mener kommunene det er nok, han har hj.tjeneste x1 pr døgn,var 2 x2 pr døgn før,men dem mente han ikke behøvde tilsyn, han er bare 53 år,har fått epilepsi i tillegg.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hesiann, og takk for henvendelsen!

Det er for så vidt ikke diagnosen som avgjør om behovet for fysioterapi er tilstede, men funksjonsnivået eller om man for eksempel er i stand til på egen hånd å gjennomføre trening enten i gruppe eller foreta egentrening. Det er ikke uvanlig at man i seinfasen etter et hjerneslag får tilbud om en intensivt oppfølging over noen uker (kanskje på et rehabiliteringsopphold), kombiert med en fase mellom de intensive tilbudene som kan fylles med egentrening eller annen aktivitet.

Det er behandlende lege som er den som kan si noe om fortsatt behov for fysioterapioppfølging, eventuelt den behandlende fysioterapeut du er i kontakt med allerede. Det er forøvrig ikke behandlerkapasiteten som skal påvirke beslutningen om hvorvidt man skal ha mere fysioterapi, men det individuelle behovet hos den slagrammede.

Du sier ikke noe om han har kognitive utfordringer etter sin skade, men nevner oppfølging av ergoterapeut. Mange kommuner har begrenset kunnskap på dette området, og den slagrammede opplever at han blir overlatt til seg selv etter hvert uten oppfølging i det hele tatt.

Det kommer ikke frem i henvendelsen din om det er foreslått annen type trening eller aktivitet for din samboer, og om det har vært vurdert som egnet alternativ. Kommunen skal ha et koordinerende team med ansvarlig koordinator som bør være med å beslutte egnet tilbud fremover.

Om du har flere spørsmål, så ring gjerne LHL rådgivningstelefon mellom klokka 09 - 15 mandag til torsdag på nummer 67 023023, så kan vi prøve å gi flere råd etter å ha fått mere informasjon.

mvh
Marita L. Bjerke, LHL

Eksem hos gutt 4 mnd

Eksem spedbarn Har en gutt på 4mnd som helt siden han var 5uker gammel hatt perioder (ca 1-2 ganger i mnd) med kraftige oppbluss av eksem. Eksem i hodebunn og ansikt og har etterhvert spredt seg til hele magen og ryggen. Han virker plaget av dette og sover svært dårlig. Har brukt canoderm (lege anbef) men denne har ikke effekt, og den svir veldig. Lege mente vi må vente til han er 3år for å utrede. Synes det er fælt å se at han har det vondt, er det noe vi kan gjøre? (Far og søster har allergi)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Eksem kan være plagsom hos så små barn og bør behandles. Canoderm er en veldig bra fuktighetskrem som styrker huden noe som er grunnbehandlingen ved atopiske eksem og tørr hud. det er riktig at den kan svi men vanligvis går det over etter en tids bruk. du kan prøve Miniderm også, den har omtrent samme effekt men svir mindre.

Vanligvis gis kortisonsalve i tillegg. Det behandler eksemet og demper utslett og kløe. Det skal ikke være nødvendig å ha så store plager som du beskriver. Din sønn har eksem flere steder og bør vurderes av spesialist, enten hudlege eller barnelege med kompetanse innen eksem og allergi.

Eksem forekommer alene eller sammen med allergi. Det er ingen nedre aldersgrense for å utrede allergi, dog er resultatene av allergiprøver mer usikre hos de minste barna. Likevel vil det være nyttig å diskutere med en barnelege om dere skal forsøke diett i en periode for å se om det har effekt på eksemet.

