Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astmabehandling, hva er effektivt?

Hei. Etter 4 mnd på Giona og ingen bedring i min astma så har jeg fått utskrevet Alvesco 160 en gang om dagen av legen. Det står i pakningsvedlegget at man bør merke bedring etter 24 timer men jeg regner med at full effekt ikke kommer før etter noen ukers bruk ? Har tatt medisinen 4 dager og kjenner ikke noe spesielt enda. Må bruke Ventoline hver dag enn så lenge. Da jeg fikk Flutide merket jeg bedring med en gang, men fikk bivirkning som gjorde at strupen hovnet opp ved fysisk aktivitet og jeg fikk ikke til å puste inn så den ble seponert. Så er spent og håpefull på Alvesco og håper at jeg snart kan merke en bedring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette svaret kommer vel såpass sent at du nå sikkert vet om medisinen din virker eller ikke. Både Alvesco og Flutide er inhalasjonssteroider, men effekten kan vente på seg, kanskje opptil 3-4 uker før den er optimal. Men effekten er avhengig av at du får inhalert medisinen på en god måte. Alvesco foreligger i sprayform som med fordel kan inhaleres via et inhalasjonskammer for å sikre best mulig deponering i bronkiene. Alternativt kan det av og til være nødvendig å doble doseringen en periode for å sikre effekt.

På den annen side nevner du ikke noe om at du bruker en langtidsvirkende betaagonist. Alvesco og Flutide er begge forebyggende medisiner, men er ikke egnet til å behandle en forverring alene. Ventoline virker bare noen timer. Det er ofte nødvendig å legge til en tilsvarende medisin som har lengre effekt, minst 12 timer per dose. Trolig vil det gi deg den nødvendige hjelpen for å få bedring i astmaen?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig hoste og sliming

Hei! Dette er sikkert vanskelig å svare på. Jeg har hatt langvarig hoste med slimdannelse. Ved sengeleie blir det forverret. Noen dager hoster jeg mindre enn andre dager. Kan også ha dager uten hoste. Har blitt tatt røntgen av lungene og de var fine. Noen formening om hva dette kan være? I det siste blir jeg også fort andpusten. Sluttet å røyke for 30 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver kan blant annet passe med en obstruktiv lungsykdom. For å få stilt en diagnose og få mulighet til å igangsette effektiv behandling bør du få undersøkt lungene med spirometri hos legen. Om det foreligger en astma eller en begynnende kols er vanskelig å si ut fra dette. Uansett er det veldig bra at du har kuttet røyken helt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Utfordringer ved behandling av infeksjoner ved bronkiektasier

Hei! Jeg skriver på vegne av min mor på snart 62 år som har diagnosen Bronkiektasier. Kortfattet: hatt diagnosen i 7-8 år, har astma og ME. Var mye plaget med infeksjoner i lungene for 4-5 år siden. Hatt en bra periode, men noen inf årlig. Men siden juni i år har dette eskalert, hun har hatt 7 lungebetennelser hvorav 3 sykehusinnleggelser. Sist forrige uke. Hun er relativt bra når hun går på penicillin, men inf kommer tilbake med en gang hun slutter, (2-5 dager). Er resistent mot en type penicillin ( tror det er amoxillin) ... Som pårørende synes vi dette er svært bekymringsfullt. Vi føler det er svært lite kunnskap og kompetanse ifht bronkieektasier. Legene klør seg i hodet og hun står på stedet hvil. Vi kan ikke se på dette lenge. Finnes det noe kyndig ekspertise på denne sjeldne diagnosen? Hun var på Granheim for 5-6 år siden, men der var største delen Kols pasienter, og hun hadde ikke spesielt god utbytte av oppholdet! Vi trenger sårt råd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Bronkiektasier er utvidelser på bronkiegrener og har tendens til å samle på slim slik at det ikke kommer opp på vanlig måte. Da kan det oppstå hyppigere infeksjoner som kan gå over i lungebetennelser.

Antibiotikabehandling er påkrevet i forbindelse med infeksjonene, ofte med medisiner som er valgt ut fra resistensundersøkelser for den pågående infeksjonen. Langvarige kurer kan bli nødvendige, og i noen situasjoner har man tatt i bruk inhalasjon med antibiotika via forstøverapparat. Noen ganger kan det være effektivt, men ikke alltid. Noen ganger kan slimløsende være til hjelp, men det skaper ofte også større mengder med slim som dermed blir mer tyntflytende. Daglig slimdrenasje ved hjelp av fysioterapeut og hjemme på egen hånd, samt fysisk aktivitet er nødvendig for å forebygge infeksjoner best mulig. Samtidig er det viktig at astmaen er godt behandlet for å gi gode muligheter for slimet til å komme ut.

Egentlig er dette ikke noen sjelden diagnose, men behandlingen må noen ganger individualiseres for å tilpasses de spesielle utfordringene.

Det bør være god kompetanse på alle lungeavdelinger til å takle dette faglig, men det er ikke alltid like lett "å komme i mål" med alle tilfellene. Noen ganger blir det bedre perioder hvis man greier å holde infeksjonene borte i en lengre periode slik at bronkiene får roet seg ned litt.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og svangerskap

Hei. Jeg har fått beskjed om at jeg har kols grad 2, jeg er bare 43år gammel, bruker nå Serevent 2 x daglig. Og Atrovent og Ventoline ved behov. Føler drømmen min om å få ett barn til har gått i grus?? Er det slik at jeg må bare glemme å drømmen min om å få bære fram ett barn til? Og hvilke medisiner er de beste for meg å bruke? Har hørt at ved bruk av Serevent, altså beta-2-agonist, forkorter levetiden min. Og hvor lenge kan jeg forvente å få få leve? Har endelig kuttet ut røyken,men greide det ikke før jeg kjente en plutselig forverring. Kan du anbefale meg noen tablettkur, hva med prednisolon, Legen min er ikke så int i å gi meg det for en 5-7 dagers kur,da jeg har hørt det skal bære effektivt.? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved kols grad 2 ligger lungekapasiteten et sted mellom 50 og 80% av normalen. Det viktigste du har gjort var å kutte røyken helt. Det er veldig bra og helt nødvendig for å ivareta lungefunksjonen over tid.

Det stemmer heldigvis ikke at levetiden blir kortere når du bruker Serevent!                 Ingen av medisinene for kols reduserer livslengden, heller tvert imot.

Ved svangerskap og fødsel er det viktig å ha nok surstoff i blodet og god nok lungekapasitet til å gjennomføre en fødsel. For å få vite noe mer om det må du konferere med en lungespesialist eller anestesilege på sykehuset som har de nødvendige opplysninger om deg og din hjerte- og lungefunksjon.

Jeg tør ikke i denne spalten anbefale deg noen spesifikk kur eller medisin. Prednisolon er vanligvis forbeholdt bruk ved akutte forverringer ved astma og kols.

Håper svaret var til litt hjelp!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Allergi

Allergi overfor nøtter

Hei! Jeg har hatt nøtteallergi hele livet, og har derfor alltid med meg EPI-pen ettersom reaksjonen blir livstruende kun etter et par minutter dersom jeg har spist en nøtt. For 4 dager siden var klarte jeg uten å vite det å få i meg cashewnøtter da jeg var ute og spiste på en indisk restaurant. Dette var første gang jeg hadde spist cashewnøtter så jeg visste ikke hvordan jeg kom til å reagere. Istedenfor å få akutt reaksjon som jeg får med foreksempel valnøtter, paranøtter, hasselnøtter etc, fikk jeg isteden veldig vondt i magen (kollikksmerter). Dette gikk over etter ca en time, og jeg følte meg helt fin resten av kvelden. Da jeg la meg begynte jeg å klø skikkelig over hele kroppen. Det var så ille at jeg klødde meg til blods flere steder. Da jeg våknet neste morgen klødde det fremdeles ekstremt, halsen var sår og leppene hovne. i løpet av dagen gikk hevelsen i hals og lepper ned, men kløen med utslett (nupper, røde flekker...) ble bare verre og verre. Neste morgen gikk jeg til apoteket og fikk noen allergipiller. Jeg har når tatt pillene i to dager, hvilket gjør at kløen har blitt dempet, men det er fremdeles langt fra bra (+ jeg ønsker jo ikke å ta pillene hver dag). Merker også at kløen forverrer seg hver gang jeg spiser...? (Ikke helt sikker...). Jeg har lest flere steder at en slik allergisk reaksjon (atopisk eksem) skal gå over etter et døgn, men jeg har nå hatt det i snart 4 døgn. Hilsen B

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergisk reaksjon mot nøtter kan være alvorlig og gi de symptomene du beskriver. Du har hatt symptomer fra flere organer. Om du opplever det igjen bør du bruke EpiPen og oppsøke lege. Da vil det kunne gis behandling som på et tidligere tidspunkt reversjerer reaksjonen.

Allergitabletter bør du ta til symptomene er vekk. Ved så kraftig reaksjon som du beskriver gis det ofte dobbelt dose antihistaminer og de bør tar lenge nok. Det er ikke farlig og har få bivirkninger. Husk at mange tar allergitabletter hver dag hele året eller gjennom hele pollensesongen uten at det gjør noe.

Bruk EpiPen, det er adrenalin, som vi også produserer selv i kroppen, så det er ikke farlig å ta det en gang for mye. Oppsøk lege og ta allergitabletter morgen og kveld lenge nok.

Lykke til, hilsen Helle  

Hjerte/kar

Blodtrykk hos barn, voksne og eldre

Hvorfor er blodtrykk normalt høyere eller lavere hos barn og eldre sammenliknet med voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det normale blodtrykket endrer seg med alderen. Barn har lavere blodtrykk enn voksne. Grunnen er rett og slett at de er mindre og har også behov for mindre trykk for å drive blodet rundt i kroppen.

Når vi blir gamle, blir årene både stivere og trangere. Da kan det være behov for høyere trykk for å få blodet rundt. Derfor har eldre mennesker ofte litt høyere blodtrykk enn voksne.

Men for høyt blodtrykk hos eldre kan også være skadelig og øke faren for hjerneslag. Det gjelder derfor å finne en passende behandling og et passende nivå.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved atrieflimmer

Trening og atrieflimmer Jeg har nettopp fått konstatert atrieflimmer og litt forstørret venstre forkammer. Hvordan skal jeg forholde meg til styrketrening og kondisjonstrening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stort sett går det helt greit med både styrketrening og kondisjonstrening hvis du har atrieflimmer. Den eneste faren er at pulsen kan for høy, og noen opplever dette som ubehagelig. Men hvis pulsen din er velbehandlet, eller holder seg normalt høyt ved anstrengelse, er det ingen fare for deg.

Hvis du er usikker på hvor mye du kan anstrenge deg, kan du be fastlegen din henvise deg til et arbeids-EKG. Da blir hjertet ditt overvåket mens du trår rundt på en sykkel. Du blir presset til det ytterste for å se hvordan hjertet ditt reagerer. Hvis pulsen ikke blir ubehagelig høy, vet du at du tåler intensiv trening også i andre sammenhenger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mitralklaffinsuffisiens

Hei Wasim! Etter komplikasjoner under narkose med bla rytmeforstyrrelser på EKG, ble det funnet noe som i epikrisen omtales som "mitralklaffinsuffisiens" på ekko av hjertet. Kardiologen påpekte at dette var av en middels grad. Kan du forklare hva dette innebærer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mitralklaffinsuffisiens er en lekkasje i en hjerteklaff. Nærmere forklaring:

Hjertet inneholder flere klaffer som sitter i litt ulike posisjoner. Klaffer er akkurat som ventiler. De skal åpne seg for å slippe blodet forbi, og lukke seg for å hindre at lekker tilbake. Dette skjer for hvert eneste hjerteslag og sikrer at blodet flyter i korrekt retning.

Klaffer kan rammes av slitasje og sykdom. De kan bli stive og trange og de kan også lekke. Blir de trange, må hjertet bruke mer kraft på å pumpe blodet videre. Lekker de, blir det en ekstra belastning på den delen av hjertet som må ta i mot lekkasjen.

Mitralklaffen sitter mellom venstre forkammer og hovedkammer. Av ulike grunner kan den begynne å lekke. Dette kalles mitralklaffinsuffisiens, eller bare mitralinsuffisiens. Vi graderer lekkasjen som liten, middels og stor ut i fra bestemte kriterier på ultralyd av hjertet. Når mitralklaffen lekker kan det bli belastende for venstsre forkammer, som da kan blir utvidet og slapp. Blir lekkasjen stor kan blodet begynne å flyte bakover mot lungene igjen, og pasienten får pustevansker, spesielt i forbindelse med anstrengelser.

Behandling på mitralinsuffisiens er som regel operasjon. Men operasjonen gjøres kun hvis pasienten er plaget. De fleste tåler en middels lekkasje godt og får ingen plager. Da er det unødvendig med operasjon.

Siden du har en middels lekkasje bør denne kontrolleres med jevne mellomrom for å se om den blir større. Hvor ofte den skal sjekkes får hjertespesialisten din bestemme. Noen kontrolleres hvert år, andre sjeldnere. Hvis du utvikler plager må du også si ifra slik at lekkasjen kan kontrolleres.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Kolsmedisiner virkninger og bivirkninger

Hei. Jeg er en 44 år gammel dame som har fått kols. Hva er den beste kols medisinen å regne? Jeg har fått grad 2(B). Jeg har startet med bruk av Serevent, Atrovent og Ventoline. Men fikk en plutselig forverring etter en Flagyl kur.,.kan det stemme,at den gjorde meg dårligere? Og hva er forskjellen på Serevent og Seretide? Hvilke har best resultat?Må også nenvne at 2 dager etter bruk av Serevent,følte jeg at jeg ble født på ny' pusten ble bedre.,Men nå ca.1 uke etter jeg startet er jeg sliten,slapp og litt sånn lokk hodepine.. Jeg har også fått utskrevet Spiriva, men den har jeg ikke turt å prøve ut enda, da jeg er så var på bivirkninger. Kan jeg bruke Spiriva sammen med Serevent? Har du noen anbefalinger på evt.en amoxilin kur, evt Prednisolon,da jeg har blitt så mye verre på en to tre. Det gjør meg redd og sliten. Skal på røntgen av lungene min også. Må nevne at jeg har vært stor røyker siden jeg var 11-åring, men har kuttet ut røyken nå.Vil jeg få det bedre etter hvert, og kan jeg leve lenge fordi om jeg har kols grad 2B?
Tusen takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols grad 2 er absolutt til å leve med hvis man innretter seg fornuftig. Det er for eksempel aller viktigst å kutte røyken helt. Da kan man gjerne leve mange gode år med tilstanden. Det er et godt tegn at du merket god bedring av Serevent. Den åpner luftveiene, men kan hos enkelte gi hodepine. Det samme gjelder Atrovent. Flagyl har ikke noen beskrevne bivirkninger på lungene, men det er vanskelig å si sikkert. Det vil nok forsvinne etter en stund etter kuren er avsluttet. Seretide innholder Serevent (salmeterol) og i tillegg et steroidpreparat (flutikason). Spiriva er en muskarinantagonist og likner i effekt mye på Atrovent, men virker et helt døgn etter hver dosering. Den kan fint brukes sammen med Serevent.

Jeg tør ikke gi konkrete råd om hva du skal bruke videre, men hvis du fortsatt har mye bivirkninger i form av hodepine, vil det ofte være lurt å høre med legen om det kan være lurt å prøve uten enkelte medisiner for å finne ut hva som er årsaken og hva du tåler best, enten alene eller i kombinasjon.

Håper dette er litt svar på dine spørsmål.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forebygging etter luftveisinfeksjon

Hei. Jeg har et barn som hadde kraftig luftveisinfeksjon (ikke lungebetennelse eller bronkitt) for en mnd siden. Han har aldri blitt helt bra og har hanglet siden.

Etter forrige helg sammen min søster som i etterkant fikk påvist klamydia (?) lungebetennelse, har han blitt tettere og er slapp, men har ikke feber. Er det slik at man er mer mottakelig for nye infeksjoner etter en kraftig sykdom? Og er det noen man kan gjøre i etterkant av slik sykdom for å prøve å forhindre nye infeksjoner? F.eks unngå trening i kald luft, unngå å bli skikkelig sliten generelt.. ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det hender at det kan ta lang tid (flere uker) å komme seg etter en infeksjon i nedre luftveier, mye avhengig av hva som var årsaken til infeksjonen.  Ellers er det en viss fare for tilbakefall hvis infeksjonen ikke har gått helt tilbake og man eksponeres for kraftig trening eller irriterer slimhinnene med mye kald luft. Derfor er det som regel lurt å ta det roligere, dvs ikke presse seg, når man fortsatt har symptomer på at sykdommen ikke har gitt seg.

Hos noen kan det også dukke opp astmasymptomer i forbindelse med slik infeksjon.  Det kan være lurt å undersøke dette nærmere hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem