Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Ulike kolsmedisiner med og uten kortison

Hei. Var tidligere fast på Glittreklinikkens lungepoliklinikk for sjekk. Har gått i mange år på Spiriva og Symbicort. Fant noe som jeg har prøvd noen dager: Ultibro Breezhaler og Bricanyl. Er litt redd vedrørende lungebetennelse da det ikke er kortison i dette. Har du noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiriva og Symbicort er medisiner som etter dagens offisielle kriterier er indisert ved alvorlig grad av kols. Imidlertid har det vist det seg at noen av dem som har alvorlig kols kan klare seg uten kortisontilskuddet som ligger i et kombipreparat som for eksempel Symbicort. Men det kan være vanskelig å si sikkert på forhånd, selv om man i den senere tid antyder en viss mulighet for å skille ut de som absolutt trenger det på grunnlag av en blodprøve. Det kan være fornuftig å prøve ut det du nå bruker, og heller starte opp igjen med et kortisonpreparat hvis det oppstår hyppigere forverringer igjen, eller pusten blir klart dårligere. Mht faren for utvikling av lungebetennelser uten kortison er dette ikke noe du trenger være redd for.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkiektasier og klima

Hei! Jeg er en kvinne som er under utredning for bronkiektasier, noe som passer mine symptomer ganske bra. I tillegg til dette skal jeg utredes for immunsvikt. Mitt spørsmål er hvordan klima påvirker bronkiektasier? Jeg bor for tiden i Bergen som er kjent for et vått klima med høy luftfuktighet og forurensning. Er det slik at jeg kan få det bedre helsemessig, samt bedre prognose ved å flytte f.eks til sørlandet/østlandet som har et tørrere klima?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Klimaet kan teoretisk sett bidra litt til forverringer ved en tilstand som bronkektasier. Men det vil nok i praksis være stort sett på de dager som er mest preget av forurensninger i luften, gjerne på kalde dager med lite bevegelse i luften. Uansett er det risikabelt å anbefale flytting til annen landsdel fremfor der du bor nå. Effekten av det vil være uforutsigbar, og det viktigste er nok hvilken grad av forebygging og slimmobilisering du får bygget opp. I tillegg er utredningen av mulig immunsvikt, trolig med tanke på mulig lave verdier for ett eller flere immunglobuliner være viktig med tanke på eventuell substitusjonsbehandling hvis noe slikt skulle foreligge. Jeg tør altså ikke anbefale flytting, da det er svært usikkert om det vil kunne bedre din helse.

Lunge

Kolsmedisiner, effekter og birvirkninger

Hei, var på Glittre i 2008. Siden den tid har jeg for det meste gått på Spiriva og Symbicort. Jeg er 180cm høy og veier ca. 68 til 70kg. Får lett blåmerker og blodårene mere synlige. Dette har sikkert noe med høyde og vekt? Tar fast høstvaksinen og lungebetennelsevaksinen. Har begynt på Ultibro Breezhaler og Bricanyl. Jeg synes vannlatingen blir litt dårligere og plages av munntørrheten, det siste gjelder bare natt. Hva mener du, bør jeg fortsette eller gå tilbake til det gamle, eller har du noe bedere å foreslå. Prøver å få trent 2 til 3 ganger i uken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Både Spiriva og Ultibro kan ha effekt på vannlatingen og gi munntørrhet. Det er gode og effektive medisiner, men individuelle forskjeller forekommer. Symbicort inneholder blant annet et kortisonpreparat som hos noen kan gi tendens til blåmerker i huden. Hvis det har vært like god effekt på pusten av den første medisinen du brukte, og samtidig mindre bivirkninger, kan det være naturlig å bruke disse igjen. Ellers finnes det i dag ganske mange gode alternativer som legen kan forsøke seg fram med for å oppnå best mulig effekt og minst mulig bivirkninger. Av naturlige grunner kan jeg ikke gå direkte inn på forslag til valg av medisiner her. Men det dreier seg her om å velge inn effektive langtidsvirkende medisiner og kombinasjoner av disse. Det ideelle er færrest mulige medisiner i laveste effektive dosering. Da vil som regel også bivirkningene bli minst fremtredende.

Hjerte/kar

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det finnes som kjent en rekke ulike typer hjerteklaffefeil med ulike årsaker. Som en hovedregel kan man si at det er en viss "opphopning" av klaffefeil i familier, men at arvegangen er svak. Mest sannsynig vil et barn ikke arve klaffefeilen som en av foreldrene hadde.

Hjerte/kar

Spinning og betablokker.

Etter bypassoperasjon for ett år siden og bruk av betablokk lurer jeg på om jeg har like stor nytte av spinning som før. jeg får jo ikke opp makspulsen som før. Jeg er 55 år og i god form etter operasjonen men lurer på om det er bedre med spaserturer kombinert med styrketrening i stedet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Som du forklarer blir max pulsen lavere når du bruker betalokker, og trening på max puls nå vil derfor ikke bli like intensiv for hjertet som trening på max puls tidligere. Vi anbefaler som hovedregel uansett ikke at vanlig trening legges på max puls, og nyere forskning viser god effekt av intervall trening på såkalt sub-maximalt nivå. Så da blir svaret at ja, du vil fortsatt ha god nytte av spinning og kondisjonstrening. Kombiner gjerne med turer og styrketrening, variasjon er positivt. Lykke til!

Hjerte/kar

Lav puls om natten

Jeg har kjøpt meg en Fitbit Surge pulsklokke som viser blant annet rytmeaktiviteten i hvile om natten. Jeg har trent flere dager i uken siden jeg var 26 år. Har normal hvilepuls på 60. I den senere tid har jeg hatt søvnvansker på grunn av angst. I natt fikk jeg ikke sove, og måtte ta en antihistamin Syrtec som er sløvende, da fikk jeg sove. Om morgen følte jeg meg svært uthvilt. Min pulsklokke viste under et tidspunkt på 1 minutt at den hadde vært ned i 46 i dyp søvn. Jeg lurer på om dette er normal? Jeg er en dame på 57 år, og bor i Bergen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Så flott at du trener regelmessig og holder deg i form.

I forhold til det du forteller meg så trenger du ikke å engste deg for hjertet. Puls på 46 om natten er helt normalt.

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Kortison injeksjoner. Hjerteinfarkt med hjertestans

Hei. Jeg er en mann 52 år .Hadde hjerteinfarkt og 7 hjertestans etterhverandre, ble stentet og restentet. Var ved Feiring til opptrening ,med kjempesuksess . Har plager med kraftig Artrose i Ac led. Legen vil gi Behandling: 2-4 kortisoninjeksjoner, settes med noen ukers mellomrom i skulderleddet. Dette er jeg veldig skeptisk til da jeg fikk beskjed på feiring at jeg skulle unngå Kortison ,og alle betennelses dempende middler .Det er lang ventetid for operasjon. Er det tilrådlig med noen sprøyter i ledd , har enorm betennelse i begge skuldere. mvh en meget fornøyd Feiring tilhenger .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at det har gått bra med deg, og takk for hyggelige ord.

Kortison injeksjoner er ikke ideelt for deg, og dersom det finnes andre muligheter så bør du satse på det. Dersom det er bestemt at du skal opereres så vil jeg anbefale å gå inn på https://helsenorge.no/velg-behandlingssted og vurdere om du kan komme til tidligere. Lykke til!

 

 

 

Hjerte/kar

Legevakten for press i brystet. Høy puls. Atrieflimmer?

Hei:) Jeg var hos legevakten for noen uker siden etter at jeg hadde et anfall der jeg sikkelig press i brystet følte ut som en klemmende press, hadde veldige vansker for å puste var svimmel og kvalm, hadde veldig redusert kapasitet og klarte så vidt å tømme søppla, da jeg var der på legevakta hadde jeg en puls på 170 da mistenkte dem at jeg hadde atrieflimmer men pulsen roet seg ned etter noen timer har blitt henvist til hjertespesialist pga min familiebakgrunn siden alle på min fars side har hjertefeil og de fleste gikk bort i veldig ung alder selv var min far kun 47 når han døde av et hjerteinfarkt. har fått soli sok for å roe ned rytmen litt Men sitter igjen med mer svar enn spørsmål hva atrieflimmer og hva slags undersøkelse blir det gjort og hva slags alternativer har jeg i forhold til behandling? Mvh gutt 18 år som er veldig besymret

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Godt at du fikk en vurdering på legevakten. Det høres fornuftig ut at du har blitt henvist til en hjertespesialist. Spesialisten vi undersøke hjertet ditt med ultralyd, og antakelig får du også gjort undersøkelser av hjerterytmen din.

Jeg forstår at du er bekymret både i forhold til familiemedlemmer og dine egne symptomer. Siden du bare er 18 år så er sjansene for hjerteinfarkt meget små, men du må få sjekket kolesterolet ditt. Puls på 170 behøver ikke å være noe alvorlig (kan skyldes stressende situasjon og smerter), men kan ha vært et anfall med en hjerterytme forstyrrelse. Den vanligst typen er såkalt atriefimmer som kan behandles enten med medisiner eller med en liten operasjon. Hos unge mennesker som deg så forekommer også andre ufarlige varianter av rytmeforstyrrelser, som oftest kan behandles ved behov. Jeg synes ikke du skal bruke for mye krefter på å bekymre deg,- prøv å tenke på andre ting og vent på undrsøkelsen som kommer. Lykke til!

 

 

Hjerte/kar

Utrent mann, lav hvilepuls.

Hei. Utrent mann 49 her. Har hvilepuls på 50, er ofte trett og ukonsentrert. Når jeg en sjelden gang løper kan jeg få puls opp mot 175. En kollega jeg fortalte at min hvilepuls var så lav sa jeg burde få sjekket det, da det ikke er vanlig for utrente med så lav puls. Hva sier dere? Er det noen grunn til sjekk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvilepuls på 50 er mest sannsynlig helt normalt for deg, og max puls på 175 er også OK når du er 49 år. Ta gjerne en helse sjekk hos legen din, og dersom du har tendens til å svime av eller har andre symptmer som kan komme fra hjertet så bør du få sjekket EKG/hjerterytme.

Slik du selv er inne på, så er det bare å komme igang med treningen så fort helsesjekken er unnagjort :-)

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk. Bivirkning av vanndrivende medisiner.

Hei. Jeg har høyt blodtrykk oh går på bt medisiner og vanndrivende. Har gått på de i ca 1 mnd. Bt tabl tar jeg hver kveld før jeg legger meg og vanndrivende tar jeg på morningen. Når jeg ta vanndrivende tabl så merker jeg hevelser i beina og hendene. Og at det stikker i bein, føtter, hender og armer. Jeg er også veldig trøtt og sliten, orker ikke å gjøre noe. Det er hydromed jeg tar 12.5 mg tror j, det er en veldig liten tabl. I 2 dager har jeg ikke tatt vanndrivende og føler meg mye bedre. Jeg er ikke trøtt mer og har mer energi. Spm mitt er om jeg må ta begge medisinene eller om jeg kan kun ta bt tabl? Hva hjør disse medisinene i kroppen? Tusen takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis det bare er blodtrykket som er problemet ditt, så antar jeg at den vanndrivende medisinene er skrevet ut fordi den også har blodtrykks senkende effekt (enkelt sagt gir mindre vann i kroppen mindre trykk inne i blodårene). Dersom du opplever ubehag/bivirkninger av denne så finnes det flere gode alternativer. Anbefaler at du bestiller en snarlig time hos legen din og slutter av med den vanndrivende medisinen i mellomtiden.