Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og CT-funn

Har fått diagnoser etter CT : Diskret KOLS forandringer med emfysem og bronkiolitt . Kommer ikke inn til fastlege før om 10 dager. Hva er verst av disse tre og hva menes med diskret Kols ? Hvilket rangering . Er alvorlig eller livstruende ? Bør jeg kreve å kom inn til lungelege snarest ? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Diskret forandringer betyr jo at det ikke er uttalt. Emfysem er vanligvis en del av kols, og bronkiolitt betyr at det er irritasjonsforandringer i de minste bronkiene. Dette er nok ikke noe som haster, og det er ikke livstruende forandringer, men regnes som en del av kols. Nærmere vurdering av hvor langt forandringene er kommet gjøres ved spirometri (lungefunksjonstest) som vanligvis kan bli gjort hos fastlegen. Det aller viktigste er at man stumper røyken helt hvis man røyker. Det er vanlig at fastlegen håndterer de mindre alvorlige tilfeller av kols. Hvis det er større alvorlighetsgrad og store plager kan det være nyttig med en henvisning til lungespesialist etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Rettigheter

ICD og rettigheter hos NAV

Operert inn ICd ?hvilke rettigheter har jeg hos nav?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Innsetting av ICD utløser i seg selv ingen rettigheter hos Nav. Det er dine behov som avgjør om du kan få noe fra Nav. Konsekvensene av å få innsatt ICD vil variere fra person til person. Noen vil ikke ha behov for bistand eller ytelser fra Nav. Men det Nav i hovedsak har ansvaret er arbeid, pensjoner, hjelpemidler og dekning av en del utgifter knyttet til sykdom.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Forskjellige typer forstøverapparat, hva er forskjellen?

Hei. Lurer på om det er forskjell på forstøverapparat? Noen er store og lager forferdelig til lyd, andre høres ikke i det heletatt! Noen er store som en stresskoffert, andre liten som en tlf (selve "motoren") har de forskjellig virkning? Nå har jeg ikke navnene på de modellene jeg tenker på men uansett er det en del å velge i.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er en del å velge mellom blant forstøverapparater. Den viktigste forskjellen er nok om de er kompressorer som drives av en elektromotor eller om de er ultralydforstøvere med en mer lydløs drift. Den første typen gir større effekt, dvs at den forstøver et større volum, men den andre gir finere partikler som kan nå lenger ut i lungene. I praksis vil man ikke merke så stor forskjell på effekten. Det viktigste for mange er om forstøveren er mulige å ta med seg på reise og at de ikke bråker altfor mye. Lykke til med valget!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Reagerer på eksos, støv m.m.

Hei!
Jeg reagerer på eksos, støv, røyk, parfyme. Blir da tyngre å få luft ut av lungene, er overfølsom på dette. Hva kan gjøres med det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke uvanlig at personer med luftveisplager som astma og kols kan reagere på en eller flere av de tingen du lister opp. Også friske folk kan få problemer med irritasjon fra luftveiene når de kommer i kontakt med eksos, støv, røyk eller parfyme. Det beste rådet er å prøve å unngå de tingene du vet du kommer til å reagere på. En støvmaske kan beskytte mot støvpartikler ned til en viss størrelse og andre irritanter i lufta som f.eks pollenkorn, men beskytter ikke mot gass. Om man jobber i et miljø med støv og gasser, skal arbeidsgiver sørge for godkjent verneutstyr/åndedrettsvern.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Smerter i ledd av astmamedisin?

Hei !
Jeg har en mann som har arbeidet 20 år som idrettslærer. Etter å ha fått astma har han så store astmaplager at han sliter med å fungere i en slik jobb og livskvaliteten er kraftig redusert. Han har alltid likt å bevege seg og være aktiv. Vi har tre unger under fem år. Han har store smerter i ledd, som han tror skyldes bivirkning av medisiner. Han blir nå testet for om det kan være noe revmatisk, men tror selv det har noe med medisinene å gjøre. Legen hans sier han ikke har greie nok på astmamedisiner til å gjøre forandringer her.

Finnes det noen plass i Norge der en kan bli innlagt og få bli skikkelig sjekket for astma og evt få hjelp til rette medisiner og hjelp til hvordan det er lurt å leve med dette? Jeg er åpen for å legge om kosthold hvis det hjelper, men da trenger vi hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mange spørsmål som dukker opp når jeg leser ditt spørsmål. Kan hans astma være relatert til dårlig inneklima med fukt/mugg? Er han bedre av astmaen når han ikke er på jobb og har fri/ferie over flere dager? Leddsmerter i likhet med kronisk tretthet og astma har blant annet blitt rapportert som noen av flere plager ved muggsoppallergi. Dette er noe som bør følges opp om testen på revmatisme ikke gir utslag. Han kan be sin fastlege og henvisning til et utrednings- vurderingsopphold på Glittreklinikken Dere kan også ringe oss på vår
rådgivningstelefon 67 023 023
for en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Harde hjerteslag.

Hei Jeg har i en periode kjent litt "harde" hjerteslag. Det har tidligere vært en til to ganger om dagen, men idag har det skjedd veldig mye oftere enn det. Det er som om hjertet tar igjen for noen lettere slag. Utenom at jeg blir litt nervøs når jeg kjenner det, noe som gir meg en fysisk reaksjon har jeg ingen andre symptomer. Min far har hatt hjerteflimmer i flere år, men vet ikke om dette er arvelig. Føles heller ikke som dette, da hjertet ikke slår fortere bare hardere innimellom. Jeg er 24 år og ellers i vanlig form. Bør jeg oppsøke lege?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Etter et såkalt ekstralag blir det neste normale hjerteslaget noe kraftigere enn vanlig (fordi hjertet har fått til til å fylle seg med noe mer blod i pausen etter ekstraslaget). Dette er et fenomen som de aller fleste har, men som ikke alle legger merke til. Hjertet kan også respondere meget raskt på stress, angst, brå bevegelser, dyp innpust mm. som noen personer legger bedre merke til enn andre. De aller fleste årsakene til " harde hjerteslag" er ufarlige og trenger ingen videre utredning. dersom du skulle få flere sekunder med endret hjerterytme bør du kontakte lege.

Hjerte/kar

Endring i hvilepuls

Hei! Jeg er en kvinne på 46 år, med diagnose ME (middels grad). Jeg har i løpet av de siste 3-4 ukene gått ned i hvilepuls fra 64-65 til 57-58 de siste dagene . Har i de siste par mnd redusert karbohydrat og sukkerinntak, og gått ned ca. 4 kg. I tillegg har jeg tatt B12 injeksjoner og ekstra kalsium/magnesium. Har lite energi og sliter med svimmelhet, men det er ikke noe nytt. Mitt spørsmål er om det er logisk med en slik nedgang i hvilepuls uten noen form for trening? Bør det utredes, eller skal jeg bare være fornøyd med en lavere puls? Kan også nevne at min mor har blitt behandlet for uregelmessig hjerterytme fra ca. 40 års alder. Jeg har tatt 24t EKG for et par år siden, uten funn. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Variasjoner i hvilepuls er normalt og kan skyldes faktorer som du nevner over, redusert stressnivå mm. Jeg synes at du bare skal være glad for endringen, og du trenger heldigvis ingen utredning for dette. Lykke til videre med livsstilstiltakene!

Hjerte/kar

Hjerneslag?

Var det hjerneslag jeg hadde?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dersom du hadde utfall (språk, ensidig redusert muskel funksjon el.) som varte over 24 timer kan det ha vært hjerneslag. Da er tilstanden ofte synlig på røntgenundersøkelser av hjernen.

Hjerte/kar

Flimmer og fortykket hjertemuskel. Trente ikke å blokke.

Hei. Jeg er en mann på 44 år 177 høy og 88 kg! Lever et meget stresset liv på jobb. I Mars ble jeg svimmel. Har og hatt anfall av tung pust slik at jeg har måttet sette meg på huk for å komme til hektene igjen. Lett trykk i bryst. Hatt symptomer i flere år men ingen lege har tatt dette alvorlig. Trodde svimmelheta var etter krystallsyke jeg hadde i des 2015. Tok kontakt med lege i Mars 2016. Full sjekk . Røntgen på lunger. Ikke noe galt! MR på hode. Ikke noe galt! Så sykkeltest og ultralyd på blodårer! Test viste mulig forkalkning på kransårer. Sykkeltest gikk fint! Henvist til CT Curato. Test viste kransåreproblem høyre side av hjerte. Gikk en uke med R tester 4. Trykket 7 ganger på den og kunne nok trykt flere. 2 av de viste flimmer. Fikk diagnose anfallsvis arteriflimmer , koronarsykdom og fortykket hjertemuskel. Fikk valget mellom Universitetssykehuset og Feiring. Tok Feiring og har nå vært inne til koronar undersøkelse med hjertekatetisering samme dag. De fant via inngang i lyske en forkalkning på kransåre men for lite til utblokking. Jeg spurte da om hjertemuskel og flimmer. Men de sa at det hadde de ikke fått beskjed om. Jeg går på blodtrykksenkende , blodfortynnende , betablokker og kolestrolsenkende og begynnte med alle disse i April 2016. Alle blodprøver unntatt S-Lp(a) 850 var normale den 27.05.16 Hvorfor blir ikke alt sjekket? Jeg valgte Feiring pga godt rykte. De sa at det andre nok var A hus sin jobb å ta resten. Jeg hadde mange spørsmål da jeg annkom feiring i går og time idag den 3/6-16. Men fikk beskjed om at de ikke hadde tid til mange spørsmål. Da jeg var ferdig ble jeg lagt til observasjon. Følte også her at de nok hadde andre ting å gjøre. Jeg tok selv en ekstra overnatting på Feiring for å være sikker i forhold til komplikasjoner. Mitt inntrykk etter oppholdet er. Alt for lite tid til å få svar på for meg en alvorlig sykdom. Jeg angrer ikke på oppholdet for lega var flinke. Men slik er det bare jeg sitter nå på pasientrommet og har like mange spørsmål som da jeg kom.! Kan og nevne at jeg ble kjørt med sykebil fra mitt hjem til lege 2 dager før feiring siden jeg brøt helt sammen etter alle tanker rundt sykdommen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du har mange spørsmål, og det er viktig at du stiller disse spørsmålene. Godt at det ikke var større forandringer i karansårene dine, slik at du slapp å blokke. De medisinene som du bruker nå beskytter hjertet godt, - viktig at du prøver å ikke engste deg for mye. I forhold til flimmer og fortykket hjertemuskel vil jeg anbefale at du kontakter legen din og ber om en henvisning til en privatpraktiserende hjertespesialist, eventuelt til poliklinikken ved AHUS. Du kan også bestille time selv direkte til hjertespesialist ved LHL's poliklinikk på Glittre Klinikken, eller til annen helprivat hjertespesialist (da trenger du ikke henvisning fra fastelge, men må betale for undersøkelsen selv). Dersom du skulle få mye plager med flimmer så kan dette opereres (ablasjon). Fortykket hjertemuskel normaliserer seg ofte i løpet av 1-2 år når blodtrykket har kommet under kontroll. Prøv om du kan finne løsninger for å redusere stressbelastningen på jobben! Lykke til!

Hjerte/kar

Blodfortynnende til alle over 60 år?

Hei Jeg har en mor som har fått blodfortynnende medisin av sin fastlege, en type acetylsalisylsyre. Hun er 66 år og blir behandlet for høyt blodtrykk i form av betablokkere i tillegg. Utenom dette er hun frisk og har ikke hatt hverken slag, hjertesykdom eller er i en risikogruppe for å få dette.

Fastlegen hennes mener at alle over 60 år skal ha blodfortynnende medisin som primær profylaktisk behandling? Stemmer dette? og er det ikke en fare for magesår?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er jo en vanskelig diskusjon, og det finnes ikke noen fasit. Ulike leger og eksperter har ulike meninger. Studier har vist at forebyggende ASA kan redusere faren for å få hjerteinfarkt, hjerneslag og å dø av tykktarmskreft. Effekten kommer først etter endel års bruk. Baksiden av medaljen er økt blødningsrisiko. Derfor må man gjøre individuelle vurderinger, og også lytte til pasientens ønsker og preferanser før man starter slik behandling. Hvis en pasient har en historikk med blødninger, er sjansen større for at han eller hun vil få blødninger av ASA. Da er risikoen for stor sammenlignet med nytten, og man bør la være. Har man derimot en pasient som har tilfeller av hjertesykdom, hjerteinfarkt eller tykktarmskreft i familien, kan det være vel verdt å ta en ASA daglig. Så dette må nok moren din og legen hennes finne ut av sammen. 

Mvh

Wasim Zahid