Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tuberkulose fra BCG-vaksine?

Jeg har fått sarkiodose og har lest mye nå og tror dette kommer av BCG vaksinen. Det var etter jeg fikk denne vaksinen på ungdomsskolen jeg merket noe skjedde med meg. Jeg begynte å sove veldig tungt når jeg først sovnet og hadde vanskelig for å våkne. Dette opphørte da jeg ble syk. Jeg fikk en kul etter vaksinen som forsvant i 2013-2014. Og etter at den forsvant ble jeg syk. Det jeg har funnet ut er at den kulen med BCG og tuberkulosebakterier har nå løst seg opp og gått som syrestaver i blodet.

Jeg gikk et halvt år på kortison da sykdommen slo ut. Har nå gått ett år uten for å se om kroppen har helbredet seg selv eller ikke. Venter nå svar fra lege om hvordan lungene er nå. Jeg kan krysse ja på alle punkter om tuberkulose-sykdom. Jeg lurer på om tuberkulosebehandling er det jeg trenger? Pga tuberkulosen i vaksinen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har pågått forskning i mange år når det gjelder å påvise årsaker til sarkoidose. For mange år siden trodde man at sarkoidose var en atypisk form for tuberkulose, men disse teoriene er forlatt. Og det er ikke effekt av tuberkulosemedisin på sarkoidose. Mange mulige årsaker har vært diskutert og utredet, også BCG-vaksinen. Sarkoidose er imidlertid ikke påvist å være en infeksjonssykdom. Det er en spesiell betennelsesreaksjon som kroppen kan utvikle i flere organer, og hyppig i lunger og hud. Denne reaksjonen kan trolig utløses av flere stimuli hos disponerte individer.  Det kan være en mulighet for at BCG-vaksinasjon kan ha trigget en utvikling av vevsreaksjonen vi ser ved sarkoidose. Det er beskrevet i litteraturen hos et barn. BCG-vaksinen inneholder en svekket bakterie (Bacillus Calmette-Guérin) som kan sies å være en slags fetter av den tuberkulosebakterien som gir tuberkulose hos mennesker. Det er svært uvanlig at den gir opphav til infeksjon i kroppen, og da eventuelt helst hos premature eller mennesker med immunsvikt. Den kan heller ikke forvandle seg til tuberkulosebakterie. Det er nok ikke grunnlag for å behandle med tuberkulosemedisin ut fra det du forteller.

 

Kosthold

Magesmerter av vafler?

Hei, jeg spiste en vaffel i går formiddag, og magen blåste seg opp kraftig, så kom kraftige magesmerter, som varte helt til sengetid, måtte derfor ta smertestillende for å sove, mest vondt nederst høyre buk, fortsatt litt vondt og er oppblåst i dag. Hva kan dette skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppblåst mage og magsmerter kan ha mange ulike årsaker. Dersom du ikke er allergisk overfor noen av ingrediensene i vaffel, melk, egg, gluten, skyldes det neppe allergi.  Allergi over melk og egg er vanligst hos små barn, og reaksjon på disse matvarene kommer ikke så plutselig hos voksne uten at man tidligere har reagert på det samme. Noen reagerer med oppblådthet og smerter når de spiser ferske gjærbakst eller andre hevede produkter. Noen lager vafler av sur melk. Var ikke vaflene godt stekt kan det være forklaaringen på at du ble dårlig.

Om symptomene fortsetter bør du oppsøke lege.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Pusteproblemer ved anstrengelser.

Hei. Når jeg løper ute på vinteren, har jeg alltid fått vondt i pusten, har skjønt at dette er vanlig pga den kalde lufta (så jeg trener ikke ute om vinteren, men får det når jeg for eksempel løper til bussen). Rett før sommeren fikk jeg plutselig akkurat samme symptom da jeg løp inne på tredemølle? Det kom bare etter noen minutter og var veldig ubehagelig. Dette har skjedd hver gang etter dette og jeg lurer på hva det kan være? Har dessverre blitt slik at jeg ikke orker å trene kondisjon pga ubehaget dette medfører. Takker for svar på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver er ikke normalt, men har trolig å gjøre med en reaksjon i luftveiene i lungene. Muligens opplever du hva det betyr at bronkiene blir irritert og blir trangere og gjør det vanskeligere og ubehagelig å puste. Det er godt mulig at dette ikke vil slå ut på en vanlig pusteprøve (spirometri), men kan trolig fremkalles og måles når du blir testet i forbindelse med anstrengelse på en tredemølle eller etter rask trappegang. En astma kan oppføre seg slik, så det er nok lurt å kontakte legen din for å få dette nærmere undersøkt. Vanligvis vil dette være enkelt å behandle. I mellomtiden kan det være lurt å varme godt opp før du trener. Da vil ofte reaksjonen bli mindre uttalt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold

Måle saltinntak hos lege?

Finnes det en enkel test man kan ta hos legen for å finne ut om man spiser for mye salt?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Saltinntaket måles ganske objektivt ved å ta urinprøver i 24 timer, såkalt "døgnurin". Med dette kan man måle konsentrasjonen av natrium, som så kan omregnes til salt. Dette må helst tas over flere dager siden inntaket kan variere mye fra dag til dag.

Det er mulig å måle konsentrasjonen av natrium bare av en enkelt urinprøve også, men dette gir et mindre representativt bilde av hvor mye man spiser til vanlig.

Det nest beste er å beregne inntaket selv ved å lese på alt av etiketter, hvor saltinnhold per 100 gram matvare skal være oppgitt. Da må en også veie opp hvor mye salt fra saltbøsse man evt. bruker.

Rehabiliteringsopphold på Glittre

Hei. Jeg er kvinne, 71år og har blitt medisinert for astma i mange år. Etter en alvorlig og langvarig mykoplasmalungebetennelse for 4 år siden, har pusteproblemer blitt forverret. Etter endelig kontakt med lungeavd.på sykehuset ble spirometri målt 32%. CT av lungene viste bronkiektasier, diskré på høyre side. Fikk prednisolonkur på 14 dager og følte stor bedring. Neste undersøkelse viste stor bedring. Fortsatte med astmamedisin. Problemet er bare at det går kortere og kortere tid mellom prednisolonkurene. Føler ikke at astmamedisin hjelper og at det er bronkiektasier som er primærproblemet. Skal til lungefysioterapaut og tar også saltvann i forstøverapp. for slim. Min o2 metning var 94% den 4.8. og 91% den 1.9. Sliter veldig med hoste og tung hvesende pust. Det er søkt Glittre fra fastlege men vet det er lang ventetid.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. september 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Din søknad om rehabiliteringsopphold skal besvares i løpet av 10 dager etter at søknaden har ankommet Glittre. Hvis du ønsker å snakke litt om hvordan situasjonen er for deg i forhold til utviklingen av din helsetilstand, så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utfyllende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hevelser i bena

Hva skal jeg gjøre for å lege hovne ankler og føtter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hevelser i bena kan ha mange årsaker. Noen får det bare det er varmt eller hvis de sitter for lenge, men det hos andre kan skyldes sykdommer.

Hjertesykdommer, nyresykdommer, leversykdommer, blodpropper, blodåresykdom, lymfedrenasje feil er noen av årsakene. Hvordan man behandler hevelser avhenger av årsaken. Legen din kan som regel finne ut hva som er årsaken. Behandler man underliggende årsak, forsvinner hevelsene. Andre ganger finner man ikke noen årsak. Behandling blir da ofte vanndrivende medisiner eller støttestrømper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og trykk i brystet

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet mitt til dere er: En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen (startet mens jeg lå i sengen). Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ?

En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trykk i brystet, enten i hvile eller u nder aktivitet, bør alltid vurderes hos lege. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din snarlig og får dette sjekket ut videre. Det kan bli behov for henvisning til spesialist.

Når det gjelder medisinering mot flimmer, finnes det mange ulike midler. Noen virker godt på enkelte pasienter, og dårligere på andre. Virker ikke den ene type, prøver man gjerne en annen. Du bør snakke med legen din om ulike alternativer. Hos noen pasienter er det et godt alternativ med ablasjon, såkalt brenning i hjertet. Slik behandlng kan i beste fall fjerne flimmeren  helt. Snakk med kardiologen din om dette er et alternativ for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust og fortykket hjertevegg

Hei. Har en periode gått på betablokker for påvist hjertesykdom fortykket septum. Før diagnose så slet jeg med tungpust og i de fleste tillfeller så måtte jeg ned i knestående for å hente igjen pust. Nå for kort tid siden har en annen hjertelege avvist at septum var fortykka og har derfor tatt bort betablokker fra medisinliste. Jeg står nå på Eliquis 5 mg mot anfallsvis arterieflimmer , Pravachol 20 mg for trange halsårer begge sider og Cozaar 50 mg halv tablett mot høyt blodtrykk. Det som er rart er at i den tiden jeg gikk på betablokker fikk jeg nesten aldri denne tungpusten. Men nå 14 dager etter å ha blitt tatt av den Bisoprolol så kommet tungpust oftere tilbake selv ved små anstrengelser og da ofte ved puls på 110-120. Burdte jeg fortsette på betablokker? Årsaken til at jeg ble tatt av denne var at sistnevnte lege mente papillemuskel lå nær septum og ga inntrykk av fortykket hjertemuskel. Mann 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du bør tilbake på betablokker siden det var såpass stor forskjell på plagene dine med og uten medisinen. Betablokkere er ikke farlige, og hvis du ikke får bivirkninger, er det god grunn til å bruke dem, når du blir såpass bedre i pusten.

Når hjerteveggen (septum) blir for tykk, kan den blokkere utgangsløpet fra hjertet. Hjertet må dermed jobbe mot høyere trykk og det kan gi tungpustenhet. Spesielt i kombinasjon med høy puls, blir symptomene ekstra plagsomme. Betablokkeren holder både pulsen  nede og får hjertet til å slappe litt mer av slik at det fyller seg godt mellom hvert slag og pumper også ut blod mot litt lavere motstand. Dette letter på plagene.

Du bør gi tilbakemelding til legen din om at du ble mye verre uten bisoprolol og spørre om du bør begynne igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aortastenose og problemer med pusten

Hei. Jeg en dame på straks 60 år. Fikk 30 nov 2015 operert inn en mekanisk hjerteklaff. Pusten før operasjonen var elendig. Den har blitt mye bedre nå men ikke så bra jeg vil ha den. Fikk vite her om dagen at hjertet mitt er veldig hardt etter mange år med aortastenosen. Blir pusten min aldri helt bra? Jeg har forsatt vondt i brystbenet, vil ikke det bli borte?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så hyggelig at du har blitt bedre etter operasjonen. Aortaklaffen sitter der hvor blodet pumpes ut fra hjertet og videre til resten av kroppen. Aortastenose betyr at dette området har blitt for trangt etter flere år med slitasje. Hjertet må jobbe mot et mye høyere trykk for å få blodet ut. Slikt tungt arbeid i flere år påvirker selvsagt hjertet. Det kan blir hardt og stivt, noe som igjen kan gi pustevansker.

Endel pasienter merker vedvarende pustevansker også etter operasjonen. Dessverre er det ikke alltid så enkelt å behandle dette. Det er viktig meg generell god hjertebehandling som å sørge for at puls og blodtrykk er i orden. Medisiner som ACE-hemmere og betablokkere kan være viktig. Mosjon og trening kan også bedre symptomene på sikt.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hjerneslag, krav på personlig assistent?

Min slagrammede venninne er sterkt pleietrengende. Hun har da vel krav på brukerstyrt-personlig-assistent? Hennes pensjonist-mann har fått som svar at hun ikke får assistent siden hun ikke er enslig. Kan dette stemme?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 12. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei. Kriteriene for å ha rett til brukerstyrt personlig assistent (BPA) er at man må ha behov for mer enn 25 timer assistanse i uken, ha et langvarig behov for assistanse, og være under 67 år. Om du likevel ikke infrir disse kravene kan kommunen likevel innvilge BPA. Dtte praktiseres imidlertid ulikt fra kommune til kommune. Da vil det samlede behovet for assistanse bli vurdert ut ifra totalsituasjonen og tilbudet av andre tjenester.

I denne konkrete saken vet jeg ikke hva som er behovet eller hva som er kommunenes vurdering. Om en er enslig eller ikke bør ikke være utslagsgivende. Vil du vite mer om BPA kan du følge denne lenken: http://www.uloba.no/funksjonshemmet/Sider/Har-du-rett-til-BPA.aspx 

 

mvh Torgeir Mathisen