Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Valg av kolesterolsenkende medisin.

Hei. Jeg er en kvinne på 51 år som har høyt kolesterol i arv fra min mor og plages med en del muskelsmerter og i ledd . Har gått på tabletter i snart 10 år og plages en del med bivirkninger. Mor fikk infarkt og ble hjerteoperert i fem årer da hun var 43 år. Prøver ut en medisin som heter Ezetrol 10 mg og 20mg Pravastatin Sandoz, denne måtte jeg ta på apoteket fordi den var billigere. Legen min hadde skrevet ut resept på Pravachol 20mg til meg fordi det skulle være mindre bivirkninger. Ezetrol 10 mg skal det være mindre bivirkninger men legen kunne ikke øke dosen på den og måtte gi meg en annen type utenom da kolesterolet ble forhøyet fra 5 til 8 på 2/3 mnd.Spørsmålet mitt er da: Får høre at de virker på samme måte men jeg lurer på om bivirkningene er forskjellig? Får høre forskjellige uttalelser men blir frustrert over forskjellige svar. Apoteket tvinger meg til å ta noe billigere men kanskje jeg burde ha den legen anbefaler meg siden han skrev ut en annen type.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Virkestoffet er likt i de to medisinene pravastatin og pravachol, så de skal virke like godt. Dette er en "mild" variant som skal gi lite bivirkninger. Det kan være forskjellige tilsetningsstoffer i tablettene som enkelte (men heldigvis få) kan reagere på. Hvis du ønsker, vil apoteket gi deg pravachol som legen skrev ut, men du må betale noen kroner ekstra for dette. Årsaken er at myndighetene bare dekker det billigste alternativet på blå resept. Lykke til.

Sykepenger etter permisjon med foreldrepenger

Hvis man har hatt 100% foreldrepermisjon og 80% lønn, hvordan blir da sykepengegrunnlaget hvis man blir sykemeldt rett etter at foreldrepermisjonen er over? Vil sykepengene fortsatt være 80% sv full lønn? Eller får man 100% lønn slik man ville gjort hvis man ikke ble sykemeldt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter folketrygdoven § 8-29 er det aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt som er grunnlaget for beregning av sykepenger. Så er du tilbake i 100 % jobb og blir sykemeldt, blir ikke sykepengene beregnet av det du hadde i foreldrepenger, men din aktuelle ukesinntekt omregnet til årsinntekt på sykemeldingstidspunktet.

Hvis du blir sykemeldt etter at fødselspermisjonen utløper, men før du har gjenopptatt arbeidet, skal Nav betale sykepenger fra første dag. Også her er det aktuell ukesinntekt som legges til grunn.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Allergivaksinasjon og mageproblemer

Hei jeg holder på med allergivaksinasjon. Jeg er blitt mye bedre av bjørk og midd. Problemet er at etter jeg begynte på katt- og hundevaksine, er jeg blitt så dårlig i magen. Jeg får feberfølelse, slapphet, kvalme, magekramper og en enorm tretthet på de dårlige dagene. Det kan vare inntil 5 dager om gangen. Så har jeg noen fine perioder inni mellom. Jeg har vært til gastro- og kolonskopi, men uten at noe galt ble funnet. Det eneste var at jeg hadde mye magesyre og jeg får nå behandling for dette. Likevel er magen fremdeles slik som beskrevet ovenfor, og jeg linker det til allergivaksineringen. Tror dere jeg har rett i at vaksineringen hisser opp slimhinner i magen? Og hva slags antihistaminer virker best for mage/tarm? Hilsen kvinne på 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Først og fremst er det jo godt du har hatt god effekt av allergivaksine på midd og bjørk. Bivirkninger som hevelse og kløe på stikkstedet er kjent, likeledes allergisymptomer, uvelhet, trøtthet og astma. Så langt jeg kan finne ut er det ikke beskrevet mage/tarmproblemer som bivirkning av allergivaksine. Det er fint at problemene dine tas på alvor og at du er grundig undersøkt. Håper du finner ut av det, at allergivaksinen har effekt og at du blir bedre, også i magen.

Ønsker deg alt godt og lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Lupinmel og peanøttallergi

Hei Sønnen vår på 6 år har fått påvist nøtteallergi og peanøttallergi, men ikke den farlige typen. Jeg leser at Lupinmel kan gi kryssreaksjoner ved peanøttallergi. Siden vi skal på ferie til Frankrike/Spania hvor dette er mye brukt lurer jeg på hvordan vi bør forholde oss til dette. Det virker litt vanskelig siden Frankrike ikke merker varene før det er over 10%. Er dette kjent i Frankrike/Spania? Hadde satt pris på noen tips:)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for er aktuellt spørsmål.

Det stemmer at lupin kan kryssreagere med peanøtt. Ikke alle peanøttallergikere har kryssallergi med lupin. Det er mulig å ta prikktest og/eller blodprøve for å undersøke dette. Mulig det er litt knapp tid til å få det undersøkt før dere skal på ferie.

Reglene for merking av allergener, inkludert lupin og peanøtt, er de samme i EU og Norge. Det betyr at dersom lupin er tilsatt et produkt skal det fremgå av varedeklarasjonen. Det gjelder for emballert mat men også for mat servert over disk. Inntil dere vet om han reagerer eller ikke kan dere være "føre var" og unngå lupin (heter lupin også på fransk) og peanøtt, arachide. Lupin brukes i en del baguetter, pizzabunn (spesielt glutenfri) hamburgerbrød og pølsebrød. Om du har flere spørsmål er du velkommen til å ringe LHLs rådgivningtjeneste på 67 023 023. Spør gjerne etter meg om ikke jeg har vakt den dagen. Lykke til og god ferie. Hilsen Helle

Lunge

Bronkiektasier og "uønsket" slimproduksjon

Hei. Jeg fikk påvist bronkiektasi etter en langvarig bronkitt for ca. 4 år siden. Ektasien hemmer ikke min regelmessige løpetrening i stor grad. Kondisjonen er bra for min alder, 77år. Ulempen er at etter løpetrening forsvinner stemmen min i flere timer p.g.a. sterk slimdannelse. Det samme skjer etter musikkøving (jeg spiller fagott). Jeg har prøvd forskjellige slimløsende midler, men uten synderlig virkning. Finns det noe preparat eller treningsmetode for å hjelpe på tilstanden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det som skjer ved løping er nok at slimet mobiliseres bedre. Det er derfor en anbefalt  måte å sikre at slimet kommer opp og derved forebygge infeksjoner i luftveiene. Det tilsvarende skjer nok også ved fagottspilling som kan sammenliknes med en blåsing mot en viss motstand, som også er brukt som metode for å sikre mobilisering av slimet. I tillegg er det mulig at det også skjer en liten økning av slimmengden. Slimløsende midler kan nok til en viss grad bevirke økt slimdannelse, men med mindre seighet, slik at det er lettere å få det opp.

Jeg vil tro at noe av slimproblemene du opplever kan forebygges ved å inhalere et medikament som kan øke mobiliseringen av slimet slik at det "tømmes" mer regelmessig og ikke bare på tidspunkter som "passer dårlig". Teoretisk sett kan dette være mulig ved å bruke inhalasjon av en langtidsvirkende betaagonist, alternativt en muskarinantagonist, eventuelt i kombinasjon. Du må eventuelt kontakte din egen lege for å ta opp disse mulige løsningene. Alternativt vil en fysioterapeut med kompetanse på lungefysioterapi kunne være behjelpelig med å lære deg noen triks for slimmobilisering på en annen måte.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Er lungekreft arvelig?

Hei, min far døde av småcellet lungecarcinom, kan det være arvelig? Han døde 64 år gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Småcellet lungekreft er en type kreft som opptrer nesten utelukkende hos røykere. Man kan ikke helt utelukke en arvelig komponent, men sannsynligheten for å utvikle lungekreft er i ca. 90% av tilfellene relatert til flere år med tobakksrøyking.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Støvskyer og utvikling av lungesykdom

Min datter på 2 og et halvt år går i en barnehage med svært mye sand og støv slik at det ofte blåser store støvskyer rundt i området. Ser du skriver at støvinhalasjon over tid kan føre til fibrose. Hvor lang tid er det snakk om? Dette er jo ikke et problem om vinteren eller når det er fuktig/ved regn, så det gjelder vel ikke så mange dagene i året. Er vi allikevel i faresonen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når det gjelder støv og lungeskade er det i alt vesentlig knyttet til sterk og langvarig eksponering over flere år, gjerne i forbindelse med et støvfylt yrke. I dag er dette likevel ikke ofte forekommende, fordi man jobber kontinuerlig med å bedre forholdene samtidig som man påbyr bruk av verneutstyr som støvmaske der dette er nødvendig.

Når det gjelder din datter bør du kunne ta det helt med ro. Kortvarig eksponering for støv som ikke er av en spesielt farlig type betyr i praksis ikke noe for utvikilng av lungesykdom på sikt. Dessuten er lungene (bronkiene) i stand til å fange det meste av støvet og bringe det tilbake til svelget og dermed ut av lungen. Det samme gjelder for et ukjent antall bakterier og partikler som vi inhalerer hver dag. Dette går nok bra!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

ICD og førerkort

Har hatt hjertestans og fått satt inn ICD. når kan jeg søke om få igjen vanlig bilsertifikat?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det beror på flere forhold. Et eksempel: Ved implantasjon av primærprofylaktisk ICD, uten synkope eller hemodynamisk betydningsfull VT, kan kjøring gjenopptas når spesialist anbefaler det, men tidligst etter 4 uker. Helsedirektoratet har laget veileder som fylkesmannen skal bruke i disse sakene. Den finner du her: veileder

Se kapittel 23 og særlig pkt. 23.6 og 23.7.

Vær oppmerksom på at ikke alle med ICD skal ha en vurdering av fylkesmannen. For noen er det nok at spesialist anbefaler det.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei😊 Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk siden jeg sliter med pollenastma. Har også allergi mot gress. Våren har gått bedre enn normalt- mindre astma- enda det bare er 6 mnd siden jeg startet vaksinasjon😊 Men i dag testa jeg en tur ute i skogen langs havet- og nå er jeg tett😕 Bjørkepollenet er på retur her i Nordland- gresset så vidt starta. Men om 2 uker reiser jeg til Østlandet. Må jeg belage med på å bli sittende inne da? Er så lei av å ikke kunne drive friluftsliv på sommeren. Er det noe jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Graden av allergiplagene du kan få på Østlandet er jo vanskelig å forutsi. Det må du nok prøve ut. Uansett er det viktig at astmamedisinen du bruker er best mulig dosert, eventuelt økes litt. Jeg regner med at du bruker allergimedisin i tillegg. Noen ganger er ikke dette nok, og enkelte kan da ha nytte av å få satt en kortisonsprøyte som varer i noen uker, alternativt bruke prednisolontabletter i så lav dosering som mulig i den verste tiden. Dette må naturligvis eventuelt skje i nært samråd med legen som følger deg opp og er å betrakte som en nødløsning hvis ikke noe annet fungerer og du er mye plaget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Bivirkning av astmamedisiner

Hei, Jeg er en dame på 39 år og har hatt astma siden jeg var et lite barn. Etter at jeg prøvde Symbicort, og deretter Inuxair og Seretide sliter jeg med heshet. Min astma trenger kombinasjonsmedisin som inneholder kortison og beta2-agonist. I følge halslegen jeg har gått til er det kortisonen som gjør at jeg blir hes.

Har dere noe erfaring med dette, og kan anbefale andre typer medisiner som gjør at jeg ikke blir hes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke helt uvanlig at man kan oppleve heshet ifm inhalasjon av kortisonholdig medisin. Det kan variere litt mellom forskjellige medikamenter, styrken per dose og med hvor ofte medisinen doseres. Det angis at et av medikamentene som inneholder stoffet ciklesonid skal ha mindre tendens til å gi heshet. Det er en aerosol (spray), og inneholder bare kortisonmedisinen. Da må du eventuelt i tillegg bruke en langtidsvirkende åpnende medisin. Kanskje du kan ta det videre med fastlegen din?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem