Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stikkende smerter

Har gått på Naproxen 500mgx2 i 7 dg. Har astma. Brukt vanlig naprosyn før uten problemer. I går kveld fikk jeg litt stikkende smerte under høyre bryst. Gikk over. Fikk nye omgang med dette ikveld. Gjør mer vondt hvis jeg puster dypt. Har foreldre som har fått hjerneslag. Lavt kolestrol -begge typer. Ellers normalt. Bør jeg undrrsøkes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stikkende smerter på et lokalisert lite sted, som er relatert til pusting, har neppe noe med hjertet å gjøre. Jeg mistenker heller ikke bivirkning av naproxen. Slike smerter skyldes vanligvis plager i muskler/skjellett. Betennelse i lungehinnen (som vi kan se i forbindelse med en virusinfeksjon i luftveiene) kan også gi slike smerter. Dette er ufarlig og går som regel over av seg selv. Iblant kan blodpropp i lungene også gi slike plager, men da er gjerne allmenntilstanden også påvirket i form av pustevansker.

Hvis du ikke har noen andre plager enn litt stikking innimellom, kan du godt se det an i noen dager. Blir du verre, eller hvis plagene ikke går over, bør du snakke med legen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og uro i brystet

Hei!Jeg sliter med uro i brystet.Har gått med Holter hvor de fikk påvist få SVES men de sa det er normalt og at det ble ikke påvist arytmi eller noe sånt for 3 måneder siden.Ultralyd av hjertet og stress EKG ble da tatt og var normalt.Av og til får jeg dunk i brystet og rett etter dette får jeg en varmebølge ut i kroppen og jeg svetter.Jeg tok pulsen min og da kjente jeg et ekstraslag akkurat i det dette skjedde.Hva kan dette komme av?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette høres ut som ekstraslag. Ekstraslag er i utgangspunktet ufarlig og noe de fleste av oss har i varierende grad. Noen av oss har relativt mye ekstraslag og kjenner ekstraslagene godt.

Det virker som om du er godt utredet med Holter, ultralyd og stress-EKG. Da er hjertet ditt grundig undersøkt, og det er betryggende at det ikke er funnet noe unormalt.

Hvis du opplever ekstraslagene som plagsomme, går det an å få medisiner mot dem. Hør med fastlegen din. Hvis symptomene dine vedvarer, kan det hende du bør undersøkes på nytt. Spesielt langtids-EKG (Holter) vil være nyttig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde slag i brystet, uregelmessig puls.

Hei. Er en jente på 25år. Har flere ganger kjent et hardt salg i brystet, rett ut av det blå. Dette er ganske sjeldent. Her om dagen kjente en sykepleier på jobb på pulsen min, den hadde lange opphold. Slo plutselig flere ganger. Koblet på EKG, kunne for og se. Der kunne vi se at jeg har ekstra salg på hjertet. Jeg plages ikke av det, og er en treningsmaskin. Burde jeg kontakte lege for undersøkelse? Eller bare gå slik? 😊

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du liker å trene!

Ekstraslag er i utgangspunktet ufarlig og noe de fleste av oss har i varierende grad. Noen av oss har relativt mye ekstraslag og kjenner ekstraslagene godt, og det finnes også andre typer rytmeforstyrrelser som kan være viktige å oppdage. I ditt tilfelle kjente en sykepleier på pulsen og oppdaget uregelmessig puls. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg så mye for dette, men dersom du fortsatt har plager så kan du snakke med fastlegen din om en henvisning til hjertelege for døgnregistrering av hjerterytmen din. Da får du på deg en liten "opptaker" som du her med deg hjem, og så kan hjertelegen si mer presist hva hjertebanken din skyldes. Det finnes medisiner som kan virke mot ekstraslag, men i de fleste tilfeller er ikke dette nødvendig. 

 

Hjerte/kar

Escitalopram og lang QT

Jeg bruker 5 MG escitalopram i behandling av panikkangst.Jeg har til tider ganske lav puls,om natten mest.Dette bekymrer meg siden jeg har lest at escitalopram kan gi langt QT syndrom.Og jeg har historie med plutselig hjertedød i familien.Burde jeg slutte på dette eller er det ikke så farlig?Min lege foreskrev meg dette

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Escitalopram er vanligvis en godt tolererert og effektiv behandling for panikkangst. Det kan være fornuftig å ta et EKG neste gang du er hos legen din, og snakke igjennom familiesituasjonen din med plutselig dødsfall. Dersom du har nære slektninger som er rammet i ung alder (<35 år) bør det vurderes grundigere undersøkelser og evt. genetisk rådgiving.

Hjerte/kar

Kan ulike kosttilskudd være årsak til lekkasje i mitralklaffen?

Kan ulike kosttilskudd være årsak til lekkasje i mitralklaffen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Nei, det er usannsynlig at kosttilskudd har noen betydning for lekkasje i mitralklaffen.

Hjerte/kar

Medfødt mitralklaffefeil

Hei. Min datter har i dag fått vite at hun har en medfødt hjerte feil. Legen sa det var Paradente mitral valve, kan du forklare en litt bekymret mor hva det er. Min datter er 24 år og fikk vel ikke helt med seg hva dette betyr. Med vennlig hilsen Ragnhild

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, og takk for spørsmålet. Her skulle jeg gjerne hatt litt mer informasjon for å kunne svare deg på en god måte. Dette høres ut som en variant av en lekkasje i mitralklaffen (klaffen mellom hjertets for og hovedkammer....). Det som avgjør betydningen av dette er størrelsen på lekkasjen, dersom denne er liten og hun har levd til hun nå er 24 år uten symptomer, så er det liten grunn til bekymring. Avhengig av hvordan lekkasjen ser ut så tilpasser vi et oppfølgingsopplegg for din datter slik at hun kan føle seg trygg. Dersom lekkasjen er stor finnes det heldigvis god behandling.

Hjerte/kar

Ekstraslag og angst.

Hei. Jeg er en dame på 30 år som i de siste 2-3 årene har hatt noen opplevelser med ekstraslag og jevnt over forhøyet puls. var på belastnings-ekg for 2 år siden, intet funn. Men.. saken er den, at siden i vår har jeg slitt bare mer og mer med ekstraslag, eller som jeg heller vil kalle det; vibrerende og ustabil hjerterytme som kommer i anfall. det begynte med det som virket som enkle ekstraslag i ny og ne i en måneds tid kanskje, for så å bli et daglig problem. jeg har hatt dette hver eneste dag i mange mnd nå, og på de "gode dagene" er det kanskje snakk om 10-15 ekstraslag og på de "onde dagene" opp mot 50. dette ødelegger livet mitt fullstendig. jeg har i løpet av sommeren vært mange turer til legen som har tatt ekg. intet funn annet enn høy puls frem til sist gang, da sto det på ekg-apparatet sinusarytmi. legen sier dette har med inn-og utpusten min å gjøre og er egentlig et sunnhetstegn. jeg vil legge til at pga dette har jeg nå, hevet over enhver tvil, utviklet angst for hele situasjonen. jeg er mildt sagt liveredd for at jeg har en alvorlig hjertesykdom. min familiehostorie er preget av mye hjertesykdom, deriblant måtte søskenbarnet til mamma få nytt hjerte grunnet voksende hjerte. saken er også den, at jeg aldri har hatt symptomer under ekg måling. og i tillegg virker anfallene å ha forværret seg når de kommer. jeg skal forsøke å forklare.. jeg har hatt en periode nå, ca 2 uker, hvor jeg har følt meg ganske fin og der har vært få ekstraslag. i går kveld når jeg bøyde meg ned kom det skikkelige "krampe-lignende" følelse i brystet og hjertet sto bare og vibrerte. selve vibreringa foregikk kanskje i 10 sekunder, og etter dette var jeg meget urolig og følte meg syk. jeg måtte på do to ganger (avføring), ble kaldsvett, kvalm og liveredd. pulsen på klokka viste 117 eller 120 tre minutter etterpå. hva den viste akkurat når anfallet pågikk er usikkert. hele kvelden og natten var ødelagt. jeg følte meg urolig og syk. kan ikke huske å ha hatt smerter i brystet, annet enn ubehag pga vibreringa. det tok ca 2 timer før pulsen gikk under 90. så snart pulsen begynte å gå ned begynte jeg å fryse noe vanvittig. hva kan dette være? burde jeg være redd? legen har sendt meg til psykolog, men jeg har hele tiden nektet for at dette er psykisk. vær så snill å svare meg, jeg er desperat. Mvh Linn

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har havnet i en fortvilende situasjon, og det høres ut for meg som at ekstraslagene dine utløser betydelig angst for at du skal være alvorlig syk. Angsten er antagelig hovedproblemet ditt nå (og kan forklare de ulike fysiske plagene du kjenner på ved anfall), men en ny vurdering av hjerterytmen din med døgnmåling (påkoblet opptaker) kan vurderes. Vanlige ekstraslag (som nesten alle mennesker har i varierende grad) er ufarlig, men kan oppleves plagsomt. I noen tilfeller forsøker vi rytmestabiliserende medisin en periode. Jeg anbefaler at du tar en ny prat med legen din om dette, og så kan dere vurdere om du skal gjøre en ny rytmeregistrering. Samtale med psykolog i forhold til hjelp med helse-angst kan være en god ide. Mange får god hjelp av dette. I mellomtiden så kan du prøve å tenke rolig og si til deg selv at dette antagelig ikke er farlig.

Hjerte/kar

Utstyr til hjemmemåling av INR på Marevan

Hei. Jeg går på Marevan, er det noen ordninger som gjør at man kan få egen INR-måler slik at dette kan gjøres hjemme?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom det er aktuelt for deg med hjemmemåling av INR så er det viktig at du får  grundig opplæring både i måleteknikk og i egendosering hvis det er aktuelt. Fastlegen din må dessuten ta ansvar for doseringer. Mange helseforetak tilbyr opplæring men tilbudet vil variere.

Søknadsskjema må sendes til Behandlingshjelpemidler, og må komme fra Spesialisthelsetjenesten eller fra indremedisiner med avtale med et regionalt helseforetak. Fastlegen din kan henvise til spesialist, men altså ikke stå for denne søknaden. Lykke til! 

Hjerte/kar

Kombinasjon av legemidler: Tambocor, metoprolol, efexor

Hei! Jeg står på Tambocor 100 mg x 2 og Metoprolol 25 mg x 1 grunnet atrieflimmer. For fire dager siden startet jeg opp med Efexor depot 37, 5 mg som jeg skal ta i en uke for så å øke til 75 mg grunnet sosial angst. Jeg ble noe engstelig da jeg leste pakningsvedlegget til Efexor da det blant annet står at man skal være forsiktig dersom man har rytmeforstyrrelser og/eller dersom man bruker medisiner mot dette da Efexor kan gi økt puls og uregelmessig hjerteslag. I tillegg står det noe om at samtidig bruk av legemidler som forlenger QTC-intervaller skal unngås. Jeg vet at Tambocor forlenger QRS-intervallet, men dette er vel noe av det samme? Det står også at Efexor påvirker virkningen av Metoprolol. Er det farlig at jeg bruker Efexor? I så tilfelle, hvilken annen medisin kan jeg bruke i stedet? Har ingen andre sykdommer. Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Vi klinikere bruker gjerne en database (FEST) som er kvalitetssikret av legemiddelverket for å vurdere hvordan ulike medikamener kan påvirke hverandre. Ved tvil må vi innhente ekstra informasjon fra andre kilder. Kombinasjonen tambocor og metoprolol kan føre til redusert puls og i noen tilfeller redusert pumpefunksjon i hjertet. Efexor skal imidlertid ikke innvirke direkte på noen av disse preparatene. Ta gjerne en gjennomgang/samtale om dette med legen som skrev ut efexor til deg.