Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Tuberkulose i ryggraden

Jeg er en dame på 51 år som har hatt Tuberkulose i ryggraden. Fikk dette i 1967, og sliter nå pga skader etter dette. Finner ikke noen opplysninger om dette, heller hvor jeg kan henvende meg. Håper dere kan hjelpe meg.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Mona Drage, Sykepleier

Hei,

Takk for spørsmålet, men dette er dessverre ikke noen vi er eksperter på. Vi vet at mange får ryggproblemer etter å ha hatt tuberkulose i ryggraden.

Har du fått tatt røntgen av ryggen for å se om det er eventuelle feilstillinger? Det beste rådet vi kan gi deg er å få en henvisning til spesialist fra din fastlege.

Ønsker deg lykke til! 

 

Allergi

Astma og hornsalt

Hei. Når jeg baker noe med hornsalt i blir jeg ofte tett i pusten etterpå. Har astma. Er hornsaltlukta en astmatrigger?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Jeg kan ikke finne dokumentasjon på at hornsalt er en trigger for astma. Likevel vil jeg tro at hornsalt men sin sterke lukt vil kunne virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Det kan utløse hoste, kløe i halsen og astmabesvær.

Du opplever at du blir tett av hornsalt og da er det indikasjon god nok til at det for ditt vedkommende er en sammenheng.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Rett til sykepenger?

Hei. Jeg refererer til et spørsmål stilt i januar 2016, med ref.nr 9754. Jeg er i samme situasjon, men var dessverre sykemeldt en stund før helt frem til fødselspermisjonen. Har jeg de samme rettigheter som i ref.nr 9754? Og er arbeidsgiver ferdig med å betale de 16 første dagene eller må de betale meg på nytt? Det er ikke samme sykemelding, om det skulle ha noe å si. Evt er det nav som skal betale meg nå?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det følger av folketrygdloven § 8-2 at den perioden du mottar fødselspenger er likestilt med yrkesaktivitet. I Nav`s rundskriv står:

"Vilkåret om fire ukers opptjeningstid gjelder således ikke for personer som umiddelbart før har hatt rett til sykepenger i tilsvarende tid, slik at det ikke har vært noe brudd i retten til sykepenger."

Har du vært helt arbeidsfør i minst 16 dager siden forrige gang arbeidsgiver betalte sykepenger, skal arbeidsgiver igjen betale de første 16 dagene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Spirometri test

Hei. når en tar en vanlig spirometri test, hvor mange ganger er det vanlig og puste ut

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ved en spirometri test skal du puste ut til du er tom for luft en gang, etter at du har pustet inn så dypt du kan. Testresultatet er veldig avhengig av riktig teknikk, så en kan bli bedt om å ta testen flere ganger.

Du kan ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for mer informasjon.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin i blodet

Hvor lenge holdes blodtrykksmedisin i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det varierer mye mellom ulike medisiner. På felleskatalogen.no finner du informasjon om hvert enkelt medikaments halveringstid. Det sier hvor lang tid kroppen din bruker på å skille ut halvparten av virkestoffet i medisinen.

Noen medisiner er laget for å ha lang virketid, såkalte depotpreparater. Disse tas ofte en gang om dagen og vikresoffet tas langsomt opp i kroppen. Mens andre tas raskt opp.

Noen eksempler på halveringstid for blodtrykksmedisin er: Atacand 9 timer, Norvasc 35 - 50 timer, Triatec 13 - 17 timer, Lisinopril 12,6 Denne informasjonen finner du under kapittelet egenskaper i felleskatalogen.  

Lunge

Vaksiner

1 uke siden jeg kom hjem fra Glittre. Tok influensavaksine og pneumokokkvaksine der. Siden da har pusten blitt verre, fatiguen blitt verre og jeg har fått influensa og tørrhoste. Noe jeg ikke har hatt på over 1 år. Vet at stresset tok meg, når jeg forlot Glittre. Er det mulig at vaksinene har satt meg helt ut ?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ja, det kan være at du har fått symptomer på influensa etter vaksinen. Det går som regel over i løpet 3- 5 dager, men fatuiqen kommer jo og går og kan være uforutsigbar som du sikkert vet alt om. Ta kontakt med fastlegen hvis du ikke opplever bedring. 

Ring gjerne kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

God bedring!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Bulende halsvene

Hei. Legger merke til at jeg har en ganske bulende og tydelig halsvene når jeg ligger under 45 grader med overkroppen. Er dette noe som bør sjekkes? Har vært utredet med ultralyd gjentatte ganger og har angst for hjertesykdom. Er ellers i fin form ingen ødemer osv.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er nok helt normalt for deg, og trenger ingen videre utredning. Pasienten med alvorlig hjertesvikt kan av og til ha et fenomen som heter "halsvenestuvning", men dette er ikke aktuelt for deg dersom du ellers er i god form og har hatt normale ultralydundersøkelser. 

Hjerte/kar

Høy puls når ligger på høyre side

Jeg er en dame på 60-år, de siste 6mnd. har jeg våknet av for høy puls når jeg ligger på høyre side. Er ellers frisk. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er heldigvis flest ufarlige grunner til at man kan våkne med høy puls (f.eks. at man har ligget forkjært eller har drømt noe), men det kan også tenkes at du har en reell forstyrrelse i hjerterytmen din.  Slike forstyrrelser er som oftest også ufarlige, men dersom du opplever at pulsen "plutselig" skifter takt, er uregelmessig eller dersom du blir svimmel eller får smerter samtidig vil jeg anbefale at du tar kontakt med en hjertelege (evt. henvisning fra fastlegen din). Hos hjertelegen kan du få med en opptaker som måler rytmen din gjennom hele døgnet. Det finnes god behandling om nødvendig.

Hjerte/kar

10 år, trener mye, lav puls

Hei. Har en sønn på 10 år. Han har stort sett vært tett i nesen, litt vondt i halsen og tett i brystet i hele høst. Har fått to antibiotika-kurer i høst etter påvist mykoplasma ved neseprøve. Ved første sykdomsperioden var han en helg på sykehuset, og da ble pulsen målt. Ved alle målinger var hvilepulsen rundt 48, av og til nede på 45. Er det normalt? Han trener 3-4 ganger pr uke forskjellige idretter, men driver ikke aktiv konkurranse i noe av det. I høst har det vært lite trening pga sykdom. Han er til vanlig veldig blek/hvit i ansiktet og en anelse mørk under øynene, men blir fort brun om sommeren ved mye sol. Jeg er litt bekymret både for lav puls og mye sykdom i høst, men får bare beskjed om at alt er normalt av turnuslegene hos fastlegen. At han er så blek, nesten gjennomsiktig, har bekymret meg alltid, den lave pulsen visste jeg ikke noe om før nå i høst. Han er litt under 160 cm høy og rundt 40 kg. Hilsen bekymret mor

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Pulsen til din sønn er lavere enn vanlig for hans aldersgruppe, men trening 3-4 ganger/uke bidrar nok til dette. Mest sannsynlig så er dette en såkalt "normalvariant", men jeg synes at du skal be om å få tatt et EKG hos legen for sikkerhets skyld.  Det kan også være greit å få tatt vanlige blodprøver.