Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Omsorgslønn

uføretrygdet med kols,astma ,og epilepsi mottar både grunn og hjelpestønad trenger tilsyn .kan ektefellen søke om omsogslønn ,i tilfelle hvordan og hvilke krav som stilles?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ordning. Det er ikke en sterk individuell rettighet. Kommer kommunen til at vilkårene for å få omsorgslønn er oppfylt, kan de trekke fra hjelpestønaden.

Her finner du generell informasjon om omsorgslønn:omsorgslønn

Her finner du rundskrivet om omsorgslønn: rundskriv

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Redusert lungefunksjon og reise til Østen.

Skal reise 5-6 mnd fra oktober -16 til Thailand og Vietnam. Er engstelig om jeg tåler klima i Asia. Får jeg legehjelp hvis jeg blir syk? Hatt kols i 25år og har 30%. Vet ikke hvordan helsevesenet er i Asia. Jeg har reiseforsikring. Glad for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er lurt å forberede seg godt! Det første du må vite er om hvordan du tåler lengre flyreiser i store høyder og med noe redusert oksygentrykk i flykabinen. Hvis du har reist langt med fly tidligere er dette trolig ikke noe problem, men ellers kan det være lurt å få det sjekket det ut hos en lungelege eller med en test på sykehuset (HAST-undersøkelse). Det er lurt å snakke med din lege, eventuelt lungelege om hvordan du skal takle eventuelle problemer best mulig, for eksempel med medisiner samt andre ting du bør gjøre eller unngå. Hvis du har en god reiseforsikring vil det være en verdifull basis til å kunne få best mulig hjelp der du komme. Reiseselskapet vil vite mer om hvordan dette fungerer på de steder du skal besøke.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hoste og problemer med pusten.

Hei. Jeg har følgende spørsmål. Jeg tørrhoster om natten og dagen. Har tørrhostet av og til. Hoster litt mer nå. Hjerteprøve lett forhøyet. Har problemer med pusten. Jeg orker ikke mye, alt er et tiltak. Stor mage. Tilsier dette at det kan være kronisk hjertesvikt eller lungeproblemer. Hva slags behandling vil du anbefale og hva slags blodprøver evt. andre prøver skal jeg ta. Er engstelig og tenker mye på dette. Er ikke allergisk og jeg har ikke astma. Takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan ha mange årsaker. Hvis du har problemer med pusten i tillegg er det rimelig å tenke på muligheten for lungesykdom eller hjertesykdom. En lungetest (spirometri) er lurt, og i tillegg et røntgenbilde av lungene. Hjertesykdom  kan gi samme symptomer ved begynnende hjertesvikt, og mulige årsaker til dette kan være mange. EKG og eventuelt utralyd av hjertet kan være lurt for å sikre seg en best mulig diagnostikk. En blodprøve som heter pro-BNP kan være enkelt og nyttig for å vurdere eventuell hjertesvikt.

Behandling bør alltid innrettes etter årsaken, men det skal medgis at det ikke alltid er mulig å finne den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergi mot hund?

Hei!
Jeg bor i ei lita blokk og har astma. I etasjen under bor det en labrador som jeg har reagert litt på. I høst flyttet det inn en fuglehund i min etasje og jeg har vært syk i hele vinter. Tett i brystet, kløende øyne og rennende nese. Jeg testet negativt på allergitest men fikk allergitabletter. Disse har hjulpet og jeg er nå bedre. Hva kan årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Dine symptomer er typiske ved en allergisk reaksjon eller overfølsomhet. Det kan være hunden om du kan utelukke at du reagerer på andre ting, enten på jobb eller at du har anskaffet deg ting eller at det er forhold hjemme som kan gi samme reaksjon(planter/blomster, inventar som gir avgassing, oppussing, fuktskade osv.)En negativ allergitest behøver ikke bety at du ikke har allergi mot hund. Ring oss gjerne på LHL sin rådgivningtelefon 67 023 023 for en mer utdypende samtale.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtter og mandler

Er det vanlig for de med nøtteallergi/-intoleranse å reagere på mandler?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Mandel er egentlig en stenfrukt. Det er derfor mange med allergi overfor trenøtter som tåler mandler selv om noen reagerer på begge deler.

Les mer omallergi overflr nøtter her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/notteallergi/

Lykke til.

Hilsen Helle

Hjerte/kar

Bivirkning lipitor og crestor

Finnes det en annen behandling for crestor og lipitor?? Jeg sliter daglig med muskelsmerter og stølhet i beina mine og til tider er det så ille at det går utover nattesøvn og kommer meg nesten ikke ut av senga. Jeg trener Styrkeløft 3 ganger i uka og er svært aktiv i butikkselger jobb og driver med oppussing av hus i tillegg. Om jeg trener lite eller mye og gjør lite eller mye er statusen det samme. Jeg har godt på lipitor sia 2006-2016 og crestor i 6 mnd. Men har nå gått 14 dager uten disse og merker adskillig forskjell. Dette er for meg uutholdelig. Går utover jobben min og livskvaliteten min. Har også lavt stoffskifte og går på høyeste dose der.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Crestor og lipitor er de mest effektive såkalte statinene vi har. Det finnes "mildere" typer, f.eks pravachol som kan gi mindre bivirkninger. Dersom du klarer å ta en minstedose av et mildt statin så gir det mye bedre beskyttelse for blodårene enn om du slutter helt å ta slik medisin. Enkelte klarer å ta medisinen hver annen dag uten bivirkninger. Jeg vil anbefale at du prøver deg tålmodig frem sammen med fastlegen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Atriflimmer, ulike spørsmål.

Hei, jeg er en mann på 55 år som er plaget med anfall av atrieflimmer. Flimmeret utløses ved trening og ved lavt blodsukker, og varer fra 1-3 dager, men i det siste i nærmere 3 dager. Det rare er at de første dagene etter flimmerets opphør, får jeg ikke flimmer ved belastning! Det virker som om hjertet "trenger" er flimmer for å nullstille seg. Jeg har hatt disse anfallene ca 1g pr uke de siste årene. Symptomer er noe redusert kapasitet og noe svimmelhet når jeg reiser meg, men ingen pusteproblemer. Hvis jeg trener litt hardt eller går fort oppoverbakke, merker jeg smerte i legger + svimmelhet, virker som jeg får et blodtrykksfall da hvis jeg driver meg for hardt under flimmeret. I starten av anfallet "rister" kroppen ganske bra, mens på slutten merker jeg mindre til arytmien. Jeg er 115 kg med normalt blodtrykk. Jeg takler det relativt bra psykisk. Jeg fikk Tambocor 100mg av en lege, men har ikke prøvd de siden jeg fikk høre om en god del bivirkninger. Jeg bruker nå Selo-Zok 25-100mg når jeg får anfall for å redusere belastningen. Jeg bruker ikke blodfortynnende.

Mine spørsmål er : 1. Er Tambocor eller Selo-Zok gode spesielle medikamenter som kan hjelpe til å få brutt arytmien, eller er det andre medisiner jeg bør få foreskrevet ?

2. Har jeg behov for blodfortynnende medisin selv om jeg ikke har permanent flimmer, eller bør jeg vente til jeg er 65 år ?

3. Vil det hjelpe på flimmerets hyppighet å gå ned i vekt, eller er det nå pga alder dannet sår i hjertevegg som ikke går tilbake men som starter flimmeret ved belastning?

4. Hvorfor er det så lite medikamentell behandling for flimmer, det er jo nesten en ny folkesykdom ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forsøker å svare på dine spørsmål under:

1) Det er vanlig å forsøke selo zok for å dempe og eventuelt redusere anfall. Dette er en mye brukt medisin. Tambocor er nok mer effektiv til forebygging, men skal ikke brukes av alle.

2) På internett kan du finne en "kalkulator" som heter chads2vasc2 score (http://www.mdcalc.com/cha2ds2-vasc-score-for-atrial-fibrillation-stroke-risk/). Den tar hensyn til ulike risikofaktorer for hjerneslag og indikerer om du bør bruke blodfortynnende eller ikke.

3) Ja, det vil redusere sannsynlighet for anfall dersom du er overvektig og klarer å gå ned i vekt

4) Jeg tror, som du, at en rekke legemiddelfirmaer strever for å utvikle enda bedre behandlingsmuligheter enn vi har i dag.

Hjerte/kar

Nyresvikt og forhøyet hjerteprøve

Hei Er det noen sammenheng mellom lett forhøyet hjerteprøve og nyresvikt. Kan du forklare meg nærmere om dette. Har hatt spor av blod i urinen i ca 20 år. En sjelden gang har jeg proteiner og andre stoffer i urinen. s-eGFR har jeg 95 i verdi, kreatinin er 58 i verdi. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flere av stoffene (inklusive "hjerteprøver") som måles i blodet skilles ut i nyrene, og ved nyresvikt kan disse stoffene "hope seg opp" slik at man kan lurte på om det er noe galt med f.eks. hjertet, mens problemet egentlig er lav utskillelse fra nyrene.

Du har helt normal nyrefunksjon, og spor av blod og andre stoffer i urinen av og til kan være normalt.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening og lekkasje i hjerteklaffer

Hei! Jeg er en jente på 18 år som driver med idrett og satser for fullt med dette. Jeg har siden jeg var omtrent 13 år hatt uregelmessige smerter i brystet på venstre side, altså ved hjertet. Da jeg i fjor opplevde dette oftere enn tidligere, oppsøkte vi lege og fant ut etter en del tester at jeg hadde lekkasje i noen av hjerteklaffene, inkludert aorta, som gjorde at de ville sende meg tilbake på kontroll neste år.

Fram til dette har det gått stort sett fint, bare kjenner noen akutte smerter innimellom. Men i det siste har dette blitt en god del verre og anstrengelser fører til ganske store smerter, og jeg er usikker på om det kan ha noe med hjertet å gjøre i det hele tatt - eller bare skyldes at jeg har anstrengt meg.

Noen ganger kan jeg også få ubehag i venstre arm, og smertene i brystet rundt hjerteområdet kan også komme etter endt treningsøkt.

Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal håndtere dette, om jeg bare skal trene videre, men roligere når smertene oppstår, ikke gjøre noe i det hele tatt, eller eventuelt kontakte lege. Håper dere kan hjelpe meg med å kanskje finne svar på dette. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er usannsynlig at smertene du kjenner i brystet har med hjertet å gjøre. Små klaffefeil gir ingen symptomer, mens større klaffefeil oftere gir andre typer symptomer, som tungpustethet. For en jente på din alder er det mye mer vanlig å få smerter i brystregion/skulder/arm på grunn av stram/øm muskulatur i området.  Problemer fra magen kan også gi smerter i brystkassen. Du behøver ikke å være engstelig for å trene, men ta gjerne kontakt med fastlegen din for en sjekk. 

Hjerte/kar

NSAID (voltarol mm.) preparater ved omfattende kransåresykdom.

Hei,Jeg har vært pasient hos dere og takker for fantastisk behandling .Undretegnede mann 51 år ,blodpropp i hjerte og 7 hjertestans etterhverandre , stentet og restentet etter 3 måneder,2013-2014 . Har artrose og fibromyalgi, mye muskel og leddsmerter .Brukte tidligere dicklofenakk, voltarol, selebra osv .Dette er medisiner som jeg måtte avslutte etter stenting og fikk klar beskjed at jeg ikke lenger kunne bruke etter stenting ,heller ikke ibux, Har gallestener .Her om dagen fikk jeg et kraftig anfall og kom på legevakta ,fikk da en sprøyte i baken ,har en sterk mistanke om at den innholdt voltarol da jeg følte meg mye bedre etter noen timer. Muskel og leddsmerter ble meget bedre ,er dette en sprøyte som jeg kunne tatt en gang iblant ,da det lettet voldsomt på muskelsmerter ,eller er det totalt forbudt mot slike midler pga stentene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for hyggelige ord. Flott at det har gått bra med hjertet. Den sprøyten som du fikk i en akutt situasjon på legevakten har nok innehold et av de stoffene som du ikke skal bruke til vanlig. Dessverre bør du ikke bruke slike sprøyter uten i helt spesielle situasjoner. Jeg ville ha tatt en prat med fastlegen om andre behandlingsmuligheter.