Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lectinect Mage og hjertemedisiner

Ble Bypass operert på Feiring i 2012 og lever et godt og trenings aktivt liv. Er og har vært i mange år vært plaget med oppblåst mage. Mye fristende reklame for Lectinect Mage. Tenkte å prøve det men er usikker ifht min medisinbruk. Spør jeg fastlegen så sier han spør leverandøren, spør du dem så sier de spør fastlegen :) . Tar Atacand 8 mg, Albyl-E 75 mg, Crestor 10 mg og etter nyttår også Ezetrol 10 mg etter anbefaling fra LHL Sykehuset. Hva tror du om Lectinect Mage?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det aktive stoffet i Lectinect Mage er Sambucus nigra. Dette middelet kan påvirke medisiner som brukes mot autoimmune sykdommer. Men det skal ikke være noe problem å kombinere Lectinect med de hjertemedisinene du bruker.

Mvh

Wasim Zahid

Hodepine, dobbeltsyn

hei! jeg har nettopp kommet hjem fra jobb og begynte å se dobbelt og fikk vondt i hodet. er dette noe alvolig?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 10. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Dette er noe du bør kontakte fastlege eller legevakt om, vi har ingen mulighet til å vurdere om dette er noe alvorlig. Det kan i verste fall være symptom på en alvorlig situasjon, det kan også være helt uskyldig. Ta kontakt med fastlege eller legevakt.

mvh
Marita, LHL

Allergi

Melkeallergi jente 13 måneder

Hei! Barnet mitt på 13 måneder reagerte med utslett rundt munn og på hals da hun fikk grøt med melk da hun var ca 5-6 måneder. Vi var hos lege og tok blodprøve, men blodprøven slo ikke ut på at hun var allergisk mot melk. Vi så allikevel hun reagerte på vanlig grøt, så hun har fått Sinlac som hun ikke reagerer på. Nå har vi prøvd å gi noe melk, men hun fikk magesmerter/knip. Hun ammer fremdeles litt, men hva kan jeg gi henne som erstatter vanlig melk/melkeprodukter i kostholdet?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Små barn kan godt ha alergi mot kumelk selv om det ikke slår ut på blodpøve. Når hun er blitt betydelig bedre uten melk i kosten kan det tyde på nettopp det. De flest små barn med melkeallergi vokser av seg allergien fra 2 års alder. I mellomtiden bør de ha fullverdig melkeerstating fra apotek dersom morsmelk ikke dekker dagsbehovet. Det kan fås på blå resept dersom det er stillt en diagnose. Jeg foreslår derfor at du tar det opp med lege gjen.

De vegetabilske "melkeproduktene" av havre, ris, soya osv er ikke næringsrike nok til å erstatte melk hos små barn. Ettersom du fortsatt ammer og i tillegg gir grøt og annen fast føde er det mulig dette er tilstrekkelg for å sikre vekst og utvikling, Det kan lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog hjelpe deg å vurdere. Les mer om melkeallergi

Til matlaging kan du bruke produkter av havre og mandel (ris anbefales ikke til barn under 6 år). På våre sider finner du tips om melkefritt pålegg mm.

LHL har nylig lansert Helsepodden. Der er det en episode om melkeallergi med en barnelege. Anbefaler deg å høre den.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

simvastatin og amlodipin

Hei. Bruker Amlodipin Sandoz 10mg og har nå begynt å bruke Simvastatin Sandoz 40mg. På Apoteket hvor jeg hentet ut medisinene ble de litt bekymret over at jeg skulle bruke Simvastatin sammen med Amlodipin. Måtte inn å Google dette da jeg kom hjem og jeg fant jo samme "bekymringen" der også. Mvh Pernille

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det er riktig at samtidig bruk av simvastatin og amlodipin kan føre til høyere konsentrasjoner av simvastatin i blodet. En svært sjelden gang kan dette føre til skadelige effekter på muskelceller.

Siden vi i dag har flere andre statiner enn simvastatin å velge mellom synes jeg det naturlige i ditt tilfelle er at du i stedet for simvastatin 40 mg får resept på for eksempel atorvastatin 20 mg.

Hjerte/kar

aortastenose og trening

Jeg er 77 år - slank tidligere mosjonist på bra nivå på ski - løp og fjellturer..Ble utredet hos hjertespesialist november 2017 med vurdering alvorlig aortastenose og VVH men svært lite symtoner tross høyt aktivitetsnivå. Ingen brystsmerter eller svimmelhet kun tungpust og slitenfølelse i motbakker. Skal utredes 1/2 årlig men lurer på hvor skadelig det er å fortsette med mine 1- 3 timers turer i vekslende terreng mellom kontrollene . Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Alvorlig aortastenose - som er en forsnevring i overgangen mellom hjertet og hovedpulksåren(aorta) - tilsier at man raskt må vurderes for operasjon da tilstanden er alvorlig. I påvente av operasjon er det ikke tilrådelig med hard fysisk trening.

Problemet med aortastenoser er at man kan føle seg ganske fin inntil stenosen(forsnevringen) er blitt så alvorlig at operasjon haster. De symptomene du nå tross alt beskriver at har tilkommet er typiske symptomer ved aortastenose.

Hjerte/kar

Høyt trykk i lungekretsløpet

Hei! Hvis man har mistanke om høyt trykk i lungekretsløpet, vil ultralyd av hjerte og EKG gi gode nok svar eller vil det også være nødvendig med hjertekaretrisering for stille riktig diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Ultralydundersøkelse av hjertet er i de aller fleste tilfelle en god teknikk til å måle trykket i lungekretsløpet, og til å finne årsaken til at en person har for høyt trykk i lungekretsløpet. Forandringer i et vanlig EKG kan være med å gi mistanke om høyt trykk i lungekretsløpet, men er ikke tilstrekkelig til å bekrefte et høyt trykk ellr bekrefte årsaken til det høye trykket.

Hjerte/kar

betablokker

Går på selo zok for bla høy puls og ekstraslag. Men og plagsomt når puls går ned i 50? Iblant så føler jeg at de hjelper meg over halve tiden..men lage og til endel bivirkninger..men tør samtidig ikke å slutte..da jeg hadde fæle episoder i 2016 og 17..hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Høy puls og ekstraslag kan oppleves ubehagelig, men er i de fleste tilfelle ikke farlig(ikke tegn på sykdom). Betablokker som du bruker i form av medisinen Selo-Zok finnes i mange styrker, og dersom du opplever at den har god effekt hos deg i en lav styrke så er det trygt å bruke denne.

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung kvinne

Hei jeg er ei jente på snart 25 år som den siste tiden har opplevd brystsmerter ca midt i brystet. Noen ganger er det brennende smerte, mens det andre ganger bare er konstant vondt. Har hatt dette for noen uker siden i flere dager, så ble det så og si borte, men nå er det tilbake igjen. Har en pulsklokke og den har i det siste målt lav puls. På natten er den på det laveste mellom 44-50 slag, mens i går kveld på dagen var pulsen plutselig 37. Ellers er den på det laveste på dagen rundt 50. Begynner å bli veldig engstelig for dette. Trener ikke så mye 1-2 ganger i uken når jeg ikke har hatt disse plagene. Var i dag hos lege og tok EKG som var normal og blodprosenten var 15,6. Kjenner at jeg ikke klarer å stole på at det ikke er noe galt med meg, for har aldri hatt det slik før.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg synes ikke smertene du beskriver i brystet gir mistanke om hjertesykdom, og det at EKG også var helt normalt er vra. Hvis det fortsatt varer ved er velø det mest nærliggende å ta et røntgenbilde av brystregionen, såkalt røntgen thorax. Det er en enkel undersøkelse som gjøres på alle røntgeninstitutter. Det er naturlig at fastlegen din er den som revkirerer dette. Å ha puls omkring 50/minutt når man sitter i ro er helt normalt.

Hjerte/kar

Normal puls

Hva er normal puls dame 78 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Den pulsen vi teller hos oss selv når vi sitter i ro - også kalt hvilepulsen - er i betydelig grad forskjellig fra person til persin. De fleste har hvilepuls 55-70, men en hvilepuls ned i 45/minutt eller opp i 90/minutt er også normalt. Dersom man registrerer betydelig endring fra sitt normale nivå for hvilepulsen kan det være naturlig å nevne dette ved besøk hos fastlegen. Denne vil så avgjøre om det er grunn til å undersøke dette nærmere.