Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Har lavt kolesterol

Jeg har kolesterol på 1. Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterol er en type fettstoff i blodet. Det er bundet til ulike typer proteiner (LDL og HDL) som frakter det rundt i kroppen. Høyt LDL-kolesterol og lavt HDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for hjertesykdom. "Summen" av de ulike typene kalles totalkolesterol. Høyt totalkolesterol er også forbundet med hjertesykdom.

Det anbefales at totalkolesterol bør ligge under 5. LDL-kolesterol bør ligge under 3, og HDL-kolesterol bør ligge over 1,3. I tillegg har vi et annet fettstoff som heter triglycerider. Dette bør ligge under 2.   

Jeg vet ikke hvilken type kolesterol du snakker om og kan derfor ikke svare presist på spørsmålet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Forverring av lungefibrose

Jeg har fått lungefibrose i forbindelse med metotrexate bruk, pga. leddgikt. Forverres det da, nå når jeg har sluttet på metotrexate for noen år tilbake? Jeg har nemlig hatt 2 lungebetennelser på kort tid nå, å synes det er blitt tyngre å puste/anstrenge seg det siste året, 2 årene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Metotrexate kan i noen tilfeller forårsake bindevevsdannelse i lungene og utvikle lungefibrose. Dette kan oppstå på både små og store doser av metotrexate, og det kan oppstå på alle tidspunkter i behandlingen. Når behandlingen avsluttes skal denne effekten blir borte kort tid etter, men lungefibrosen vil bestå.

På den annen side kan også leddgikt gi opphav til utvikling av lungefibrose i noen tilfeller, fordi dette er en revmatisk sykdom som ikke alltid er lokalisert til bare leddene.

I tillegg kommer at lungefunksjonen hos alle vil reduseres langsomt med årene, slik at pusten kan merkes dårligere hvis den allerede er redusert pga annen sykdom.

Lungebetennelse kan oppstå hyppigere i lunger med arrdannelse, som ved lungefibrose. I en slik fase blir pusten ofte ekstra dårlig, og det kan ta flere uker før funksjonen igjen er tilbake på det vanlige.

Her fins det altså flere muligheter. Det er lite sannsynlig at den tidligere behandlingen med metotraxate er årsak til økende reduksjon av lungefunksjonen . Revmatisk sykdom (f.eks. leddgikt) er mer sannsynlig, samt ettervirkningen av lungebetennelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Trening ved pulmonal hypertensjon

Hvordan skal trening legges opp ved Pulmonal hypertensjon? Lest litt forskjellige steder at man skal unngå og trene intervall. Men leser også her inne et innlegg fra lege der 4x4 intervall hadde best effekt ved Pulmonal hypertensjon. Ellers er det vel mye mindre effekt man får ut av trening med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Trening ved pulmonal hypertensjon bør legges opp individuelt og av fysioterapeuter med erfaring med denne diagnosen. Men det er påvist effekt av trening ved tilstanden. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med rehabilteringavdelingen på Feringklinikken, eventuelt med fysioterapiavdelingen på Glittreklinikken for å få mer veiledning. Det er som regel lurt å legge opp treningen i samråd med erfaren fysioterapeut på området. Da kan man finne treningsmåte, intensitet og hyppighet som passer deg best.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

Legemidler for pulmonal hypertensjon

I dag finnes det spesifikke pulmonal hypertensjon-legemidler som lindrer symptomene og bedrer evnen til å anstrenge seg fysisk. Ser dette står på siden til LHL. Jeg har nedsatt kondisjon på grunn av fibrose i lunger, men det viser seg at det som begrenser meg mest er pha. Hva slags legemidler blir brukt i dette formålet. Spurte lege om dette, men han sa det ikke fantes noe for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at det finnes medisiner som kan prøves i forbindelse med noen typer pulmonal hypertensjon (økt blodtrykk i lungekretsløpet). Disse medisinene gir ikke helbredelse av tilstanden, men noen ganger kan funksjonen bedres. Det er sett effekt av slik medisin ved essentiell (primær) pulmonal hypertensjon og ved pulmonal hypertensjon ved bindevevssykdommer. Spesialist med erfaring i dette kan eventuelt igangsette en slik behandling.

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå pulmonal hypertensjon på bakgrunn av lungefibrose. Det kan tenkes at dette kan begrense effekten av slik medisin.

Det er riktig at det fins medisiner til inhalasjon og som tabletter, som i noen tilfeller kan bedre gjennomstrømningen av blod i lungene. En type medisin er til alvorlige tilfeller og gis intravenøst.

Det fins altså noen medisiner som kan forsøkes, men det er nødvendig med individuell vurdering og tilpasning, og dette må gjøres av lege med erfaring på dette området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Diagnostisering av kols

Har tatt spirometritest , hvorpå legen mener jeg hat kols. Legen rekvirerte bilde av lungene . Svaret på dette var at lungene var helt fine . Kan jeg allikevel ha kols ?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. august 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på kronisk obstruktive lungesykdommer. Det betyr at det er flere lungediagnoser det er mulig å ha samtidig. Spirometritesten gir god informasjon om hvordan lungene og luftveiene fungerer. Et bilde av lungene viser om det er emfysemutvikling, som kan være en del av kolsproblematikken. Det betyr at lungeblærene, der hvor gassutvekslingen foregår  er helt ødelagt. I ditt tilfelle betyr det at du har en kolsdiagnose, men ikke emfysem. Ta gjerne kontakt på kolslinjentlfnr 800 89 333 for mere informasjon.

Mvh Hilde

Lunge

Skade på lunge og blodspytt

Har skade på lunge etter stålebehandlig i 1980. Kan det medføre blodspytt nå i denne tid også? Har tatt bronkoskopi. Hadde slim og blod rundt/ ved/ i lungen. Får raskt lungebetennelse. Holder det med penicillin?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Strålebehandling kan skade lungevevet og gi arrdannelse i området. Arrvevet er mindre elastisk enn friskt vev, og noen ganker kan det gi opphav til blødning, også mange år etter behandlingen. Men det er også mange andre årsaker til slik blødning, blant annet infeksjoner som kan oppstå i det skadede området av lungen. Men blodig oppspytt vil som regel føre til flere undersøkelser for å utelukke andre årsaker. Vanlig penicillin brukes ofte, men valg av antibiotikum kan variere, og må velges i forhold til aktuelle bakteriestamme. Hvis vanlig penicillin ikke er effektivt nok, må man skifte, gjerne etter bakteriedyrking av oppspyttet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Forebygge lungebetennelse

Hei. Far er 93 år- bodd aleine og greid seg sjøl- ingen medisiner eller sykdom. I januar ble han kraftig forkjøla og falt og ble liggende på steingulv - fikk lungebetennelse. Ble lagt inn på sykehus og fikk antibiotika- kom seg gradvis etter dette.

Nå i juni ble far igjen veldig preget av forkjølelse. Hjemmesykepleier tok crp: 126. Ringte akutten, han ble lagt inn. Hadde ingen feber, men legen mente hun hørte krepitasjon over lungen begge sider- ble lagt inn- fikk clindamycin. Diagnosen ble sagt å være lungebetennelse. Spørsmålet er : Er det så lett for far å få lungebetennelse ? Måtte han legges inn pga crp 126?

Jeg lurer på hvordan dette kan forebygges - ( han og jeg vet at livet ikke varer evig - men det var en slitsom opplevelse - en slik sykehusinnleggelse er ikke bare bare )

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Eldre mennesker har større sjanse for å utvikle lungebetennelse enn yngre. Ofte opptrer den i forløpet av en virusinfeksjon, ikke minst etter influensa. Det er viktig å behandle en lungebetennelse i tidlig fase, og med effektiv medisin.

Det er ikke alltid at man utvikler feber i forbindelse med lungebetennelse, særlig kan dette skje hos eldre mennekser. Det virkes som at det var en riktig avgjørelse å behandle på bakgrunn av lungefunn og en kraftig forhøyet CRP, for å forhindre utvikling av en mer omfattende infeksjon. Ofte kan man behandles i hjemmet, men innleggelse i sykehus sikrer nok en enda bedre oppfølging i den akutte fasen. Så det anbefales ofte, og kanskje særlig når personen forventes å ha liten motstandskraft.

Det er ikke alt som kan forebygges, men influensavaksine hver høst og en lungebetennelsesvaksine vil som regel være en god investering. Hvis det foreligger annen sykdom i lungene eller diabetes må jo disse behandles best mulig. Regel- messig fysisk aktivitet bidrar til en bedre opprensking av slim i bronkiene. Å unngå røyking fra andre og seg selv er en vesentlig faktor. Det er også lurt å unngå for nær kontakt med mennesker som har forkjølelse eller som hoster.

Så det fins ingen trylleformular, men noen relativt enkle råd som kan bidra til å forebygge. Så får vi håpe at han unngår for mange nye infeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Narkose og kols

Jeg har en moderat kols. Men jeg har et kne som er veldig vondt,som må opereres.Kan jeg gjøre den operasjonen, med narkose, når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig å få operasjon i narkose selv om du har kols. Men man vil alltid vurdere hjerte og lunger og tilpasse narkosen best mulig. I mange tilfeller velger anestesilegen å heller gi lokalbedøvelse, eller bedøve nervene som fører fra operasjonsområdet. Det er ofte mindre belastende for den som skal opereres og gir mindre komplkasjonsrisiko. Men det vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Trikuspidal-lekkasje etter operasjon av mitralklaff.

For seks uker siden gjennomgikk jeg en mitralklaffoperasjon. Mitralklaffen ble skiftet ut med en organisk klaff og denne delen av operasjonen var vellykket. Under operasjonen fikk jeg et relativt lite hjerneslag, er nå nesten restituert. Men så fikk jeg vite at jeg har en uttalt lekkasje på tricuspidalklaffen, hvilket vel betyr at den er stor.

Mine spørsmål: 1. Er dette en vanlig bieffekt av opersjonen? 2 Er det en alvorlig tilstand? 3. Kan det bli snakk om en ny operasjon? På forhånd takk for hjelp

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Godt at du har kommet deg igjen etter slaget og at mitralklaffeoperasjonen var vellykket. Det er vanskelig for meg å uttale meg om alvorlighetsgrad uten å ha mer detaljert informasjon fra ultralydundersøkelsen av hjertet ditt, men her følger noen generelle betraktninger:

1)Tricuspidal lekkasje er ikke en vanlig bieffekt av operasjon, men når man har hatt  alvorlig mitrallekkasje (evt. med noe hjertesvikt) så kan dette påvirke tricuspidalklaff/trykkforhold på høyre side.

2-3) De fleste tilfeller av tricuspidallekkasje er ikke alvorlige og ny operasjon er i utgangspunktet usannsynlig (også fordi du nylig er klaffe-operert, og man har høyere terskel for re-operasjon). Det finnes unntak her, og dette vil komme an på dine eventuelle symptomer sammenholdt med ultralydfunn.

Hjerte/kar

Medisiner og blodig harking.

Smertestillende tabletter, beroligende og en del vitaminpiller +jerntabletter som inntak..kan dette gi blodig harking på morgenen mest og litt utover dagen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Jerntabletter kan gi svart oppgulp fra magen og mørk avføring, men ikke blodig. De andre medisinene skulle heller ikke kunne gi denne typen bivirkninger. Anbefaler at du bestiller snarlig time hos legen din for videre undersøkelser