Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Kolesterol i kylling?

Hei. Jeg fikk akkurat vite av legen min at jeg hadde høyt kolesterol. Jeg har søkt litt rundt på nett ang. kosthold. Der finner jeg delte meninger om kylling og kolesterol. Hva er riktig? Jeg spiser kylling daglig og lurer på om dette ikke er bra for meg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 02. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er en del som lurer på om de kan spise kylling ved høyt kolesterol. Det finnes kolesterol i kylling, og faktisk litt mer i kylling enn i mye storfe- og svinekjøtt. Men kolesterolmengden er ikke stor. Dessuten har kolesterol i maten har mye mindre betydning for kolesterolnivået i blodet enn innholdet av fett i maten.

Mesteparten av kolesterolet i blodet dannes av kroppen selv, og ved et høyt inntak av mettet fett og et lavt inntak av umettet fett, dannes mer kolesterol. Kolesterol i maten påvirker også kolesterolet i blodet litt, men i et typisk kosthold er det fettet som betyr mest.

Store kilder til mettet fett er meierismør, hard margarin, kokosfett, fløte og rømme samt fete kjøttstykker og kjøttprodukter (som pølser, salami og bacon) og kaker. 

Kyllingkjøtt inneholder generelt veldig lite fett og mettet fett, men kyllingskinn har mye.

Du kan lese mer om kosthold ved høyt kolesterol på våre nettsider her, hvor du også finner en liste over kolesterolinnholdet i noen matvarer: Hjerteløftet - Kosthold ved høyt kolesterol.

Vi har også et faktaark du kan laste ned her: Kosthold ved høyt kolesterol

Her finner du mer informasjon om høyt kolesterol og hvordan det kan behandles med livsstil eller med medikamenter: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol/.

Dersom du har arvelig forhøyet kolesterol, for eksempel sykdommen familiær hyperkolesterolemi, må du kanskje være ekstra nøye med kostholdet og få mer tilpassede råd. Se nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi for mer info. 

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og statiner.

Hei Har gått på kolesterol dempende medisin mange år, men etter muskelsmerter og ubehag sluttet jeg med Lipitor (40 mg) for ca 1 år siden og muskelsmertene forsvant, men plages fortsatt med anspent muskulatur etter å å gått på en smell for noen år siden. Ulempen var selvfølgelig at kolesterolet økte til 9.1. Legen har derfor skrevet ut Pravachol 40 mg til meg. Jeg har ikke hatt hjerteinfarkt men har noen dårlige gener som har gjort at flere i slekten har hatt det og død veldig tidlig. Etter opplevelsene med Lipitor så er jeg naturlig nok veldig skeptisk til medisin som inneholder statin. Leste på bivirkningene for Pravachol og ble ikke mindre skeptisk av det. Hva er deres anbefaling ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er en av flere risikofaktorer som kan føre til hjerte- og karsykdom. Hvorvidt en pasient med høyt kolesterol skal behandles med medisiner eller ikke avgjøres av legen ut i fra en helhetlig vurdering av pasientens helse og risikoprofil. Jo flere risikofaktorer pasienten har, jo viktigere blir det med medisinsk behandling.

Du skriver at flere i familien din har blitt rammet hjertesykdom og dødd. Det kan bety at du også er arvelig sett mer utsatt for å få hjertesykdom. Dette betyr at det antageligvis er god grunn til å gi deg statiner.

Jeg skjønner at du blir skeptisk til pillene når du har opplevd bivirkninger. Men det er trøst i at det finnes ulike statiner, og det er ikke sikkert at alle gir like mye plager. I samarbeid med legen din kan du finne et middel som passer bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger

Bruker Atacand pluss 16.mg.Merker nu kvalmefølelse.Har også lav kalium og høy total kalsium.Ligger over/under ref.grensen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hvorfor du har symptomene og hva endringene i kalium og kalisum skyldes. Dette må legen din undersøke videre.

Bivirkninger av medisinen er selvsagt en mulighet. Det er viktig at du forteller dette til legen din, slik at du evt. kan få prøve andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Hveteallergi

Hei igjen! Takk for svar om gresspollen og utslag på hvete. Jeg skrev feil, han har utslag 6 på gress så jeg skjønner han må starte forebyggende behandling i mai. Men han hadde 2 på hvete ,bjørk, bie, peanøtter og soya. Hvordan forholder jeg meg til det? Kan han spise som vanlig utenfor pollensesong(utenom nøtter)? Noen ekstra forsiktighetsregler i pollensesong(tenker da i f.h.t kryssallergi på de tingene han kun har fått utslag 2 på)?

Har også en gutt på 3 1/2 som ofte sier han har vondt i magen og kan være bløt. Burde han sjekkes? Det er i hvert fall ikke melk, for det har jeg forsøkt mg frem på. På forhånd, takk :-)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Om ha ikke har symptomer når han spiser hvete ser jeg ingen grunn til at han skal utelate hvete fra kosten, hverken i pollensesongen eller utenom. Legen må selvsagt vurdere det men vanligvis er det ingen grunn til å unngå hvete hvis man ikke har symptomer.

Dersom et barn har mye magesmerter bør det undersøkes. Det kan være mange årsaker til det, allergi er kun an av flere muligheter.

Husk at du også er velkomme til å ringe vår rådgivnigntelefon på 67 023 023

Hilsen Helle

Allergi

Gresspollenallergi og utslag på hvete

Hei! Jeg har en gutt på 5 1/2 år som fikk noen reaksjoner på insektsbitt/stikk i sommer og som ble tatt blodprøver av nå. Han fikk 6 i utslag på gress/timotei, 2 på bjørk, bie, hvete og soya. Og 1 på veps. Jeg fikk utskrevet Aerius til insektsbitt og eventuelt andre reaksjoner. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke trengte å lage mat uten hvete men at det ikke var nå jeg skulle bake hveteboller f.eks(høysesesong for pollen). Jeg hadde imidlertid akkurat bakt boller og fikk beskjed om at jeg kunne la han kose seg med det. Men jeg er litt forvirret i f.h.t hvordan jeg skal forholde meg til dette? Han skal starte opp med behandling mot gressallergien i mai, men det har han kun utslag 2 på? Det er vel ikke stort? Men hva betyr det og hvordan forholder jeg meg til det?? Jeg bør nevne at han har atopisk eksem, dog mer når han var mindre. Han fikk også ventolin i en liten periode han var baby. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

De som har allergi ovverfor gresspollen og slåt ut på det får ofte utslag på hvete også. Det er fordi proteinene i gress og hvete er i familie og kroppen ikke helt ser forskjell. I praksis betyr det at tester gir utslag men at man i de alle fleste tilfeller tåler å spise hvete. Grunnen til at legen sa at du skulle være forsiktig med å bake boller er trolig pga støv fra hvet. Hvetestøv kan av kroppen oppfattes som pollen og gi symptomer.

Allergivaksine er mulig overfor gress og tilbys ikke bare ut fra utslag på blodprøve men også alvorlighetsgraden på symptomene.Selv om utslaget er lavt nå kan plagene bli verre med årene. Mange har god effekt av vaksinasjon.

Lykke til

Hilsen Helle

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort og helsekrav for hjerte- og karsykdommer

Hei. Nye retningslinjer for førerkort 1. Oktober 2016. Vil det berøre oss med hjerte kar sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Generelt kommer personer med hjerte- og karsykdommer likt eller litt bedre ut enn etter tidligere regler. Utgangspunktet er dette:

Helsekrav er ikke oppfylt der svikt i hjerte- eller kretsløpssystemet gir en uakseptabel risiko for plutselig innsettende bevissthetspåvirkning.

Her er den nye veilederen: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerneslag og førerkort

Hei, jeg fikk hjerneslag 3. august, og ble innlagt på sykehus og fikk deretter rehabiliteringsplass på Nordås, Bergen. Jeg var heldig, og har blitt hurtig bra. Spørsmålet mitt gjelder kjøre forbudet. Jeg fikk tre måneders kjøreforbud, og ba lege ved Nordåstunet skriftlig om ny vurdering med tanke på å få førerkortet tilbake før jeg ble utskrevet. Dette ble avvist, da legen sa hun hadde snakket med fylkesmannen og vedtaket var endelig. Jeg har førerkort kl. A, B, C, D og er yrkessjåfør. Alle testene på Nordåstunet var god, med unntak av balanse. Men jeg går fint.

Jeg fikk brev fra Hordaland Politikammer om vedtaket, men de beskriver både dispensasjon og klagefrist. Jeg mener jeg hadde krav på en vurdering av mine kjøre egenskaper, da jeg føler meg skikket til det, og konsekvensene av ikke å kunne kjøre medfører isolering og mindre mulighet for rehabilitering på eget initiativ. Jeg har time der igjen den 24. november

Hva er mine rettigheter?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

1, oktober trer nye regler i kraft. Her er noen av punktene for hjerneslag:

Enkeltstående TIA med remisjon innen 24 timer eller hjerneslag med remisjon innen en uke.

Førerkortgruppe 1: Helsekrav oppfylt etter en måned dersom det ikke er synsfeltutfall, kognitiv svikt, pareser eller følgetilstander som påvirker kjøreevnen.

Førerkortgruppe 2 og 3: Som for gruppe 1, men helsekrav først oppfylt etter tre måneder

TIA eller hjerneslag med a) remisjon innen en uke og b) atrieflimmer uten synkoper.

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter tre måneder med stabil antikoagulasjon

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter seks måneder med stabil antikoagulasjon  og etter vurdering av relevant spesialist

Hjerneslag med a) remisjonstid lengre enn en uke b) tilfredsstillende syn, førlighet og kognitiv funksjon og c) risikofaktorer kartlagt og tilfredsstillende behandlet

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter 6 måneder

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter ett år etter vurdering av spesialist.

