Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Fettlever/cyster på lever

Har fått påvist fettflekker og cyster på lever. Er ca 5 kg overvektig. Hjelper det å kutte ut sukkerholdig brus etc.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg tror ikke det hjelper å kutte ut sukkerholdig brus i dette tilfellet. Disse "fettflekkene" og cystene trenger ikke å ha noen betydning - du må forhøre deg mer med legen som bestilte denne undersøkelsen av leveren din om hva dette kan bety.

Hjerte/kar

Flyreise etter PCI-behandling

Hvor lang tid må det gå før jeg kan fly etter en PCI- behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Kortere flyreiser kan du foreta kort etter PCI-behandling, for du står allerede på medisiner som motvirker blodproppdannelser etter PCI-behandlingen. Lengre flyreiser har vi så langt jeg har oversikt over ikke klare råd i forhold til. PCI-behandling er å regne som et mindre kirurgisk inngrep, og alle slike inngrep innebærer noen økning i risiko for blodpropp. De blodplatehemmende medisinene alle settes på etter PCI-behandling er ikke effektive nok til på beskytte mot blodpropper ved lengre flyreiser. 2-3 uker etter PCI-behandling bør det være trygt også med lengre flyreiser, forutsatt at du har flølt deg helt fin etter PCI-behandlingen.

Hjerte/kar

Blodpropp i leggern

Etter blodpropp i leggen for noen år siden er jeg litt skeptisk til å legge ut på flytur. Jeg bruker ikke blodfortynnende medisiner i dag. Jeg kommer til å ta mine forhåndsregler ved en ny flytur som å bruke støttestrømper klasse 2, drikke masse vann og bevege meg. Lurer på om det er greit å bruke blodfortynnende medisin ? Er lufttrykket i kabinenen spesielt en stor risiko for å få nye blodpropper ? Bør man ta hensyn til lengde på flyturen etter at man har hatt en blodpropp i leggen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Siden du en gang har hatt blodpropp antar jeg du ble testet den gang med blodprøver som kan avdekke om du har økt risiko for å få blodpropp igjen.

Det er først og fremst lengre flyturer som innebærer økt risiko, særlig reiser med varighet over 5-6 timer. Siden du en gang har hatt blodpropp vil jeg råde deg til å sette en engangssprøyte med et blodfortynnende medikament(Fragmin eller Klaexane) rett før reisen - det beskytter i de neste 24 timene. Ved tur/retur-reise bør man da utstyre seg med to slike sprøyter. Fastlegen må skrive de ut på resept.

Det er riktig som du skriver at lufttrykket i kabinen, sammen med langvarig stillesitting, er årsaken til at flyreiser innebærer risiko. Selv om flyene har trykkabin, så er allikevel ikke dette fullt ut i stand til å kompensere til normalt lufttrykk.

Hjerte/kar

Hjertesyk og kulde

Etter en del undersøkelser i fjor, så fant dem ut at jeg hadde en åpning i mellom veggen mellom to kammer i hjerte. Før operasjon jobbet jeg på fryseavdeling på Coop Norge. Hadde problem med tungpustet het og var svimmel av og til. Det jeg lurer på etter en sånn operasjon etter dem tettet hullet i veggen i hjerte, hvordan er det å forsatt jobbe på fryselager? Det e minus 22 og jeg kjenner det i brystet i dag og etter 2 måned siden. Jeg fikk ikke noe svar fra spesialistene i Oslo når jeg spurte. Eneste det de sa bytt jobb.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Normalt sett skulle det ikke være noe i veien for at du skal kunne jobbe videre på fryselager. Om jeg forstår deg rett, så er operasjonen gjennomført, og lekasjen i hjerteskilleveggen er sikret. Hvorfor du igjen kjenner ubehag i brystet er vanskelig å svare på, men det er kanskje grunn til å gå videre med utredning av hjertet og/eller lunger. Du sier ingenting om det er gjort undersøkelser av hjertets kransarterier, er det trange forhold i hjertets blodårer som gir symptomer når det er kaldt? Får du pustebesvær? Kan det være lungesykdom, er det det du kjenner i brystet når det er kaldt? Lungesyke (for eksempel om du har astma) kan få ubehag i kulde.

Jeg ville bedt om en ny vurdering av spesialist for eventuell ny utredning. Til sist kan det jo kanskje være en ide og tenke at jobbytte kan være aktuelt, om du tåler dårlig påkjenningen det er å jobbe i 22 minusgrader.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelse

Hei, var innlagt på sykehus 20 desember med kvilepuls på 130. Hadde endel ras i pulsen der den varierte frå 150-110 var oppe på makspuls 196. Ved å ligge i en seng. Fekk en dose med betablokker, og pulsen stabiliserte seg på 90 med engang, og gjekk seinere ned til 60-70. Hjertespesialisten trudde de var atriflutter. Hvilken andre sykdommer kan gjer at pulsen varierer sann? Har fortsatt problem med at pulsen varierer. Men berre i små perioder. Kan hjerte kompensere? Er av og til nede i 45 i kp

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det finnes mange typer rytmeforstyrrelser, og atrieflutter/flimmer er bare en av mange alternativer. Selv om du ble behandlet med en engangsdose med betablokker, så kan rytmeforstyrrelsen komme igjen. Om du fortsatt har episoder med uregelmessig puls, så er det viktig å få kartlagt hvilken type rytmeforstyrrelse dette er, og eventuelt få startet opp med forebyggende behandling. Noen rytmeforstyrrelser er ufarlige og skal ikke behandles, mens andre krever behandling i form av rytmeregulerende, frekvensregulerende og/eller blodfortynnende medisiner, eller inngrep i form av for eksempel ablasjon. I en utredning av dette er det vanlig å få gjort EKG-registrering, enten en enkel registrering eller over 1 -3 dager, av og til lengre.

Her kan du lese mer om ulike rytmeforstyrrelser, og du kan finne mye nyttig informasjon om atrieflimmer på våre nettsider.

mvh
Marita. LHL

 

Kosthold

Behov for kosttilskudd?

Jeg spiser vanlig sunt kosthold. Tar omega-3 kapsler høykonsentrert og 2 kalktabeletter hver dag p.g.a osteopeni. Synes dere man trenger ta noe kosttilskudd/vitaminer i tillegg til dette? Har fine verdier på D-vitamin.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 08. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Meningen med å ta kosttilskudd er å behandle mangel på næringsstoffer, eller forebygge mangel dersom man av ulike grunner har vanskelig for å få i seg næring. Dersom du ikke har et restriktivt kosthold hvor du må utelate mange matvarer (ved f.eks. allergi), er det generelt ikke behov for å ta noe kosttilskudd. Mangel på vitaminer eller mineraler fastsettes ved hjelp av blodprøver.

Eldre mennesker (over 75 års alder) anbefales imidlertid å ta ekstra vitamin D, men dersom dine blodverdier er normale, er det unødvendig. 

Hjerte/kar

Ritalin

Bør ein unngå Ritalin mot ADHD om ein også har hjarte arytmi av type AVNRT eller Atrieflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ritalin er frarådet dersom man har alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. AVNRT og atrieflimmer regnes vanligvis ikke som alvorlige, men det må gjøres en individuell vurdering. Hos noen pasienter kan disse arytmiene gi svært høy puls og store plager hvis man tar Ritalin. Da bør man unngå Ritalin. Men hos andre kan det gå greit. Denne vurderingen må du og hjertelegen din gjøre sammen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Andpusten ved gang og rar følelse i armene

Hei, har vært godt trent, god kondis i mange år, i høst begynte jeg å bli veldig anpusten av å gå i bakker, nå i det siste også på flat mark, litt rar følelse i overarmene. 62 år mann

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er symptomer som du må ta på alvor og få sjekket ut. Det er ikke normalt for en veltrent 62 år gammel å få slike plager, og som hjertespesialist tenker jeg fort på ulike hjertesykdommer som årsak. Her kan det være snakk om alt fra kransåresykdom og klaffefeil til hjerterytmefeil. Eller kanskje noe helt annet. Oppsøk legen din raskt og kom i gang med utredningen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hodepine hos diabetiker

Hei jeg har hode pinne fra i natt (7.1.2019) og tok hodepinne tablett (paraset 500 mg), men forsatt har jeg det. Jeg har Diabet type 2. Har målt den idag og den viser 10,9. Tar en Janumet 50mg sammen med middag (igår), men idag tok jeg en Glucophage i tillegg. Har målt blodtrykket og den er 126/81 puls 85. Hva kan være årsaken til min høy hode pinne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett for meg å si hva som er årsaken til din hodepine. Vondt i hodet kan ha mange ulike årsaker. Det er ikke uvanlig å ha litt hodepine innimellom og stort sett går det over av selv innen 1-2 dager. Men hvis hodepinen varer lengre, eller du i tillegg har andre symptomer også, må du oppsøke legen din for å få en skikkelig undersøkelse.

Når det gjelder Glucophage så er ikke den en medisin som skal tas nå og da. Den skal vanligvis tas fast til samme tid hver dag. Snakk med legen din om hva som passer deg best. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Rettigheter

AFP eller uføretrygd

Jeg er 61 år og det kan se ut som jeg går mot ufør. Noen sier dette er svært uheldig økonomisk sett da jeg jobber i en AFP bedrift. Taper jeg økonomisk på å bli ufør fremfor å gå av ved 62 med AFP. Er det noen som kan svare meg på det?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke mulig å besvare ditt spørsmål på generelt grunnlag. Har du full opptjening i privat AFP, er det en god ordning. Særlig gunstig er ordningen for de som kan fortsette å jobbe etter uttak av AFP. Mitt råd er at du får en beregning av hva AFP versus uføretrygd vil utgjøre. Det kan være noe lavere skatt på AFP.

Med vennlig hilsen Atle Larsen