Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykksvingninger

Jeg (kvinne, 62 år) har (for 6 år siden) gått med døgnregistrering av blodtrykket der det i hovedsak var normalt, men 3-4 ganger i døgnet, bl.a. en gang mens jeg sov, var trykket oppe i 185/135. Hva kan være årsaken til dette? Jeg ble medisinert (Amlodipin 5mg og Diovan 40mg) og har nå lenge hatt bt ca 120/75 .

Kan det være klokt å prøve å redusere/avslutte medisineringen siden jeg har endret livsstil?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vet ikke hva som var årsaken til plutselige høye verdier på natten. Kan det ha vært feilmålinger? Kan det ha vært forårsaket av en drøm?

Blodtrykket ditt nå er meget fint. Det kan jo hende at det holder så fint nettopp pga av medisinene du bruker. I så fall vil reduksjon/avslutting kunne være uheldig og øke trykket igjen.

Uansett bør du konsultere legen din før du slutter med medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kirurgi for hjerteflimmer (atrieflimmer)

Hei, har fått diagnosert hjerteflimmer og legene har mistanke om at tilstanden er kronifisert. Jeg fikk avslag på henvisning til kateterablasjon etter to e-konverteringer hvor jeg ikke beholdt sinusrytme mer en ca. 30 min. på den siste etter oppladning med Cordarone. Leste en artikkel om Cox MazeIV kirurgi og at denne behandlingsmetoden har gode prognoser for pasienter med forstørret venstre atrium og permanent flimmer. Såvidt jeg vet er ikke denne behandlingsmetoden tilgjengelig i Norge,er det mulig å få dekt utgifter til behandlingen i utlandet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes flere typer atrieflimmer (hjerteflimmer):

Paroxysmal atrieflimmer: Dette er anfallsvis hjerteflimmer hvor anfallene med rask og uregelmessig rytme kan starte og slutte på egenhånd. Anfallene går over innen 1 uke, og som regel innen 24 timer.

Persisterende atrieflimmer: Ved denne typen varer anfallene over 1 uke. De kan stoppe av seg selv, eller bli stoppet med behandling (medisinering eller elektrokonvertering).

Langvarig persisterende atrieflimmer: Varighet av anfall over 1 år.

Permanent atrieflimmer: Ved denne typen kan ikke pasienten få normal hjerterytme lenger, uansett type behandling.

Atrieflimmer kan behandles enten med medisiner, eller med ablasjon.

Ablasjon ("brenning i hjertet") gjøres enten ved å gå gjennom blodårene og inn til hjertet, eller med åpen operasjon (Cox-Maze).

Cox-Maze IV er en teknikk hvor kirurgen gjør kun et lite snitt på siden av brystkassa og går inn til hjertet derifra. Denne teknikken er ny og gjøres kun på noen få sentre i verden, spesielt i USA.

Ablasjonsbehandling (uansett type) egner seg helst til pasienter som ikke har permanent atrieflimmer. Såvidt jeg kan se av den publiserte forskningen tilbys heller ikke Cox Maze IV til pasienter med permanent atrieflimmer.

Det spørs hva du mener med at din flimmer er kronisk. Er den permanent, eller er den bare persisterende (evt. langvarig persisterende)? Hvis den ikke er permanent kan du få tilbud om ablasjon her i Norge. Spør kardiologen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Ofte vil det være en progresjon av paroxysmal og persisterende type, slik at de kan ende opp som permanent type.

 

Risiko for smitte etter latent tuberkulose

Hei! Jeg fikk påvist latent tuberkulose etter opphold i utlandet for ca. 6 år siden og var til siste rutinekontroll for ca. 1 år siden. Jeg har fått en klient på jobb som har vært syk av tuberkulose og fått behandling for dette, han går nå til årlig kontroll. Mitt spørsmål er om jevnlig samtaler med denne mannen medfører noen risiko i forhold til min latente tuberkulose?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 10. august 2016
Thomas Jürgens, Lege

Hei!

Det enkle svaret er nei. Faktisk finnes det indikasjoner på at det å ha latent tuberkulose kan beskytte mot en ny infeksjon.

Det er også slik at positivt svar på IGRA (test for latent tb) ikke kan si noe om hvorvidt den er positiv på grunn av den 'gamle' latente tuberkulosen, eller på grunn av nysmitte.  Dette vil uansett ikke endre beslutningen om eventuell behandling da dette vurderes ut fra andre risikofaktorer.

Det er også viktig å huske at tuberkulose ikke smitter så lett som for eksempel influensa eller meslinger. Vanligvis må man være sammen  i et dårlig ventilert område over lengre tid for å det skal innebære en risiko for å bli smittet.

 

 

 

Lunge

Tuberkulose-relatert sykdom

Hei, Som barn ble jeg i 1939 innlagt på Haukeland, Bergen, med en sykdom som er "tbc-relatert". Den førte til at jeg ble tbc-positiv og slapp de grusomme 40 stikkene mine klassevenninner måtte gjennom. Jeg vet hva den heter, men har fått totalt jernteppe. Hva heter den sykdommen? Mener ordet fonetisk minner om "infarkt", men har ingenting med det å gjøre. Har behov for å vite det nå. Er ikke syk, skal bare fylle ut et skjema med sykdommer jeg har hatt.

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 10. august 2016
Thomas Jürgens, Lege

 

Hei !

Jeg kan nok ikke sikkert si hvilken diagnose du fikk i 1939, men også på den tiden skilte man mellom to former for tuberkulose:

 

  1. Latent (sovende/inaktiv)  tuberkulose . Dette betyr at man er smittet av tuberkulose, men ikke syk.  Dette ble diagnostisert gjennom pirquet prøve (eller mendel-mantoux prøve). Muligens  ble man kalt TBC positiv hvis man hadde positiv pirquet prøve på den tiden.

  2. Aktiv tuberkulose. Hvis man har aktiv tuberkulose så er man syk, og har symptomer som hoste, feber og vekttap.  Pasienter med aktiv tuberkulose får langvarig behandling med antibiotika.

For meg høres det ut som om du hadde en positiv pirquet  prøve i 1939.  I dette tilfelle kan du eventuelt skrive i skjemaet at du ble diagnostisert med latent tuberkulose.

 

 

 

Håper dette er til hjelp!

 

Kolesterol og kokos

Øker kolesterolet ved bruk av kokos i frokostblanding med chiafrø og tranebær ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 10. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Kokosfett har en viss kolesteroløkende virkning, men ikke mer enn lik mengde av f.eks. meierismør. Hvorvidt det har noen betydning for ditt kolesterolnivå kommer an på hvor mye du bruker.

Kosthold, Allergi

Allergi overfor nøtter, mandler og skalldyr

Eg er jo allergisk mot nøtter,mandlar og skalldyr. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Allergi mot nøtter, mandler og skalldyr er blant de vanligste matallergier i Norge. Eneste behandling er å unngå produkter med og av det du ikke tåler. Det er nøtter og mandler i mange sjokolader, kaker, brødvarer og frokostbandlinger mm. Skalldyr som reker, krabbe, hummer ol finnes i en rekke fiskeprodukter som fiskesuppe og kraft, farsemat av fisk, salater av sjømat ol. Du må lese varedeklarasjonen nøye. Det skal stå i deklarasjonen om nøtter, mandler eller skalldyr er tilsatt et produkt. Er du svært følsom og reagerer med alvorlig reaksjon på bitte små mengder må du ta opp med legen om du også skal unngå produkter merket med "kan inneholde spor av nøtter, mandler og/eller skalldyr". Du kan lese mer om matallergi og få flere råd på våre nettsider; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/ eller ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023

Lykke til, Helle

Allergi

ADHD og matintoleranse?

Vi har en datter på 7 år som har ADHD i form av raserianfall, dårlig konsentrasjon, magevondt og "tåkehjerne". Etter vi for 5 måneder innførte gluten og melkefritt kosthold (+ probiotika) fikk vi på mange måter et nytt barn. Men, den siste måneden har vi gitt henne Fria melke- glutenfritt brød hver dag og nå er raseriet tilbake daglig. Dette må jeg finne ut av og ser at i innholdsfortegnelsen står hvetestivelse. Er det sannsynlig dette som har gjort at adferdsproblemene har sneket seg tilbake?

Er det tester osv som man kan ta gjennom offentlig helsevesen nå som hun alt har begynt kostholdet? Fastlegen vet lite om dette og føler jeg må lete meg frem til riktig instans ang dette selv, men vil jo nødig bruke private klinikker da dette gjør at 1000-lappene flagrer.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Først og fremst er det flott at datteren deres er bedre. 

Det er ingen forskning eller dokumetasjon som viser at melk- og glutenfri diett har effekt på ADHD. Det er således heller ingen tester som påviser effekt, hverken innen det offentlige helsesvesenet eller hos private aktører. Likevel er det en del som opplever bedring ved å endre kostholdet, enten for en periode eller mer permanent. Det er vist en sammenheng mellom visse E-stoffer (azofargestoffer) og adferd. Disse fargestoffene finns først og fremst i sukkertøy. Det skal fremgå av varedeklarasjonen dersom de er tilsatt. Les mer på Matportalen : http://www.matportalen.no/merking/tema/tilsetningsstoffer/studie_om_tilsetningsstoffer_og_hyperaktivitet_var_mangelfull

Det kan være mange årsaker til adferdsendring så god kontakt med fastlege og evt henvisning til spesialist er viktig.

Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Det er fordi hvetestivelse ikke inneholder gluten.

Lykke til

Hilsen Helle

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Håndballspiller og sliter med pusten

Hei. Jeg er en aktiv håndballspiller og i det siste når jeg trener ute og løper så får jeg en veldig tett følelse i halsen og lungene. Jeg får ikke puste og må spytte ut sykt mye slim for jeg får ikke puste i det hele tatt. Jeg blir sykt svimmel og får veldig vondt i brystet. Kan dette skyldes noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det du beskriver er forenelig med mistanke om astma. Da opplever man tung pust, økt slimproduksjon og følelse av tette luftveier som gjør det vanskelig å puste.

Du bør kontakte fastlegen og be om utredning med tanke på astma. Noen får astmasymptomer kun i forbindelse med trening og vil ha behov for medisiner før fysisk aktivitet.

Lykke til.

Hilsen Helle

Vondt i magen av melk

Hei, jeg fikk plutselig så vondt i magen rett bak ribbeina mine i dag, og har fått det flere ganger, med inntak av Litago. Jeg er allergisk mot mye. Men i dag som andre dager så føles det ut som det er en baseball som ligger der og lager ugler i mosen. Har du noe råd som kan hjelpe meg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Ubehag som du beskriver kan skyldes intoleranse eller overfølsomhet. Da vet man ofte fra før hva men reagerer på. Andre får slikt ubehag hvis man spiser noe som er veldig kaldt. Dette ubehaget kan sitte i en stund. En annen mulig årsak er reflux, dvs problemer med en lukkemuskel i magen. Om ubehaget vedvarer eller kommer tilbake senere, bør du ta det opp med legen din. Lykke til.

Hilsen Helle