Du er velkommen til å ringe vår rådgivningtjeneste om du har flere spørsmål. Spør gjerne etter meg så kan jeg ta kontakt med deg direkte.

lykke til, hilsen Helle

 

Rettigheter

Får ikke nok helse- og omsorgstjenester fra kommunen

hei,igen,jeg fikk ikke stilt mitt spørsmål, men er det vanligt at hjemmetjenesten bare kan kutte helt ut tilsynene? jeg er selv hjelpepleier men jeg må skille mellom jobb og hjem. har han krav på mere hjelp og flere tilsyn? har han krav på mere ergo og fysio? han fikk epilepsi i juli og klarer ikke trykke på alarmen når han får anfall, fordi det skjer så fort. han er blitt erklert ufør, da han har afisert venstre arm og nedsatt bevegelighet i venstre fot, hva med forsikringer?eg er lei av å mase

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunen skal yte forsvarlige helse-og omsorgstjenester ut fra en faglig forsvarlig minstestandard. Hva han konkret har krav på må utredes nærmere av kommunen. Men ut fra hva du skriver er det aktuelt med flere ulike ordninger. Det vil derfor være nyttig at det utarbeides en individuell plan (IP) for han. Det er en ordning som skal bidra til kartlegging av bistandsbehov og at dette følges opp med god saksbehandling i kommunen. Her finner dere mer informasjon: IP

Når det gjelder forsikringer, bør dere ta kontakt med forsikringsselskapet for nærmere veiledning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til tannbehandling

Jeg er 100% ufør, bruker paralgin, melatonin, vival, ibux, paracet og har i en 2 års periode brukt sarotex som jeg måtte slutte med pga kraftig vektøkning og munntørrhet. Jeg har vært innlagt flere ganger pga psykisk helse, har psykiatrisk hjemmetjeneste og støttekontakt gjennom kommunen. Kan jeg ha rett på dekning av tannbehandling? Jeg får alle medisiner på resept.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er særlig to bestemmelser om dekning av utgifter til tannbehandling som kan være aktuelle i ditt tilfelle.

Det kan gis stønad når munntørrhet er årsak til tannskade. Dette gjelder:

Det ytes stønad til tannbehandling i de tilfeller der behandler kan påvise at hyposalivasjon har medført økt kariesaktivitet, og at dette har ført til skade på tenner med vesentlig forringelse av tannhelsen. Stønad ytes kun i de tilfeller der det foreligger dokumentasjon på hyposalivasjon over tid, minimum ett år.

Unntak fra observasjonstiden på ett år kan gjøres der det foreligger svært forhøyet kariesaktivitet og dersom verdiene for ustimulert saliva er < 0,10 ml/min og for stimulert saliva er < 0,70 ml/min.

 

 

Det kan gis stønad når tannskader skyldes manglende evne til egenomsorg. Dette gjelder:

Det ytes stønad til dekning av utgifter til tannbehandling til personer som på undersøkelses- og behandlingstidspunktet hos tannlege/tannpleier har sterkt nedsatt evne til egenomsorg på grunn av varig somatisk eller psykisk sykdom, og/eller varig nedsatt funksjonsevne. Stønad gis kun i de tilfeller sykdommen eller tilstanden har ført til sterkt nedsatt evne til egenomsorg over tid, minimum ett år.

Skriftlig erklæring fra relevant lege eller psykolog skal foreligge før tannbehandling igangsettes. Erklæring skal dokumentere at personen har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne på tidspunktet for tannlegens/tannpleierens undersøkelse og behandling. Erklæringen må videre dokumentere hva slags diagnose / nedsatt funksjonsevne erklæringen gjelder. Det må også framgå forventet varighet av sykdommen/den nedsatte funksjonsevnen. Innholdet i erklæringen må være tilstrekkelig til at tannlegen kan påvise hvordan konsekvenser av sykdommen/den nedsatte funksjonsevnen, påvirker pasientens tannhelse.

 

 

Det er tannlegen som vurderer om vilkårene for dekning av utgifter er oppfylt.

Har du hjemmesykepleie i mer enn tre måneder, har du rett til gratis tannlegebehandling gjennom den offentlige tannhelsetjenesten.

Med vennlig hilsen Atle Larsen