Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Fysisk aktivitet

Anstrengelsesastma og tetthet pga kulde

Eg har anstrengelsesastma og vert fort tett pga kulde.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Tusen takk for spørsmål.

Jeg går ut ifra at du ønsker svar på om det finnes gode råd for hvordan man bedre kan håndtere anstrengelsesastma nå som det blir kaldere, uten at jeg kan vite det helt sikkert.

Et utfyllende svar på dette kan du finne her.

Anbefaler å stille spørsmålet på nytt om det ikke var eksakt det du lurte på.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge

Ortostatisk hypotensjon og luftveisinfeksjon

Er ortostatisme en kronisk tilstand, eller øker risiko for ortostatisk hypotensjon (når man reiser seg og kanskje faller) når man har en kraftig infeksjon i luftveiene (lungene)? Kan måling av BP (liggende/stående) 6 uker etter et fall med besvimelse si noe om det var ortostatisk hypotensjon 6 uker tidligere, da pasienten var kraftig plaget av luftveisinfeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ortostatisk hypotensjon betyr at blodtrykket faller istedenfor å stige når man reiser seg. Enkelte ganger kan det være en kronisk tilstand, men vil ofte være forårsaket av medisiner eller annen sykdomstilstand. Det ses hyppigere hos eldre enn hos yngre mennesker, og kan skyldes flere ting. Blant annet kan dette være mer fremtredende ved nedsatt almenntilstand som for eksempel ved feber/infeksjon og lavt inntak av drikke. Det er nok ikke mulig å si noe sikkert om det som har skjedd tidligere hvis blodtrykksmåling i liggende/sittende/stående stilling i øyeblikket er normalt. Hvis det fortsatt er tegn til blodtrykksfall, er det derimot større grunn til å anta at dette har vært mer fremtredende i forbindelse med en kraftig infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sårt å puste inn. Sammenheng med strålebehandling?

Hei, Jeg ble ferdig behandlet for brystkreft for to år siden. Jeg ble behandlet med kjemoterapi (FEC, Taxol) og pusteassistert stråling (25 stk). Jeg har hatt mange senvirkninger og sliter fortsatt med fatigue i en slik grad at normal sosial omgang ikke er mulig. Jeg har litt høye skuldre når jeg oppdager nye ting med kroppen da det har skjedd så mye de siste årene.

For en uke siden så startet et ubehag i brystet (sårhet). Når jeg puster dypt inn så kjennes ubehag/sårheten på venstre side. Jeg har vært litt rusten i stemmen, men ingen feber, ingen hoste og allmenntilstanden er konstant. Det er ca 20 cm ned fra halsen, jeg merker ikke forskjell på sidene og det er heller foran enn bak i brystet. Kan det være astma?

Jeg har lest at kvinner som har gjennomgått overgangsalderen har dobbelt så stor risiko for å utvikle astma. Jeg mistet mensen under kjemoterapibehandlingen og går på Tamoxifen. Jeg er 44 år. Mor og søster er allergiske, men har ikke astma.

Kan det være skade etter strålingen? Kan det være lungebetennelse? Det er ikke vanskelig å puste, det kjennes bare sårt.

Av ting jeg ikke pleier å gjøre kan nevnes at jeg har vært mer utsatt for støv enn vanlig og at jeg har tatt opp igjen jogging - uten at jeg fikk noen reaksjon rett etter joggingen. Hvilke tegn skal jeg evnt. være observant på før jeg ber om en utredning? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man får bivirkninger i etterkant av behandling for brystkreft. Disse kommer vanligvis over tid, men gjerne tidligere enn etter et par år. Noen er ettervirkning av strålebehandling, andre av cellegift, eventuelt hormonbehandling. Når det gjelder dine aktuelle nytilkomne plager ville jeg nok få undersøkt dette nærmere hos legen. Når du puster inn settes vevet i området på strekk. Det kan gi smerter i brystveggen, men også i brysthinnen/lungen hvis det er en irritasjon til stede i dette området. Astma vil vanligvis gi litt piping på utpust og følelse av tyngre pust ved anstrengelser, og ikke sjelden noe hoste, gjerne i varierende grad over tid. Det du beskriver kan være forårsaket av flere forskjellige ting, så jeg vil anbefale deg å få legen til å lytte på lungene, eventuelt ta infeksjonsblodprøver, eventuelt henvise deg til andre tilleggsundersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og søvnproblemer

Hei Olav Kåre. Jeg har kols og med det tørr i munnen om natten og våkner flere ganger og tar sugetabelett og litt vann, bruker Spiriva og Symbicort. Prøver å ligge med flere puter men da blir det en "knekk" i nakken. Hadde det hjulpet med å kjøpe el-seng?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig å ligge godt for å sove best mulig. En elektrisk seng har selvfølgelig mange innstillingsmuligheter og kan tilpasses det meste. Imidlertid vil en enklere løsning kanskje være å prøve ut et hjertebrett i sengen. Det er nok mindre omfattende enn å installere en stor teknisk seng hjemme.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Tungpust av inhalatorer?

Jeg er en dame på 58 år og jeg har en blanding av astma og kols, moderat til alvorlig grad. Jeg bruker Symbicort, Spiriva og Ventoline ved behov. Jeg er blitt endel mer tungpustet den siste tiden. Kan noen av disse inhalatorene utløse det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene du bruker virker fornuftig sammensatt. Hvis du har brukt medisinene lenge uten problemer er det ikke sannsynlig at de påvirker pusten negativt. Det er normalt heller ikke å forvente ved disse medisinene. Men enkelte ganger kan man merke negative effekter av medisiner, men da gjerne når man starter opp med dem. Som regel skyldes forverringer ved kols forkjølelser og bronkitter, og ettervirkningene av dette kan henge i over flere uker etterpå. Da vil ofte medisinene være mindre effektive. Ellers kan også værforandringer spille inn. Hvis man ikke finner noen god forklaring på forverringen, er det kanskje tid for en ny gjennomgang av medisinene med legen. Enkelte ganger kan man oppleve at det utvikles rytmeforstyrrelse i hjertet, oftest i form av en atrieflimmer som kan påvirke pusten negativt. Dette kan man imidlertid enkelt finne ut av.

Lunge

Kols og flyreise

Skal fly en og en halv time. Har KOLS mellom 3 og 4. Bruker Relvar og Incruse. Litt tung pust i det siste. Lungekapasitet på 30 og litt lav metningsprosent. Kan jeg ta et glass vin på turen? Føler litt slim og hoste og tatt med prednisolon. Kan jeg begynne på det hvis behov?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En flytur på 1,5 timer er ikke svært langt, men flyhøyden påvirker oksygeninnholdet i blodet. Hvis du føler deg dårlig og har lav oksygenmetning er det en stor fordel å bedre lungefunksjonen mest mulig ved å øke behandlingen noen dager før flyreisen. Et lite glass vin er nok ikke noe problem hvis du ellers føler deg i bra form, men større mengder frarådes, og dessuten store måltider. Ved flyreiser vil man få redusert mengden oksygen i blodet, og dermed blir pusten blir dårligere og det kan utvikle seg pustebesvær. Det er lurt å sjekke med legen hvor høyt oksygennivået er i blodet, og om du kan reise trygt uten ekstra tilskud av oksygen. I dårlige faser av kols kan oksygeninnholdet bli så lavt at man vil fraråde flyreiser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Hva er viktig når man velger oksygenkonsentrator?

Hva er forskjell på Oksygen konsentrator bærbar Freestyle og Oksygenkonsentrator SimplyGo bærbar komplett? Hva er beste valget?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg skal ikke påta meg å utpeke noen vinner her. Det er kommet på markedet flere typer av bærbare oksygenkonsentratorer. De gir store praktiske fordeler for eksempel ifm reiser, og de er lettere å bære enn oksygenflasker. Varigheten er begrenset av batterikapasitet. Det viktigste ved valg av konsentrator er at man får en type som greier å generere tilstrekkelig mengde per tidsenhet slik at behovet blir dekket. Vekt kan også bety mye. Batterikapasiteten er også viktig slik at den for eksempel holder en hel flyreise. Så i praksis bør man sjekke ut hvilke egenskaper de har og hva som passer best til eget behov. Få gjerne hjelp av en som kjenner utstyret godt.

Hjerte/kar

Tambocor og alkohol

Kan man drikke alkohol med tambocor? Og må man ta det resten av livet da en først har begynt? Har tatt det nå i er år pga.flimmer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt sett er det ikke noe problem å ha et normalt alkoholforbruk hvis du går på Tambocor. Det kan dog være andre medikamenter og tilstander som kan kreve en viss forsiktighet med alkohol. Det kan være en god ide å ta en gjennomgang sammen med fastlegen din på dette. 

Det er vanskelig å svare på hvor lenge du må bruke Tambocor. Enkelte medisiner skal brukes på ubestemt tid, mens andre kan avsluttes etter en viss periode. Det kommer helt an på vurderingen som legene dine har gjort. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Uro på natten og morgenen av Metoprolol

Jeg tar 25 MG Metoprolol om morgenen pga høyt blodtrykk. Våkner på natten og tidlig morgen og er urolig. Hva kommer dette av?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si sikkert hva dette kommer av, men noen få pasienter kan oppleve bivirkninger av metoprolol i form av depresjon, søvnforstyrrelser og mareritt. Kanskje er du en av disse pasientene? Snakk med legen din om dette og hør om du kan prøve et annet middel i stedet. Det finnes mange andre alternativer for høyt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og utetrening i kaldere vær

Eg gjeng mykje på turar i skog og mark. Bør eg vera forsiktig med det no pga astmaen no når det byrjar å bli kaldere?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 10. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Så flott at du trener og at du bruker naturen du har rundt deg, det er veldig bra.

Du skriver ikke noe om du har anstrengelsesutløst astma eller ikke, derfor tar jeg utgangspunkt i begge deler.

Når det gjelder trening og astma er det flere studier som viser at dette er positivt og fører til:

 • Øker hjertets kapasitet samt bedrer sirkulasjonen.

 • Færre sykehusinnleggelser.
 • Øker maksimalt oksygenopptak = bedre kondisjon.

 • Færre symptomer på astma

Obs: Selve lungefunksjonen ble ikke bedret.

Noen generelle råd når det gjelder trening og astma

 • Det er viktig å varme opp godt først, spesielt hvis du har tenkt å holde et høyt tempo på turene dine.

 • Har du anstrengelsesutløst astma er det viktig med individuell tilpasning av medisineringen først.
 • Har du en luftveisinfeksjon bør du utsette kondisjonstreningen til du er kvitt infeksjonen.

 • Husk å benytte deg av forebyggende allergimedisin.

Kaldt vær, astma og trening

Du kan godt være fysisk aktiv selv i kaldt vær men det forutsetter ett par ting.

 • Individuell tilpasset astmamedisinering.
 • Beskyttelse mot kulda foran nese og munn, her kan en Jonasmaske, en såkalt fuktighetsutvekslingsmaske være et anbefalt hjelpemiddel.

 • Et annet alternativ hvis du ikke har en slik maske er å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn, fordi luften man puster inn da både blir litt varmere og litt fuktigere.

 • Ved temperaturer fra -10 og oppover skal man være forsiktig med å drive kondisjonstrening.

 • Ha på deg nok klær, senker vi tempoet på den aktiviteten vi driver med fordi det oppleves mer anstrengende, produserer vi automatisk mindre varme.


Hvorfor blir astmaen min påvirket når det er kaldt?

 • På høsten/vinteren har vi lettere for å bli forkjølet noe som påvirker slimhinnen våres.

 • Når det er kaldt i været øker partikkelforurensningen spesiellt i byer og/eller tettsteder. Det er da som regel snakk om NO2 fra diselmotorer. Astmatikere som puster inn denne luften kan oppleve økt hoste, flere infeksjoner, samt bronkitt og at lungefunksjonen blir nedsatt.
 • Overfølsomme luftveier: Kald luft fører lettere til uttørring av luftveiene og det oppstår en forsnevring.

 • Nesen vår: Det er ikke like lett å puste igjennom nesen når været er kaldt. Det medfører at vi må føre mer pust igjennom munnen. Det økte mengden med luft vil fremprovosere ytterligere innsnevring fordi luften ikke rekker å bli varm nok før den når luftveiene.

Hva er en jonasmaske?

En maske som beskytter mot inhalasjon av kald luft.

Den kan du kjøpe i nettbutikk her.

Når det er sagt, så skriver du at du går turer i skog og mark. Hvis luftkvaliteten der du trener er god og luftfuktigheten er lav, kan du med fordel være aktiv ute.

For mer generell informasjon om astma kan du se her.

Lykke til med treningen ute og kos deg i det flotte høstværet.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut