Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hodepine

Har lenge slitt med hodepine og kvalme, jeg vet fra før at jeg har høyt blodtrykk (det ligger til i familien). Har vondt og det presser på toppen av hodet og går til sidene, legene på sykehuset har ikke funnet noe og alt er normalt men ikke tatt noe MR. Jeg er ofte sliten, sover og ser uklart noen ganger. Kan det være noe betennelse i hjernen ?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, du beskriver flere ulike symptomer. Hodepine og kvalme kan være symptom på høyt blodtrykk, men om du har god behandling for dette skal det ikke gi slike sterke symptomer. Hodepine er et lite spesifikt symptom og med det mener jeg at det kan ha mange ulike årsaker, de fleste helt ufarlige. Ved hjernebetennelse, eller encefalitt, som du spør om er det ofte flere symptomer hvor hjernefunksjonen endres. Man kan bli sløv, lite oppmerksom og endre personlighet. Sjansen for at det er dette er nok liten, men jeg kan ikke gi deg noen avklaring med den informasjonen som er sendt inn.

Mitt råd er at du snakker med fastlegen din om disse symptomene, det kan være at dere finner en løsning på det og at du i alle fall får utelukket sykdommer som gir deg bekymring. Om du allerede ikke har gjort det kan det være lurt å ta en synstest hos optiker.

mvh Torgeir Mathisen

 

Rettigheter

Kan jeg ta med uføretrygden ved flytning til Sverige?

Hei, jeg er blitt nylig ufør etter å ha fått en varig skade og sykdom. Jeg har bodd kun 13 år i Norge og er norsk statsborger. Vil nå flytte til Sverige. Får jeg ta med meg hele trygden? Blir den beregnet på nytt? Skal jeg skatte til Norge/Sverige, eller begge deler? Tusen takk for deres svar

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. oktober 2016
LHL

Hei,

Ut fra opplysningene du oppgir legger jeg til grunn at du fritt kan ta med deg uføretrygden til Sverige.

Du vil i utgangspunktet bli trukket 15 % i skatt i Norge av brutto uføretrygd. Men dette vil  det bli tatt hensyn til når Sverige skal beregne eventuell skatt av trygden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Nøtter på fly

Hei jeg er veldig allergisk for cashewnøtter og har hatt anafylaktisk sjokk og andre reaksjoner som å hovne opp, kløe . Får hudkløe og blir varm og rød i huden om jeg er i lokaler der cashewnøtter er brukt i matlaging. Har derfor prøvd å unngå alle steder der det er mye slike nøtter men er dessverre vanskelig på fly. Sist jeg spurte om SAS kunne være så snille å ikke selge cashewnøtter fikk jeg beskjed om at retningslinjene deres var endret og de kunne ikke nekte folk å spise nøtter. Nå skal det sies at jeg er usikker på hvordan jeg reagerer på tørre slike nøtter i min nærhet . Har unngått å teste det ut mye på grunn av de kraftige reaksjonene jeg har hatt, så mitt spørsmål blir vel om jeg kan bli dårlig av at det konsumeres mye cashewnøtter rundt meg slik som i fly. Jeg er nemlig redd for at jeg må slutte å fly.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er en aktuell og mye diskutert problemstilling du reiser. Tidligere var det greit å be om at det ikke spises nøtter i fly. Nå vet jeg at retningslinjene er endret. Bakgrunnen er at det er blitt gjort utprøving på pasienter med nøtteallergi ved at de utsettes for støv og lukt fra nøtter. De har så langt ikke sett alvorlige allergiske reaksjoner. Utslett, ubehag og engstelse for å bli alvorlig syk forekommer, men det er ikke nok til å opprettholde nøttefrie flyvinger. Fra et medisinsk ståsted ansees det som trygt å fly med nøtteallergi. Allergenr kan ikke spre seg mer enn en meter i følge en svensk studie Nøtter på fly

Dersom du blir sittende ved siden av noen som vil spise nøtter kan du be vedkommende ta hensyn eller om å få byttet plass. I og med at du har så alvorlig allergi har du sikkert adrenalinsprøyte med deg både når du flyr og ellers slik at allergien ikke skal være til hinder for et aktivt liv.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

På Kilimanjaro med pacemaker

Hei. Har fått pacemaker p.g.a bradykardi, men ønsker å bestige Kilimanjaro etter en årelang drøm om dette. Går på tabletter som skal dempe noen ekstraslag innimellom.E llers er jeg i bra form,og både trener og går toppturer. Vil det være noe problem for meg dette? Har lagt inn ekstra akklimatiseringsdag på turen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En pacemaker påvirkes ikke av høyde, og er i seg selv ikke noe problem med tanke på bestigning av fjell. Mye viktigere er din generelle fysiske form (som ut i fra din beskrivelse ser ut til å være ganske god) og evt. den underliggende årsaken til at du fikk pacemaker.

Du bør følge de samme generelle rådene som gjelder alle som skal på fjelltur. Sørg for å ha de nødvendige vaksinene i orden, og at du har med deg medisinene dine. Jeg anbefaler en titt på denne siden om generelle helseråd for reisende til Tanzania:

http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/tanzania

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og behandling

Jeg er 40 år og har foreldre og besteforeldre med hjerteinfarkt. Kolestrolet mitt er normalt, men høyt. Bra kolestrol på bare 1. Dårlig på 4. Bør jeg få kolestrolmedisin? Hvordan avgjøres det hvilken jeg skal få. Er redd for muskelsykdom. Er det stor forskjell på de med bivirkninger og hvem er førstevalg og hvorfor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det foreligger for lite informasjon om din helse (og risiko for hjertesykdom) for å si noe om du bør ha kolesterolsenkende medisiner. Om en person skal ha kolesterolsenkende medisiner bestemmes ut i fra en helhetsvurdering. Foruten alder og kjønn, inngår også røykestatus, blodtrykksnivå, og kolesterolverdier. Evt diabetes inngår også i vurderingen. Det samme gjelder arv.

Hvis legen mener at du har en viss risiko for å utvikle hjertesykdom de kommende årene, vil du få kolesterolsenkende medisiner.

Statiner (kolesterolsenkende medisiner) gir generelt lite bivirkninger, men rundt 10-20% av brukerne kan nok oppleve ulike grader av muskelplager. Det betyr at de aller, aller fleste ikke vil merke noen plager.

Det vanligste er å starte med enten Simvastatin eller Atrovastatin (Lipitor). Får man bivirkning fra noen av disse, men kan man legen prøve å skrive ut noen andre typer.

Mvh

Wasim Zahid

 

Rettigheter

Rett til helsehjelp av hjemmesykepleier?

Har man rett på helsehjelp fra hjemmesykepleie dersom man har barnebarn boende hos seg?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunen skal gi hjemmesykepleie (helsetjenester i hjemmet) om det er noen i husstanden som har behov for dette. Mitt råd er du tar dette opp med din fastlege.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Engstelig for hjertesykdom i familien. 13 år.

Hei. Jeg er 13 år gammel gutt. Fra min mor sin side er det arvelig meg hjertesykdommer. Tror bestemoren og kusine, og tantene har hatt hjerteinfarkt eller hjertesykdommer. Hun er rundt 28-30 år. Jeg er beskymret over henne. Hun har hatt smerter i venstre side av brystet. Litt vondt i ryggen nesten opp mot nakken nesten og litt vondt i ryggen bede ved magen eller bekken. Hun har gått til legen og de har sjekket blog trykk og sånt og de var fine. De har tatt blodprøve men ikke fått svar enda. Jeg vil bli lege når jeg blir stor og kan litt om sykdommer. Jeg er kjempe besymret over at ho skal ha en hjertesykdom og kanskje dø. Hva skal jeg gjøre? Er det en risiko at det er hjerteinfarkt eller noe? Hvor mange får ca. Hjerteinfarkt årlig og hvor mange dør av det? Mener ikke akutt hjerteinfarkt men folk som er diagnosert med en hjertesykdom og foreksempel angina, hjertesvikt, og hjerteinfarkt. Takk på forhond! Mvh beskymret gutt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du interesserer deg for helse og velvære til dine slektninger og spennende at du tenker på å bli lege når du er voksen. Det er viktig å snakke med familien sin om arvelige sykdommer og samtidig må man øve seg på å ikke bli alt for bekymret.

Det er godt å høre at din slektning har vært hos lege, og da skal du føle deg trygg på at legen tenker igjennom mulige årsaker til plagene (det behøver heldigivis ikke å være fra hjertet) og gjør nødvendige undersøkelser. Selv om det skulle være noe galt med hjertet (sjelden hos så unge personer som 28-30 år) så finnes det god behandling. Av ca 5 mill. innbyggere i Norge så har vi ca akutte13 000 hjerteinfarkt i året. Mange flere (flest eldre) lever gode liv med en kronisk hjertesykdom.

 

Hjerte/kar

Tungpust etter hjerteinfarkt

Hei jeg har vært på Ahus og fått påvist hjerteinfarkt. Har tatt PCI undersøkelse men de kunne ikke gjøre noe. Synderen er en blodåre som er tynn og ligger vanskelig til. Har fått en haug med medisiner. Jeg er mye mer kortpustet nå enn før jeg dro inn på sykehuset. Jeg sitter i ro og føler at jeg ikke får trukket inn pusten skikkelig. Jeg har fått beskjed at jeg ikke har hjertesvikt. Hvorfor er det slik?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Fortvilende situasjon! Den gode nyheten er at du ikke har hjertesvikt. Ut ifra det du forteller så kan man mistenke at du har fått bivirkninger av en av medisinene du har fått (f.eks betablokker). Jeg anbefale at du snarlig tar kontakt med legen din og diskuterer situasjonen. Det kan selvsagt også tenkes at selve hjertesituasjonen har forverret seg, og det tilsier også snarlig legevisitt. Det er ikke uvanlig at det tar litt tid å komme frem til den rette kombinasjonen av medisintyper og styrker. Vi mennesker er forskjellige også på dette området. Viktig med tett og god legeoppfølging i denne perioden hvor du opplever symptomer.

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt EF.

Min mann fikk et stort hjerteinfarkt for ett år siden (30 sept.). Han har stått på dobbel platehemming med Albyl E 75 mg og Efient 10 mg. Det jeg lurer på er om det er trygt å slutte med Efient?, han fikk nemlig beskjed om at det var en trombotisk occlusjon av proximale LAD, resten av arteriene var åpne og normale (det sto det i hvert fall i epikrisen). Fastlegen sier han følger retningslinjer og at han kan ta siste tabl. den 30.09.16. De tok en ultralyd av hjertet samme dag som infarktet (på Rikshospitalet), dette viste infarktsequele med EF 42-45. Tok ny ultralyd etter tre måneder, denne viste fortsatt infarktsequele i fremre vegg, men ingen svikttegn og tilfredstillende forhold skrev legen (skal til ny ultralyd nå i november). Det jeg lurer på, kan man ha infarktsequele, men ingen svikt?. Han er tidligere frisk, aldri stått på medisiner før infarktet, han er slank, spiser middelhavskost (han er fra Italia), ikke hatt særlig høyt BT (lenge siden han hadde målt riktignok) og ikke spesielt høyt kolesterol. Han hadde en morfar som døde av hjerteinfarkt, ingen av foreldre eller søsken med hjerteproblemer. Hans største risikofaktor var at han røykte, de siste årene før infarktet røykte han nok opp til 20 om dagen + siste ukene brukte han E-Sigarett med nikotin + vanlig røyk, kan dette ha utløst infarktet?. Han har forresten sluttet å røyke, sluttet samme dag som han fikk infarktet. Han er nå mye bedre, begynt å jobbe nesten fullt, grunnen til at det har tatt litt tid er at han sliter med angst, får klump i magen og klump i halsen og tunge ben, dette kommer i anfall, mellom anfallene er han fin. Fastlegen sier dette er angst, er det noe vi kan stole på?. Unnskyld, dette ble en del spørsmål, men jeg/vi føler oss usikre

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen. Håper at dere har fått svar på hovedspørsmålene deres i det forrige innlegget fra meg