Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vondt i brystet, betennelse, troponin.

Hei, jeg var innlagt på Ullevål i 4 dager med hjerteovervåkning, med tydelige bryst/svelgsmerter og nedsatt allmenntilstand for Cirka 5 uker siden. Hadde i forkant av innleggelse hatt store problemer med å spise og drikke pga. smerter dypt i svelg/bryst. Det ble tatt Ekg, Mr og ultralyd av hjerte, samt ct av thorax, det ble ikke funnet noe på hverken hjerte eller lunger. Det var forhøyet Crp(ca 120), samt Troponin-t ca. 45 ved innleggelse og det ble antatt myokarditt/virusinfeksjon. Mulig i tillegg infeksjon i spiserør. Jeg tror også det kan være noe i spiserør/lukkemuskel da 300mg/dag zantac virket å hjelpe, samt såpass høy Crp tatt i betraktning kan tyde på infeksjon utover hjerte. Er litt bekymret og daglig kjenner jeg noen spesielle lyder og noen ganger lett ubehag ved svelging, spesielt når man ligger på ryggen. Har tatt jevnlig blodprøver i etterkant med normale verdier bortsett fra forhøyet troponin (50 +/-), har selv følt Svake smerter/stikk rundt i brystregionen. Igår var jeg på ullevål og tok nye prøver og troponin var på 85, andre hjertemuskel-enzymer er normale. Jeg er nervøs og usikker, både fordi jeg ikke har fått ordentlige klare svar samt at jeg ikke vet om infeksjonen er på opp eller ned. Det som bekymrer meg er en plutselig forhøyet troponin-t verdi. NB: tar jevnlig Protein og kreatintilskudd, kan det ha noen påvirkning Håper på svar, på forhånd takk. Hilsen mann 21 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du er grundig utredet og basert på det du skriver føler jeg at myokarditt kan være en riktig diagnose. Myokarditt skyldes som regel en virusinfeksjon og kan skade hjertemuskelceller. Graden av troponin-nivå sier noe om hvor stor skaden har vært. Verdier på 50 og 85 er helt minimale og tyder på veldig liten skade. Sannsynligvis vil den ikke påvirke hjertefunksjonen din.

Du er bekymret over at verdien har steget fra 50 til 85. Denne forskjellen er såpass liten at man knapt kan kalle det en stigning. I en sykdomsfase vil verdiene svinge litt opp og ned før de roer seg helt ned.

En CRP-verdi på 120 kan godt være forenlig med myokarditt.

Jeg tror ikke protein- og kreatinintilskudd skal kunne påvirke dette, så lenge du har normal nyrefunksjon. De har sikkert målt nyrefunksjonen din med blodprøver.

Jeg skjønner at du er nervøs, men du kan kanskje finne trøst i at du tross alt virker godt fulgt opp. Det bør vel gjøres en nye ultralyd av hjertet snart også, for å forsikre seg om at pumpefunksjonen til hjertet holder seg bra.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Er kolesterol på 3,5 for lavt?

Jeg er en kvinne på 46 år. Fikk beskjed av legen at jeg hadde for lavt kolesterol. Det var på 3.5. Betyr det at jeg har en underliggende sykdom??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, kolesterol på 3,5 er ikke for lavt og det er ikke farlig for deg.

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Befolkninger med lave kolesterolverdier har lav forekomst av hjertesykdom. Du trenger ikke bekymre deg for at verdiene dine er for lave. Antageligvis gir en slik verdi en viss beskyttelse mot hjertesykdom.

Det finnes enkelte studier som har funnet en assosiasjon mellom lavt kolesterol og enkelte pyskiske sykdommer. Men merk, dette er kun en assosiasjon og ikke et årsaksforhold. Man kan ikke si at lavt kolesterol forårsaker psykisk sykdom. Kanskje er forklaringen heller motsatt vei? At enkelte mennekser med psykisk sykdom har vaner som gjør at de får lavt kolesterol.

Det finnes i hvert ingen belegg for at det ligger noen gevinst i å øke kolesterolnivået sitt. Snarere vil dette føre til økt risiko for hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt, høy puls, medisiner og bivirkninger

Hei jeg fikk påvist hjertesvikt i sommer. De mener hjertesvikten skyldes at jeg har gått med for høy puls over flere år. Jeg har også en stoffskiftesykdom. De har nå falt ned på at jeg ikke skal opereres men bare medisineres. Jeg har sterke bivirkninger av hjertemedisinene. Jeg har store problemer med konsentrasjonen og er blitt veldig deprimert. Jeg trenger råd og veiledning for hva jeg kan gjøre fremover for å få det bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesvikt betyr at hjertet blir mindre effektivt og pumper med mindre kraft. Det betyr at det pumpes ut mindre blod per hjerteslag enn vanlig. Det finnes mange ulike årsaker til hjertesvikt (infarkt, klaffefeil, genfeil, hjerterytmeforstyrrelser, betennelser). Behandling av hjertesvikt består i både å behandle den underliggende årsaken, og å forbedre hjertets pumpefunksjon.

Stoffskiftesykdom kan gi hjerterytmeforstyrrelse og høy puls. Går man med for høy puls (gjerne over 130-140) over lang tid, kan man få hjertesvikt. I en slik situasjon må man behandle både stoffskiftesykdommen og den høye pulsen. I tillegg gis det medisiner for å "avlaste" hjertet. Disse medisinene er viktige og hjelper hjertet ditt, men enkelte pasienter kan dessverre oppleve bivirkninger også.

Nesten all behandling har bivirkninger. Noen ganger er bivirkningene minimale og gir ingen plager. Andre ganger er de mer plagsomme. Heldvigvis har vi mange ulike hjertemedisiner vi kan bruke. Hvis du får bivirkninger av én type, kan legen din prøve en annen type. Ofte må man bruke litt tid med prøving og feiling før man finner den rette kombinasjonen.

Noen ganger er det dessverre ikke mulig å få bukt med alle bivirkningene. Iblant må man rett og slett akseptere bivirkninger som prisen for nytten.

Jeg synes du bør ha tett kontakt med fastlegen din og prøve å finne behandling som passer deg bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Kols og pusteproblemer i høyden

Hei. Min far har fått påvist Kols. Han er mye tett og tungpustet. Aller verst er han ved opphold på hytta på fjellet. Der blir han alltid dårlig, de er nøye med å holde det støvfritt, har forsøkt å la være å fyre med ved, men ingenting hjelper. Hytta ligger på ca 900 moh, kan det ha noen betydning? I forhold til tynnere luft mener jeg. Eller har du noen tanke om årsaken. Synes det er så synd at hytta som skulle brukes hyppig i pensjonisttilværelsen er det stedet han blir ekstra dårlig. Mvh Elin

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Noen ganger kan lungefunksjonen være så nedsatt at det er vanskelig å opprettholde høy nok oksygenmengde i blodet. I fjellet kan dette hos noen merkes allerede i høyden som du angir, for luften er da allerede begynt å bli noe tynnere. Dette merkes best ved fysiske anstrengelser, selv om det ikke dreier seg om store fysiske utskeielser, kanskje bare korte og lette spaserturer.

Andre ganger kan det kanskje være "inneklimaet" i hytta som virker inn, men da vil pusten oftest bli bedre utendørs.

Det er alltid lurt å sjekke ut med legen om behandlingen er så god som mulig. Det kan spille inn noen ganger. Ellers kan man låne med seg et oksymeter for å måle surstoffet i blodet hjemme og i høyden. Det er veldig enkelt. Hvis oksygenet er lavt, kan det i noen tilfeller være lurt å sjekke ut om det er mulig å få med seg en oksygenekstraktor på hytta for å sikre ham litt ekstra oksygentilførsel. Kanskje en ide å prøve?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Hvor lenge kan man leve med lungefibrose?

Jeg har fått påvist lungefibrose. Hvor mye vil dette påvirke min levealder??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose finnes i svært mange typer og forløpsformer. Noen ganger er årsaken kjent, men ofte er dette mer eller mindre uavklart. Det er nok ikke mulig å si hvordan dette vil påvirke livslengden, fordi det kan være fra mye til ingenting. Det er helt avhengig av hvor aktiv sykdommen er og hvor raskt den utvikler seg. Noen ganger opplever man også at sykdommen kan gå mer eller mindre i dvale i kortere eller lengre perioder. Typen av lungefibrose er også avgjørende for hva slags behandlingstilbud man har tilgjengelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og behandling med Imurel

Behandles med Imurel pga lungefibrose. Denne gir jo dårligere immunforsvar om jeg har forstått det riktig. Har siden jeg startet med Imurel ( 9 mmd ) hatt ikke mindre enn 4 infeksjoner på lungene. Dette kan vel heller ikke være bra i forhold til sykdommen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Imurel er et av de medikamenter som prøves ved lungefibrose. Dette medikamentet brukes nok når man ikke har funnet andre medisiner som gir bedre effekt i et tilfelle. En bivirkning kan være økt fare for oppblussing av infeksjoner, men det er individuelt hvordan dette slår ut i praksis, og kan også være noe avhengig av dosen som brukes. Jeg vil tro at legen som styrer behandlingen vurderer den videre behandlingen, og ser effekt opp mot bivirkninger for totalt sett å få til et best mulig resultat med sikte på å bevare mest mulig lungefunksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose, pusteproblemer og stivhet i kroppen.

Hei, min mor fikk diagnosen lungefibrose i fjor men har ikke fått noen medikamenter for å stoppe utviklingen (som heldigvis er langsom). Bør hun ikke ta noe for å bremse forløpet? Hun blir hurtig andpusten når hun går tur og har lenge slitt med utmattelse etter anstrengelse. Ellers har hun mye vondt i kroppen og er veldig stiv. Har dette noe med sykdommen å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose kan ha mange forskjellige årsaker. Man forsøker som regel noen medisiner, blant annet Prednisolon, for å se om det hjelper. Hvis utviklingen er svært langsom kan det være at man avventer behandling eller prøver å behandle grunnlidelsen hvis man kjenner den. Alle pasienter med lungefibrose og pustebesvær skal vurderes av lungespesialist, som regel på sykehus. Det vil som regel forsøkes behandling med Prednisolon, men den er ikke alltid effektiv, men kan kanskje lindre betennelser i ledd og muskler som kan være plagsomme. Ellers er det bare funnet effekt av spesialmedisiner for lungefibrose ved gruppen idiopatisk lungefibrose.

Smerter og stivhet i kroppen kan, men trenger ikke, være et ledd i sykdommen. Men fordi årsakene til denne typen lungesykdom ofte er uklar, kan man aldri se helt bort fra det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Interstitiell lungesykdom

jeg har lav DLCO, følelse av influensa, slapp. De sier jeg har interstitiell lungesykdom, men vet ikke hvilken type. Hva tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lav DLCO tyder på at det er noe som hindrer surstoffopptaket i lungen. En viktig årsak til dette kan være interstitiell lungesykdom som kan føre til at det blir betennelsesforandringer i lungvevet. En betennelse kan gi feberfølelse og slapphet. Men det er mange mulige årsaker til dette, for eksempel allergiske reaksjoner på støv man har inhalert. Ellers ses det ved noen revmatiske tilstander og ved den store gruppen av lungefibroser. For å finne nærmere ut av det må man ofte hente opp celler fra bronkiene ved å skylle med litt væske og suge opp igjen gjennom et bronkoskop. Alternativt kan det være nødvendig å ta en liten biopsi av lungevevet for å sikre en best mulig diagnose. Lykke til med utredningen! 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Vekslende luftholdighet i lungevev" på CT

Hei. Har fått brev om: vekslende luftholdighet i lungevevet etter en CT undersøkelse, og vet ikke hva dette er. Vet dere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En CT-undersøkelse kan gi oss et bilde av lungenes forskjellige strukturer på en mye bedre måte enn et vanlig røntgenbilde. "Vekslende luftholdighet i lungevevet" er ganske uspesifikt, men betyr at de finner bedre luftfylning i noen steder enn i andre deler av lungene. Det kan for eksempel være forandringer etter gjennomgått lungebetennelse i tilbakegang. Men det er vanskelig å si sikkert uten å vite hvorfor undersøkelsen ble foretatt og ikke ha bildene å se på selv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hva er et hjerteinfarkt?

Hei, hva er det som definerer hjerteinfarkt? Jeg ble lagt inn med brystsmerter etter trening for en mnd siden, hvor jeg først fikk beskjed om hjerteinfarkt, siden ble det omtalt som 'hjertekramper'. Jeg har fått brev der det beskrives blant annet hypertensjon, takykardi og akutt utslipp av troponin på 204. Hva betyr det? Hvorfor føler jeg meg fortsatt sliten? Jeg har epilepsi, men er normalvektig og trener to ganger i uken. Gutt 34 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et godt spørsmål og jeg skal prøve å gi en litt inngående forklaring. Til slutt skal jeg gi min anbefaling om hva du bør gjøre videre.

Alle kroppens organer er avhengig av blodforsyning for å fungere. Blod frakter med seg oksygen, som er avgjørende for at cellene i de ulike organene skal fungere. Hjernen, musklene, tarmen, leveren, nyrene, lungene og mange andre organer trenger blod. Dette blodet blir pumpet ut fra hjertet.

Men hjertet er også et organ og derfor også avghengig av oksygenrikt blod for å fungere. Hjertet er en muskel. Faktisk er det samme type muskelceller i hjertet som det er i bicepsen din. Blodet til hjertemuskelcellene blir levert av såkalte kransårer (også kjent som hjertekransårer og koronarkar). Hjertet har flere kransårer. Hvis en eller flere av disse tettes fordi det sitter fast en blodpropp i dem, stopper blodflyten. Da er det en del av hjertet som ikke får blodforsyning. Resultatet er at hjertemuskelcellene stopper å trekke seg sammen, og den delen av hjertemuskelen står stille. Hvis blodproppen ikke løses opp, og denne situasjonen vedvarer, begynner hjertemuskelcellene å dø. Dette er et akutt hjerteinfarkt.

Hjertemuskelcellene inneholder et protein (troponin) som kun finnes i hjertemuskelcellene. Når disse cellene dør, sprekker de, og troponin lekker ut i blodbanen. Det er blant annet denne denne troponinlekkasjen vi bruker for å diagnostisere et hjerteinfarkt. Hvis pasienten har hatt brystsmerter og det måles forhøyet nivå av troponin i blodet, har pasienten per definisjon et hjerteinfarkt.

Men så blir det litt mer komplisert. For det finnes ulike typer infarkter. Noen er svært alvorlige og må behandles med en gang, mens andre kan vente noen dager. Og ved noen tilfeller er det ikke behov for behandling i det hele tatt, selv om troponin har vært forhøyet. Jeg kommer tilbake til dette.

EKG, elektrokardiogram, er et annet verktøy for å diagnostisere hjerteinfarkt. Grovt sett kan man si at store og alvorlige infarkter blir fanget opp på EKG. PAsienter med slike infarkter fraktes raskt til sykehus for å få åpnet opp den tette åren. Det haster og hvert minutt teller.

Mindre infarkter vises ikke på EKG. Disse pasientene blir også lagt på lokalsykehus, men får medisinsk behandling først. Et par dager senere får de åpnet opp evt tette årer.

Men så finnes det også andre situasjoner som kan gi økt nivå av troponin i blodet, men hvor det egentlig ikke er et infarkt (og tette årer) som er årsaken. Iblant ser vi at pasienter som får veldig høy puls (feks grunnet en hjerterytmeforstyrrelse), kan få forhøyet troponin i blodet. Dette skyldes at hjertet har banket så fort at blodforsyningen har blitt litt for liten, selv om årene er helt åpne. Du kan se på det som en tilbud-etterspørsel-situasjon. I slike tilfeller er det ikke nødvendig med videre undersøkelse av kransårene, og det er heller viktigere med medisinsk behandling for å sikre at pulsen ikke blir ukontrollert høy i fremtiden.

Men det er viktig at legene er helt sikre på at sistnevnte er tilfellet. Man må være rimelig sikker på at det ikke foreligger noen trange årer.

Så over til ditt tilfelle:

Du skriver at du ble innlagt med brystsmerter i forbindelse med fysisk anstrengelse og at blodprøvene dine viste forhøyet troponin. Det kunne per definisjon vært et hjerteinfarkt. I en slik situasjon skal legene vurdere om det skyldes en trang/tett åre, eller om det bare var pga rask puls (takykardi). Dette avgjør de på bakgrunn av ulike tester.

En viktig test i en slik situasjon er sjekk av kransårene dine. Dette gjøres ved at en spesialist putter et kateter inn i pulsåra på håndleddet og fører det helt opp til hjertet. så injiseres kontrastvæske og årene filmes med røntgen. Dette kalles for koronarangiografi og i Norge gjøres dette kun på større sykehus (Rikshospitalet, Ullevål, AHUS, Arendal, Stavanger, Haukeland, Trondheim og Tromsø). En annen måte å gjøre det på er å sende pasienten gjennom en CT-maskin. Da kaller man det CT-koronarangiografi. Ble noen av disse gjort på deg? Hvis disse undersøkelsene viste at kransårene var normale, har du sannsynligvis kun hatt rask puls som har gitt økning av troponin. 

Hvis du fortsatt føler at noe er galt, må du kontakte fastlegen din og evt få deg henvist tilbake til sykehuset eller annen hjertespesialist. I ditt tilfellet bør man være helt sikker på at kransårene er friske. Hvis koronarangiografi eller CT-koronarangiografi ikke ble gjort, bør det være en god begrunnelse for hvorfor.

Håper du kommer til bunns i saken.

Mvh

Wasim Zahid