Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Melkeallergi?

Hei, jeg har en jente på 2 år og 7 mnd. Hun har alltid vært løs i magen, og i barnehagen sier de at hennes avføring generelt er løsere enn de andres. På grunnlag av tilbakemeldingene om dette og etter råd fra lege på 2-års kontrollen, tok vi blodprøver av henne i våres for å sjekke om hun hadde noen allergier. Jeg tror legen bestilte en veldig "standard pakke" med prøver, og de kom tilbake negative. Hun klager forholdsvis ofte over vondt i magen, men har ganske regelmessig avføring ca 1-2 ganger om dagen. I perioder lukter avføringen hennes "sykt" og er enda løsere enn vanlig, da er den nærmest etsende og gir veldig sår hud. Ellers er hun kraftig (,det har hun alltid vært), og hun spiser ganske mye melkeprodukter. Vi har lurt på om hun kan ha noen form for allergi eller intoleranse likevel, og hvordan vi skal gå videre med dette. Er det en idé å kutte ut melk, gluten eller noe annet i en periode? Jeg synes særlig det å kutte ut melkeprodukter virker veldig vanskelig, og vil derfor ikke gjøre det før man har en plan om hva vi kan tilby henne i stedet for den vanlige maten hennes, og før vi vet om det er noe poeng i å gjøre det. Hva tror du? Kan det være noe annet som ligger under, i såfall hva? Hva er det beste vi kan gjøre i denne situasjonen? På forhånd takk for svar! Hilsen mamma som gjerne vil hjelpe, men vet ikke hvordan

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Takk for spørsmåler og en grundig beskrivelse av problemet.

Melkeallergi er en av de allergiene som er vanligst hos små barn. Det kan slå ut med forhøyet IgE på blodprøve.  Men barn kan godt ha en ikke IgE mediert melkeallergi eller melkeintoleranse som ikke gir utslag på blodprøve eller prikktest.

Om dere mistenker at hun ikke tåler gluten/hvete må det tas cøliakitest FØR gluten fjernes fra kosten.

Jeg anbefaler derfor at der ber om videre utredning, gjerne hos barnelege eller allergologisk poliklinikk på det sykehuset dere sogner til.

Dere er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023.

Lykke til, Helle

Allergi

Vondt i magen av melk?

Vi har en 3,5 år gammel gutt som alltid har vært plaget med mye magesmerter og eksem. I perioder har han mye vondt i magen (han sier i hvertfall det selv) og reagerer med frustrasjon, sinne, er mye lei seg, klengete og sliten. Etter lite hjelp fra fastlege og stor fortvilelse søkte vi hjelp hos Lab 1, og har tatt både blodprøve og urinprøve for å se om det kan ha sammenheng med matintoleranse. Begge prøvene slo ut på melkeprotein (og mange andre matvarer). Vi mistenkte allerede kumelk, kuttet det helt ut, og merket stor bedring, både på mage, eksem, allmenntilstand og generell trivsel.

Nå ser det ut til å ha kommet tilbake. De siste ukene er nesten en kopi av gutten slik han var før vi kuttet ut melk. Fra han startet i barnehage i høst har han "hatt vondt i hele kroppen", vært mye lei seg, sliten og ekstremt frustrert/sint. (Han trives tilsynelatende i barnehagen) Han har også vært forkjøla og hatt en stygg hoste. Det hadde han også mye tidligere, så det kan sammenfalle med perioden før vi kutta melk. Storebror har astma og en del lignende symptomer som lillebror.

Vi opplever det som vanskelig å få god hjelp hos fastlegen, og blir ufattelig takknemlig for råd fra dere. Bør vi utelukke flere matvarer, eller kan det være astma? Eller kan det være mangelstoffer etter å ha vært uten melkeprodukter i over ett år? Psykiske årsaker? På forhånd tusen takk

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Vondt i magen kan ha mange årsaker, allergi er en av dem, og melkelallergi er en av allergiene som er vanlig hos små barn. Hvis dere har fjernet melk og alle melkeprodukter fra kosten må næringsstoffene fra melk erstattes. Barn under tre år bør få fullverdig melkeerstatning fra apotek. Ved diagnostisert melkeallergi fås det på blå resept. Produkter av ris, havre, soya ol gir ikke tilstrekkelig næring. Her finner du mer om  melkeallergi og hva dere kan bruke istednfor melk.

Han virker utilpass ellers også men bla hoste. Mange barn er mye forkjølet i barnehagealder. Gjentatte luftveisinfeksjoner bør likevel undersøkes med tanke på astma. Spesielt hvis han har alllergi fra før fordi allergi og astma ofte følger hverandre.

Barn med en uavklart allergi og hyppige luftveisinfeksjoner, og som er utilpss bør henvises til barnelege.

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgvningtelefon på 67 023 023.

Lykke til, Helle

Hjerte/kar

Kalium og atrieflimmer

Hei. Jeg fikk påvist flimmer for ca 2 år siden og har gjort en ablasjon som ikke var velykket. Jeg bruker derfor tambocor og selo-zok og må vurdere om jeg vil gjøre en ny ablasjon. Mitt spørsmål går ut på at jeg ved tre innleggelser har hatt lav kaliumverdi (ikke under 3,0) ved flimmeranfall. Den andre gangen sa legen at dersom dette skjedde igjen, måtte man vurdere videre utredning. Vel, det skjedde igjen hvorpå jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe jeg måtte bry meg om. Tok en kontroll hos fastlegen og verdien var da normal. Jeg har også hatt normal verdi andre ganger jeg har hatt flimmeranfall. Spm mitt er om dette er ok?

Jeg klarer ikke helt å falle til ro med det, da jeg vet kalium har innvirkning på hjerte og jeg dermed lurer på om det kan ligge en annen årsak bak? Det er ingen av legene som har kunnet svare meg på hvorfor jeg har hatt en lav verdi ved disse tilfellene. Ikke har jeg hatt oppkast, diare eller bruker vanndrivende. Jeg spiser banan nesten hver dag samt mye spinat-så kostholdet kan heller ikke være årsaken slik jeg ser det. Skal jeg tenke at dette ikke er noe å bry seg om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er råvill og det er dessverre ikke veldig mye sikker kunnskap rundt akkurat dette. Det finnes flere studier som har vist at lave kalium-verdier er forbundet med høyere risiko for atrieflimmer. Men om det er den lave verdien i seg selv, eller om den lave verdien er uttrykk for noe annet som forårsaker flimmer, vet man ikke sikkert.

Det finnes flere risikofaktorer for atrieflimmer: Alder over 60 år, diabetes, høyt blodtrykk, kransåresykdom, tidligere gjennomgått hjertesykdom, hjertesvikt, klaffesykdom, tidligere gjennomgått hjerteoperasjon, stoffskiftesykdom, kronisk lungesykdom, alkoholmisbruk og alvorlig akutt sykdom eller infeksjon. Dette betyr at pasienter som har noen av disse lidelsene har høyere risiko for å få atrieflimmer. Og effekten av disse sykdommene er nok mye større enn tidvis lave verdier av kalium.

Så finnes det også mennesker som er helt frisk, og som likevel utvikler atrieflimmer. Det ser vi ofte hos de som trener mye.

Et annet viktig spørsmål i ditt tilfelle er om tidvis lave kaliumverdier hos deg utløser flimmer, eller om det heller er slik at når du får flimmeranfall (utløst av en eller annen årsak) så får du lave kaliumverdier (kanskje grunnet intravenøs væsketilskudd i forbindelse med anfallet, medisinering under anfallet eller rett og slett endret "balanse" i kroppen grunnet et flimrende hjerte). Det er det jo ikke lett å svare på.

Tilskudd av kalium gis til de som har lave verdier (altså vanligvis, ikke kun ved anfall), men dette er ikke noen etablert behandling som forebygging av flimmer hos de som ellers har normale verdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Noen spørsmål om AF og elektrokonvertering.

Jeg har noen spørsmål om AF siden OUS er ledende i landet på dette : 1. Hva er tryggest å bruke av Xarelto eller Predaxa med hensyn på motgift hvis blødning ? 2. Er det elektrokonvertering som gjelder, eller kan rytmestabiliserende medisin også brukes når AF har vart i 60 dager ? 3. Er det kommet rytmestabiliserende medisin som kun går på forkammer og ikke også hovedkammer ? 4. Skal betablokkere seponeres før elektrokonvertering ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei skal forsøke å svare fortløpende:

1) Pradaxa har nå fått på plass en "motgift" mot blødning og er er nok den tryggeste medisinen å stå på i en slik situasjon. 2) Når flimmeret har stått i 60 dager er den nok elektrokonvertering "som gjelder". 3) Jeg kjenner ikke til medisin som bare virer på forkammeret isolert. 4) Seponering av betablokkere må du diskutere med legen din, dette kommer an på din totalsituasjon.  Lykke til!

 

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt, selo zok og lav puls

Hei! Mannen min på 47 år fikk hjerteinfarkt for 17 dager siden. Han kom hjem fra sykehuset for en uke siden. Han har hjertesykdommen årforkalkning. Han går på flere hjertemedesiner bla zelosok. Han har gradvis orket å gå litt lenger og litt fortere turer. I dag prøvde han med puls klokke. Max puls var ca 103 når han gikk i litt motbakke mens den sank helt ned til 40 etterpå. Hvilepulsen hans er ca 62. Lurer på hvorfor den blir så lav. Er det ok? Er det medisinene som gjør det? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, det er nok selo-zok som forklarer den lave pulsen. Forhåpentligvis kan styrken/dosen trappes ned etterhvert. Dersom han blir svimmel vil jeg anbefale at dere tar kontakt med lege for justering av medisin. Flott at han trener og gradvis kommer seg i bedre form.

Hjerte/kar

Pacemaker problem.

Jeg skrev nettopp om et pacemaker problem. Men da jeg sendte dette, fikk jeg melding om at det var oppstått et problem, og at jeg måtte skrive inn spørsmålet. Spørsmål feltet ble da blankt. Jeg forsøker å sende dette som en test.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette har iallefall nådd frem. Kom gjerne med spørsmålet ditt.

 

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Anfall med hjertebank. Har angst i bedring.

Hei. Jeg har mye problemer med hjerte. Det slår ekstraslag og hopper mye. Men i perioder. Legen vil ikke sjekke meg, og skylder kun på angaten min. Noe som ikke er så sterk lengre. Idag på jobb reiste jeg meg, uten fysiske anstrengelse. Hjerte galloperte i ca 10 sek, ble skikkelig svimmel. Har vært svimmel og ør, og rar i hjerte etter dette, timer senere. Har ellers lav hvilepuls mellom 40 og 50. Men til tider rundt 70 og hjerte slår veldig hardt. Er dette ufarlig, eller bør legen sjekke dette videre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Angst kan som du er inne på gi ulike fornemmelser av hjertebank/harde hjerteslag/rask puls, men fenomenet som du opplevde på jobben kan også skyldes en (oftest ufarlig) kortvarig hjerterytme forstyrrelse. Jeg vil anbefale at du får en henvisning til vurdering hos hjertelege med hjerterytme registrering. Noe lav hvilepuls og harde hjerteslag er oftest normalt.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, klaffelekasje?

Overtrykk på 170, undertrykk på 96, kan det ha å gjøre med lekkasje i klaff?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei, et slikt trykk tror jeg nok har andre årsaker. Vi kan noen ganger se stor forskjell mellom over og undertrykk ved lekkasje i aortaklaffen, og meget store lekkasjer med påfølgende hjertesvikt kan gi lavt blodtrykk.

Hjerte/kar

Lang QT syndrom og narkose.

Hei. Jeg er en 50 år gammel dame som for en tid tilbake fikk påvist Lang qt syndrom type 2. Går på 100 mg Selo Zok daglig. Skal nå gjennomgå et inngrep der narkose er nødvendig. Mener å ha lest at man skal være obs ved bruk av narkose dersom man har LQT. Erfaringsmessig så er LQT et relativt ukjent begrep for de fleste leger, og jeg er redd jeg ikke blir tatt på alvor i forbindelse med dette. Har i en rekke tilfeller blitt foreskrevet medisiner som står på vår "nei-liste", selv om jeg har gitt beskjed i forkant. Jeg synes det er vanskelig å måtte forklare til legen hva sykdommen går ut på, siden jeg synes det faktisk er vanskelig å skjønne helt selv. Kan man forvente at operasjonsleger tar dette på alvor og gir meg den beste narkosen som tilfellet krever? Hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Jeg er helt sikker på at narkoselegen tar din diagnose på alvor, men det er viktig at du har et aktivt forhold til å informere og fortelle om dette ved forundersøkelser. Du kan forvente at narkoselegen gir den beste narkosen for deg i din situasjon og at han eventuelt søker råd hos en hjertelege i forkant. Lykke til!

Hjerte/kar

Lavt kolesterol

Jeg fikk beskjed om at mitt kolesterol var for lavt. LDL 1.4 og Hdl 1.7, totalkolesterol 3. Helsesekretæren mente at det var farlig å ha LDL for lavt og mente at dette skulle være høyt. Jeg stiller meg noe undrende til dette fordi jeg trodde det var bra med lave verdier av den "farlige" kolesterolen. Da min fastlege er på ferie får jeg dessverre ikke noe svar og håper du kan hjelpe meg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ikke nødvendig å ha LDL kolesterol så lavt som 1,4, og enkelte studier viser at meget lave kolesterolverdier kan være ugunstig for kroppen. Dersom du står på kolesterolmedisin vil jeg anbefale at du reduserer dosen noe. HDL kolesterolet ditt på 1,7 er gunstig.