Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Stønad til transport?

Hei. Fikk ikke ny trygdebil (har hatt 2 biler fra NAV) etter de nye reglene. Kan jeg søke (fortsatt)/har jeg "krav" på grunnstønad til transport? Må ta opp lån til bil. Har sterk astma (med noen respirasjonsstans/gjenopplivninger). Kan ikke kjøre buss. Vanskelig også med drosje, da de bruker wunderbaum. Ved bestilling sier jeg dette. Wonderbaum-lukta er fortsatt i drosjen når de henter meg + parfymelukt som henger igjen. Uten bil blir jeg isolert.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 31. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fra 2015 gis det kun tilskudd til kjøp av personbil til de som trenger bil i forbindelse med arbeid eller utdanning. Det betyr at de med full uføretrygd ikke lenger får stønad til kjøp av personbil. Det finnes ingen unntak fra denne regelen.

Når det gjelder grunnstønad til transport er det ikke gjort noen endringer. Her er kravet  at ekstrautgifter til transport på grunn av sykdom minst utgjør 670 krone per måned.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Rettigheter

Sykepenger

Jeg hilser! Min sak har vandret i systemene siden oktober og ingen løsning finnes?! Jeg ble avkrevd sykemelding av arbeidsgiver før jeg hadde akseptert et opphold på sykehus. Motvillig skriver fastlegen ut sykemelding, første sykemeldingsdag 6.10.15. Behandlende lege ved sykehuset sykemelder meg fom. 1.11.15. Jeg har friskmeldt meg selv fra den 6.10., sendt melding til nav om det samme. Jeg har bedt arb.giver og nav korrigere sykemelding fra den 6.10. Ingen kan korrigere, og ingen vet hvem som kan (arb.giver og nav viser til hverandre). Hva skal jeg gjøre for å få riktige dato? Dette har betydning for opparbeidede rettigheter i sykepengeordningen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis du var arbeidsfør fra 06.10. og frem til du ble sykemeldt av sykehuset, og også arbeidet denne perioden, skal du selvfølgelig ikke trekkes for sykepengedager. Du vil heller ikke ha rett til sykepenger eller sykemelding om du var arbeidsfør denne perioden. Det synes som du har blitt offer for byråkratisk rot. Det skal være tilstrekkelig at du melder fra til Nav om at du arbeidet denne perioden. Da skal du ikke trekkes for bruk av sykepengedager. Om det ikke ordner seg raskt. Skriv en serviceklage til Nav. Det gjør du via nav.no.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Reiseforsikring

Reiseforsikring: Er blitt hjerteklaffoperert ved Feiring i 2016 (utbedring med ring) og lurer på om dette medfører begrensninger ift. forsikringsvilkår? Har min forsikring i Gjensidige/ Europeiske.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kan være at reiseforsikringen ikke vil dekke hjertesykdom. Du bør ta kontakt med forsikringsselskapet for nærmere avklaring. Selskapet gjør en risikovurdering. Mange hjertesyke er godt nok dekket gjennom en ordinær reiseforsikring. Men den enkelte bør absolutt avklare dette før reisen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Krav på erstatning etter sanatoriumsopphold

Jeg ble smittet med turberkulose i en alder av 3 år, og ble sendt til Vensmoen Sanatorium i Nordland fylke for et halvt års opphold etter anbefalelse fra legen. Dette var en reise på tre dager bort fra mine forelder som bodde i Honningsvåg i Finnmark. På sanatoriet ble jeg i 6 måneder, uten besøk fra mine foreldre. Disse 6 måneder føltes som 6 år. Jeg gråt og gråt, og var så trist og lei. Personalet var ikke snille, med noen unntak, men de snille var underkuet ledelsen som var streng. Når det gjaldt måltider ble vi tvunget til å spise all mat, selv om vi ble kvalm av maten, og noen kastet opp der de satt. Vi fikk ikke lov til å forlate bordet før maten var spist. Mange ganger kunne jeg sitte timesvis ved bordet. Jeg sov på en sovesal med flere andre barn, men de større barna lå på en annen sovesal. Når natta kom, kom de eldre barna ofte løpende inn på vår sovesal og skremte oss noe gruelig, med å gi uttrykk for at dem skulle ta oss, stikke sprøyter i oss, og vi visste jo ikke om dem virkelig gjorde dette eller ikke. Vi fikk angst, og jeg ble mørkeredd, og jeg fikk syns-hallusinasjoner. Mørkeredselen varte i nærmere 30 år. Til daglig ble jeg så mørkeredd at jeg trodde jeg skulle dø.

Sosialt og psykisk har jeg lidd av hele oppholdet, og jeg ble fremmedgjort mine foreldre. Jeg sliter den dag i dag med fremmedgjøring og jeg føler jeg ikke hører hjemme noen steder, og at ingen liker meg, i hvert fall ikke godt nok til å inkludere meg. Ikke engang min bror. Mine foreldre er døde, og jeg selv er ugift og har ingen barn. Jeg vet ikke om jeg kan stille noen krav til noe slags erstatning men jeg ville høre hva dere mener.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste aktuelle erstatningsordningen er Rettferdsvederlag fra staten. Det er den erstatningsordningen som tidligere het billighetserstatning. 

Her finner du informasjon om rettferdsvederlag:

Rettferdsvederlag

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold, Allergi

Glutenintoleranse og hvetestivelse

Kjøpte glutenfri pizzabunn for cøliakere Den besto av hvetestivelse, jeg brukte den og har nå store smerter i magen. Har fått beskjed om at jeg ikke kan ha gluten fra hvete fordi har intoleranse. Kan problemet være også stivelse? Mener selv det er protein jeg reagerer på.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål. Ved cøliaki, hveteallergi og hveteintoleranse er  det glutenproteienet man ikke tåler. Noen ganske få er i tillegg så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelsen. Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Om du tidligere har brukt mat med hvetestivelse uten problemer, er det tvilsomt at du nå plutselig reagerer. Det kan være tilfeldig at du fikk vondt i magen nå, eller det kan være noe annet i pizzabunnen eller fyllet som ga deg vondt  magen. Om det gjentar seg hver gang du spiser det samme er det et tegn på at du ikke tåler det. Mange har nytte av  å skrive opp hva de spiser og hvilke symptomer de evt får. det er et godt hjelpemiddel til å spore opp hva som gir plager.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Astma og allergi gjør meg trøtt og sliten

Eg reagerer på gras, det er byrja no. Også tek eg ein del medisinar for astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt og sliten av dei då? Eg tek Mucomyst, slimløysande kvar dag, morgon, midt på dagen og kvelden,det og er inhalasjonsvæske pga astmaen. Det er difor det gjeng utover konsentrasjonen både heima, sosiale fritidsaktiviteter og på arbeid. Kva skal eg gjera då? Eg vert veldig fort frustrert pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mai 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Gresset har ikke begynt å blomstre ennå, det starter rundt midten av juni i sør, så da må det være andre ting du reagerer på. Bjørka er ikke ferdig med sin sesong om du bor i Hordaland og nordover eller høyt til fjells. Man kan bli trøtt av både pollenallergi og om man går med en underbehandlet astma. Anbefalt dosering av Mucomyst brusetablett er maks 3 ganger daglig. Du bør få en ny gjennomgang av din astma og allergi hos din fastlege.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Rask puls, ørhet, svimmelhet.

Hei, Jeg er litt på jakt etter råd for tiltak jeg kan gjøre selv for å bedre min egen situasjon, evt. forslag til aktuelle undersøkelser. Jeg har det siste halvåret i perioder vert mye ør/svimmel, merket en del ekstraslag, hatt mye hodepine, tidvise brystsmerter, lette skjelvinger ved statisk muskelbruk og tidvis hurtig pulsøkning og rask puls. Jeg har blitt grundig utredet med 48 timers EKG, arbeids-EKG, ultralyd av hjertet, MR av hodet, nevrologisk undersøkelse og gjentatte blodprøver. Det har ikke blitt påvist noe behandlingstrengende ved noen av undersøkelsene. På 48 timers EKG ble det registrert 106 SVES og 10 VES, og i tillegg er det konkludert med sinustachykardi. Symptomene har likevel kommet og gått i perioder, og synes ikke å forsvinne. Et typisk "anfall" kan beskrives slik: Jeg er i lettere aktivitet, ikke trening men heller ikke i hvile, går gjerne opp en trapp eller går til jobben. Når jeg da like etterpå setter meg ned, kjenner jeg et eller flere ekstraslag. Har opplevd opptil 15 sekunder med ujevn puls før normal rytme. Pulsen faller gjerne fra 120-130 slag i minuttet til 70-75 slag i minuttet på 1-2 minutter når jeg sette meg ned, og det virker nesten som at hjertet ikke "takler" den raske nedgangen, og at det derfor blir utløst ekstraslag. Når jeg senere reiser meg igjen svimler det for meg, og pulsen fyker opp igjen til 120 - 130 salg i minuttet på 1-2 minutt. Da kjenner jeg veldig hjertebank, og blir svimmel/ør, og er gjerne det resten av dagen. Får også noen ganger brystsmerter, typisk dersom jeg ikke har mulighet til å sette meg ned igjen for å slappe av, men må fortsette aktivitet i stående stilling. Kan disse opplevelsene være utløst av lavt blodtrykk? Øker pulsen når blodtrykket faller? Dersom lavt blodtrykk kan være årsaken - hvordan forebygge for å unngå slike situasjoner? Har lest om POTS som jeg forstår ikke er så kjent blant alle leger - kan det være en variant av det jeg har, og hva kan jeg i såfall gjøre selv av forebygging? Har du eventuelt andre tanker om hva dette kan være, hva jeg bør gjøre selv eller andre undersøkelser jeg bør få gjennomført? Er det behov for behandling ved sinustachykardi, eventuelt noe jeg kan gjøre for å redusere dette selv? På forhånd takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er svimmelhet, ørhet, hjertebank, brystsmerter, rask puls, ekstra slag når du hviler etter lettere anstrengelse, takykardi når han reiser seg igjen. Det er derfor naturlig å tenke på hjertet og starte utredningen der. Det ser det ut til at legene allerede har gjort. Jeg er enig i de undersøkelsene som er gjort og du virker godt utredet. Når man likevel ikke har sett noe galt kan det skyldes to ting:

1. At det virkelig ikke er noe galt.
2. At du hadde ikke symptomene mens testene ble gjort og at forstyrrelsene derfor ikke ble fanget opp.

Hvis alternativ 2, kan det være en ide å gjenta noen av testene. Tenker da spesielt på langtids EKG (feks 48 timer) og at du under registreringen også gjør de aktivitetene som normalt provoserer frem symptomene. Bør også gjøres arbeids-EKG, men kanskje ikke etter en standard protokoll, men heller med en slik belastning som normalt ville provosert frem symptomene. Det kan også gjøres slik at du etterligner situasjonen på jobben, feks at du først går noen trapper, setter deg for å hvile, reiser deg opp igjen etc, for å se hva EKG'et viser når du utløser symptomene.

Pulsen øker når man går fra sittende til stående stilling. Det skjer hos alle, men endringene er så små at man normalt ikke merker noe til det. Men enkelte kan ha et mer sensitivt system. Hos dem øker pulsen uforholdsmessig mye når de reiser seg. Dette kan oppleves som plagsomt, men er ufarlig. Pulsen stiger også normalt når blodtrykket går ned. Det er en del av kroppens kompensatoriske system, og skjer hos alle. Men igjen så skjer det i større grad hos enkelte enn hos andre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium og supraventrikulære ekstrasystoler

Hei. Jeg har de siste dagene hatt hyppige supraventrikulære ekstrasystoler (stort sett konstant siste 3 dager). Merket det helt tilfeldig ved pulssjekk og eneste symptom er at jeg har noe hjertebank (spesielt etter at jeg ble klar over ekstraslagene). Jeg jobber i helsevesenet og tok derfor et EKG av meg selv og fikk en kardiolog til å ta en rask titt på det (som mente dette var SVES), og ble henvist til poliklinikk for å ta en Holter-registrering.

Jeg trener mye og har vanligvis en hjertefrekvens på ca 45-50 i hvile, har tatt flere EKG de siste årene i forbindelse med hjelsesjekk og har da hatt normal sinus med et og annet SVES. De siste dagene har jeg hatt ekstra slag stort sett hele tiden (1-2 etter hvert eneste "normale" slag) med en uregelmessig hjertefrekvens på 45-70 i hvile.

Jeg har vært inne i en stressende periode de siste månedene, men har ingen tilstander utover dette som skulle tilsi at det er noe feil med hjertet, har også trent lett de siste dagene uten at jeg har merket noen symptomer.

Jeg har fått med meg at tilskudd av magnesium kan være med på å dempe frekvensen av ekstrasystolene, men er usikker på om jeg bør vente med å prøve dette til etter Holter-registreringen. Vil tilskudd av magnesium kunne gi "feil resultat" av registreringen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har supraventrikulære ekstraslag. Noen har det hyppigere enn andre, og noen har det mer periodevis. Hos friske mennesker er det nesten aldri tegn på hjertesykdom. En sjelden gang kan høyt blodtrykk, klaffefeil eller tidligere gjennomgått hjerteinfarkt være underliggende årsak. Stress og stimulerende midler som kaffe, tobakk og alkohol kan øke forekomsten. Forstyrrelser i elektrolytter (magnesium og kalium) kan også gi SVES.

