Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Styrketrening etter hjerteinfarkt

Hei. Er en mann på 55 år som fikk hjerteinfarkt 22 mai. Har alltid drevet med styrke/kondisjonstrening. Hadde min første økt i går. Det jeg lurer mest på er hvilken belastning jeg bør ha på styrketrening i starten. Kan benkpress. Markløft og knebøy trenes fra dag 1?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor raskt etter infarkt man kan begynne med styrketrening, og hvor hardt man kan trene avhenger av flere faktorer. De viktigste er hvor stort infarktet var (dette kan legene si noe om ut i fra blodprøvene og ultralyden som ble tatt i forbindelse med infarktet) og om alle de syke årene ble åpnet. 

Hvis infarktet ikke var spesielt stor og du fikk åpnet årene, kan man begynne å være i lettere fysisk aktivitet (gåturer) allerede etter noen dager. Hard trening (som gjør at du blir svett og andpusten, feks løping) bør du vente med til det har gått 4-5 uker. 

Når det gjelder hard styrketrening, så finnes det ikke noen egne retningslinjer, men sunn fornuft tilsier at du kan starte med det etter 4-5 uker etter infarktet, og at du bør starte forsiktig, og så bygge oppover i løpet av et par uker. Målet bør jo være at du etterhvert klarer å være i samme gode form som før infarktet. 

Hjerte/kar

Hagtorn mot hjerteflimmer?

Har etter bypass-operasjon vært en del plaget av atrieflimmer. Leste en tysk forskningsrapport hvor en i forsøket hadde brukt produkt av hagtorn med oppløftende resultat. Hadde tenkt å forsøke dette, men så viser det seg at det ikke er mulig å få tak i dette i Norge, videre kan man heller ikke etter nyere forskrifter privatimportere produktet. Spørsmålet er; Er det kjent om dette kan ha en positiv effekt og eventuelt, hvordan kan man få tak i produktet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ingen dokumentasjon på at hagtorn kan brukes i behandlingen av atrieflimmer, og jeg vil ikke anbefale slik behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kort pust, hva er årsaken? Hva betyr en lett forhøyet proBNP?

Hei. Påvirker det blodprøven proBNP at jeg tok 1 mg vival ca 15 timer før blodprøven. Den sank fra 21 til 7. Betyr det at jeg ikke har kronisk hjertesvikt.
Har tatt EKG og røntgen av lungen. Dessuten pusteprøve. Alt er normalt. Har litt korthetspust. Hva kan det evt. skyldes. Er en voksen dame. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror ikke Vival 1 mg vil påvirke blodprøven proBNP, og jeg har ikke funnet noe om en slik sammenheng ved de søk jeg har gjort. Ellers er det nok nødvendig med en atskillig høyere verdi for å si noe om sannsynlig hjertesvikt. Hos kvinner ligger verdien normalt lavere enn 18 pmol/L. For å stille en sannsynlighetsdiagnose må verdien være høyere enn 90 i aldersgruppen 50-75 år og gir da 82% sannsynlighet for hjertesvikt. I aldersgruppen eldre enn 75 år er tallet på >180 for å gi en sannsynlig diagnose i 92%.

Kort pust kan ha mange årsaker, men det er naturlig først å finne ut om det skyldes lunger eller hjkertet. Det vil nok være bedre å bruke annen måte å finne ut av eventuell hjertesvikt, ikke minst ultralyd av hjertet når EKG, pusteprøve og røntgenbilde av lunger er normalt. Ellers finnes det også flere mer spesielle metoder å finne ut mer om lungefunksjonen, men da må du trolig til en lungespesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

ProBNP og hjertesvikt

Hei. Hva er verdien satt til angående hjertesvikt prøva proBNP. Har en BMI på 93 og er 61 år. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder normalverdien for proBNP er denne lavere enn 12 pmol/L hos menn. Men for å stille diagnosen hjertesvikt må verdien settes atskillig høyere. For menn regnes det at verdier på minst 90 pmol/L kan tyde på hjertesvikt hos menn i aldersgruppen 50-75 år. Analysen er nok best egnet for å følge utviklingen i en allerede kjent hjertesvikt, men kan være en rask indikator ved mistanke om svikt. Ofte vil man i tillegg benytte andre undersøkelser, for eksempel ultralydundersøkelse av hjertet for å sikre en diagnose.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

     

 

Lunge

Hoste og kort pust.

Hei. Kan engstelse utskille væske i lungene. I så fall, kan Ventoline fjerne væsken? Jeg er veldig engstelig for hjerte- og lungesykdommer, men blir mye bedre når jeg tar Ventoline. Både med tørrhoste og korthetspusten. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Engstelse gir nok ikke væske i lungene. Men hoste og kort pust kan godt skyldes en irritasjon av slimhinnen i bronkiene. Ventoline kan ha effekt på dette forbigående. Men effekten vil ofte være ganske kort. Det kan være lurt å få sjekket lungefunksjonen med spirometri hos legen en dag som du har disse plagene. Kanskje kan det være en lett astma som gir plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når det kommer magesyre i luftveiene.

Hei. Kan jeg få korthetspust og tørrhoste av spiserørsbrokk. Det hjelper veldig å ta Nexium. Da har jeg nesten ikke korthetspust og tørrhoste. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er stor sannsynlighet for at dette hører sammen med hverandre. Forklaringen ligger i at det hos noen kommer opp saltsyre fra magesekken som irriterer i svelg og i luftrøret. Dette kalles reflux og skjer mest om natten når man ligger flatt. Det er vanlig forekommende at slike ting kan medføre hoste og pusteproblemer. Mistanken bestyrkes hvis du blir bedre av medisinen som hemmer syreproduksjonen i magesekken.

Kosthold

Transfett i viltkjøtt?

Hei. Viser til din artikkel "Viltkjøtt og ernæring", der det står oppført i tabellen at reinskav inneholder transfett. Hva er det som gjør til at det inneholder transfett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Transfett dannes naturlig i vommen hos drøvtyggere, dvs. kyr, sau o.l. Det er tarmbakterier som danner transfettet hos disse dyra. Derfor finnes små mengder transfettsyrer i kjøtt og melkefett fra drøvtyggere. 0,1 gram transfett per 100 gram reinskav er ubetydelig helsemessig sett. 

 

Hjerte/kar

Blodtrykkssenkning

Hei, Jeg lurer på om dere kan komme med noen råd om hvordan man bør utrede høyt blodtrykk og hvor man bør be om å få en henvisning? Jeg har sjekket masse på nettet, men finner ikke nok. Bakgrunnen for forespørselen er at min mor som er 66 år har fått plutselig høyt overtrykk og undertrykk. Type kjempehøyt. Hun har alltid hatt lavt blodtrykk hele livet. Høyt blodtrykk ble oppdaget ved en tilfeldighet når hun skulle operere bort grå stær i starten av 2016. Jeg føler meg ikke trygg på at fastlegen hennes er flink nok, interessert eller gjør nok. Han har ikke fulgt henne opp når det var grunn til å reagere med en gang og hun må selv følge opp. Legen ga henne først en type blodtrykks reduserende medisiner, men fordi de ikke har hatt god nok effekt har han nå forsøkt å gi henne en annen form for tabletter. Min mor er veldig beskjeden og er ikke typen som krever noe. Jeg ba henne bestille en time hos en privatist, for å utelukke om dette plutselige høye blodtrykket har en eller annen akutt årsak. Der tok hun blant annet EKG og ultralyd av halsen (tror det kun var hals). Dette ble ikke funnet noe her. Det skal sies at min mor røyker og tar seg et glass vin innimellom. Hun er glad i god mat og er en livsnyter. Hun er overvektig, men har alltid hatt en god helse. Hun er litt aktiv med å gå turer til fots og på ski. Nå har hun også begynt å sykle og trene litt i studio, men flere blodkar i øynene sprenger når hun trener. Jeg ønsker at hun skal få en bedre utredning slik at man kan se om det kun er blodtrykket som er høyt og utelukke eventuelle andre årsaker. Er det en idè å gi medisiner for vektnedgang for å få blodtrykket raskt ned? Har dere noen tips? På forhånd tusen takk for hjelpen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Flott at du hjelper og støtter din mor med dette. Det kan være fornufitg å be om en henvisning til hjertespesialist for din mor. De vil da koble på et apparat som registrerer blodtrykket gjennom hele døgnet for å gi et best mulig bilde av situasjonen. Avhengig av funn kan man vurdere hvilken behandling som vil være best, og om det er nødvendig med ytterligere utredning. Hjertelegen vil også undersøke hjertet for å se om det er tegn til skade fra blodtrykket. Hjelp til vektnedgang og rikelig med fysisk aktivitet kan være en god ide. God sommer og lykke til!

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk. Fornemmelse av at det svartner for øynene ved stillingsendring.

Hei!Jeg har et blodtrykk som er ved 120/80 vanligvis. Men noen ganger har jeg opplevd at det har vært 140/100 og 160/100,da var jeg oppspilt. Er dette vanlig?

Også lurer jeg på om det er normalt at det blir svart foran øyne noen ganger hvis man står rett opp fra liggende stilling etter å ha ligget lenge? Kan nevne at jeg har tatt stress-ekg og ekkokardiogram og alt var normalt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Ja, det er helt normalt med en god del variasjon i blodtrykket i løpet av en dag, og 160/100 kan man godt få når man er oppspilt. Slik variasjon er helt ufarlig. Mange opplever at det svartner litt for øynene når man reiser seg raskt opp, - det har sammenheng med at kroppen trenger litt tid på å justere blodtrykket når man skifter raskt stilling. Mennesker som har lavt blodtrykk eller lav blodprosent kan oppleve dette mer enn andre, og enkelte har spesielle utfordringer med kroppens evne til rask blodtrykksregulering og er derfor mer utsatt for dette fenomenet. Ta gjerne kontakt med legen for en sjekk av blodprosent og jernlagre og evt. måling av blodtrykk sittende og stående (ortostatisk blodtrykksmåling) 

Hjerte/kar

Dekning av utgifter til tannbehandling

Min mann som er hjertetransplantert og fikk problemer med tennene. Han hadde betennelse og gikk til sin faste tannlege. Det blei gjort rotfylling. I tillegg ble han av sin fastlege sendt til samme tannlegen for å få bittskinne som et ledd i søvnforbedrende tiltak. Nå er det slik at han ikke får dekt dette hos Helfo. Kan det stemme at en pasient må holde seg oppdatert på hvem som kan og ikke gi behandling som blir refunderte ? Er det ikke fritt behandlingsvalg ? Hilsen frustrert kone.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Som hjertetransplantert skal han få dekket utgifter til all infeksjonsforebyggende tannbehandling. Det har ingen betydning hvilken tannlege han bruker. Men det dekkes kun inntil maksimaltakstene i folketrygden. Private tannleger står fritt til en ta en høyere pris enn takstene. Da må pasienten selv betale differansen.

Når det gjelder den konkrete behandlingen er spørsmålet om bittskinne er å anse som et infeksjonsforebyggende tiltak. Er svaret nei, får han ikke dekket utgiftene etter særbestemmelsen for hjertetransplanterte.

Ved diagnosen temporomandibulær dysfunksjon, også kjent som tanngnissing og/eller kjeveleddsbesvær gis det bidrag fra Helfo til behandling med bittskinne.

Med vennlig hilsen Atle Larsen