Her er veilederen med alle punktene:

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjerte/kar

Langvarige brystsmerter. Blokking for 1 mnd siden.

Jeg har anginasmerter i kveld, tar nitroglyserin som virker i 3-4 minutter før smertene kommer tilbake. Nå har jeg tatt 5 nitro i løpet av 30 min. Smertene er lokalisert midt i brystet med en liten tanke mot venstre og det stråler opp i kjeven, men ikke ut i armene.

Jeg var på ullevåll til undersøkelse for ca 1 md siden, fordi jeg så ofte har anginaanfall og for det meste når jeg ligger i sengen, våkner ofte av det også. Under undersøkelsen måtte de blokke ut og satte inn stent. Men jeg har ikke blitt noe bedre etter det. De første dagene etter dette var virkelig ille. Jeg blir redd når ikke nitro hjelper med en gang men at jeg må ta flere ved de fleste anfall. Nå har det gudskjelov roet seg, men har jeg grunn til å være nervøs?

Jeg er 49 år og kvinne, og 2 av søsknene mine har hatt infarkt mellom de var 50 og 60. Begge mine foreldre har også hatt infarkt og har begge angina også. Nå er anginasmertene mine kraftige, men hvordan arter smertene seg ved et infarkt sammenlignet med anginaen min?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du fikk en vurdering og behandling ved Ullevåll for en mnd. siden. Det finnes ulike typer sykdom i kransårene og det kan tenkes at du også trenger mer omfattende behandling med medisiner eller ny blokking for å bli bra. Dersom du har angina som varer >30 min og du må ta mange tabletter, så vil jeg helt klart anbefale at du ringer 113 og diskuterer situasjonen med dem. Jeg vil anbefale at du bestiller en snarlig time hos legen din for videre tiltak. Samtidig er det viktig at du prøver å ikke engste deg for mye!

Hjerte/kar

Ekstraslag og høy puls

Hei, har i årevis vært plaget med "ekstraslag" på hjertet. Pulsen har vært normal når dette har skjedd, og jeg har ikke brydd meg noe mer om det. Satt og leste en bok, da kom disse ekstraslagene på en remse etter hverandre etterfulgt av en puls på over 160 i minuttet. Jeg ble svimmel, kvalm, skjelven og begynte å svette. Måtte legge meg ned for ikke å besvime. Jeg ringte 113 da jeg trodde jeg skulle dø. Før de kom gikk "anfallet" gradvis bort, og når de var her så hadde jeg en puls på 135, blodtrykk 153/103. Jeg ble tatt med på legevakten, der var ekg normalt og pulsen stabiliserte seg på rundt 70 igjen. Ble sendt hjem, siden de ikke fant noe.

Jeg sitter i etterkant og lurer på hva i alle dager var det som skjedde? Det er jo ikke normalt at hjertet raser avgårde i over 160 mens jeg ligger på sofaen? Hva kan dette være? Hvis de hadde tatt ekg mens jeg hadde anfallet, hva kunne de ha funnet da? Er hjertet mitt friskt siden ekg var normal, sinusrytmen var normal osv??

De tok forresten stoffskifteprøver, og div andre prøver. Andre sykdommer: nyoppdaget diabetes mellitus type 1.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du reagerte på denne episoden. Jeg vil anbefale at du får en henvisning til hjertelege (evt. oppsøker privat hjertelege) for en undersøkelse, evt. med registrering av hjerterytmen gjennom et døgn. Episoden var mest sannsynlig ikke farlig, men det høres fornuftig ut med en god kartlegging. Det finnes også god behandling for slike rytmeforstyrrelser dersom det skulle være aktuelt.

Det at du har fått påvist diabetes nå (med høyt blodsukker) kan ha påvirket hjerterytmen din, og da vil rytmen bli mer stabil når du har fått regulert blodsukkeret godt.  

Hjerte/kar

Puls, høy Hb. Har hatt hjerneslag.

Jeg har VVS og én puls på 35. Hjertet og alle årer er i orden. Jeg har fått et lite hjerneslag som er i orden nå. Men har nå en Hemoglobinverdi på 18.4. Hva kan jeg nå gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Mente du kanskje VVH (venstre ventrikkel hypertrofi)? Når du sier puls på 35, tenker du da på den aller laveste målt (f.eks natt), eller er det hvilepuls når du er våken?

Med en hemoglobinverdi på 18,4 så ville jeg ha diskutert med fastelgen din å ta noen spesielle blodprøver for å finne ut hva som kan ligge bak den høye verdien. Antar at du allerede står på blodfortynnende siden du har hatt et hjerneslag, og da er du godt beskyttet mot nye sykdomsepisoder selv om Hb er noe høy .