Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tester eller prøver for å avdekke nye infarkt?

Jeg er nå 58 år og er behandlet med NSTEMI regime og coronar angiografi, 24/12-2014. Det ble funnet stenose på distal CX, PCI behandlet med 2 overlappende DES stenter. Også funnet stenose på distale høyre arterie som ble behandlet med DES stent. Godt resultat. (2 år siden) Spørsmål: er det noen prøver eller tester som kan avdekke om det er andre årer som er i ferd med å tette seg? Jeg går på de vanlige hjertemedisinene i lav dose. Dvs. kolestrol senkende (Atorvastatin), betablokk; Metoprolol Sandoz (25mg) ,og blodplatehemmende Actavis (75mg). Bør jeg fortsette medisineringen i all fremtid? Er generelt i god form uten særlig plager eller bivirkninger. Trener jevnlig og spiser sunt. Min far og far-far hadde begge infarkt i tidlig alder.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt svar. Jeg går direkte til svarene:

Nei, det finnes ikke noen direkte prøver som kan avdekke at andre årer er i ferd med å tette seg. En viktig "test" er selvfølgelig symptomer og plager. Hvis på nytt begynner å få press og smerter i brystet, tungpust eller andre plager i forbindelse med fysisk aktivitet, kan det være et tegn på at noe er på gang. Da må du kontakte lege.

Arbeids-EKG kan også brukes for å avdekke syke årer. Dette gjøres hos hjertespesialist.

Hvis du først har hatt et infarkt, tilsier retningslinjene at du skal ha medisinsk behandling på ubestemt tid. Hjertemedisinene du bruker har god forebyggende effekt og gir lite bivirkninger. Du bør absolutt fortsette med disse. Dessuten er du arvelig belastet og det gir enda en grunn til å fortsette behandling.

Flott at du har en sunn livsstil! Fortsett med det.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Cøliaki

Jeg fikk påvist cøliaki for ca 6 år siden. Er bevist på å holde meg til helt glutenfri kost. Har dessverre til tider vært uheldig å få i meg forurenset mat (gluten). Da går det nøyaktig 2 timer før reaksjonen kommer. Oppkast, diaré, magekramper og svetting. Er totalt utslått. Finns det noe som kan begrense denne reaksjonen? Blir nesten paranoid, når jeg skal spise ute. Er livredd for å bli syk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er en utfordring å skulle holde seg helt unna alt glutenholdig mat. Spesielt krevende er det når man skal ut å spise eller på besøk. Dine erfaringer med å bli syk gjør deg engselig og det er veldig lett å forstå. Desverre finns det ingen "motgift" eller medisin som kan dempe reaksjoner ved cøliaki. Ved allergi kan antihistamintabletter eller adrenalinsprøyte begrense reaksjonen. Det hjelper ikke ved cøliaki. Eneste behandling er å unngå glutenholdig korn; bygg, rug, uren havre og hvete, inkludert spelt. Hvetestivelse inneholder så små mengder gluten at det trygt kan inngå i et glutenfritt kosthold. Det gjør utvalget av mat litt større.

Regelverket for merking av allergener i mat gjelder også for serveringssteder. I menyer, buffeer, ferdigsmurte retter skal merkes tydelig om de inneholder glutenholdig korn eller ikke. Informasjonen skal være tilgjengelig uten at du må spørre. Lær deg benevnelsene for gluten og sjekk godt på forhånd. De aller fleste spisesteder har glutenfri alternativer på menyen. Det kan også være lurt å sjekke eller bestille på forhånd om du vet hvor dere skal.

Ønsker deg riktig lykke til, hilsen Helle

 

Hud

Hudreaksjon

Hei! Jeg har en sønn på 1,5 år som reagerer på laks og ananas. Med utslett og litt hoven I området rundt munnen. Jeg har også gitt han lerum 80% jordbær syltetøy uten tilsatt sukker for en liten stund siden som han da reagerte kraftig på. Med mye utslett hoven I ansiktet og rød I øynene og klør. Og regnet da med at det var jordbær han reagerte på. Men I dag ga jeg han samme syltetøy men med eple og pære ( både eple og pære spiser han ellers uten reaksjon) og fikk nå samme reaksjon. Tok også litt syltetøy I panna for å se og han ble rød og hoven på noen minutt. Så da lurte jeg på om det muligens kunne være noen av stoffene som er tilsatt I syltetøyet han kan reagere på? Takk på forhånd! Mvh Jeanett.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. november 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Det kan være mye syre i bær og disse kan virke hudirriterende. Sjekk ingredienslisten på de syltetøy som sønnen din har reagert på, samt innholdet av tilsetningsstoffer, bla. fargestoffer. Fargestoffene har E – nummer 100 – 199.

Enkelte tilsetningsstoffene har vist seg å fremkalle overfølsomhetsreaksjoner. Reaksjonene kan skyldes en ikke allergisk overfølsomhet, ikke allergi, og er ofte mengdeavhengig. Både naturlige og syntetiske fargestoffer kan gi overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte personer.

Tips: Smør sønnen din rundt munnen med en fet krem før måltidet. Vask rundt munnen og hendene straks måltidet er over.

For mer informasjon kan du ringe LHLs Rådgivningstjeneste, mandag til torsdag fra 09.00 til 15.00.

Hvis du er usikker på din sønns reaksjoner og evt. allergier bør fastlegn kontaktes.

Les mer: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/                                                 

 

Vennlig hilsen Rose

 

 

 

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerneslag og førerkort

Hei. Jeg hadde hjerneslag (blodpropp) i august- det skjedde i utlandet, der legen sagt at jeg burde ikke kjør bil for 8 uker og etterpå prøve litt og litt. Jeg har ikke mye skader og har ikke lammelse. Når jeg har kommet til Norge da måtte jeg ta ny runde med alle prøver osv (det var i slutten av oktober). Jeg hadde også tester/prøver vedr. bilkjøring på norsk sykehus og fikk beskjed at jeg kan kjøre bil. Etterpå legen sagt at pga nye regler jeg kan ikke kjøre bil i ett år men han er litt usikker og til slutt fikk jeg beskjed at jeg skal ikke kjøre bil 3mnd etter hjerneslag-til februar 2017. Men hvorfor regnes de 3 mnd fra innleggelse på norsk sykehus og ikke fra august når jeg hadde hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Førerkortveilederen må nok forstås slik at det løper tre måneder fra det tidspunktet du startet opp med primærprofylakse. Dette må gjelde uavhengig om du startet opp i Norge eller utlandet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Birvirkning av allergivaksinering?

Hei. Jeg er igang med allergivaksinering. Når jeg får sprøyter har jeg fått andre reaksjoner enn jeg ellers får når jeg reagerer på noe. Jeg blir tørr i munnen. Det renner slim fra bak i nesten ned i halsen, og det blir ekkelt å svelge. Litt stram på sidene av halsen. Er dette en vanlig allergireaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De reaksjonene du nevner er ikke av de mest typiske, men hvis det opptrer i forbindelse med vaksinesprøytene er det sannsynligvis en effekt av dette. Du bør nok ta dette nærmere opp med legen som har ansvaret for allergivaksineringen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Komplikasjoner ved kraftig nedsatt lungefunksjon

Hei, min mor (66 år) fikk påvist Bird Fanciers Lung for 5 år siden. Vi har hatt undulat hele livet og sykdommen ble ikke oppdaget før hun havnet på sykehus etter at hun kollapset hjemme, da hadde hun kun 10% lungekapasitet. Hun gjennomgikk behandling med kortison og har nå 50% lungekapasitet som har vært stabilt de to siste årene. I juni 2016 fikk hun lungebetennelse og hun ble ikke friskmeldt før i september etter 3 antibiotikakurer. Hun har gått ned mye i vekt (veier 46 kg, hun er 165 cm høy) og hun hoster døgnet rundt. Jeg opplever at det er vanskelig å få informasjon av legen hennes derfor skriver jeg til dere. Hvordan kan min mor bli bedre? Hva er prognosene i forhold til forventet levetid? Må man regne med at hun får gjentatte lungebetennelser? Hun har blitt benskjør og brakk hoften i fjor, vil dette forverres og i så fall, hvor fort? Er det noe man kan gjøre med hosten og hennes manglende appetitt? Er ekstremt bekymret og vil så gjerne få råd om hvordan hennes livskvalitetet kan bli bedre. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Bird Fanciers Disease er en form for allergisk alveolitt, der det opptrer en allergisk betennelse i lungevevet. Hvis den står ubehandlet over lang tid kan det utvikle seg bindevevsdannelse som gir varig nedsatt lungefunksjon. Ved lungebetennelse i denne situasjonen vil lungefunksjonen ofte bli svært dårlig så lenge betennelsen står på. Og det vil ofte ta lang tid å komme seg igjen. Hvis hun fortsatt er plaget etter lang tid kan det være en fordel å søke hjelp hos lungespesialist for å finne en mulighet for å redusere plagene hennes effektivt. Prognosen trenger ikke være relatert til nåværende situasjon. Men det er viktig å beskytte seg med influensavaksine og pneumokokkvaksine, samt unngå kontakt med personer som har feber luftveissymptomer. Benskjørhet forekommer hyppigere hos kvinner i godt voksen alder, og det kan i tillegg være påskyndet noe av langvarig kortisonbehandling. Vanligvis vil man da starte behandling med medisiner som skal styrke bensubstansen for å redusere faren for nye brudd. Hun bør nok få en vurdering av lungespesialist hvis hun ikke allerede har fått det. Stadig hoste ødelegger nattesøvn og gjør at hun ikke får samlet overskudd. Ellers er det vanlig å tilby tilskudd av næringsrike drikker som kan fås på apoteket (resept og søknad fra legen) for å hindre ytterligere vekttap.

Jeg håper du har fått litt svar på det du spør om. Detaljer er dessverre ikke mulig å gå inn på her. Lykke til! 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Litteratur om kols

Hei Eg er på jakt etter sjølvhjelpslitteratur for ein pasient nylig diagnostisert med Kols, med tematikk som korleis leve med kronisk lungesjukdom etc. Det er ikkje lett å finne bøker om temaet når det ikkje er faglitteratur ho primært er ute etter, meir biografiske og sjølvrelekterande populærlitteratur skrive av andre som har vorte ramma. Ho ynskjer hjelp og inspirasjon til å meistre kvardagen. Set pris på tips. Venleg helsing, Ulvik folkebibliotek.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har dessverre ikke funnet litteratur om kols skrevet av personer med samme tilstand. Imidlertid har LHL diverse informasjon og hefte om å leve med kronisk lungesykdom. I tillegg fins det mange personer i LHL-lagene som opplever tilstanden på kroppen hver dag. Man kan eventuelt kontakte LHL eller Kolslinjen for å få mer informasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

HypoCol etter blodpropp i hjernen (hjerneinfarkt)

Hei! Jeg har hatt en liten blodpropp og går på blodfortynnende medisin. Har litt for høyt kolesterol så jeg vurderer å starte med Hypocol, men da dette skal tas i sammen med Q10, K2 el.har jeg betenkeligheter. Har lest i K2's innhold at dette produkt ikke kan brukes sammen med blodfortynnende medisin. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 07. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei. Dersom du har hatt en blodpropp i hjernen (hjerneinfarkt) er det som du skriver viktig å ha god kontroll på kolesterolet. Særlig er det her LDL kolesterolet som man følger med på og hos de fleste uten andre særlige risikoktorer er målet for behandlingen å komme under 2,0 i LDL kolesterol. Dette er lavere enn de fleste har og det kan være behov for behandling. Det finnes en rekke medisiner som kan redusere kolesterolet og gjør dette effektivt, heriblant statiner. I nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag er oppstart av statiner førstevalget for slik behandling. Min umiddelbare anbefaling er å snakke med din lege om behov for oppstart med disse.

Hypokol som du spør om er et naturlegemiddel og har vist en effekt i å redusere LDL kolesterolet. HypoCol har ikke markedsføringstillatelse i Norge på grunn av dens medisinske effekter. Les mer om det her Rødgjæret ris for kolesterolet

Vi kjenner ikke til at Hypocol må tas sammen med Q10 og K2 og kan derfor ikke svare på rådet om å ta disse kosttilskuddene sammen. Når det gjelder K2 motvirker denne virkningen av Marevan som er er et blodfortynnende legemiddel. Den virker ikke inn på f. eks blodplatehemmere som Albyl E, men spør alltid på apoteket om du starter opp med kosttilskudd når du bruker medisiner.

 

Lunge

Opphold om vinteren for eldre med lungesykdom

Hei.
Finnes det områder / plasser der eldre med lungesykdom kan oppholde seg vinteren med muligheter for hjelp av Skandinavisk talende helsepersonell i nærheten?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vi vet med sikkerhet at det på flere steder på de største Kanariøyene finnes skandinavisktalende leger og sykepleiere. Det kan være lurt å undersøke litt selv på forhånd eller via et eventuelt reisebyrå. Mange med kronisk sykdom synes også det er betryggende å bestille reisen gjennom Helsereiser som skreddersyr ferieturer for de med helseutfordringer.
Ved alle reiser til utlandet er det viktig å huske på å ta med det europeiske helsetrygdkortet som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land eller i Sveits på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Ytterligere opplysninger om kortet finnes på www.helsenorge.no

Om du trenger mer informasjon, kan du ringe LHLs rådgivningstelefon
67 023 023.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Allergi

Allergimedisin

Hei Jeg er 47 år og fikk pollen allergi for 2år siden. Opplever at telfast også hjelper på seborre utslett i ansiktet. Kan jeg ta telfast hele året, er det noe negativ ved det?Tar bare en halv tablett, men det hjelper helt klart. Vh Kathrine

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. november 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Allergitabletter kan man bruke gjennom hele året. Du kan lese om bivirkninger på Telfast ved å søke her: www.felleskatalogen.no

Hvis du på grunn av allergi må bruke allergitablettene sammenhengende i over tre måneder i året kan legen skrive dette ut på blå resept. Allergien må være diagnostisert ved objektive allergitester eller ved hjelp av sykdomshistorie og kliniske funn. Anbefaler derfor at du tar en prat med din lege for å gjennomgå dette.

Les mer www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/

Vennlig hilsen

Rose