Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hvor raskt endres kolesterolverdiene?

Hei, Jeg har fått beskjed om at jeg har for høye kolesterolverdier (kolesterol=7,0, LDL=5,0, HDL=2,3 og triglyserider=0,5). Blodtrykket er fint. Har lavt stoffskifte og tar en Levaxin 50 mikrogram tab. pr.dag. Er fysisk aktiv og i relativt god form. Vet jeg har hatt et usunt kosthold som jeg nå endrer til å bli sunnere og bedre, for jeg vil ikke ha kolesterolmedisin. Men hvor lang tid tar det før endring i kostholdet vil gi utslag på blodprøvene/kolesterolverdiene? Min fastlege mener jeg må vente 6 måneder før vi tar neste blodprøve. Men jeg er redd jeg mister motivasjonen til kostholdsendringen hvis jeg ikke kan se endringer på kolesterolprøvene på et tidligere tidspunkt. Hva mener eksperten? Må jeg virkelig vente 6 mnd for å kunne se endringer på kolesterol og LDL-verdiene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du er igang med lisstilendringer!

Hvor raskt du vil se endringer i kolesterolet avhenger av hvor intensivt opplegg du går inn i: Hva du spiser (og ikke spiser), hvor mye du trener, og om du får til en vektnedgang samtidig (nå vet ikke jeg om du har en målsetning om vektnedgang).  Enig med legen din i at vi bør gi hele prosessen noen måneder for å se god effekt, men dersom du klarer å få til et intensivt opplegg så bør du kunne begynne å se endringer ved blodprøver etter 2-3 måneder. Et annet lite tips som kanskje kan være av interesse for deg i forhold til motivasjon: Dersom du har tilgang til et treningssenter eller klinikk som har såkalt "body-index" måling (sier noe om fett/muskelsammensetning i kroppen, forbrenning mm), så er det en motiverende måte å følge effektene av livsstilendring på (særlig dersom du trener).

Lykke til!

Hjerte/kar

Reparasjon av mitralklaff.

Hei! Kan en mitralklaff med fortykket myxomatøs mitralseil repareres(mitralplastikk)? Ingen prolaps. Det er en liten til moderat insuffisiens med to lekkasjer langs fremre lukket linje. Ellers er det meste med hjertet stort sett normalt. Håper på svar, og takker for det.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er et ganske teknisk spørsmål som jeg bare kan svare generelt på. Evt operasjon er som oftest bare aktuelt ved en større lekkasje og mulige symptomer.

Ut i fra det du forteller så ville jeg snakket med legen min for å få en vurdering med ultralyd ved et regionsykehus som gjør mitralplastikk. Dersom det foreligger mulig operasjonsindikasjon vil saken bli lagt frem for kirurgene som drøfter om plastikk er aktuelt. Hva som kan repareres med plastikk og ikke i et tilfelle som du beskriver kommer til syvende og sist an på den aktuelle kirurgens vurdering og erfaring.  Jeg ser ikke bort fra at plastikk kan være et alternativ her.

Lykke til!

 

 

Lunge

Forstøverapparat

Finnes de reseptfri inhalasjonsapparat? Min far fikk diagnose emfysem pga gruvestøv for førti år siden men vil ikke høre snakk om å gjøre noe med det. No er han infeksjonssyk og hoster enda verre enn vanlig og orker ikke gå til lege. Jeg bor 100 mil unna, har utstyrt han m Bisolvon men det hjelper bare litt og gir bivirkninger.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Forstøverapparat får man vanligvis gjennom hjelpemiddelsentralen. Mulig du kan kjøpe selv direkte fra produsent.

Din far vil trenge medisiner for sine lungeplager, enten på forstøver, pulver eller spray. Disse medisinene fås kun på resept. Det eneste han kan ta på forstøver er saltvann, som selsagt vil løse litt opp i slimet men ellers ikke han noen behandlende effekt.

Han bør absolutt oppsøke lege for å få riktig dignose og behandling.

Lykke til.

mvh Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Kan jeg ha utviklet en eller annen astmaplage?

Hei. Litt over gjennomsnittlig godt trent dame på 34 her (trener utholdenhet 12-17 timer i uka avhengig av sesong), ikkerøyker.

For et år siden begynte jeg å legge merke til at det iset i lungene på innpust. Litt som å trekke pusten etter å akkurat ha skylt munnen i munnskyllevann, bare i lungene når jeg trekker pusten dypt. Så begynte jeg å bli svimmel under oppvarming om jeg ikke fokuserte på å trekke pusten dypt. I høst har det først blitt vanskelig å puste under hard belastning. Det kjennes som om man har stappet en sokk i støvsugeren og når jeg har blitt skikkelig andpusten så kan jeg kjenne motstanden gjennom brystkassen når jeg legger håndflata rett under kragebeina.

I tillegg har det begynt å verke på begge sider av luftrøret rett under kragebeina under aktivitet. I går meldte pustevanskene seg under moderat belastning. Det er ikke beina som stopper meg og jeg er vant til å kunne løpe 10-15 km på en vanlig treningsøkt. Det er verre utendørs enn innendørs, men det blir så pass ille at jeg prikker i fingre, får hodepine og en anelse svimmel. I tillegg tørker halsen ut. Det kjennes som det kommer mer luft ut enn inn... og at luften liksom ikke kommer helt ned.

Det gjør vondt lenge etter trening og på kvelden og morgenen etter er det akkurat som om jeg er i ferd med å bli forkjølet med grøtete og sår hals. I hvile har jeg ikke trøbbel i det hele tatt. Jeg har tidligere i livet kastet opp litt for mye (ikke de siste 4 årene) og trent mye i iskaldt vær, men jeg har aldri opplevd dette før.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 04. november 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Takk for spørsmål og beklager sent svar. Det har vært en teknisk feil på nettløsningen vår som har gjort at spørsmålene ikke har kommet fram, men det er i orden nå. 

Uten en undersøkelse er det vanskelig å si noe om det kan være på grunn av astma. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen for en utredning. Det vil være lurt både med tanke på videre trening samt evt. behov for medisinering og dermed reduksjon av symptomer. For eksempel går det ann å ta en løpetest på tredemølle samtidig som lungefunksjonen blir målt på poliklinikk på sykehus, men det forutsetter henvisining fra fastlege først.

Ut ifra det du skriver, trener du også mye i løpet av en uke. Da er det også ekstra viktig å tenke på at kroppen også trenger restitusjon for å kunne hente seg inn igjen.  

Kaldt vær, astma og trening kan du lese mer om her.

På denne linken vil du nok også kjenne igjen en del av de symptomene du beskriver.

Anstrengelsesutløst astma kan du lese mer om her.

.

Som sagt, ta kontakt med fastlegen for å få en konkret avklaring på om det skyldes astma eller ikke. Det er min beste anbefaling.:)

Med ønske om en fortsatt god dag.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosthold

Symptomer på feilernæring

Hei. Eg er lærling som helsefagarbeider og sitter nå med ei oppgåve om feilernæring og kva symptom det gjer. Eg finner lite av dette på internett, kun om underernæring. Så mitt spørsmål til deg er kva symptom og tiltak er det ved feilernæring?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er riktig at feilernæring ikke trenger å være det samme som underernæring, men begrepene feilernæring og undernæring brukes ofte om hverandre.

I det internasjonale diagnosesystemet ICD defineres "uspesifisert feilernæring" (ICD-kode E46) som mangelfull ernæring eller redusert evne til å absorbere næringsstoffer fra mat, som en følge av enten for lite inntak av energi eller protein og/ eller økt behov grunnet sykdom. På norsk er dette oversatt til "underernæring". 

Symptomer på feilernæring/underernæring er lav BMI, grad av uplanlagt vekttap de siste 3-6 måneder og forekomst av akutt sykdom. I Helsedirektoratets Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring beskrives ulike verktøy for å stille diagnosen feil/underernæring. 

Det finnes også sykdommer som skyldes mangel på næringsstoffer, slik som jernmangelanemi, rakitt (mangel på D-vitamin) eller Wernicke syndrom (mangel på vitamin B1), men slike mangelsykdommer er som regel ikke med i definisjoner på feilernæring. 

Hjerte/kar

Bivirkninger ved kolsterolsenkende medisiner

Hei. Hvorfor er kolesterolmedisin så viktig ? Hvorfor må man bruke statiner for å senke kolesterolnivået ? Vi har jo alle en naturlig produksjon av kolesterol i kroppen , ikke bare for morro skyld vil jeg tro. Hjernen trenger disse stoffene og da blir det vanskelig å skulle tro på legen som sier at man må under 2 på prøvene da man som meg har påvist mykt bløtvev 2,5 mm i begge halskar. Etter å ha lest om alle de mulige bivirkningene statiner har så har jeg valgt å droppe de. Lipitor gav så mye kvalme og magetrøbbel at den har jeg droppet. Pravachol gav meg hevelse i hals og andre rare bivirkninger. Gikk nå på Crestor men etter å ha lest boken "Det store kolesterolbedraget" så er det ingen lege som får meg til å utsette meg for denne medisinen. Rart at noen i det hele tatt ønsker å ta slike medisiner. Flere forskningsrapporter viser at mange har død av slike medisiner under test... Jeg for min del velger å stå over.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 03. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det skrives mye om kolesterolmedisiner, særlig om man søker på dette på nettet. Enkelte mener som du skriver at det ikke er heldig å behandle høyt kolesterol.

Kolesterolavleiringer på halskarene er en risikofaktor for hjerneslag og kan påvirkes i gunstig retning ved bruk av kolesterolsenkende medisin ved at utviklingen av plakket bremses og stabiliseres.

I de nasjonale faglige retningslinjene for individuell primærforebygging av hjerte og karsykdom har de en rekke anbefalinger for kolesterolbehandling.

Bakgrunnen for slike anbefalinger bygger på store studier med mange deltakere hvor man kort fortalt ser at det er færre som får hjerte- og karsykdom med lavere kolesterolverdier.

Desverre er det en del kolesterolmedisiner som har del bivirkninger og det varierer fra person til person. Men om du finner en type du tåler er min anbefaling at du fortsetter å bruke den.

 

MVH Torgeir Solberg Mathisen

Allergi

Bekymret for fiskeallergi

Jeg har fiskeallergi - har fått det påvist i voksen alder. Mannen min ønsker fortsatt å spise fisk her hjemme. Men jeg kjenner jeg blir kjempestressa når det blir sterk fiskelukt og jeg er redd for at han skal ta på ting med fisk på fingrene eller ikke vaske utstyr han bruker tilstrekkelig. Har dere noen råd til oss? Føler ikke han tar allergien min på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Noen har så sterk allergi overfor fisk at de reagerer på damp og rester av fisk på kjøkkenredskaper. Dersom du får allergisymptomer av fiskedam/stekeos bør dere sammen planlegge når og hvordan din manns fiskemåltider skal være. De aller fleste med fiskeallergi håndterer etterhvert allergien godt selv om andre i familien spiser fisk. bli kjent med hvilke symptomer du får, ha medisiner i beredskap og unngå direkte kontakt med fisk og fiskedamp.

Gå til anskaffelse av egen panne/gryte og redskaper til fisk. Han kan bruke samme talerkner dersom de vaskes i oppvaskemaskin.

Bli enig om faste fiskedager slik at du slipper å bli overrasket av fiskelukt. Tilbered din mat først så du slipper å være over fiskegrytene.

Kald fisk avgir ikke damp somkan uløse allergisk reaksjon.makrell i tomat, hermetisk tunfisk, røykt laks ol går derfor greit.

Din mann må ta ansvar for tilberedelse av fiskemat, samt rydding og rengjøring etter måltidet. Tørk godt av benker og bord, enten med engangsklut eller legg kluten til vask etterpå.

Mer om fiskeallergi

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Kosthold

Hvordan påvirker K-vitamin marevan?

Hei. Jeg lurer på hva som påvirker virkningen av marevan. Jeg vet at alkohol forsterker virkningen. Men jeg ønsker riktig svar på hva som skjer nåe jeg spiser f.eks broccoli? Fastlegen min sier at det gir samme virkningen som alkohol men når jeg leser om det så står det at K-vitamin hemmer virkningen av marevan. Hva er det som er riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det å brått øke inntaket av K-vitaminrike matvarer, som brokkoli, kan hemme effekten av Marevan, slik at blodet levrer seg raskere. 

Vi har samlet mye informasjon i denne artikkelen: Spis riktig når du bruker marevan og i denne brosjyren: Kosthold for deg som bruker Marevan.

 

Hjerte/kar

Atrietakykardi og POTS i svangerskap.

Hei, Eg har nyleg fått påvist det eg trur blei kalla atrietakykardi. Eg forstod det slik at det er nokon overaktive hjerteceller i forkammeret som nokre gonger tar over for sinusknuten, noko som fører til at eg får anfall med rask pulsstigning/høg puls. Kardiologen meinte det også kunne vere innslag av POTS. Eg merkar anfall typisk ved overgang frå sittande til ståande stilling (pulsen stiger med +- 50 slag), samt ved gange i motbakke og trapper (pulsen går raskt opp til +- 150 slag i minuttet). Pulsen blir også høg under trening, raskt opp mot 200. Eg merkar heldigvis lite til dette utover at pulsen går opp, hjertebanken er ubehagelig og eg blir av og til lett andpusten, men eg er sjeldan svimmel eller liknande. Eg har imidlertid no blitt gravid, og lurer på om arytmien kan vere farlig for barnet? Eg har forstått det slik at behandling kan vurderast i form av medisinar eller eit inngrep i forkammeret, men at dette må vente til etter graviditeten. Er det noko eg må ta spesielt hensyn til under graviditeten og bør eg følgjast opp av lege/jordmor utover det som er normalt i svangerskapet? Lurer også på dette med fysisk aktivitet - er det mulig å sei noko om kva pulsfrekvens eg maksimalt bør komme opp i under graviditeten?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, gratulerer med svangerskapet! Prøv å ikke engste deg for mye for rytmeforstyrrelsene og nyt tiden fremover. Du har oppfattet riktig i forhold til diagnosen atrietakykardi. Ved behov kan tilstanden behandles med et inngrep etter svangerskapet. Det finnes også medisiner som kan være aktuelle, men dette anbefales i utgangspunktet ikke i svangerskapet. POTS (postural ortostatisk takykardi syndrom) er en realtivt "ny" tilstand som ikke er veldig godt kjent og som det ikke finnes mye forskning eller uttestet behandling for. Man antar at det er en sammenheng med reguleringen av det autonome (automatiske) nervesystemet. 

Jeg oppfatter at du egentlig ikke har mye plager av tilstanden nå. Du skal vite at det finnes tverrfaglige team (kompetanse på hjerte og svangerskap) ved regionsykehusene. Dersom dine plager skulle øke på vil jeg anbefale at du får en henvisning til oppfølging hos et slikt tverrfaglig team.  De vil evt vurdere hjerte-situasjonen din og gi tilpassede råd om trening, livsstil og evt medikamenter. Svangerskapsoppfølgingen din kan også tilpasses individuelt ved behov.

Jeg kjenner ikke til forskning som skulle tilsi at tendens til  atrietakykardi eller POTS er farlig for barnet i svangerskapet. Ut ifra det du forteller vil jeg råde deg til å være alminnelig fysisk aktiv uten å "presse deg" ved trening. Prøv å ta godt vare på deg selv ved å leve et regelmessig og godt liv med nok drikke, næring og hvile og prøv å unngå for mye stress. Dersom du ikke har mer plager enn det du beskriver over, så tenker jeg at du  kan følge et tilpasset opplegg hos lege og jordmor. Snakk godt igjennom din situasjon med legen din og ikke nøl med å ta ekstra kontakt ved behov. Lykke til!

Hjerte/kar

Svangerskap og revmatisk mitralstenose og aortalekkasje.

Kan det sies noe om risiko for komplikasjoner under svangerskap for ei kvinne med revmatisk mitralstenose og revmatisk aortalekkasje?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Risiko er avhengig av alvorlighetsgraden av dine klaffe feil. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din dersom du planlegger svangerskap, og ber om en henvisning til nærmeste regionsykehus for en såkalt "prekonseptuell veiledning". Der vil du få en gjennomgang av din risikosituasjon, evt. ultralyd av hjertet ditt, samtaler om mosjon og livsstil og medisiner som du evt. bruker. Ved behov vil sykehuset tilby tverrfaglig og spesielt tilpasset oppfølging for deg under svangerskapet. Lykke til!