Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Diagnostisere allergi mot egg og melk

Vår 7 uker gamle baby reagerer veldig sterkt når jeg får i meg egg og melk. Etter avtale med helsestasjon og lege, har jeg eliminert dette fra kosten. Hun er henvist til barnelege for videre testing/oppfølging. Vil evt. allergier hos henne vises på blodprøver og prikktest når jeg har eliminert dette fra kosten eller er det slik at jeg må gjeninnføre dette før testing?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å teste så små barn men resultatet er mer usikkert når de er så små. En barnelege vil vurdere om hun skal testes nå eller vente til hun selv skal begyne med tilleggsnæring. Det kommer an på hvilke symptomer hun har og hvor alvorlige de er. Sansynligvis blir du rådet til å utelate melk og egg så lenge du ammer.

De flese barn som reagerer på melk og/eller egg utvikler toleranse, dvs de tåler det igjen, før skolealder.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge

Lav oksygenmetning og flyreise

Kan man fly med 77% i surstoffmetning?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er en svært lav verdi med 77% i oksygenmetning. Ved flyturer vil denne også kunne bli enda lavere. Lange flyturer foregår i store høyder, og vil kunne gi ekstra lave verdier. Men uansett synes jeg det virker tvilsomt å foreta flyreiser med såpass lav oksygenmetning. Dette bør du nok teste ut bedre på forhånd, så derfor bør du snakke med legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økte astma plager ved stress og fysisk arbeid

Eg har vore veldig stressa på arbeid, då vert eg fort trøytt og sliten og sliter med å få pusta skikkeleg. Av og til har eg hatt ein del turar med astmaen min no og har hatt ein dårleg periode. Bør eg setja meg ned og pusta roleg då og ta ein del astmamedisinar mot det då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis astmaen er mer plagsom i perioder kan det kreve noe mer aktiv behandling, dvs. med økning i medisinene, gjerne i samråd med legen. Ellers er det lurt å tilpasse aktiviteten noe i forhold til dagsformen. Forverringer ved astma kan gi noe økte plager også en tid i etterkant før det går helt over.

 

 

Lunge

Behandling av hoste ved astma

Har Sjøgrens syndrom og astma. I forbindelse med bypassoperasjon i fjor brukte jeg forstøver. Oppdaget at kun saltvann hjalp meg mye i forhold til hoste. Hvorfor kan ingen lenger skrive ut forstøver på resept eller skrive henvisning til hjelpemidddelverket?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Behandling med inhalasjon via forstøverapparat er i praksis forbeholdt et fåtall personer som ikke får tilstrekkelig effekt av vanlig inhalasjonsbehandling. Ved bruk av inhalasjon via et kammer har man som regel oppnådd like god effekt, og med færre bivirkninger. Unntaket er ved akuttbehandling i sykehus. Hvis man har mye hoste ved astma vil det ofte være uttrykk for en underbehandling slik at det fortsatt er økt irritasjon i slimhinnen. Hvis hosten allikevel ikke lar seg dempe ved slik behandling kan det være lurt å få dette vurdert sammen med en lungespesialist for eventuelt søke om forstøverapparat. Det er selvfølgelig vanskelig å vite om det kan være en affeksjon av lungene i forbindelse med Sjøgren som også kan påvirke hosten. Jeg har tatt utgangspunkt i at det i alt vesentlig er astmaen som gir hosten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Pusteproblemer ved kondisjonstrening.

Hei. Jeg er en 17 år gammel jente som sliter veldig med at når vi har typiske kondisjonstreninger i gym får jeg pustevansker, snøring i brystet og hoste. Jeg er i god fysisk form og er glad i fysisk aktivitet, men for eksempel da vi nå nylig skulle springe 3000 meter'n var det et mareritt for med engang jeg har fullførte falt jeg sammen på bakken, fikk ikke kontroll over pusten min, hveste og hadde sterke smerter i brystet. Litt senere, kanskje 20-30 minutter fikk jeg en veldig ekkel hoste jeg ikke klarte å kontrollere.

Typiske ting som dette skjer ofte når vi har gym som går ut på kondisjonstrening. Jeg gruer meg ofte til kondisjonstreningene fordi jeg får så mye fysiske plager rett etterpå. Kan dette være tegn på anstrengelsesastma og hvordan kan jeg evt. få det påvist?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Det du forklarer kan med stor sannsynlighet være uttrykk for astma. Da bør du kontakte din lege å få gjort en spirometri (pusteprøve). Hvis den ikke viser noe bør du få gjort en ny pusteprøve i forbindelse med anstrengelse. Som regel vil fastlegen finne ut av dette og gi deg behandling som hjelper. Alternativt er det grunn til å søke lungespesialist hvis utredningen/behandlingen ikke fører frem. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Lunge

Innkapslet tuberkulose i lungene.

Fikk påvist innkapslet tuberkulose for mange år siden. Gikk x1 i året og tok røntgen, men kun i 3 år. Er det noe annet jeg bør gjøre? Har ingen plager med dette, er frisk og rask.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Påvisning av innkapslet tuberkulose er et relativt vanlig funn. Det er ofte enkelt å følge utviklingen fordi det ligger synlig på røntgenbilde av lungene. I praksis ligger det her tuberkelbakterier som sover og som ikke utgjør noen fare så lenge du ikke får en svekkelse av immunapparatet, enten i forbindelse med alvorlig sykdom (for eksempel kreft eller HIV/AIDS), eventuelt tar i bruk behandling med høye kortisondoser eller cellegift samt enkelte spesielle medisiner brukt i forbindelse med revmatisk sykdom. Det er sjelden at man ser aktivering av tuberkulose hos mennesker som får påvist inaktive forandringer slik som hos deg. Så lenge du føler deg frisk og i god form er den oppfølgingen du fikk helt tilstrekkelig for å avkrefte en aktivitet i tilstanden.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergtabletter og allergitest

Hei. Jeg tok allergitest hos legen, både blod- og prikktest, som viste at jeg ikke var allergisk mot noe på deres liste. Men, jeg glemte at jeg hadde gått på apotekets allergipiller i flere uker! Tok ikke pille samme dag men dagen før jeg var hos legen. Glemte å si dette til legen også.. Er den testen ubrukelig da, eller kan man fortsatt se hvis jeg er allergisk? Har vært "forkjøla" i snart 2 måneder og er rimelig lei.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Allergitabletter eller antihistaminer påvirker ikke resultat av blodprøve. Ved prikktest skal man ikke ta antihistaminer siste uken før testen tas. Da vil den ikke slå ut dersom du er alelrgisk overfor noe av det de testet på. Det hadde vært naturlig at legen hadde sagt dette på forhånd eller spurt før de testet deg. Når de tar prikktest settes alltid en ekstra prikk med histamin. den skal slå ut på alle, såkalt positiv kontroll. Dersom den slo ut på deg tyder det på at testen også kan si noe om de andre prikkene. Men hvis alle var uten reaksjon spørs det om prikktesten har noen verdi for å stille diagnose.

Når resultat av blodprøven foreligger må du og legen vurdere om prikktesten skal tas om igjen. avhengig av om de sjekket for de samme allergenene eller om prikktesten var for andre allergener.  

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Negative tanker etter hjerneslag

Hei. Jeg fikk 8.8.16 hjerneslag,det har gått veldig bra jeg er på jobb 3-5 t pr dag, trener hver dag 1-2 timer,full styrke bare litt nummen i deler venstre side. Vært heldig når d først kom- Problemet er tanker om fremtiden, gjentagelse? bli ufør,negative tanker, lite livslyst enkelte dager. men fungerer veldig bra på jobb. Psykolog, er det verdt å bruke masse penger på det?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, godt å høre at du tross alt synes det har gått ganske bra etter slaget. Det virker som om du er godt igang med både arbeid og trening, tross at det har gått ganske kort tid. Husk også å finne en balanse mellom aktivitet og hvile.

Negative tanker og reaksjoner er veldig vanlig etter hjerneslag. Det blir jo et sjokk når en som ellers frisk blir rammet av et slag som potensielt kan få store konsekvenser. For noen er slike tanker forbigående men mange har nytte av å snakke med noen profesjonelle, om bare for en kort tid.

Tanker om at man kan få hjerneslag igjen er også vanlig. Selv om ingen kan få noen garanti om at man ikke får hjerneslag igjen har de forebyggende medisinene og livsstilstiltakene god innvirkning. Det er jo da viktig å følge opp blodtrykk og kolesterol, samt ta de blodfortynnende medisinene om slaget var forårsaket av en blodpropp. Trening er du i gang med, godt kosthold og fravær av tobakksprodukter er også viktig.

Om du ønsker mer spesifikke råd, så ring gjerne vår rådgivningstelefon på tlf. 67023023. Her kan du få snakke med slagsykepleier.

Hjerte/kar

Behandle plakk i halskar

Hei. Er en mann på 45 år. Fikk påvist tidlig i vår betydelig plakk i begge halskar. Ble satt på Lipitor 40 mg. Denne medisinen gjorde meg så kvalm og noe deprimert at den var umulig å bruke. Tok selv valget og sluttet med den og har hatt opphold på 2,5 mnd. Ble for 3 uker siden satt på Pravachol 20 mg. Det gikk en dag så fikk jeg hevelse i høyre side av hals og leddsmerter i kjeve , fingre etc... Legevakt ba meg slutte med den. Ble enig med lege å ta et opphold på 14 dager noe som gjør at jeg skal prøve igjen nå.

Men på legetime denne uka sa jeg at denne tar jeg ikke igjen for syns det er dumt å prøve en som gir slike bivirkninger. De skulle da søke om Crestor.

Det jeg lurer på er hvor alvorlig er egentlig betydelig plaque i begge halskar? Kan man her gjøre inngrep istedet for medisiner? Jeg har lagt om kostholdet og er i bra form. Betydelig plakk høres jo og litt alvorlig ut med tanke på at jeg bare er 45 år. Vekt: 87,7 høyde 176.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke din tilstand i detalj (utover det du skriver), så mitt svar blir noe generelt:

Hjernen får blodforsyning via halskarene. Hvis disse årene får plakk og blir trangere, øker faren for hjerneslag. Det er viktig med god medisinsk behandling for å forebygge dette.

Årsaken til plakkdannelse er at det skjer en skade på i åreveggen på innsiden av åren. Ting som bidrar til slik skade er røyking, høyt blodtrykk, høyt nivå av fettstoffer og kolesterol i blodet og diabetes. Arv, manglende fysisk aktivitet, høy alder, overvekt/fedme og usunt kosthold kan også bidra.

Iblant kan et plakk sprekke og få et sår. Da kan det sette seg en blodpropp i plakket og kutte blodforsyningen videre fullstendig. Dette gir hjerneslag. Symptomer på hjerneslag avhenger av hvilken del av hjernen som er rammet. De kan variere fra for eksempel en lett svekkelse i en hånd til tydelig lammelse i hele ene siden av kroppen. Noen får kraftig hodepine, mens andre opplever ikke å ha smerter i det hele tatt.

Andre symptomer kan være språkforstyrrelser, synsproblemer, balanseproblemer eller svimmelhet. De mest alvorlige tilfellene av hjerneslag kan føre til plutselig bevisstløshet og død. Man skal ringe 113 så fort som mulig hvis personen har problemer med å gjennomføre noen av oppgavene i denne enkle testen:

  • Be personen om å smile eller le.

  • Be personen om å løfte begge armene.

  • Be personen om å si en enkel sammenhengende setning.

En god huskeregel er også FAST:

F – Fjes. Lammelser i ansiktsmuskulatur/fjes (facialisparese).

A – Arm. Lammelse i en arm (armparese).

S – Språk. For eksempel problemer med å finne riktig ord.

T – Tid. Hvert sekund teller. Ring 113 umiddelbart.

Hvis du har plakk i halskarene er det viktig med en sunn livsstil og korrekt medisinsk behandling. Dette innebærer å spise sunt, holde en normal kroppsvekt, være fysisk aktiv, og evt. slutte å røyke. Avhenging av helsen din ellers, kan det være viktig med medisiner mot høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol. Blodfortynnende medisin er også vanlig.

Iblant kan det bli snakk om mer avansert behandling. Enten operasjon, eller såkalt stenting (innsetting av lite rør av metallgitter i åren som holder den åpen). Hvorvidt du skal ha slik behandling, må avgjøres av spesialist.

Plakk i halsåren kan være et tegn på at også andre årer er trange. Feks kransårene på hjertet. Dette øker faren hjerteinfarkt. For å forebygge hjerteinfarkt gjelder de samme rådene som jeg har skrevet over.

Mvh

Wasim Zahid

 

Rettigheter

Førerkort og medisinbruk

Er det tilfelle at hvis en bruker medisiner som kan virke inn på kjøreferdighetene så mister en automatisk kjørekortet etter 1.okt. selv om en ikke kjører? bare det å kjøpe medisinene er nok det blir rapportert til fylkeslegen som for eksempel paralgin forte...

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er riktig at det 1. oktober trer i kraft nye regler for førerkort og helsekrav. De som har dispensasjon fra helsekravene etter gamle regler, beholder føreretten frem til dispesasjonen utløper. Etter dette vurderes de mot nye regler.

Når det gjelder ditt konkrete spørsmål gjelder følgende:

Helsekrav er ikke oppfylt dersom legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko. Lege skal foreta en vurdering av den totale helsetilstanden og omfanget av legemiddelbruken.

Det altså ikke slik at du automatisk mister førerkortet etter 1. oktober. Når det gjelder legemidler er det i stor grad de gamle reglene som videreføres.

Med vennlig hilsen Atle Larsen