Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Oppfølgingssvar om atrieflimmer

Hei, og takk for ditt svar. 5 stjerner var meningen. Har noen oppfølgingsspørsmål: 1. Jeg fikk tatt ekko av hjertet i 2006 da ekstraslag ble konklusjonen. Da var hjertet helt normalt og så helt fint ut. Hvis det nå viser seg at det er blitt utvidet, vil ikke det da bety at flimret har forårsaket det og ikke omvendt? 2. Jeg har hatt anfall med hjertebank over flere år. Det startet med en varighet på 15-30 min, og den har bare økt fram til idag hvor anfallene har vært oppi 12-18 timer. Stemmer det at atrieflimmer har en progresiv utvikling? Og kan ekstraslag ha en slik utvikling? 3. Kan ekstraslag være veldig uregelmessig. Jeg får voldsom uregelmessig hjerterytme, det kan slå raskt, så kan det ha en lang pause, hvor det deretter "jager", noen pulser rolig før det igjen raser. Ikke noe system i det hele tatt. Tenkte ekstraslag var pulset mellom to normale slag i sinusrytme. Burde det da ikke være greit å skille? 4. Jeg får nå brystsmerter under anfallene, er det normalt? Håper på like godt svar som sist!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for at du likte svarene. Her kommer flere:

1. Hvis det nå er utvidet kan det bety at det er flimmeret som har gjordt det. Det kan også hende at du har hatt en klaffelekkasje de siste årene som har forårsaket utvidelsen (og flimmeret).

2. Ja, atrieflimmer har en progressiv utvikling presist som du beskriver. Ekstraslag kan også ha en progressiv utvikling.

3. Ja, ekstraslag kan gi følelse av uregelmessig puls. Og selv om de kommer mellom sinusslagene, kan de også forstyrre regelmessigheten til sinus (forskyve eller fremskynde neste slag). Men det du beskriver under punkt 3, kan også minne om atrieflimmer.

4. Brystsmerter under anfall er ikke vanlig og kan indikere trange kransårer i tillegg. Dette må du ta opp med en hjertelege, slik at det kan avklares.

Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Voksende hjerte

Hei! Jeg spør for svigemor, som er svært bekymret! Hun har fått påvist, noe som gjør at hjertet vokser, og fikk en pille av legen sin, som hun skal ta hver dag .... Er dette alt?! Burde man ikke bli innkalt til noe kontroll hver år/annenhvert år? Nå skal det sies at hun har flyttet fra Norge til Tyrkia, men vi trenger forsatt svar, på hva vi kan gjøre? -Trine-

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Begrepet "voksende hjerte" kan bety litt ulike ting. Det kan bety at hjertemuskelen blir tykkere og det kan bety at kamrene utvider seg. Begge kan være resultater av andre hjertesykdommer, eller genetiske feil. Begge kan føre til hjertesvikt. Behandling og oppfølging avhenger av type, grad og årsak. Kun en pille virker uansett litt tynt og hun bør henvises til hjertespesialist for å klarlegge både diagnosen og planlegge oppfølgingen.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Hvor mye kan kolesterol reduseres av kostholdet?

Hvilken mat anbefales å spise per dag, for å få ned kolesterol (nå på 8,2)? Hvor lang tid kan det da ta for å få LDL fra 6,3 til 2,5?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 17. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Å redusere LDL-kolesterolet så mye er nok ikke mulig ved hjelp av kosthold alene. Selv ikke store doser av kolesterolsenkende medisiner klarer som regel å senke LDL-kolesterolet med mer enn 50 prosent, men så lite som en 10 prosent reduksjon i dette kolesterolet er knyttet til mer enn 20 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom.

Å redusere LDL-kolesterolet med om lag 10-20 prosent er mulig ved hjelp av kosthold. Dette tilsvarer en reduksjon fra 6,3 til ca. 5,7-5 mmol/l.

Hvor mye kolesterolet kan senkes kommer også an på hva du spiser fra før. Dersom du i dag for eksempel spiser mye meierismør, vil du kunne redusere LDL-kolesterolet mye dersom du bytter ut smør med rapsolje. Mettede fettsyrer - som f.eks. kjøtt, smør, fløte, kokosfett og palmeolje er kilder til - fremmer høyere LDL-kolesterol, mens flerumettede fettsyrer - i planteoljer og nøtter - reduserer LDL-kolesterol. Bytter du f.eks. ut 1 spiseskje smør med 1 spiseskje soyaolje kan LDL-nivået reduseres med 0,1-0,2 mmol/l, men kanskje mer hos deg som allerede har et ganske høyt nivå. Det er beskjedent i seg selv, men det kan reduseres ytterligere med å gjøre flere grep.

I tillegg til type fett er inntak av fiber forbundet med kolesterol. Havre og bygg har en spesiell type fiber som kalles "betaglukan" som senker kolesterolet. Soyaprotein, f.eks. fra soyabønner ellers soyamelk, kan også senke LDL-kolesterolet, men i beskjeden grad. 

En annen kostholdskomponent som kan modulere kolesterolnivået er såkalt plantesterol. Dette finnes naturlig bl.a. mais- og rapsolje og finnes også i margarinen "Pro Aktiv". Plantesteroler gjør at mindre kolesterol fra kostholdet tas opp i blodet og kan senke LDL-kolesterolet med ca. 10 % på fire uker. 

Videre har kokekaffe en sterkt kolesteroløkende effekt, drikk heller filter/pulverkaffe eller te.

Vektreduksjon har også en viss kolesterolsenkende virkning (ca. 5 % per 5 kilo vekttap)

Lunge, Allergi

Hyppige forkjølelser og mulig astma og allergi

Hei...sønnen min på 10 år fikk i natt pustebesvær, piping ved inspirasjon og kortpusten. Han er likens i dag. Han har vært hos noen med mange katter igår, det har vært reaksjoner etter besøk der før men ikke sånn. Vi har også katt, men han reagerer bare når han koser med henne, men er ofte forkjølet.. Tåler han kanskje ikke vår katt heller? Han har mye problemer med luftveiene synes vi, spesielt nå på vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vinteren er høytid for forkjølelser og virusinfeksjoner og symptomene kan være lik en astma. Ved astma er det vanlig med piping/hvesing på utpust(ekspirasjon) og ikke ved innpust. Ettersom din sønn ofte er forkjølet og at dere har en mistanke om at han reagerer på katt, bør han utredes både for astma og allergi.

Du kan les mer om astma og pelsdyrallergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Kolsmedisin for nedsatt pusteevne

Hei Jeg har gått til øre/nese/hals spesialist og fått konstatert gresspollenallergi. Gjennom spirometri har jeg også fått konstatert nedsatt pusteevne. Jeg har blitt behandlet med Amasys og Symbicort. I siste konsultasjon ble Symbicort byttet med Anoro. På apoteket opplyste de at Anoro er en Kols medisin. Bør en øre/nese/hals-spesialist utskrive Kols-medisin? Bør jeg skifte lege til en lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mye som er uklart i det du skriver og derfor burde du få en time hos din fastlege. Han kan også ta spirometri og gi deg en tilbakemelding på om resultatet av den er forenelig med en kolsdiagnose. Anoro er helt riktig en kolsmedisin. En pollenallergi kan påvirke lungene og om spirometrien er tatt under gresspollensesongen, kan den vise nedsatt pustekapasitet. Fastlegen din kan også henvise deg til lungespesialist om det skulle være nødvendig. Regner med at Amasys er Avamys, som er en nesespray brukt ved allergi.

Du kan lese mer om pollenallergi her 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Svekkes immunforsvaret av kostforsøk?

Mitt barnebarn på 2 år har allergi på melk, egg og hvete. Var på fredag hos lege for å teste ut hvete. Fikk bittesmå stykker, så mer. Totalt en halv skive iløpet av 3 timer. Ingen reaksjoner. Ble syk med høy feber og virker forkjølt på søndag. Er fortsatt syk, men det kan vel ikke ha noen sammenheng med at immunforsvaret har blitt svekket av hvete? Mvh T

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Immunforsvaret svekkes ikke av kostforsøk. Han hadde heller ingen reaksjon på hvete og det er bra. Håper han kan vokse av seg de andre matallergiene også . Mange barn utvikler toleranse overfor melk og egg før skolestart.

Lykke til, hilsen Helle .

Lunge

Spirometri test

Hei. Kan en ha kols selv om spirotmetri testen sier ingen unormale funn. Evnt. hvordan kan en finne ut av det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er spirometri testen som viser hvilken pustekapapasitet du har, og da event om det er normalt eller avvikende. Resultatet er avgjørende for diagnosen, og kan sammen med sykehistorien og vanlig undersøkelse av lungene som regel gi svar på om det dreier seg om astma eller kols.

Ta kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du ønsker en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Rettigheter

Vurdering av uføretrygd

Jeg vurderer om jeg skal søke 50 eller 100 % uføretrygd. Legen min mener at jeg vil få innvilget 100 % uføretrygd om jeg ønsker det. Jeg har imidlertid forsøkt å holde på jobben lengst mulig da denne betyr svært mye for meg. Jeg har en enestående arbeidsgiver som lar meg få tilpasse arbeidssituasjonen til helsa. Men jeg vet at jeg også gjør en bra jobb og det er svært tilfredsstillende. Men jeg blir sliten og legen min mener at å fortsette i jobben ikke er bra for helsa og utviklingen av min alvorlige lungesykdom.

Mitt spørsmål nå er hvilken økonomisk betydning det vil ha for meg om jeg velger å først ta 50% uføretrygd og deretter om litt gå over til 100 %? Når jeg da etter 1-2 år går fra 50-100% uføretrygd, vil den siste halvparten av uføretrygden da bli beregnet fra en inntekt på 50%lønn og 50% trygd?

Vil det økonomisk sett lønne seg for meg å gå til 100% uføretrygd rett fra 100% arbeidsinntekt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Økonomisk vil det nesten alltid lønne seg å jobbe fremfor å ha uføretrygd. Det betyr at du vil tjene på å starte med 50 % og eventuelt få 100 % uføretrygd senere.

Når uføregraden økes, beregnes uføretrygden slik:

For år da en person har mottatt uføretrygd, skal pensjonsgivende inntekt, og en inntekt som svarer til beregningsgrunnlaget for uføretrygden justert for fastsatt uføregrad, inngå i grunnlaget. Samlet inntekt kan likevel ikke overstige det som er høyest av beregningsgrunnlaget og den pensjonsgivende inntekten.

Nav har dette eksempelet:

En person mottar 60 prosent uføretrygd. Det oppregulerte beregningsgrunnlaget  for denne uføretrygden er 350 000 kroner. Pensjonsgivende inntekt er 250 000 kroner. Beregningen blir slik: 

250 000 + (350 000 x 0,6) = 460 000 kr 

Den samlede inntekten er høyere enn både beregningsgrunnlaget og pensjonsgivende inntekt. Inntekten for kalenderåret begrenses og settes her lik det tidligere fastsatte beregningsgrunnlaget på 350 000 kroner fordi dette var høyere enn den pensjonsgivende inntekten.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Tolkning av hjerteultralyd.

Er følgende parametre på mitt hjerte normale ? Aorta ascendes: 3,2 cm Venstre atrium: 3,8 cm i tverrdiameter. Venstre ventrikkel: Endediastole: 5,9 cm og endesystole: 3,3cm. EF: 60 % ad modum simpson. E A ratio: 0,8 og EDT 169 millisekund. E/e: 6,2. Høyre ventrikkel: TAPSE 31 mm. Systolisk trykk i artaria pulmonalis målt med ekko/ultralyd: 30mmHg. Aorta abdominalis: 1,7 cm og antydet aterosklerotiske forandringer. Jeg er en 70 år gammel mann. Har jeg pulmonal hypertensjon siden trykk i arteria pulmonalis er over 25 mmHg? Og er de andre paramtre innenfor det normale? Og er aterosklerotiske forandringer i aortaabdominalis farlige/noe å bekymre seg for? Håper på svar, og takker for det.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at det ikke er så enkelt å forstå "stammespråket" ved en beskrivelse av ultralyd av hjertet.

Det eneste som ikke er helt normalt for en 70 år gammel mann er lett forhøyet pulmonaltrykk (som du er inne på) og aterosklerose i hovedpulsåren i magen. Aterosklerose i hovedpulsåren er vanlig, men kan styrke grunnlaget for å gi deg en kolesterolsenker (statin) for å hindre at prosesse utvikler seg videre og for å gi øket beskyttelse mot hjerneslag og hjerteinfarkt.

Pulmonaltrykket er ikke mye forhøyet og er ikke farlig i seg selv. Jeg ville bedt om en kontroll ultralyd for å få dette vurdert på nytt om et års tid dersom du ikke har symptomer med tungpust el. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg noe særlig for dette.

Hjerte/kar

"Tung ryggsekk" av emconcor.

Gått på betablokkere (Emconcor) etter implantering av ICD. Fikk "tung ryggsekk"- og gruet meg til hver gang jeg skulle reise meg fra en stol. Blodtrykksfall og svimmelhet. Forferdelig år det svartner.Nok en bivirkning var hissig magekatarr. Har kuttet ut medisinen og har fått et bedre liv. Kan faktisk trene igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Takk for at du forteller dette. Slike bivirkninger skal du ikke ha. Regner med at du også har hatt en prat med legen din om at du tåler emconcor dårlig, slik at han kan vurdere om du bør ha noe annet i stedet. Siden du har ICD er det sannsynlig at du trenger noe for å stabilisere hjerterytmen din.