Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Synsutfall etter hjerneslag

Jeg er 68 år og fikk ganske massivt hjerneslag (blodpropp) i 2012 i venstre bakre nedre hjerne (occipital lobe tror jeg). Hovedskaden er synsutfall i det aller meste av høyre synsfelt, men har beholdt noen få grader mot midten. Det gjør at jeg fungerer synsmessig på et vis, men det å lese bøker med brede sider er en stor utfordring selv om tester viser at jeg faktisk leser med over gjennomsnittshastighet - dog leste jeg adskillige hurtigere før slaget.

Å ferdes i folkemengder med trengsel er også utfordrende når folk i min utfallsone skifter plutselig retning (kunne bruke hvit stokk ifølge Blindeforbundet, men gjør det ikke for jeg ofte går fort/småløpe når det ikke er mye folk)

Har hatt to opphold på Sunnaas sykehus avdeling Kognitiv Rehabilitering som forsåvidt var bra, MEN de hadde ikke noe tilbud/hjelp for synsskaderehab. Jeg funger generelt bra fysiskt og kognetivt, men skulle gjerne ha visst om det finnes noe brukbart opplegg i Norge for å prøve synsfeltforbedringterapier. Har også vært hos Blindeforbundet, men de hadde hverken interesse eller tilbud for synsfeltrehab etter slag slik jeg erfarte. Ser på internett at det finnes kommersielle terapeutiske opplegg med en viss grad av forbedring.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 05. desember 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Du beskriver et område innen hjerneslagrehabilitering hvor det nok kan sies å være et mangelfullt tilbud. Selv om synsvansker etter hjerneslag stadig blir mer fokusert på, er det idag få tilbud til denne gruppen. Samtidig er det også diskusjoner i fagmiljøene om hva som er den beste strategien å trene på ved synsfeltsutfall. Noen mener det vil være liten nytte i å trene på å bedre synsfeltet og at man heller må trene på teknikker for å kompensere for synstapet, mens andre mener det er mye å hente på øvelser for å øke synsfeltet.

Dersom du får en henvisning til synspedagog skal denne behandles i kommunenes PPTjeneste. Mange kommuner har ikke tilgang på denne tjenesten og enkelte får det via HELFO etter at kommunen har vurdert henvisningen. Det finnes også en del privatpraktiserende synspedagoger som du finner om du søker på internett. Blindeforbundet har et tilbud på sitt senter i Hurdal kurs- og mestringssenter hvor de tilbyr trening også til de som har synsvansker etter hjerneslag. Ta gjerne kontakt med dem.

Det er vanskelig å gi deg et helt klart råd fordi det er noe usikkerhet knyttet til effekt av synsrehabilitering, men det kan være nyttig å forsøke det som er nevnt ovenfor. Ta gjerne kontakt med vår rådgivingstjeneste på 67023023 så kan du få mer utdypende råd eventuellt kontakt med andre som har erfaring med temaet.

Allergi

Hveteallergi

Hei! Sønnen min på 5 år harker og klør veldig mye i halsen. Først trodde vi det var pollen, men det er like ille hele året, og det oppstår spesielt etter matinntak og da etter brød eller knekkebrød. Kan dette være et tegn på hveteallergi? Spiste noen lyse rundstykker her om dagen med bare smør på og da kom kløen omtrent umiddelbart! Hva gjør jeg nå? Han har forresten atopisk eksem. Tusen takk for svar! Hilsen C

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 01. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kløe i halsen etter matinntak kan være tegn på allergi. Spesielt om det skjer hver gang han spiser det samme. Hvete eller en annen felles ingrediens i brød kan være årsak dersom han får symptomer også når han spiser andre produkter med hvete, eks pasta.

Før kostdagbok; skriv ned alt han spiser, vær nøye på å få med innholdet i brødet (hvete, havre, rug, frø, nøtter ol) og hvilke symptomer han evt får. Ta dette med til legen og be om at han utredes for allergi.

Hvete er i familie med gress, derfor får menge med pollenallergi ut på hvete på allergitester. Det skyldes kryssreaksjon mellom gress og hvete. De fleste tåler likevel å spise hvete, men ikke alle.

En del brødvarer innholder nøtter som mange er allergiske overfor.

Kløe i halsen kan ha andre årsaker enn allergi så det er greit å få det sjekket uansett.

Du kan også ringe LHLs  rådgivningstjeneste om du har flere spørmål om eksem eller allergi .

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere? For meg og andre som går på betablokkere og trener regelmessig er det viktig å få svar. Derfor prøver jeg igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, viser til svar under.

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Effekten av betablokkere varierer ganske mye fra person til person, så det er ingen presis måte å si hvor mye effekt 50mg betablokker vil ha på deg. En måte å planlegge treningen på er å gjennomføre  en belastningstest (evt. hos lege dersom du har hjertesykdom), og så legge deg max 85% under ny max puls. Man kan også bruke et mål på subjektiv anstrengelse (f.eks. Borgs skala https://www.ntnu.no/cerg/gen100/borg-skala) til max 14-16 på skalaen (hvis du kun klarer å snakke i enstavelsesord så har du antagelig for høy intensitet). Du vil fortsatt ha meget god effekt av trening når du bruker betablokker. Lykke til!

Hjerte/kar

Foster på 5 mnd. Hjerteklaff.

Hvor alvorlig er det når et foster på 5 mnd har en klaff som er vanskelig å observere? Dvs. barnet ligger med ryggen nedover, slik at det er noe usikkerhet. Legen har bedt om å komme til ny U-lydkontrol. Hjertet fungerer bra!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette høres i utgangspunktet ikke alvorlig ut. Det er slik at når man skal gjøre ultralyd og måle blodstørmshastighet over en hjerteklaff så er man avhengig av å ha riktig vinkel på målingene. Dersom barnet ligger feil, så er det naturlig å forøke å gjøre en ny måling på et seinere tidspunkt. Lykke til!

Hjerte/kar

Kortisinsprøyter og lipidprofil.

Vil kortisonsprøyter gi noe innvirkninger på lipidsprofilen min. Spesielt LDL og Lp(a)? Hilsen mann 43

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, dersom du må bruke kortisonspøyter over tid så må du regne med en økning i LDL og fall i HDL. Dette betyr at man må være ekstra oppmerksom på livsstil, evt. også styrke på kolesterolmedisin. Jeg har ikke sett studier på hvordan kortisonsprøyter påvirker Lp(a).

Hjerte/kar

Atrieflimmer og utvidelse av venstre forkammer

Utvidet venstre forkammer Jeg har fått konstatert paroxymal atrieflimmer og litt utvidet venstre forkammer. Hvor lang tid ca tar det fra atrieflimmer oppstår til venstre forkammer utvides? Jeg startet med korte anfall for ca 9 år siden, 5-15 min, siden har de progresivt økt både i hyppighet og varighet, nå stort sett 10-12 timer. Har hatt perioder i løpet av disse årene hvor jeg har vært symptomfri. Kan det stemme at jeg fikk atrieflimmer for ca 9 år siden, mtp atvenstre forkammer er blitt utvidet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er riktig at atrieflimmer bidrar til utvidelse av venstre forkammer, men det er også slik at hos enkelte kan utvidelsen av forkammeret oppstå før flimmeret. Stort forkammer ser vi hos mange idrettsfolk (for eksempel så vi dette i en stor forskningsstudie av deltagere i Birkebeineren). Vi ser også stort forkammer hos mange pasienter med visse typer lekkasje i en hjerteklaff. Disse pasienten får kanskje aldri forkammerflimmer, men risikoen er øket sammenlignet med de som har normalt forkammer.

Som du skjønner så er det stor variasjon fra person til person, og mange har utvidet forkammer lenge før de utvikler flimmeret. Siden du har hatt tendens til flimmer i 9 år, så er det naturlig at du nå har et forstørret forkammer. Håper at dette var svar på spørsmålet ditt.

Hjerte/kar

Høyere distolisk trykk til visse tider på døgnet.

Hei, Hver morgen og hver middag har jeg blodtrykk 120/100... Etter 17:00h . 120/80 alt helt notmalt. Jeg er frisk, idrettsmann og er ute å løpe ned hunden hver dag. Legen min sier det er normalt. Men det er jo litt rart. når diastole er så høyt da er det litt vanskelig å puste. tusen takkpå forhånd Markus

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt av blodtrykket svinger vesentlig i løpet av døgnet, med noen typiske trender og endel forskjeller fra person til person. Blodtrykket er som oftest lavest om natten og vi kan se en betydelig stigning hos mange kort etter at de har våknet om morgenen. Det er vanlig at trykket synker i perioden etter en treningsøkt. Det er ellers gjennomsnittsblodtrykket som brukes i vurderingen av om en person regnes for å ha høyt blodtrykk. Dersom du har mange målinger med diastolisk blodtrykk > 90 så bør du kontakte legen din og vurdere å få gjort en døgnmåling. Det er flott at du trener regelmessig, og jeg synes ikke at du skal bekymre deg for mye om disse variasjonene i blodtrykket.

Hjerte/kar

Grensehøyt blodtrykk. Mye hjertesykdom i familien.

Hei, siste legebesøk målte legen blodtrykket mitt til 145/87 og puls 78 og mente det var bra. Jeg synes dette er høyt? Jeg er 56 år. Jeg er 164 og veier 70 kg. midjemål 99cm ellers slank. går ikke ned i vekt. Far hadde to uppdagede hjerteinnfarkt før han døde av sprukken aorta 57 år gammel. samme kroppsfasong som meg. Min eldste bror døde av hjerteinnfarkt bare 50 år gammel ,etter flere utbyttinger av årer i beina. Min yngste bror som er 50 år nå, mått blokkere ut en tett åre i halsen da han var 45år, min mor hadde hjerteinnfarkt og tett åre i brystet men var da 70 år. Jeg har også høyt blodsukker som ligger på kanten til diabetes 2. Blodprøver viser også for høye triglyceridnivåer. Hva mener du om dette..er det grunn til bekymring eller ikke? burde jeg gå jevnlig til hjertespesialist for å passe på pga. min familiehistorikk? er dette blodtrykket som fastlegen målte for høyt eller normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som en hovedregel skal blodtrykket som måles på et legekontor ligge under 140/90. Samtidig vet vi at en stor gruppe av pasienter har såkalt "kontortrykk" som gjør at trykket måles høyere enn det egentlig er (på grunn av den spesielle situasjonen på et legekontor). Ved tvil om hvor høyt trykket egentlig er, måler vi gjerne flere ganger, eller gjennomfører en såkalt døgnmåling hvor du får påkoblet en blodtrykksmåler som du tar med deg hjem og som måler trykket er rekke ganger i løpet av døgnet. Det har også blitt vanligere at pasienten kjøper sin egen blodtrykksmåler og sjekker selv (dette bør gjøres på en systematisk måte).

Du nevner hjertespesialist: Med din spesielle familie-historie og ekstra risiko i form av høyt blodsukker, midjemål og kanskje høyt blodtrykk så synes jeg at du kan diskutere med legen din om han vil sende en henvisning. Du kan selvsagt også velge å kontakte en privat hjertespesialist direkte for en sjekk.

Hjerte/kar

Ung kvinne med flere stenter og spasmeangina.

Hei. Først av alt, jeg er så takknemlig for at dere kan svare pasienter og pårørende her.

Min kone på 45 fikk et hjerteinfarkt for 1,5 år siden. Det er blitt utført tilsammen 5 angiografier, med 2 stenter og utblokkinger. Sist i går med utblokking av en åre med stent i. Hun fikk nå diagnosen ustabil angina med spasmer. Det er kun 5 mnd siden siste kontroll, og da var alt helt fint. Hvordan er det mulig at årene inn mot hjertet tettes så raskt? Hvordan kan man forhindre at årene tettes? Hvordan er utsiktene/livskvalitet? Hun måtte bli igjen på Rikshospitalet i dag pga puls på 150 og smerter. Hun er veldig sunn og røyker ikke (lenger). Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du støtter så godt opp om din kone, som åpenbart har hatt uvanlig mye utfordringer med hjertet til å være så ung.

Først av alt: Utsiktene for livskvalitet er gode, selv om spasmeangina kan gi spesielle utfordringer. Det forekommer at årene tetter seg relativt raskt igjen etter behandling, og da skyldes dette oftest en blodpropp på grunn av stenten (fremmedlegeme som ikke har rukket å gro inn i årevegen enda) eller på grunn av at såkalt plaque-ruptur i åren. Dere har helt sikkert tenkt mye på livsstil i forhold til kosthold og trening. Prøv også å tenke igjennom livssituasjonen i forhold til stress og psykiske utfordringer, som noen ganger kan gjøre tilstanden verre. Det finnes selvsagt også megt gode forebyggende medisiner, og jeg vil anta at din kone nå får en nøye gjennomgang med legene på Rikshospitalet i forhold til dette.