Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Astma og allergi med reaksjon på hund

Eg har vore plaga med allergi og astma no i sommar og reagerer på hundar,då vert augene mine opphovna og vert tett av astma.Bør eg halda meg unna hundar og hestar då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du reagerer på hund med økte astma- og andre allergiplager, er det lurest å unngå kontakt med dyr som du reagerer på.

Lunge

Astma har normale lungetester i god fase

Sist jeg var forkjølet fikk jeg en evigvarende hoste som for det meste var tørr, men noen ganger hostet jeg opp slim også. Dro til legen etter noen måneder og fikk Pulmicort og Ventolin. Jeg ble kvitt mesteparten av hosten, særlig den plagsomme morgenhosten.

Da jeg var på oppfølging hos legen ca 2 måneder etter ble det gjort spirometri som konkluderte med at jeg ikke hadde astma, da det ikke var noe variasjon før og etter ventolin. Sluttet med pulmicort, men brukte ventolin ved behov.

Nå har jeg på nytt blitt forkjølet, og den evigvarende tørrhosten har meldt sin ankomst. Alle jeg har smittet underveis har rukket å bli friske og fine, mens jeg sitter her og hoster. For øyeblikket hoster jeg dagen lang, noen netter, og verst er det om morgenen. Hoster så jeg brekker meg kontinuerlig i ca en time. Starter med tørrhoste, til jeg til slutt får hostet opp en del slim. Ganske flaut når jeg er ute i offentligheten. Utenom forkjølelse melder hosten seg når jeg har vært rundt mye støv eller røyk, brukt rengjøringsmidler, i kulda, eller etter trening. Har det vært en hard treningsøkt i kulda kan den finne på å sitte igjen i 2-3 dager. Noen ganger kommer reaksjonen flere timer etter eksponering, gjerne på natta, og da er det ofte en kraftigere reaksjon.

Andre symptomer er slim i lungene. Jeg kjenner at det flytter på seg når jeg puster, og noen ganger hører jeg det. Siden legen har konkludert med at dette ikke er astma etter å ha gjort en spirometri mens jeg var medisinert, så lurer jeg på hva ellers det kan være? Hvor lenge bør jeg vente med å dra til legen for å slippe å bli forsøkt kurert med hostesaft? På forhånd takk for svar.

Tilleggsinfo: Har aldri røyket. Hadde barneastma. Har påvist en rekke allergier og mye problemer med bihulene. Er ellers aktiv, frisk og rask og i slutten av 20-årene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver passer svært godt med astma. Dessuten opplyser du at du hadde astma som barn, og mange får det igjen i voksen alder. Det typiske ved astma er at den gjerne overses i god fase. Ved god behandling vil lungefunksjonen bli normal, slik den nok ble hos deg. Du bør nok be legen om astmamedisiner igjen, for det viste seg jo at disse var effektive sist.

Lykke til og god bedring!

 

Lunge

Tungpust i inneluft

Jeg bor i en ett-roms leilighet som er 27 m^2 stor. Når jeg har vinduet oppe mer enn 15 centimeter på gap er det lett å puste. Men når jeg har den oppe mellom 1-10 centimeter, da blir jeg tungpusten og føler meg trett. Leiligheten har ingen tepper, jeg røyker ikke, det er ingen fukt, ingenting unormalt, en helt alminnelig hybel, ingen ventilasjonsproblemer. Snart kommer vinteren, og da kan jeg ikke ha vinduet oppe mer enn 3-5 cm gap. Hvilke muligheter finnes som kan løse dette problemet? Jeg føler også at trykket i rommet blir høyt under dette. Jeg har en luftrenser, men den hjelper ikke med oksygen og karbondioksidnivåene. Det er opplagt at det blir for mye karbondioksid og mye mindre oksygen i rommet som forårsaker dette problemet. Jeg har en plante også som gir oksygen.

Hva annet kan jeg gjøre for å lempe på trykket i rommet? Og fins det et apparat man kan bruke for å holde oksygenmengden og karbondioksid i likevekt, slik at jeg ikke blir tungpustet?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

For å få tilstrekkelig luftgjennomstrømming er det behov for to åpninger. Når du har vinduet godt åpent holder det med en åpning. Ettersom de er en ett-roms leilighet regenr jeg med at det er vansleig å ha døren oppe til et tilstøtende rom eller gang. Det bør derfor være en ventil i tillegg til vinduet slik at lften kan sirkuleres bedre. Det er kanskje mulig å få instalert det om det ikke er der nå.

Grønne planter hjelper noe men sansynligvis ikke nok.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Kosthold

Påstander om kokosfett, bare tull?

Hei. Viser til svaret rundt kokosfett, og lurer på om dere kan svare på om følgende artikkel nedenfor bare er tull? http://www.noble-house.tk/html/NO/AMANPRANA/Tradisjonelle-fett-vegetabilsk-olje/Dr-Oz-anbefaler-okologisk-extra-virgin-kokosolje.html

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Denne siden inneholder veldig mange ulike påstander som kommer fra én lege. Ingen av påstandene underbygges med dokumentasjon og dermed er det nesten umulig å si om de er riktige eller ikke. 

Nettsiden du viser til ser ut til å tilhøre en forhandler av blant annet kokosolje, så teksten må anses som reklame, ikke vitenskap eller medisinske råd. 

Når det gjelder det han sier om kokosolje og kolesterol i blodet er det riktig at én av fettsyrene i kokosolje forbedrer forholdet mellom HDL- og LDL-kolesterol. Dette antas å være gunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, men man må samtidig huske at blant annet raps- og olivenolje har en enda bedre effektiv på disse risikofaktorene. 

Legen argumenterer med at kokosolje er sunt fordi det inneholder såkalte mellomlange triglyserider (MCT), dvs. fett med middels lange fettsyremolekyler. Men dette fettet utgjør likevel bare en liten andel av alt fettet i kokosolje. Forskning som viser gunstige virkninger av MCT-olje har bare benyttet syntetisk fremstilte oljer, ikke kokosfett som sådan. Det er derfor misvisende å trekke fram dette som positivt. 

Han referer også til en studie av kvinner som fikk redusert livvidde etter å ha spist 2 spiseskjeer kokosolje daglig i 12 uker. Det var imidlertid bare rundt 1 cm forskjell, noe som ikke akkurat er effektivt. Du kan lese mer om kokosfett og vekt her: Er kokosfett slankende?

Hjerte/kar

Pacemaker og blødningskomplikasjoner etter klaffeoperasjon

Er redd for komplikasjoner ved innsettelsen av pacemaker fordi jeg er mitralklaffe operert og har større blødningsfare.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blødninger som evt. kommer ved innsettelse av pacemaker er oftest lokale og relatert til selve "lommen" hvor pacemakeren festes under huden på brystkassen. Alvorlige blødninger ved innsetting av pacemaker er heldigvis sjelden, og dersom legen din mener at du har behov for en pacemaker så har du nok mye å vinne på å få operert inn en slik. Blødningsrikikoen din påvirkes forøvrig av hvilken type mitralklaff du har og hvilket nivå av blodtynning som trengs. Anbefaler at du prøver å få en prat med legene på avdelingen som skal operere deg, evt. ber fastlegen undersøke litt for deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Urolig for bivirkninger av medisiner

Hei. Fikk påvist hypertrofisk kardiomyopti, veggtykkelse 17 mm. Essensiel primær hypertensjon. Anfallsvis arterieflimmer. Fikk idag svar på gentest at jeg ikke har noen mutasjon som kan være årsak til hypertrofisk kardiomyopati.

Siden jeg fikk påvist hjertesykdom har jeg nå byttet medisiner hele 3 ganger på grunn av bivirkninger. Den verste var Selozok som førte til at jeg måtte oppsøke psykolog pga depresjoner. Dette gav seg da jeg fikk Bisoprolol men de gjorde meg kvalm og jeg orker ikke mer enn 50% jobb. Jeg vil tilbake til 100% jobb. I tillegg fikk jeg Eliquis 5 mg og Candesartan 8 mg og Lipitor 40 mg. Sistnevnte har jeg selv kutta ut pga mye kvalme og søvnløshet.

Siden medisinering i april sover jeg bare 3 timer max om natta. I dag fikk jeg Tenormin 50 mg. Cozaar 50 mg. Xarelto 20 mg. Skal avvente 2 uker til med kolesteroltabletter etter avtale med lege. Nå når jeg leser om bivirkninger på de nye medisinene så kan man bli skremt til skogs... Er det nødvendig å ta slike medisiner som kan skade kroppen så mye? Spesielt Tenormin har mange ubehagelige ....

Jeg har mest lyst til å kaste alle i søppla og heller leve som jeg gjorde før for livskvaliteten var bedre før jeg fikk medisiner. Jeg tørr påstå at siden april i år har jeg vært redusert til et nervevrak pga medisiner...hele sommeren er ødelagt og man blir deprimert av mindre.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trasig med bivirkninger og du skal definitivt ikke ha det slik som i det siste! Når det er sagt, så lar det seg heldigvis gjøre for de aller fleste å finne en oppskrift som ikke gir plager. Vil i ditt tilfelle anbefale at du snakker med legen din om å ikke starte opp med mer enn en ny medisin om gangen, og da i en lav dose som økes langsomt. Hvis man skal "finne roen" så er det ikke alltid så ideellt å lese om alle de sjeldne bivirkningene i pakningsvedlegget,- ha heller en god dialog med fastlegen :-). Du nevner forskjellige medisin-navn: Cozaar er godt tolerert av de fleste. Tenormin (en type betablokker) kan være gunstig ved hypertrofi men i ditt tilfelle bør du starte med laveste dose. Husk at det gjerne tar 3 uker før kroppen venner seg til en ny medisin så her gjelder det å være tålmodig. Lykke til, dere finner nok en løsning!

Hjerte/kar

Bekymringer for hjertet. Vekslende hjerterytme.

Jeg er en 41 år gammel kvinne som har hatt noen bekymringer for hjertet, men uten funn på 3-dagers ekg eller ultralyd av hjertet. Jeg har tidvis hyppige ekstrasystoler (på natten av og til i serie), og har 2-3 ganger de siste årene hatt en følelse av at hjertet "rister" i brystet. Noen dager har jeg også hvilepuls langt nede på 50-tallet, og mens det varer føler jeg en slags "stressfølelse" i brystet. Ingen av disse har blitt fanget opp på ekg. Jeg er ikke spesielt aktiv, men heller ikke helt passiv. Jeg kan trene uten problemer, av og til lån jeg få noen ekstrasystoler mens pulsen går ned igjen, men det er ikke plagsomt. I perioder måler jeg pulsen med appen Photo afib Detector, mest for å berolige meg selv med at ingenting er galt. Jeg har aldri fått utslag på den. I går følte jeg meg egentlig helt fin, men hadde en følelse av å ha trang hals og få litt lite luft. Jeg prøvde å måle pulsen på denne appen, men den hoppet opp og ned, og jeg fikk utslag på atrieflimmer. Etter det har jeg hatt en urolig natt, og selv om appen nå viser puls innenfor normalen har jeg høy puls (over 80) og er redd og stresset. Jeg har kontaktet fastlegen, men ikke time før om 2 uker. Da jeg googlet litt (mest for å berolige meg selv) kom jeg over kurven til ventrikkelflimmer. Den ligner veldig på den kurven min puls hadde i appen i går kveld og i natt. Jeg vet at ekg er noe annet enn å måle pulsen i en app, men ble likevel enda reddere da jeg leste mer om ventrikkelflimmer og hvor farlig det er. Bør jeg mase meg til time hos fastlegen tidligere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er gode nyheter at ultralyd og 3-dagers rytmeregistrering ikke fanget opp noe farlig. Det er vanlig at fornemmelse av uregelmessig hjerterytme skaper endel bekymring, men vekslende puls og såkalte ekstraslag er ufarlig. Jeg ville ikke bekymret meg for fasongen på kurven i denne appen, men dersom du får nye symptomer blir det fastlege, evt. legevakt som gjelder. 

Hypertrofi, koronarsykdom. Belastende arbeidssituasjon

Hei. Har av Feiringklinikken fått påvist betydelig hypertrofisk hjerte med septum 17 mm, god EF , SAM i fremre mitraseil, ingen gradient. Plakk i halskar. EKG viste sinusrytme uten aktuelle forandringer. Koronarangiografi viste plakkdannelse i LAD/diagonalgren, men angiografisk foreligger det ingen signifikant affeksjon. CX og høyre er upåfallende. Det var noe forhøyet trykk i venstre ventrikkel uten gradient. Trykkmåling i venstre ventrikkel gir RDP mellom 15 og 20 mmhg , altså lett forhøyet , intet tydelig trykksprang ved uttrekk.

Diagnose: Hypertrofisk Kardiomyopati. Essensiell (primær) hypertensjon. Aterosklerisk hjertesykdom. (Måtte ikke stente eller blokke) Anfallsvis atrieflimmer.

Ingen kan fortelle meg hvor mye jeg kan belaste meg på jobb eller privat. På jobb er det høy intensitet på telefon og kundebehandling i tillegg til verkstedarbeid med både lett og tungt arbeide. Hjemme er det ikke lettere siden jeg gjør alt selv. På siden deres står det at en bør trene moderat aktivitet. Hva betyr det?

Min kardiolog sier jeg kan jobbe som før.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Du har heldigvis ikke fått påvist noe akutt farlig og kan leve et normalt liv. Når det er sagt, så er det viktig med en bevissthet rundt forebyggende tiltak, for å hindre at åreforkalking og hypertrofi får utvikle seg videre. Jeg antar at du har fått ulike medisiner for å holde blodtrykket i sjakk (sannsynlig årsak til hjerte-hypertrofien) og for å holde kolesterolet lavt. I forhold til jobbsituasjon så er det viktig at du tenker igjennom dette, og jeg vil anbefale at du tar en prat med arbeidsgiver i forhold til stressbelastning. Kanskje kan det gjøres noen grep for å unngå negativt stress. Regelmessig trening/fysisk aktivitet er viktig og hjelper mot stress samtidig som kroppen styrkes og kolesterol og blodtrykk kan bedres. Ta gjerne kontakt med et LHL lokallag for å melde deg på tilpassede treningsopplegg. 1/2-1 time rolig fysisk aktivitet om dagen er tilstrekkelig i forhold til hjertet, men dersom du ønsker å komme i riktig god form kan det legges inn intervalltrening og evt. noe styrketrening. Vi anbefaler regelmessig kontroll hos hjertelege for å sikre at hypertrofien ikke utvikler seg, og du bør ha regelmessige kontroller av blodtrykk og blodprøver med kolesterol hos fastlege.

Hjerte/kar

Bivirkninger av lipitor. Alternativer?

Hei. Finnes det et bedre alternativ til Lipitor? Min kone har hatt et hjerteinfarkt, og sliter veldig med bivirkninger fra Lipitor. Hun sliter så mye at hun har sluttet å ta dem. Takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er godt at du spør om dette. Særlig etter et hjerteinfarkt er det viktig for din kone å ha best mulig beskyttelsene av kransårene i hjertet, og lipitor gir slik beskyttelse. Det er ikke uvanlig med bivirkninger av lipitor, og det finnes heldigvis andre preparater slik at vi oftest finner en god løsning. To mulige alternativer som kan diskuteres med legen hennes er pravachol (mildere type som også ofte brukes hos bl.a. levertransplanterte) eller crestor (sterk type som kan brukes i lavere dose, aktuelt særlig dersom hun har høyere kolesterol).