Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Anginasmerter etter stenting

Fikk nylig åpnet tette stenter på Feiring. Hadde da et lite infarkt. Følte meg helt fin. Allerede to dager etter fikk jeg anginasmerter i halsen, lik de jeg hadde før årene ble åpnet, men i mildere grad og slik er det fortsatt. Skal jeg se an litt og se om dette gir seg? Nitrospray hjelper ikke, men den er litt gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes primært at du skal melde fra til Feiringklinikken eller fastlegen din at du har fått anginasmerter bare to dager etter stenting. Det kan hende at det er flere årer som burde vært stentet, og det bør i det minste vurderes. En slik vurdering kan godt gjøres uten at du er tilstede. Legene kan titte gjennom undersøkelsen på nytt.

Iblant hender det også at pasienter får litt uspesifikke brystsmerter i dagene etter stenting, såkalte "stent-smerter". Slike smerter er som regel forbigående. Men det tryggeste er altså at du tar en prat med legene dine om dette.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Allergi mot blodfortynnende medisin

Bruker Pradaxa 150 mg kapsler men har fått enorme utslett over hele kroppen som klør noe aldeles forferdelig.Finnes det et annet medikament som kan brukes,dette er ikke til å holde ut.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan høres ut som du har reagert allergisk på medisinen. Du bør dra tilbake til legen din så snart som mulig og melde fra om dette. Det finnes flere alternativer til Pradaxa.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Synsproblemer

Hei, min svigermor er 79 år, er plaget med høyt blodtrykk som hun er i behandling for. Hun har problemer med synet, dvs. beregne avstand og ser dobbelt. Er det en ide` å ta henne med til synsundersøkelse hos en optiker? Eller skal vi vente til behandlingen er ferdig mht. blodtrykket? På forhånd takk! Mvh. Egil

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ubehandlet høyt blodtrykk kan skade synet. Imidlertid er det ikke sikkert det er det som er årsaken til hennes synsproblemer. Det er derfor god grunn til å få undersøke øynene hennes, uavhenging av blodtrykksbehandlingen. Jeg synes dere godt kan gå til optiker, men bør også gå til fastlegen og evt. bli henvist til øyelege dersom det er nødvendig.

Lunge, Fysisk aktivitet

KOLS og fysioterapi tilbud i Oslo

Hei! Jeg er nyinnflyttet i Oslo. Kan dere gi meg en oversikt over fysioterapeuter (med driftsavtale) i Oslo som har tilrettelagt trening for KOLS-pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 19. august 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei, tusen takk for spørsmål og velkommen som Osloborger.

Utifra siste oppdaterte oversikt fra Oslo Kommune, finnes det fire forskjellige institutter som praktiserer lungefysioterapi hvor fysioterapeutene har driftsavtale. Anbefaler deg å ringe det instituttet som ligger mest mulig gunstig til for deg i forhold til hvor du bor. Oversikten finner du nedenfor:

Centrum fysikalske institutt

Telefon: 22 20 02 46
Adresse: St. Olavs gate 21 A, 0165 OSLO

Grefsen fysioterapi og akupunktur

Telefon: 22 22 05 30
Adresse: Grefsenveien 61, 0487 OSLO

Sentralstasjonen fysioterapi og manuellterapi (egen nettside)

Telefon: 22 40 35 70
Adresse: Storgata 10 B, 0155 OSLO

Sæter fysikalske institutt

Telefon: 22 61 16 00
Adresse: Ekebergveien 228, 1162

Obs: Sætre fysikalske institutt tilbyr kun lungefysioterapi i gruppe, ikke indviduell time.

Kjempeflott at du ønsker å oppsøke et aktivitetstilbud/behandling. Regelmessig fysisk aktivitet har en positiv effekt på sykdommen KOLS. Mange tror det er farlig å trene, men jevnlig trening gir en bedret funksjonsevne, arbeidsøkonomi og livskvalitet hos pasienter med KOLS, uansett alder og sykdomsgrad.

Lykke til.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden

Lunge, Rettigheter

Støtte til elektrisk sykkel

Kan lungesyke få støtte til en elektrisk sykkel? Jeg har 50% lungekapasitet og er uføretrygdet, har med andre ord dårlig råd. Håper dere vil svare på mitt spørsmål, det handler om bedre livskvalitet og fått være mere ute i Østmarka

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. august 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

 

Hei,

 

Det gis ikke støtte til el-sykkel til voksne over 26 år. Det kan gis støtte til el-sykkel som er spesialutviklet for funksjonshemmede. Nav sin praksis er at da må vilkårene for å få rullestol være oppfylt.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rettigheter

Etterbetaling av arbeidsavklaringspenger

Hei! Søkte om aap 20. Mai. Fikk beskjed om at fastlegen min måtte sende en utvidet legeerklæring til nav. Dette tok tre måneder, selv om jeg gjentatte ganger ringte og møtte opp på legekontoret og purret på. Jeg lurer på om jeg vil få etterbetalt fra 20.5 når saken min er ferdig behandlet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. august 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kan etterbetales arbeidsavklaringspenger fra kravstidspunkt. Legger Nav til grunn at kravstidspunkt er 20. mai, kan du om vilkårene ellers er oppfylt, få etterbetalt fra dette tidspunktet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Langvarig hoste og sliming

Hei! Jeg har hatt lungeinfeksjon har fått astmainhalator for å forebygge. Brukte det i 5 år til jeg skiftet fastlege som sa at medisinen skulle være til kortvarig bruk.

I årene etter har jeg vært flere ganger hos legen på grunn av mye, da mener jeg virkelig mye, slim. Slim som tetter helt halsen og nesen, så tett at jeg må hoste hvert 5 minutt eller oftere. Hoster mest for å løsne det fra halsen, og noen ganger er det for mye så det må ut. Ligger jeg blir det hoste, så spytte ut masse slim.

Jeg har fått påvist kronisk bihulebetennelse og spiserørsbrokk. Jeg sliter som bare det i hverdagen med så mye slim i halsen og ansiktet, får ALDRI puste ordentlig. Aktivitet, sukker og fett forårsaker mer hoste og slim. Jeg må nevne at jeg også får akutte brystsmerter som kjennes ut som om jeg har et belte rundt brystet og ryggen som strammer, pusten blir tung og det gjør vondt(ikke stikkende men mer som trykk). Den kommer og går i en time. Så kan den stoppe i en lang periode(måneder). Hva kan dette være? Tror du lungebetennelsen jeg har hatt i 2006 har utviklet seg til noe mer alvorlig? Hva bør jeg konkret kreve å få undersøkt da jeg føler allmennleger ikke har peiling på dette. Jeg er nå 25 år og 12 år av mitt liv har jeg gått med store plager i helsa...

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver tyder på at det dannes for mye slim i lungene. Du bør nok undersøkes nærmere med lungetester og røntgenundersøkelse av lungene. Det kan være at dette er astma, og da må du bruke medisiner fast. Når plagene har stått såpass lenge er det nok lurt å søke hjelp hos legen, eller be om henvisning til lungespesialist. Det er vanskelig å si om dette har bakgrunn i den gjennomgåtte lungebetennelsen, eller om dette ville ha kommet uansett. Men du bør nok få hjelp til å redusere plagene du beskriver. 

 

Lunge

Forskjell på kols og emfysem?

Hva er forskjellen på/mellom kols og emfysem? Er glad for et forståelig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Kols innebærer tranghet i luftrørene og ofte økt hoste og slim.  Som en del av kols kommer også ofte emfysem i varierende grad. Emfysem betyr at lungevevet er affisert slik at det blir skadet slik at noen av lungeblærene blir ødelagt. Da blir lungene etterhvert dårligere til å ta opp surstoff til kroppen, og man blir tyngre i pusten.

Egentlig er emfysem en del av kols-tilstanden, men angriper selve lungevevet, mens den kroniske obstruksjonen sitter i bronkiene, slik som ved astma.

Håper det var litt forståelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Normal lungekapasitet

Hvor stor lungekapasitet er normalt i en alder av 66 år?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei,

Lungekapasiteten målt med pusteprøve (spirometri) er avhengig av høyde, kjønn og alder. Den beste lungekapasiteten har man i 20-årene, og siden synker den normalt litt per år. For en mann på ca.180 cm høyde i din alder er omtrentlige verdier slik:

FVC (volumet man maksimalt kan puste ut og inn) ca. 3,3 liter
FEV1 ca. 2,8 liter (det maksimale volumet man kan puste ut i løpet av ett sekund)
PEF ca. 400 liter per minutt.

Håper det er svar på ditt spørmål!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Uklar tilstand med forstørrede lymfekjertler og feber

Hei, Jeg har nå tatt forstørrede lymfekjertler flere steder i hals, lysk, nederst på magen og bak øynene i noen uker nå. Har nå en mild feber (38C som har sittet i 9 dager nå) uten å bli verken verre eller bedre. Har opplevd stikksmerter under ribben ved brystet og en slags lammelse i Venstre side av bryst og arm, samt lettere smerter nederst i magen, tungpusthet (spesielt ved anstrengelser som trening), nattesvette og vektnedgang på 5 kg de siste 2 ukene selv om jeg har spist som normalt. Hadde hovne mandler for 3 uker siden med meget tørr munn og hvit belegg i halsen, hadde da kroppstemperatur på 37,5. Befinner meg i Nordsjøen for en 6 ukers periode, så får ikke gått til legen, og medicen ombord gir meg bare Paracet for å dempe feberen, og sier det sikkert er en infeksjon. Problemet er bare at jeg føler det er noe mer bak alle disse symptomene, og har derfor begynt å undersøke selv og ser at jeg har mange av symptomene til sarkoidose, samt andre verre sykdommer. Hva mener du at dette kan være? På forhånd takk for svar, Hilsen Engstelig Nordsjøarbeider på 25 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Forstørrede lymfeknuter kan ha mange årsaker, inkludert det du selv nevner. Det må undersøkes med vevsprøve samt blodprøver og røntgenbilder for å stille en sikker diagnose. Når det har vart såpass lenge som flere uker og du fortsatt ikke er frisk, er det god grunn til å søke lege. Det trenger ikke være farlig, men uansett synes jeg at dette bør avklares relativt raskt, og ikke vente i ukesvis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem