Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykk hos 15-åring

Er det normalt at en gutt på snart 15 år har 111/72 i blodtrykk? Han går på ritalin også.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Blodtrykk kan avhenge av høyde og vekt, og 15-åringer kan være ganske ulike. Noen er ferdigvokste, mens andre fortsatt er som barn å regne fysisk sett. En verdi på 111/72 er uansett midt i normalområdet for 15-åringer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls og betablokker

Hei. Er satt på ny hjertemedisin. Brukte Selo-Zok 50 mg halv tablett 1 gang daglig, men ble deppa og trist av disse. Fikk nå nylig Bisoprolol Sandoz 5 mg tabletter, halv tablett daglig. Leser i pakningsvedlegg at man ikke skal bruke denne om man har puls under 60. Min puls i hvile ligger på 44-50. Har det noen betydning? Er jo kardiolog som har foreskrevet de.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både SeloZok og Bisoprolol tilhører medisingruppen betablokkere. Betablokkere brukes mot flere ulike typer hjertesykdommer. En av effektene av medisinen er lavere puls. Advarselen om 60 i puls er generell og gjelder ikke nødvendigvis alle. Bruk, nytte, bivirkninger og farer må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Blir pulsen for lav kan noen pasienter oppleve tretthet, slapphet, svimmelhet og i noen tilfeller besvimelse. Men det er slettes ikke sikkert at alle rammes av slike plager. Så lenge du selv ikke opplever noen plager av litt lav puls, spiller det mindre rolle nøyaktig hvilket tall du har på pulsen. Mange tåler puls på 40 helt greit, andre får plager allerede ved 50. Så lenge du ikke opplever bivirkninger eller plager kan du trygt fortsette med medisinen. Får du plager, snakk med legen din. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og tenormin

Hei. Hvordan kan man vite at man har ekstraslag i hjertet eller hjerteflimmer. Jeg ble mye bedre ved å ta Tenormin 25. Pulsen falt og jeg fikk mye mindre hjertebank, (hjerteflimmer) , evt. ekstraslag. Det skjedde bare i dag tidlig. Får du mye høyere puls når du får hjertebank (hjerteflimmer) og er det farlig. Pusten ble også mye bedre med Tenormin.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. juli 2016
LHL

Hei! Hjerteleger har utstyr som pasienten kan ha med seg hjem og som vil registrere alle hjerteslag i løpet av den tiden utstyret bæres (oftest 24 t). Ved å gå igjennom målingen kan hjertelgen se de ulike typene hjerterytmeforstyrrelser.Ekstraslag er noe de fleste av oss har innimellom, men det er ikke alle som merker noe til dette. Tenormin demper ofte effektivt mengden ekstraslag og reduserer hyppighet og pulshastighet ved ulike hjerterytmeforstyrrelser. Forkammerflimmer gir ofte høy puls (men kan i enkelte tilfeller også gi lav puls), og pusten kan bli bedre hvis pulshastigheten dempes (f.eks. av tenormin) under et anfall.

Lunge, Allergi

Katt og barneastma

Hei.
Min yngste sønn ble smittet av luftveisvirus av storebror og ble syk i jula 2015. Han fikk krupp og hosta mye. Lillemann ble aldri helt bra og vi var flere ganger til legen med han. Legen fant ut at han hadde barneastma og ble satt på to typer medisin til inhalator kammer. Vi syntes han ble bedre av medisinen men tok en oppfølging til lege der han mente medisinen hadde virket og kunne slå fast at han har astma (han er nå 10 mnd gammel).

Vi har langhåret katt og legen mente det kunne være lurt å prøve å "låne bort" katten en periode for å se om han ble dårligere i møte med henne igjen. Far var med til legen og er nå veldig innstilt på å omplassere katten permanent. Jeg føler vi skylder katten at vi skal prøve løsningen med å ha henne borte en periode for så å se om lillemann blir verre når de møtes igjen slik at vi er 100% sikre på at katten påvirker astmaen. Men hvor lenge bør katten være borte og skal vi da holde oss helt unna hjem med dyr?

Hvordan skal vi løse dette? Jeg har brukt de siste ukene på å vaske rundt huset med dampvasker og jeg prøver å støvsuge og vaske flere ganger i uka for å holde støvmengden nede. Vi har hatt katten i 4,5 år (lenge før noen av barna var født) og jeg synes det er litt merkelig at katten kan være årsak når plagene kom etter en luftveisinfeksjon. Har dere tips og råd i en rådvill situasjon? Vi ønsker jo å beholde katten, begge barna og de voksne er veldig glad i henne.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Barneastma blir betegnet som astma utløst av forkjølelse. De som har denne type astma har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder i motsetning til de som har astma utløst av allergi. Dette med kjæledyr og allergi er ingen enkel sak. For å teste ut om minstemann reagerer på katten,vil ikke omplassering i seg selv være nok fordi der katten har vært i huset, vil det være allergener. Les om pelsdyrallergi. For å redusere allergenene må det omfattende rengjøring til, så den beste testen er å reise bort i to til tre uker til et sted der det ikke har vært katt, for å teste ut om katten har innvirkning på hans astma. Nå når sommerferien står for døren, er det kanskje mulig? Hvis han blir bedre når dere er vekk og symptomene kommer tilbake ved hjemkomst, kan det være katten. En allergitest med blodprøve/prikktest hos barnelege kan være et alternativ.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Lungebetennelse, feber og CRP hos eldre personer.

Hei!
Far er 93 år- bodd aleine og greid seg sjøl- ingen medisiner eller sykdom. I januar ble han kraftig forkjøla og falt . Ble liggende på steingulv - fikk lungebetennelse. Ble lagt inn på sykehus og fikk antibiotika- kom seg gradvis etter dette . Spiste godt, gikk dårlig, men ble sakte bedre. Så ble jeg forkjøla- far ble smittet og ble på en dag veldig preget av forkjølelse. Hjemmesykepleie tok CRP- 126. Ringte akutten. Han ble lagt inn. Hadde ingen feber - 37 - men legen mente hun hørte krepitasjon over lungen begge sider- ble lagt inn- fikk KLINDAMYCIN - og diare. Diagnosen ble sagt å være lungebetennelse. spørsmålet er : Er det så lett for far å få lungebetennelse ? Måtte han legges inn pga CRP 126? Jeg lurer på hvordan dette kan forebygges - ( han og jeg vet at livet ikke varer evig - men det var bare at slik sykehus innleggelse er ikke bare bare). Mvh Marianne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare svare deg på generelt grunnlag, fordi jeg jo ikke kjenner nærmere til dette tilfellet. I høy alder ses ikke alltid feber i tilknytning til infeksjoner. Ved forutgående alvorlig infeksjon som lungebetennelse og oppblussing av nye symptomer og høy CRP, vil man nok ofte velge rask innleggelse for å sikre en best mulig behandling og hindre at ny infeksjon får blomstre opp og kanskje føre til at det går helt galt. Det er ikke alltid like lett å forebygge i en fase kort etter en alvorlig lungebetennelse, annet enn å forsøke å få personen gradvis i gang igjen fysisk og sikre nødvendig næringsinntak. Men i en slik fase er man nok ekstra utsatt for at den samme infeksjonen eller nye infeksjone kan blusse opp igjen. Ellers er forkjølelse og influensa viktige årsaker til at det oppstår lungebetennelse hos eldre mennesker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økt slimmengde ved astma.

Hei! Hver gang jeg tar ventoline hoster jeg opp en del slim fra lungene en stund etter. Dette skjer også når jeg tar ventoline før trening (uten at jeg har noen andre astmasymptomer). Lurer derfor på om det kan tyde på at jeg er undermedisinert? Eller er det ventolinen som gjør at jeg produserer slim? Hvor ellers kommer alt slimet i lungene fra?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ventoline er en betastimulator som virker åpnende på bronkiene, og samtidig stimuleres flimmerhårene til å transportere slim opp fra lungene. Produksjonen av slim foregår i slimkjertler i slimhinnen på innsiden av bronkiene. Hvis det dannes mye slim ved astma, kan det være et tegn på medisinen er litt for lavt dosert i forhold til hva bronkiene tåle av irritasjon fra omgivelsene i form av forurensning eller anstrengelser. Imidlertid kan en luftveisinfeksjon gi ganske langvarig økning i slimproduksjonen før det går over.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Jeg er gravid og sliter med kraftig kvalme om dagen. Det er til tider så ille at jeg ikke orker bevege meg. Jeg hadde foreldrepermisjon frem til februar 16, og før det, fra februar 15-mai 15 var jeg sykemeldt. Hvordan er det med sykepenger i mitt tilfelle? Må jeg arbeide i 26 uker igjen for å ha rett til sykepenger eller gjelder det andre regler etter foreldrepermisjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er kun når du har brukt opp alle sykepengedagene (248) dine fra trygden, at du må være helt arbeidsfør i 26 uker før du på nytt får rett til sykepenger utover arbeidsgiverperioden. Selv om har brukt opp sykepengerettighetene i trygden, vil du fortsatt ha rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden. Blir du sykmeldt sammenhengende mer enn 16 kalenderdager før det har gått 26 uker (egentlig 26 uker - 16 dager), mister du de ukene du har opptjent. Du må da starte opptjeningen på nytt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosttilskudd og blodfortynnende (Eliquis)

Hvordan er det med Medox, omega 3-tilskudd og Eliquis?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Blåbær/solbær-ekstrakt (som det er i Medox) og omega-3-tilskudd kan i teorien gi økt risiko for uønskete blødninger dersom det kombineres med blodfortynnende medisiner (som Eliquis). Men den kliniske effekten er ikke dokumentert, derfor er det lurt å være forsiktig. For omega-3 sin del er det høye doser (3 gram eller mer per dag) som gir økt blødningsrisiko. Vanlige trankapsler o.l. er som regel trygt, men sjekk det med din fastlege. 

Hjerte/kar

Betennelse i leggsåret etter bypassoperasjon

Hei! Mannen min ble klaff/by-pass operert på Feiring for snart 3 mnd siden. Det gikk bra - og trening begynte. Han gikk turer med og uten staver og gjorde øvelsene han lærte av fysioterapeut på Feiring og i brosjyren han fikk.

Så, for 1 mnd siden, fikk han problem med beinet der blodåren var tatt ut. Han hadde brukt den hvite støttestrømpen i ca 6 uker - var dette for lenge? (Ingen - fastlege/lokalsykehus kunne si hvor lenge han skulle holde på med den. Vi kuttet ut etter en tlf til lege.)

Han fikk også betennelse i såret oppe og nede og er meget øm i hele leggen - også der snittet har grodd fint. Det murrer/verker. Han holder på med 2. antibiotika kur og har måttet kutte ut gå-trening.

Vi synes det er rart ubehaget kom så lenge etter operasjonen? Kan hans kropp ha problem med å akseptere tråden som ble brukt under operasjonen? Vi fikk en skikkelig nedtur for det gikk så greitt til å begynne med. Det var rart å få problem med beinet når en er hjerteoperert!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betennelse i såret i leggen etter en bypass operasjon er dessverre en vanlig komplikasjon. Ulike statistikker viser at 10-40 prosent av pasientene kan få en komplikasjon i såret. 

Det er ikke uvanlig at det blir infeksjon, selv etter flere uker/måneder. Antibiotika er riktig behandling. Men noen ganger danner det seg små byller under huden, og da holder det ikke med kun antibiotika. Da må pasienten få tømt byllene av en kirurg. 

Hvis mannen din ikke blir bedre etter den andre antibiotikakuren, bør dere be fastlegen om å henvise ham til en kirurg. Lokalsykehusene har ofte en kirurgisk poliklinikk som kan undersøke og behandle slike tilfeller. 

Lykke til videre. 

Mvh

Wasim Zahid