Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Varierende puls og atrieflimmer

Har påvist annfalsvis aterieflimmer! Dette utløses ofte ved puls rundt 110-125. Det er i dette omerådet jeg ligger da jeg jobber. Dette er for meg ubehagelig for det føles som om jeg mister pusten. Setter jeg meg på huk går det raskere over. Derfor blir dette for meg meget ubehagelig. Jeg kan stå opp på morgenen med puls liggende rundt 50. På natt har puls vært nede i 34. Når jeg står på badet er puls ofte på 115. Går jeg ut i garasjen , starter bilen går så for å dytte opp leddporten så kommer anfallet. Føles ikke trygt å sette seg i bilen da selv om leger sier dette er ufarlige anfall for mange har dette.

På jobb forrige helg fikk jeg et nytt anfall. Det etter å ha håndvasket bilen. Puls på 192 det første minuttet. Så puls på 133 som igjen økte til 156 før det roet seg. Tok 3-4 min. Målt med pulsklokke og håndholdt ekg måler. Begge viste det samme på pulsmåling.

Gikk tidl i sommer på betablokker siden jeg fikk påvist hypertrofisk kardiomyopati en diagnose som var feil og medisiner tatt bort. Fortykket septum på hjertet 14 mm trolig pga stress og på den tiden høyt blodtrykk. (Essensiell primær hypertensjon). Liten lekkaje på hovedpulsåre ut av hjertet men ikke noe farlig. Har brukt de aller fleste blodtrykksmedisiner og alle med bivirkninger. Måler nå blodtrykk hjemme morgen og kveld alle ligger under 120/70. Så har på eget intiativ droppet tabletter men sagt fra til lege.

Fikk og påvist belegg i begge halskar 2,5 mm. Ble satt på kolesterolmedisiner som jeg og har sluttet med pga bivirkninger. Kan nevne at jeg tok en second opinion på halskar forrige uke. 1,6 mm belegg i en liten fordypning på blodåre. Lege sa at han ikke ville satt meg på kolesterolmedisiner ut fra de målingene. Jeg er 176 høy gått ned fra 91 kg i juli 16 til 85 kg des 16 bare ved å legge om kosthold er 45 år. Mere grønt og smør er byttet ut med rapsolje og vita hjertego.

Men tilbake til anfallene som jeg oftes får ved puls på 110-120 så tør jeg nå ikke jobbe meg opp dit. Jeg vil og skal tilbake til 100% jobb. Kan jeg være en kandidat for ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Det viktigste svaret først: Ja du er absolutt en god kandidat for ablasjon og du må be fastlegen din henvise deg videre.

Du sier at flimmeren kommer når du kommer opp i litt høy puls. Dette er ganske vanlig, og mange opplever at det er når de trener eller anstrenger seg fysisk at anfallene kommer. En løsning kan være å gå hjertebremsende medisiner, nemlig betablokkere. Men problemet hos deg blir sannsynligvis at du da får altfor lav puls når du ikke har flimmer og kan bli svimmel og uvel. Derfor er ablasjon et godt alternativ for deg.

Flott at du har gjort så mange livsstilstiltak og fått deg en sunnere kropp. Bra jobba! Dette vil du tjene på i det lange løpet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og medisiner

Bruker Tamborcor dep. 200 mg daglig, fikk nytt atrieflimmer i går kveld, frekv. ca 75, vanlig puls for meg er 40-45. Tok 100 mg vanlig Tamborcor igår kveld og nye 200 mg idag, ikke slått over til sinusrytme ennå, Må jeg ha kanskje ha Cordarone TBL. nå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du bør gå over på Cordarone er vanskelig å si. Cordarone kan brukes både for å få "slå av" et pågående flimmeranfall (da gis det intravenøst) og for å holde flimmer borte (da går pasienten fast på cordarone).

Pasienter som hyppig får flimmer, kan prøve å gå fast på cordarone, men dette må avgjøres i samråd med en hjertespesialist.

Hvis du fortsatt har flimmer i kveld, og er plaget av det, bør du kontakte legevakten.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystbrann og ujevn puls

Hei! Jeg drakk for mye smoothie til frokost etter noen brødskiver, og fikk en svært ubehagelig dag meg gulping, brystbrann resten av dagen. Aldri kjent noe liknende. Det har fortsatt i ukene etterpå og i tillegg sliter jeg også med ujevn og dunkende puls, spesielt etter middag og utover ettermiddag og kvelden. Hva kan det være og hvordan skal jeg forholde meg til disse plagene som ikke ser ut til å gå bort?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt brystbrann og ujevn dunkende puls i flere uker, bør du absolutt oppsøke lege for å få dette sjekket ut. Utifra opplysningene dine er det vanskelig å si hva det skyldes, men det vil være aktuelt å sjekke for både sykdommer med blodprøver og evt. hjerterytmeforstyrrelser med EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls hos barn

Hei. Jeg har en datter på 5 1/2 år som har veldig høy hvilepuls. Barnehagen har vært bekymret fordi hun ikke har aldersadekvat aktivitetsnivå og blir veldig fort trøtt. Hun klager på at hun er sliten og orker ikke, gidder ikke, vil ikke. Vi har aldri tenkt på å måle pulsen hennes så først var vi en tur hos legen og han kikket på beina hennes for å se om det kunne være noe med dem som gjorde at hun fikk vondt av å gå, men de var helt fine. Han tok en del blodprøver og de var også helt fine. Da tok han bl.a. jern, vitaminer o.l. for å se om hun hadde mangler på nivåer. De var helt fine. Senere har barnehagen henvist oss til kommunens fysioterapitjeneste men de sa at hun trengte ingen videre oppfølging og at alt var bra. Så skjedde det her en dag at jeg kom bak henne for å gi henne en kos og hjerte slo så voldsomt at jeg trodde det skulle hoppe ut av brystet hennes. Jeg synes dette var rart da hun nettopp hadde sittet ved bordet å spist kveldsmat. Jeg fortalte det til mannen min og vi målte pulsen på kvelden da hun sov. Hun hadde da en hvilepuls på 160. Jeg kan ha målt feil, men vi synes allikevel at hun skulle til legen. Legen sa idag at hun hadde veldig høy hvilepuls og at hun burde henvises til sykehuset for ultralyd av hjerte og andre prøver. Men så sa han bare, dere får brev i posten om når.... Hvor lenge må vi vente og hva kan dette være? Jeg blir jo veldig bekymret. Mvh Tonje

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Barn har normalt høyere hvilepuls enn voksne. Femåringer har hvilepuls fra 80-120 i våken tilstand, og 65-100 i sovende tilstand.

160 i hvilepuls, hvis det stemmer, er høyt. Det kan være ulike årsaker til dette, og jeg mener det er riktig at en barnelege utreder dette. Slik høy puls kan godt gi tretthet og lavere aktivitetsnivå. Når barn henvises til spesialist får de ofte time relativt raskt. Så lenge allmenntilstanden er god, går det som regel greit å vente på time. Men hvis dere som foreldre føler dere usikre, er bekymret, eller føler det er for lenge å vente, bør dere gå tilbake til fastlegen og prøve å få fremskyndet time/vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fly med utposing på hovedpulsåren

Hei. Min far har fått beskjed om utposing på hovedpulsåre i mage 5,8 har tatt CT og skal til spesialisten 9 januar. Er det noe fare for å fly ? Hva kan han gjøre og hva bør han være forsiktig med ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke farlig å fly hvis man har utposning på pulsåren.

Ved utposning på pulsåren er det viktig med god kontroll på blodtrykket. Behandling av kolesterol kan også være viktig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rekonvalesens etter hjerteoperasjon

Min eksmann bor alene og skal hjerteopereres. Han har hund. Jeg vil gjerne hjelpe med hundepass og annet etter operasjonen, og lurer derfor på hvor lenge han evnt vil være på sykehuset og hvor lenge han evnt vil trenge hjelp med fysiske aktiviteter hjemme? F.eks. snømåking, husarbeid og lufting av hund? Jeg er i full jobb og bor et stykke unna, så vil gjerne planlegge i forkant, hvis mulig. Kan du gi noen ca angivelser ift rekonvalesens?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor lang tid det tar å komme seg etter en hjerteoperasjon avhenger av mange ulike faktorer og varierer en hel del.

Type og omfang av operasjonen, alder, andre sykdommer, hvor syk vedkommende er, hvordan operasjonen går, komplikasjoner osv er med på å påvirke.

Noen pasienter er hjemme igjen etter 2 uker, mens andre må innom lokalsykehus og sykehjem/rehabilitering før de kan komme hjem. Men at man har kommet hjem er ikke ensbetydende med at man fungerer helt normalt igjen med fysisk arbeid. Det kan fortsatt gå noen uker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ustabil angina og symptomer

Min kone på 44 kom hjem fra Riksen for 8 dager siden. Hun fikk diagnosen ustabil angina og spasmeangina. De pumpet opp en åre med medisinsk ballong (?)

Jeg savner en del informasjon om dette. Jeg leser at ustabil angina er forløper til hjerteinfarkt, og at man må til sykehus umiddelbart. Hvordan kan dette være riktig når hun har smerter flere ganger om dagen ?

Hun er nå i gang med økning av medisin-doser. Plavix, Crestor, Albyl-e, Cardizem, Imdur. Hun har vært inne til angiografi 5-6 ganger nå, og hun har fremdeles smerter og blir sliten. Vi vet ikke hvilke symptomer som er normalt og forventet med denne sykdommen. Vi har fått forskjellige svar fra flere leger. Er fortvilende at det ikke bedrer seg. Kan du gi litt info om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er beklagelig at dere ikke har fått tilfredsstillende informasjon. Dette med nyansene mellom kransåresykdom, ulike typer infarkter, ustabil angina, stabil angina og spasmeangina kan være komplisert, og informasjonen svært omfattende. Rådene og informasjonen må også være individuelle og tilpasset tilstanden til den enkelte pasienten. For at dere skal få god informasjon er det viktig å kjenne detaljene. Mitt råd til dere er derfor å ringe kardiologisk avdeling på Rikshospitlaet til uken og spørre etter en lege. Gjerne etter meg. Da kan jeg ta frem undersøkelsene og resultatene på skjermen og gi dere mest mulig presis informasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sliten av atrieflimmer

Jeg ble hjerteoperert 16.04.12 og er født i 1932. EKG-atrieflimmer-elektrokonvertert i 2013. Hadde en stor sjekk ved Aleris Trondheim i 2014. Diagnose: Paroksysmal atrieflimmer, essensiell hypertensjon, status med bypasstransplantasjon.

Jeg har ikke flimmer i den forstand det beskrives. Pulsen ligger hele tiden på pluss/minus 50. Men til tider blir jeg helt utslitt og orker ingenting. Av medisiner bruker jeg Eliquis 5 mg, Exforge 10 mg/160 mg, Selo-Zok 25 mg og Lipiptor 40 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike former for atrieflimmer:

Det finnes flere typer atrieflimmer (hjerteflimmer):

Paroxysmal atrieflimmer: Dette er anfallsvis hjerteflimmer hvor anfallene med rask og uregelmessig rytme kan starte og slutte på egenhånd. Anfallene går over innen 1 uke, og som regel innen 24 timer.

Persisterende atrieflimmer: Ved denne typen varer anfallene over 1 uke. De kan stoppe av seg selv, eller bli stoppet med behandling (medisinering eller elektrokonvertering).

Langvarig persisterende atrieflimmer: Varighet av anfall over 1 år.

Permanent atrieflimmer: Ved denne typen kan ikke pasienten få normal hjerterytme lenger, uansett type behandling.

Du forteller at du vanligvis har rolig puls, men innimellom blir helt utslitt og uten ork. Det kan hende at dette er i perioder med flimmer. Da har du i så fall paroxysmal atrieflimmer, også kalt anfallsvis atrieflimmer. For deg er det viktig at anfallene kommer sjeldent og er kortvarige, slik at du plages minst mulig. Du bør ta opp med legen hvordan dere kan få til dette. Det kan være behov for å justere medisindosene.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Etterlattepensjon og AFP

Vil etterlattepensjon (Gullenkepensjon) bli samordnet ved uttak av AFP ved fylte 66 år? Offentlig ansatt (KLP).

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Folketrygdens ytelser utbetales fullt ut. Pensjonen fra den offentlige tjenestepensjonen reduseres med et samordningsfradrag. Tjenestepensjonsordningen din vil kunne gi svar på hvor mye et eventuelt samordningsfradrag vil bli.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

Lunge, Allergi

Stønad til rengjøring?

Hei! Min mann har kols, grad 1-2, jeg har fibromyalgi er pollen- og støvallergiker med astmaplager. Vi er begge i jobb, han 100% , jeg 80%. På grunn av hans kols og mine plager med støvallergi så kreves det ekstra rengjøring i huset. Da våre plager er såpass belastende er det vanskelig for oss å opprettholde tilstrekkelig rengjøring, noe som forsterker våre plager. Har vi rett til noen stønader for utgifter til f.eks vaskehjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste offentlige ordningen er hjemmehjelp. Normalt gis hjemmehjelp til de som av helsemessige grunner ikke selv klarer å vaske, tørke støv eller støvsuge. Jeg tviler derfor på om dere vil få innvilget en søknad om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen