Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

AV-blokk grad 2, Mobitz 1

hei. har gådd med holter registreing og fådd noen svar på dette.. sinusrytme med få ves ca 20. i perioder hyppige av blokk grad 2 mobitz1 lengste r-r avstand ca 2,4 sek. ultralyd av hjerte så helt fin ut. er dette noe jeg trenge bekymre meg for ? legen har ikke tadd kontakt ang dette. er i generelt dårlig form som jeg har vært i over 2 år nå. av blokken var noe som oppstod når jeg sov om natten.ikke dagtid

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Holterregistreringen som du refererer til gir i seg selv ikke grunn til bekymring. Litt VES (ekstraslag) innimellom er helt normalt. AV-blokk grad 2 Mobitz 1 er også regnet som en godartet rytmeforstyrrelse som sjeldent trenger noen behandling. Det kan hende du må endre enkelte medisiner (hvis du i det hele tatt bruker dem) som kan kan være ugunstige (feks betablokkere). Snakk med legen din om dette.

Men at du ikke har følt deg i form i over to år må selvsagt undersøkes videre. Det kan være andre grunner enn hjertet til det.

MVh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Har hatt hjerteinfarkt. Hormontabletter ved svettetokter i klimakteriet?

Jeg er kvinne 50 år og har hatt hjerteinfarkt. Jeg bruker ASA 75 mg, SeloZok 50 mg og Lipitor 80 mg fast. Jeg begynner å få plagsomme svettetokter. Kan jeg ta hormontabletter for å bli kvitt svettetoktene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Østrogentabletter er vist å gi en liten økt risiko for blodpropp, hjerneslag og hjertesykdom. Når du har hatt hjerteinfarkt tidligere har du i utgangspunktet noe øket risiko for nye episoder. Vi vil i utgangspunktet ikke anbefale østrogener for deg, men dersom plagene er store kan du i samråd med fastlegen din vurdere å bruke laveste effektive dose i kortest mulig tid.

Hjerte/kar

Pro-Bnp. Blodtrykk

Hei igjen. Henviser til 16291. Hjerteprøver heter PRO og blodverdiene mine er på 21. Er dette noe å engste seg over. Hvor høye kan de bli. Hva betyr blodprøven. Blodtrykk hos legen er mye høyere enn jeg tar hjemme. Hva anbefaler du blodtrykk skal ligge på. Takk igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Den blodprøven du refererer til er antagelig pro-BNP, en hjertesviktprøve. Hos hjertesvikt pasienter kan denne bli flere hundre, og en verdi på 21 er et meget godt tegn. Bitte litt stigning i verdien kan komme normalt ved anstrengelse eller høy puls. Normalt blodtrykk skal være < 140/90 hos legen eller < 135/85 hjemme. Det er helt normalt å ha noen høye verdier innimellom ved f.eks. bekymring, stress eller fysisk aktivitet.  

Hjerte/kar

LD 235 hos kvinne på 61 år

Hei. Jeg er en dame på 61 år som har i 2 mnd nå problemer med pusten hoster en del. Røntgen av lungene og hjerte viste normale funn. Har noen få ganger hatt rosa skum i munnen. Har kostregulert diabetes. Min far døde av hjerteinfark 48 år gammel. Har blodprøver som viser S-Ld 235, hva tilsier det. Dessuten hadde jeg en hjerteprøve som viste av den lå 1 under på normalen Denne prøver husker jeg ikke hva heter. Betyr det med dette at jeg har kronisk hjertesvikt. Er dessuten trett og sliten. Har også urinsyregikt, spiserørsbrokk, tar hiprex for urinplager og jeg har dessuten hypothyreose. Er meget engstelig for dette. Forøvrig er de andre blodprøvene normale. NB! Sendte nettopp samme spørsmål (16290) men med feil verdi for S-Ld. 16290 kan du se bort ifra. TAKK FOR HJELPEN

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Svarte akkurat på det forrige spørsmålet ditt. Ld verdi på 235 er normalt for personer > 69 år, og kan hyppig ses også hos yngre personer når de har brukt musklene ekstra. Du trenger ikke å engste deg for dette, men kan evt. få kontrollert blodprøven en gang du ikke har vært i særlig fysisk aktivitet i forkant.

Hjerte/kar

Problemer med pusten, hoste, unormale blodprøver.

Hei. Jeg er en dame på 61 år som har i 2 mnd nå problemer med pusten hoster en del. Røntgen av lungene og hjerte viste normale funn. Har noen få ganger hatt rosa skum i munnen. Har kostregulert diabetes. Min far døde av hjerteinfark 48 år gammel. Har blodprøver som viser S-ld 135, hva tilsier det. Dessuten hadde jeg en hjerteprøve som viste av den lå 1 under på normalen Denne prøver husker jeg ikke hva heter. Betyr det med dette at jeg har kronisk hjertesvikt. Er dessuten trett og sliten. Har også urinsyregikt, spiserørsbrokk, tar hiprex for urinplager og jeg har dessuten hypothyreose. Er meget engstelig for dette. Forøvrig er de andre blodprøvene normale. TAKK FOR HJELPEN

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at røntgenbildet var normalt. Rødlig oppspytt kan skyldes lokal irritasjon i luftveiene, men dersom dette kommer til stadighet må du ta kontakt med legen din og få gjort spesialundersøkelser. S-LD (laktat dehydrogenase) er et såkalt enzym som er med og danner melkesyre i kroppen. Denne blodprøven kan være endret forbigående av en rekke grunner og har liten verdi aleine. Vanskelig å uttale seg om hjerteprøven du nevner uten å vite navnet, men jeg vil anbefale at du får denne kontrollert dersom den var utenfor normalverdien. Ingenting av det du forteller tilsier at du har hjertesvikt. Mistanke om hjertesvikt kan forøvrig best undersøkes med ultralyd hos en hjertelege. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos legene din hvis du har plager. Prøv å ikke engste deg for mye.

Hjerte/kar

Lang ventetid på hjerteundersøkelse.

Jeg er en dame på 50 år som har fått påvist hjerte flimmer og går på medesiner for dette og for høyt blodtrykk. Jeg ble henvist av min fastlege til kardiologisk avd for noen dager siden. dette pga at jeg har veldig høy hvilepuls og blir veldig andpusten av den minste ting ( slik som å tømme oppvaskmaskin ). Jeg blir veldig fort sliten.Har hatt nummenhet / kraftløshet i venstre arm og det prikker ut i finger spissene på venstre hånd. Hvorfor avviser sykehuset i Haugesund meg ? Er dette vanlig ? Hva kan jeg gjøre for å få komme til en spesialist. Ble henvist i oktober tilultralyd for hjerte, men har enda ikke fått time. Er det vanlig at det tar så lang tid før man får time ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Hvis du blir akutt dårlig må du oppsøke legevakten, og de vil legge deg direkte inn på sykehuset dersom du har farlig høyt blodtrykk eller en annen akutt tilstand. Dersom legene ikke vurderer at tilstanden din er akutt vil det være noe ventetid, men jeg synes det høres lenge ut at du har ventet siden oktober. Her ville jeg ha tatt en telefon til sykehuset og bedt om en forklaring. Det finnes private hjerteleger (også i Haugesund) som kan ta deg inn på dagers varsel, men her må du dessverre betale endel for undersøkelsen selv.

Allergi, Hud

Atopisk eksem og katteallergi

Hei. Jeg har en sønn på 7 år som fikk påvist allergi for pollen og katt for 2 år siden og jeg som mor selv har allergi og astma. Barnefaren og jeg bor ikke sammen. Når han er hos far har han mer utbrudd av eksem over kroppen, det er både hund og katter der hjemme, samt at de røyker, men ikke inne. Jeg er redd for er om han kan utvikle mer allergier og evt astma senere. Kan utslettet komme av kattene og hund samt røyking?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. juni 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Kattehårsallergener er svært kraftige allergener og noen reagerer på katt med eksem og elveblest. Det har også vist seg at eksponering for katteallergener kan gi astma. Man kan være allergiske for katt, men tåle hund. Kjemikalier fra røyk kan være svært ugunstig for personer med atopisk eksem og astma. At det ikke røykes inne er bra, men tiltak som å vaske hender, pusse tenner og bytte klær er til god hjelp når man har vært ute og røyket. Da fjerner man lukt og avgasser som kan være skjenerende for andre.

Les mer:

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/astma/astma-hos-barn/

Vennlig hilsen

Rose

 

Allergi

Kortison mot pollenallergi

Hei. Jeg har pollenallergi mot bjørk og gress - i pollensesongen forverrer astmaen min seg mye. Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk - startet i januar. Har hatt mindre plager enn før hittil i år - men de siste ukene har jeg vært mye tett. Fikk tidligere kenacort i sesongen - men det er ikke et alternativ nå. Fins det noen kortisontabletter jeg kan ta når det er som verst? Annet enn prednisolon? De blir jeg utslått av. Eller bør jeg få mer/ sterkere astmamedisin? Har fast symbicort, og ventoline og atrovent. Bruker også polaramin, singulair og nazonex.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Fint å høre at du allerede merker effekten av allergivaksinasjonen! Det finnes noen andre typer kortisontabletter enn prednisolon, men jeg er enig med deg i at du burde få en ny gjennomgang av astmamedisinene dine hos din fastlege. Det kan være at du kan øke på kortison til inhalasjon før du tyr til en kortisontablettkur. Om du har store plager av gresspollen til tross for bruk av de tradisjonelle allergimedisinene, så finnes det en gresspollenvaksinasjon som tas som tablett.

Du kan lese mer om den her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

"Lungeprotese" etter fjernelse av en lunge

Min samboer ligger på Rikshospitalet. Han fikk fjernet lungen etter lungekreft for et år siden. Nå har væsken blitt borte og organene som hjertet og pusterøret flyttet på seg. Hva bruker de som lungeprotese?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at den gjenværende lungen ekspanderer når den andre lungen er operert bort. Hos mange går det greit og uten større problemer. Hos enkelte kan det imidlertid bli så uttalt overtrekning av lunge, hjerte og blodkar at det for eksempel går ut over luftpassasjen i de store luftrørene. Hos personer som er mye plaget kan det settes inn sekker (silikon) med enten sterilt saltvann eller med flytende silikon. Det er dette som beskrives er mest brukt, men jeg vet ikke om Rikshospitalet eventuelt bruker annet materiale. Det blir vanligvis regnet som en metode med gode resultater.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til tannbehandling

Tannlegerefusjon Hei, Jeg har kols grad 4. Var på Glittre for 9 år siden, noe som hjalp meg. Lærte trening med gange og vekter. Etter oppholdet der har jeg vært så heldig med oppfølging av lungelege der 2 ganger i året. Olav Kåre Refvem og Lars Morland. Av medisiner går jeg fast på Spiriva og Symbicort. Har munntørrhet, med snorking og gnissing av tennene, noe jeg våkner av flere ganger pr natt. Tar gel og sugetabletter. For en del år tilbake var jeg hos tannlege og fikk refusjon på kompositt i overmunn. Dette er nå nedslitt og var hos en tannlege på Lørenskog da jeg gjerne ville ha krone på 4 fortenner. Det ble tatt prøver og han regnet med at det lot seg gjøre. Etter en stund var ikke dette tilfelle allikevel. Han tittet i en eller annen bok. Nå kom dette på ca 30000kr. Kan dette stemme at jeg ikke har krav på noe?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kols som sådan gir ikke rett til dekning av utgifter til tannbehandling. Men noen lungesyke får dekket en del av utgiftene på grunn av munntørrhet. Da må visse vilkår være oppfylt. Tannlegen skal ta en spyttprøve for å finne ut om du er tilstrekkelig munntørr. Dette står i rundskrivet:

Det ytes stønad til tannbehandling i de tilfeller hyposalivasjon medfører økt
kariesaktivitet. Stønad ytes kun i de tilfeller der det foreligger dokumentasjon på
hyposalivasjon over tid, minimum ett år. Unntak fra observasjonstiden på ett år
kan gjøres der det foreligger svært forhøyet kariesaktivitet og dersom verdiene
for ustimulert saliva er < 0,10 ml/min og for stimulert saliva er < 0,70 ml/min.

Stønad ytes fortrinnsvis til konserverende tannbehandling for påførte
kariesskader. Dersom tenner går tapt kan også utgifter til protetisk behandling
for de tapte tennene dekkes.

Legemidler er den vanligste årsaken til munntørrhet. Det å ta et legemiddel som
potensielt kan gi munntørrhet er imidlertid ikke god nok dokumentasjon for å få
stønad etter denne bestemmelsen. Hyposalivasjon må dokumenteres ved
kliniske funn som underbygger at bruker har tilstanden, og at dette har medført
økt kariesaktivitet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen