Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergivennlig katt

Hei, jeg har akkurat fått kattunger. Moren er sibirkatt, så hun er allergivennlig, men faren er ikke allergivennlig. Derfor lurer jeg på om de kattene som fikk moren sin pels er allergivennlige? Jeg er ikke allergisk selv men lurer på dette når jeg selger kattene.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Allergi mot pelsdyr skyldes at man reagerer på proteiner som finnes i flass, spytt, hår eller urin. Derfor kan man ikke si at noen raser er allergivennlige fordi det ikke er noe garanti for at enkelte vil reagerer selv på raser som mange mener gir mindre allergi.

Du kan lese mer om pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Behandle nedsatt lungefunksjon

Hei Har fått nedsatt lungefunksjon etter en feil behandling på sykehus. Tok en cpet og denne viste kun 28 i vo2max. Fikk også pulsfall i forbindelse med testen som gjør at opptrening vanskelig. Lurte på hvordan det er med lungetransplantasjon her i Norge? Ellers vet jeg ikke om noen andre behandlingsmetoder for dette. Tenkte å forhøre meg litt i utlandet om kostnader og risiko for en slik operasjon. Erfaringer rundt dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungetransplantasjon ved nedsatt lungekapasitet er nok den siste utvei som velges. Indikasjon for transplantasjon er at man har kort levetid igjen uten slik behandling, og at all annen tilgjengelig behandling har vært forsøkt. Det gjøres et lite antall transplantasjoner per år, fordi det er mangel på tilgang av organer som kan brukes.

Personer som er blitt transplantert blir også underlagt en livslang oppfølging og medisinering for å unngå avstøtning og infeksjoner. I tillegg er det også en risiko knyttet til selve inngrepet og den første tiden etterpå.

Det nok liten sannsynlighet for å få tilbud om nye lunger her i landet dersom du fortsatt er oppegående og ikke har en tilstand som gjør det vanskelig å overleve.

Jeg kjenner ikke til om det er andre regler for dette i utlandet.

Det vanligste ville nok ha vært å prøvet gradvis opptrening, i den grad det er mulig eller kan muliggjøres.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Bivirkning ved behandling av lungefibrose.

Jeg er en dame på 65 år som dessverre fikk diagnosen idiopatisk lungefibrose for 1 år siden. Jeg tar nå 9 kapsler Esbriet i døgnet. Det er tungt å ta de til nesten alle måltider. Jeg føler meg oppsummert og hoven i kroppen av de. Blir fort rød hvis sol på huden. Er det kommer noen ny og bedre medisin i verden for oss med IPF enn Esbriet og Ofev?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når det gjelder  spesifikke medisiner til behandling av idiopatisk lungefibrose er nok Ofev og Esbriet de to medisinene som er i salg i Norge. Jeg har heller ikke funnet at det fins andre aktuelle medisiner i bruk i utlandet. Inntil videre ser det ut til at du må prøve å leve med de ubehag som medisinen gir, eventuelt om legen din kan finne annen tileggsmedisin som kan dempe disse plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Hveteallergi?

Hei! Jeg har hveteallergi og får sterke reaksjoner i form av eksem og mageproblemer ved inntak av hvete. Har spist glutenfri kost 1 år nå og er helt eksemfri nå (ved unntak av når jeg uheldigvis har fått i meg gjennom maten fra andre) men hvordan skal jeg få stilt diagnosen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et godt spørsmål.

Det er flott at du er bedre på hvetefri kost. noe som er en god indikator på at det er riktig at du ikke tåler hvete. Reaksjon på hvete kan ha flere årsaker: allergi, intoleranse eller cøliaki. For å stille en allergidiagnose kan det være til hjelp å ta blodprøve (IgE) og/eller prikktest. Hos noen gir det utslag. Ved intoleranse er det desverre ingen gode tester tilgjengelig. For å vurdere cøliaki må det gjøres før man fjerner gluten fra kosten.

Du beskriver at du får eksem og magesmerter av hvete noe som gjør intoleranse eller allergi mer sansynlig enn cøliaki. Den sikreste måten å diagnostisere reaksjon på mat er å fjerne det fra kosten slik du har gjort for deretter å reintrodusere matvaren. Man registrer så symptomene for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Dette gjøres i samråd med lege. Du starter hos fastlegen. Derfra henvises du til spesialist i gastroenterologi for videre utredning. Det er en lang vei å gå, men dersom du ønsker å få bekreftet diagnosen for å kunne søke grunnstønad er det nok nødvendig.

les mer om reaksjoner på hvete her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/unormale-reaksjoner-pa-hvete/

Lykke til. Hilsen Helle

Hjerte/kar

Slankemiddel med glucomannan og krom

Jeg har en mekanisk hjerteklaff og går på marevan. Har også Astma. Har en del kilo for meget. Har lest om et slankeprodukt som består av Konjac Glucomannan og Krom. Er dette farlig for meg å ta. Hilsen Tove Brenne.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke kjent at konjacrot/glucomannan påvirker effekten av Marevan spesielt. MEN ettersom glucomannan binder seg til stoffer i tarmen, kan det hende at det reduserer opptaket av medisinen. Derfor kan det være lurt å ikke ta dem samtidig. Men dette bør du uansett spørre din fastlege om. 

Rettigheter

Rett til å nekte enkelte undersøkelser?

Har man lov til å nekte visse deler av en undersøkelse? For eksempel rektal undersøkelse ved GU. Eller har legen rett til å utføre en undersøkelse selv om man eksplisitt sier at man ikke gir samtykke?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Alle som er samtykkekompetente kan nekte å motta helsehjelp. Dette omfatter også rektal undersøkelse. Men du bør tenke deg nøye om før du nekter. Det kan jo være at undersøkelsen vil avdekke sykdom det er nødvendig å behandle.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Astma og inneklima

Eg vert fort trøytt og sliten pga astmaen.Bør eg ha støvmaske på meg når eg held på med noko inne på arbeid då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan forverres ved opphold i rom med mye støv og forurenset luft. Derfor kan det være lurt å lufte godt, eventuelt skjerme seg med støvmaske hvis det er mye støv innendørs som ikke lar seg fjerne på annen måte. Det er imidlertid uvanlig at dette er et problem, for normalt skal inneklima på jobb være såpass godt at slike tiltak ikke er nødvendig. Det kan kanskje være lurt å sjekke hos legen din om astmamedisinen din er godt nok tilpasset din situasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og psykiske forhold

Kan det vera sorgreaksjonen etter eg mista far min som gjer at eg har meir astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pust kan påvirkes av mange ting. En sorgreaksjon er en psykisk reaksjon som kan  påvirke mange funksjoner i kroppen, og det er ikke unaturlig at man kan merke at astmaproblemer endres noe i denne forbindelsen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer etter fjerning av en lunge.

Hva gjør man når luftrøret har kommet i klem? Organene har flyttet på seg etter at den største lungen måtte fjernes. Hjertet har kommet nesten under venstre arm.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når en lunge fjernes operativt vil den gjenværende lunge samt hjerte og kar normalt trekkes over mot den tomme siden. Det medfører noen ganger en knekkdannelse på bronkier i gjenværende lunge. Dette kan i noen tilfeller føre til funksjonsproblemer på grunn av hemmet luftpassasje. I noen tilfeller vil en del av rommet etter den fjernede lungen fylles av kroppsvæske slik at overtrekningen blir mindre uttalt.

En slik situasjon byr på individuelle problemstillinger og er såpass spesiell at den bør vurderes av den avdelingen hvor du er blitt operert, trolig i samråd med lungemedisinsk ekspertise. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergi og konsentrasjonsvansker

Om astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt av dei medisinane som eg tek kvar dag då,gjeng det utover konsentrasjonen heima,sosiale aktivitetane og på arbeid då pga det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man kan bli trett av medisiner mot allergi, men allergien kan også gi slik tretthet alene i den perioden som allergien er aktiv. Konsentrasjonsvansker i forbindelse med dette er ikke uvanlig. Og årsaken kan altså være både allergien og i tillegg allergimedisinen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem