Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Slag i lillehjernen

Hei! Jeg fikk slag i høyre lillehjerne for to år siden. Sliter i dag med uttalt fatigue og har i løpet av det siste halvåret blitt mer og mer plaget med smerter eller "brenning" i venstre skulder/nakke og hofte./ fot. Dette blir ofte verre om natten og jeg lurer på hva dette er og hva jeg kan gjøre for å bedre dette? Vil det bli bedre på sikt? Skulderen "vinger"? visst og har litt redusert følelse i fotblad/tær. Vil eksempelvis bytte til Tempur-madrass kunne gjøre noe bedring på dette og søvn? I tillegg får jeg rykninger/leamus i høyre side av hodet, mest rundt tinningen og ned rundt øret når jeg er sliten. Hva kommer det av? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 06. desember 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, du beskriver en del ulike plager som en del slagrammede sliter med og jeg skal forsøke å svare på de ulike spørsmålene.

Fatigue er et vanlig problem hos slagrammede. Ulike studier rapporterer at alt fra 20 til 80 prosent av de som har hatt slag opplever fatigue. Hvordan man håndterer å leve med fatigue varierer veldig fra person til person. Men mange opplever det som nyttig å ta hensyn til at man raskt blir sliten og dermed legger inn hvile før og etter aktivitet man vet krever energi. Noen opplever også at man må unngå spesielt krevende aktiviteter, men dette er altså veldig individuelt. Men et råd er at man bør ta hensyn til det og ikke forsøke å overse fatigue.

Du beskriver smerter og brenning i skulder, nakke, hofte og fot på din venstre side. Siden hjerneslaget ditt var på høyre er det vel den venstre siden som har endret seg etter slaget. En årsak til smerter og ubehag kan være at muskultauren på denne siden har mistet en del kraft grunnet slaget og dermed gjør leddene mindre stabile. Dette kan føre til smerter i skulder, ledd og nakke og også føre til at skulderen vinger. Treningsøvelser med veildening av fysioterapeut er å anbefale.

Følelse av brenning og redusert følelse kan også være at deler av følelsessansen er rammet av slaget, det er ikke uvanlig i lillehjerneslag. Hjernen tolker signaler feil. Også her er rådet aktivitet og bevegelse.

Om en Tempurmadrass vil bedre plagene for deg er vanskelig å svare på. Det må du rett og slett bare prøve for å få et svar på.

Leamus er vanligvis en helt ufarlig tilstand de fleste opplever og er en irritasjon av nervene som styrer det stedet du får leamus i. Det kommer oftest når man er trett og sliten.

Lykke til med videre rehabilitering!

Co2 nivå

Jeg bor på sykehjem og har kols 3 og heter Lilian Johnsen. Bruker stasjonær komprimator og inogen one når jeg forflytter meg. Legen sier at jeg kan være uten apparat i perioder. Det jeg er tvil om er hvor mye surstoff jeg bør ha ved målinger. Noen sier at jeg bør ligge på pluss/minus 90. Ved enkelte målinger på sykehjemmet har jeg ligget godt over 95 og de sier at det er bra. Jeg er i tvil om det og om jeg da får ut nok CO2 ved utpust. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Her er det viktig å få tatt en arteriell blodgass som viser hvor mye oksygen du har i blodet og hvor mye co2 du innehar. Du får ikke målt co2 nivået på annen måte. Fint hvis du ligger i o2 mettning over 90, men det sier ingenting om utluftningen av co2. Ta kontakt med sykehjemslegen angånde arteriell blodgass.

Mvh Hilde

Lunge

Kols og klima

Hei! Jeg har fått påvist kols for ca 6 mndr siden. Har vært 3 uker på Tenerife i november, hjemme igjen nå. Bor like syd for Oslo. Synes det er mye tyngre å gå turer her hjemme enn det var på Tenerife. Kan ute temp og klima ha noe å si. Snakket med en nordmann som hadde kols og bodde fast på Tenerife. Han sa han ikke brukte noen type medisiner og følte seg i fin form.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er en del kols syke som opplever det samme som du beskriver. Noen har glede av å bo i utlandet i stabilt klima, andre opplever ingen effekt av dette.  Det kan være at du opplever dette spesielt tungt nå rett etter hjemkomst, da forkjellene mellom Tenerife og Norge er ganske stor akkurat nå. Viktig at du følger opp medisineringen din og holder deg i aktivitet om ikke ute, så inne. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samale.

Mvh Hilde

Kols

Anbefalinger om trening

Hei. Dere anbefaler at jeg skal trene 2-3 ganger i uka. Hvor lenge bør jeg trene hver gang?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare deg konkret, fordi trening er indiviuelt tilpasset ut i fra den enkeltes fysiske helse. Generelle retningslinjer finner du på helsedirektoratet.no, men for mere spesifikke råd, ta kontakt med fysioterapeut eller få en henvisning hos fastlegen.

Mvh Hilde

Lunge

Kols og grønt ekspektorat

Hei Jeg har alvorlig kols grad 3-4. har sluttet helt å røyke. 5 uker nå. Bruker kunSpiolto respimat. Kommer lite slim opp, det som kommer er bare grønn aktig farge . Kan dere være en lunge infeksjon? Jeg var hos fastlegen , målte blodtrykk og brukte stetoskop men sa at det var ingenting der sa han . hvordan kan det være så lenge slimet er grønnt?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er nok lurt å få faslegen til å ta en infeksjonstatus, da grønt ekspektorat kan tyde på at det en infeksjon. Hvis det er en virus infeksjon, så vil ikke den la seg vise på infeksjonsprøvene. Det at du har sluttet å røyke er kjempebra, men kan også gjøre at ekspektoratet ditt er litt annerledes nå når kroppen holder på å vende seg til å fungere uten nikotin. Det kan også være at du kan ha glede av en hurtigvirkende inhallasjonsmedisin, men ta det opp med fastlegen, da det er noe han eller en lungespesialist må avgjøre.

Lykke til!

Mvh Hilde

Smerter i lungene

Hei! Jeg er en kvinne på 50 år som har astma og div. allergier. I den senere tid har det begynt å etse/brenne i lungene når jeg er -på butikken, -hjemme hos noen med mye blomster, -andre sterkere lukter, som f.eks krydder og parfyme (særlig manneparfyme) -når jeg er ute ved -5 grader og ved annstrengelse. Dette gjør at jeg må sette meg selv i "slow motion", for ventoline hjelper ikke på smerten. Føler meg ikke nevneverdig mer trangpustet, men om jeg anstrenger meg da, begynner jeg å hoste og det begynner å pipe i brystet. Jeg kan fullføre butikkrunden om jeg går veldig rolig, men det er smertefullt i lungene. Den etsende merten går over ca 1/2 time etter at jeg har forlatt "området" men føler meg sår i lungene en 2-3 timer etterpå. Tror du at dette kan være noe mer enn astma og allergi? På forhånd takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er difuse symptomer, som du beskriver, så vanskelig å svare konkret hva eksakt det kan være. Den smerten du beskriver kan oppstå når du har anstrengt deg, og blitt virkelig utmattet. Det kan også andre undeforeliggende årsaker, så derfor bør du ta dette opp med fastlegen og eventuelt bli henvist videre.

Lykke til!

Mvh Hilde

Allergi

Katteallergi og kryssreaksjoner

Hei😊 Min sønn har fått påvist allergi mot katt. Er det noen kryssallergier❓

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 05. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Der er ingen kryssrallergier ved pelsdyrallergi/ katteallergi.

Les mer om kryssreaksjoner ved allergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/kryssreaksjoner-ved-allergi/

Pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen

Rose

Lunge

Lungefortetning påvist på CT

Jeg har kols grad 3-4 , bruker Spiolto Respimat inhalator. I tillegg har jeg fått påvist en flekk på ene lungen ved CT scan. Prøver å få litt fortgang på dette, men fikk time om 3 måneder. Jeg syns det er lenge til.

Jeg blir litt nervøs når jeg skal legge meg med tanke på at jeg syns jeg blir svimmel når jeg prøver å sove. Måtte ringe fastlegen min, som skreiv ut Remeron S. Dagen etter så var jeg veldig vissen i kroppen. Tør ikke bruke det mer. Syns ikke jeg blir tatt på alvor av fastlegen eller lungeeksperten i byen. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

CT-undersøkelse av lungene avslører ofte fortetninger som ikke er synlige på vanlige røntgenbilder, enten på grunn av beliggenhet i lungen, men også fordi de ofte er ganske små. Radiologen som bedømmer bildene vil ha en formening om det dreier seg om en sannsynlig alvorlig tilstand, eller om det ikke haster så mye. Hvis det første er tilfelle ville du etter nåværende system ha kommet inn i et såkalt "pakkeforløp" hvor tidsfrister og utredningsinnhold er strengt definert. Hvis det ikke ser så alvorlig ut, men at man likevel mener det trengs å ses nærmere på, trenger ikke 3 mndr være betenkelig. Jeg forstår godt at du blir urolig, men du kan jo spørre fastlegen hvordan de vurderer tilstandens hastegrad ut fra røntgensvaret. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Rett til uføretrygd?

har hatt en skjelving i kroppen i ca 2,5 år og har nylig fått konstatert parkinson. er 64 år har ikke arbeidet de siste 2 år, bare litt delvis arbeid. kan jeg ha rett på noe trygd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ha rett til uføretrygd. Du bør ta kontakt med Nav og be om å få et møte med en saksbehandler. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Vekttap av medisiner for lungefibrose

Jeg behandles med Esbriet på grunn av lungefibrose. Det har ført til vekttap og manglende matlyst. Bør jeg redusere dosen fra 9 til 6 tabletter om dagen? Reduseres virkningen av Esbriet tilsvarende?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Esbriet har en anbefalt døgndose på 9 tabletter. Vekttap er en kjent bivirkning, men det er anbefalt at man heller prøver tilskudd av næringsrike drikker hvis vekttapet er tydelig. Ved mye birvirkninger har man også sett at kroppen kan tilvenne seg en høyere dose ved forbigående reduksjon av denne. Effekten er nok sikrest ved opprettholdt dosering. Dette må nok vurderes i en større sammenheng, trolig med tillegg av diverse blodprøver for å se hva som er mest fornuftig å foreta seg. Doseringen av denne type medisin må alltid gjøres i samråd med den legen som følger deg opp.

Håper du får ordnet dette, lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem