Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Anfall med atrieflimmer. Småbarnsmor.

Hei. Jeg sliter en del med atriflimmer (gjennomsnittspuls på 100 i/min), når det pågår i opptil 7-8 timer. Dette er veldig slitsomt, og jeg blir helt "død" etterpå. Dårlig kombinasjon da jeg er småbarnsmamma. Jeg bruker Tambocor 2*100 mg, men føler nå ingen effekt av de lengre. Jeg har fått pacemaker pga altfor lav puls, spes om natten. Hva slags behandling kan være aktuelt for meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Din situasjon høres tøff ut og det er mulig at såkalt ablasjonsbehandling kan være et alternativ for deg.

Dette er et inngrep hvor man søker å blokkere de områdene i hjertet ditt som skaper atrieflimmer ved hjelp av varmebehandling. Inngrepet gjøres på sykehus uten narkose, ved at nødvendige instrumenter føres inn til hjertet gjennom en hylse i en blodåre. Ca 50% blir symptomfrie etter en slik behandling.

Jeg anbefaler at du tar en prat med legen din om denne muligheten, så kan han evt. henvise videre til en hjertelege. Du kan også kontakte en privat hjertelege direkte for vurdering. Lykke til!

Du kan lese mer om ablasjonsbehandling her:

https://www.lhl.no/klinikkene/vare-tjenester/operasjoner-og-invasiv-kardiologi/hjerteflimmerbehandling---ablasjon/

Hjerte/kar

Aldersgrense for ablasjon?

Er det aldersbegrensning for å få ablasjon? Jeg er 73 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei det er ingen aldersgrense. Dersom du ellers fyller kriteriene for ablasjon så er du velkommen til en vurdering for inngrepet på lik linje med alle andre. Lykke til!

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Får plutselig høy puls opp til 120-130 i min og når dette skjer må jeg tisse mye. Dette kan ha varighet på 10-15 minutter. Hvorfor kan dette skje? Jeg er en 63 år gammel mann.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan minne om en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, eller arytmi som det heter på fagspråket. Dette skyldes som regel at det er noe unormalt eller feil ved hjertets elektriske ledningssystem. Det finne flere ulike typer hjerterytmeforstyrrelse og de går under mange ulike navn: 

Paroxysmal supraventrikulær takykardi (PSVT)
AV-nodal re-entry takykardi (AVNRT)
Pre-eksitasjonssyndrom (WPW)
Atrieflimmer (evt. hjerteflimmer)
Atrieflutter
Atrietakykardi

Behandling avhenger av hvilken type forstyrrelse det er snakk om. Jeg synes du absolutt bør oppsøke legen din og få dette utredet skikkelig. Det kan hende at fastlegen din må henvise deg til en hjertespesialist for fullstendig utredning. 

Lykke til

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hvordan kan man lære å takle variasjonene ved astma?

Det byrjar å verta kaldt om kveldane no,eg kan ikkje gå lange turar no pga kulde,då vert eg ganske tett av astma at eg vert frustrert pga det. Også har eg stressa på arbeid, kollegane mine har prøvd å roa meg ned. Eg har hatt nokre turar med astmaen no. Kan astmaen min verta verre hvis eg stressar mykje då? Eg tek jo ein del medisinar mot det. Til og med mor mi og bror min har lagt merke til at eg får slike turar med astmaen. Kva skal eg gjera då? Eg vert jo ganske frustrert og lei meg pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig med god kunnskap for å bli trygg på hvordan man best kan takle sin astma i forskjellige situasjoner. Det er vanskelig å gjennomgå dette detaljert i dette svaret. Det trenger noke en ganske annen omfattende gjennomgang. Jeg tror det ville være lurt å be om å bli søkt til et rehabiliteringstilbud for mennesker med astma. Det kan du be din fastlege om å gjøre. Det kan være at det finnes et slikt tilbud i nærheten av der du bor, og alternativt fins det muligheter på rehabiliteringsinstitusjoner som kan mye om lungesykdommer og hvordan man best takler forskjellige faser og utfordringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og stress

Kan stress utløysa eit astmaanfall då, bør eg vera meir forsiktig no pga det då? Eg har av og til hatt nokre turar med astmaen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaforverring kan utløses av mange forskjellige ting. Stress kan forverre plagene midlertidig. Væromslag kan bety noe, samt dårlig inneklima, sterke lukter, forurensning og luftveisinfeksjoner. Det varierer mye fra person til person hva som er viktige faktorer her.

Hjerte/kar

Delta på maraton

Hei, trimmer 3 ganger/uke. BMI på 25.5. Snuser og drikker 1 l øl i helgene. Grenseverdier blodsukker, 6. BT viser systolisk hypertoni 180/75. Frisk. Er det risiko å delta på maraton?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har et noe forhøyet blodtrykk, og det er grunn til å se litt nærmere på det. Fastlegen din bør vurdere om blodtrykket ditt skal behandles med medisiner eller ikke. 

Når du løper eller driver med annen trening, øker blodtrykket. Hvis du i utgangspunktet har 180/75, kan det bli betydelig høyere under løping. Dette kan være uheldig. 

Maraton er en ikke ubetydelig påkjenning for kroppen og hjertet. Det tryggeste for deg er derfor å snakke med legen din først. Hvis dere kan få trykket litt lavere, er det sannsynligvis helt trygt for deg å løpe maraton. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Induksjonsovn

Hei. Jeg er hjerteoperert og fått innlagt flere stendt, kan jeg bruke induksjonsovn? Noen sier ja, andre nei. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å bruke induskjonsovn hvis du er hjerteoperert eller har stenter. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hjelpestønad til barn

Har en gutt på 9 år som har hatt nedsatt allmenntilstand i form av vondt i magen i 2 år. Mye utredning, og ingen feil funnet. I sommer fikk han flere astmaanfall på trampolinen, og ble utredet hos doktor. Han går på to forskjellige astmamedisiner nå (en inhalator samt en tablett) to ganger daglig samt ventoline ved anfall. Vil si han har moderat astma. Magesmertene forsvant delvis ved medisinering for astma. Kan jeg ha rett til hjelpestønad fra NAV i dette tilfellet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dere kan ha rett til hjelpestønad. Kravet for å få forhøyet hjelpestønad er at barnet har et pleie- og tilsynsbehov på 7 timer eller mer i uka sammenlignet med andre barn på samme alder.

Dere finner mye nyttig informasjon om hva som kreves for å få hjelpestønad i Nav`s rundskriv. Se: hjelpestønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Allergi med hevelser rundt øyet

Hei Min datter på 9 år får hevelser i pannen og øyelokket. De har gått vekk etter ca tre døgn og hun har fått det tre ganger, men sier det presser og er ømt rundt øyet nesten hele tiden. Vi har vært hos en legestudent og fått beskjed om at det er allergi, og fått Zyrtek som hun skulle bruke i tre dager. Hun får kuler likevel. Jeg har ikke fått time hos fastlege før i november, men er veldig bekymret. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. oktober 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Det du kan gjøre selv er å prøve å finne ut om det er noen sammenheng i når hevelsene oppstår. Hva har hun gjort når symptomene melder seg?  Mat, dyr, på besøk hos noen osv ? Dette for å kartlegge hvorfor symptomene kommer, men det vil også være en nyttig informasjon til behandlende lege.

Siden Zyrtec ikke virker og kulene fortsatt er der, vil jeg anbefale å ta kontakt med fastlegkontoret igjen. Sjekk om de har prioriterte timer til barn? Alternativ er å få time hos en annen lege på kontoret siden du er bekymret. Hvis det oppstår akutt bør dere ta kontakt med legevakten.

Les mer om allergi:www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Urinlekkasje og allerg?

Hei! Jeg hørte for noen år siden at melkeallergi kan føre til at barn "skvetter" litt i trusen. Er det ett tilfelle? Eller fins det andre allergier som kan gjøre at barn "svetter" litt i trusen? Har som oftes også løs avføring. Mvh. Bekymret mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mange barn har problemer med at de skvetter litt uten at de rekker å komme på toalettet. Det er mange faktorer som må vurderes for å finne årsak og evt behandling. Alder, muskulatur i blæreveggen, infeksjoner mm. En del barn blir bedre med blæretrenig, faste dorutiner eler medikamenter.  

Det er ingen kjent sammenheng mellom vannlatingsprobler og matallergi, men det er mulig tilstanden er hyppigere hos barn med allergisk sykdom. Uansett bør tilsanden utredes slik at han får hjelp.

Løs avføring kan være etsymptom på maelkealleergi men også ha andre årsaker.

Lykke til

Hilsen Helle