SVESer er som regel helt ufarlige. En sjelden gang kan de føre til andre hjerterytmeforstyrrelser som atrieflutter eller supraventrikulær takykardi. Behandling er som regel å unngå det som utløser SVESene (stress, kaffe, te, røyk etc). Noen kan trenge medisiner som betablokkere.

Hvis årsaken er elektrolyttforstyrrelse, vil det være aktuelt å korrigere med tilskudd.

Jeg synes du bør vente med å ta tilskudd (feks magnesium) til det virkelig er vist at det er elektrolyttforstyrrelser som er årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Paracet og Triatec

Hei Kan eg bruke smertestillende Paracet når eg går på Triatec ( den laveste dosen)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Paracet er en smertestillende og febernedsettende medisin. Triatec er en medisin som brukes mot høyt blodtrykk, hjertesvikt og hos enkelte pasienter med nyresvikt. Disse to medisinene kan trygt kombineres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kransåresykdom og førerkort

Hei. Er en mann på 44 år som for 2 mnd siden selv tok kontakt med min daværende fastlege for å sjekke ut lett trykk i bryst og tungpust så tidlig som i 2011. Ble fortalt at dette var trolig åndenød. Dette inntraff bare en sjelden gan kanskje 1 gang i mnd. 2 år etter ble dette nevnt for en annen lege som konkluderte med det samme. Symptoma var da omtrent 2 ganger i mnd og helst i stressa situasjoner. Nå i jula 2015 fikk jeg krystallsyka. På bedriftshelsetjenesten min tok de dette alvorlig og nevrologisk sjekk ble gjort uten at det gav svar på tegn til evt hjerneslag. Jeg gikk selv til kiropraktor 4 ganger og ble frisk. I april 2015 ble jeg igjen svimmel. Tok da kontakt med bedriftshelsetjenesten. De var denne gang og nøye men denne gangen svarte jeg at jeg hadde hatt svake stikk i bryst. Vi har da vært gjennom bedriftens tyngste år etter avdekket underslag hos en leder. Bedriften var nærmest konkurs . Jeg og mine 2 kolleger har satset alt vi har for å redde jobben noe som førte til 12-15 timers arbeidsdager mye uten lønn fra april 2015 frem til jeg tok kontakt med lege i april 2016. Jeg har i tiden fungert som daglig leder med mye press på hode og kropp. Jeg fikk da gå gjennom EKG måling denne var normal. Jeg ble henvist til sykehuset innlandet for røntgen av lunger. Her fant de heller ingenting. Jeg ble så sendt på Unilab for MR av hode inkl lillehjerne. Her fant de heller ingenting. Neste sted var Hjertehjelp AS. Full sjekk her og med ultralyd på blodårer fra hals og ned. Her fant de noe på kranseårer. Tok sykkeltesten uten problemer og fikk beskjed om at jeg var i fin form til å ikke trene. Vi har en aktiv jobb. Så ble jeg påmontert R Tester nr 4. Gikk med denne 1 uke. Denne registrerte på 2 av de 7 gangene jeg trykket på knappen noe flimmer. Så ble jeg sendt til Curato Røntgen. Her fant de fortetning på kranseårer i høyre side av hjerte. Valgte selv å ta imot tilbud på Feiring 03.06.16 kl 0830 til koronar angiografi kateterisering (samme dag) ikke vært der ennå. Jeg har hørt bare positive ting om Feiring. I tiden som har gått skulle jeg gjerne tenkt på det positive med at jeg tok legesjekken for mange hadde bare tatt en paraseth. Hos fastlege får du ofte lite tid og tror ikke de ville fanget opp det jeg er kommet frem til. Men så søker man på koronarsykdom. Ingen har gjennom disse 2 mnd fortalt meg noe om førerkort. Har selv kl BE CE DE. Hvor BE C er nødvendig for jobb. Hvor stor sjanse er det for å beholde iallefall de kl jeg trenger i jobb? Lege sier jeg ikke skal bekymmre meg for det men tenk på helsa. Uten disse kl kan jeg stå uten jobb så ja dette opptar meg i aller høyeste grad. Har jo ikke besvimt eller vært borte på noen som helst måte. Fokuset mitt er med andre ord tatt bort fra diagnose til å tenke på førerkort...våkner om natta pga dette. Er nå blitt sykmeldt 100% og har selv bedt om å få 1 samtale i uka med min lege som ja er tålmodig og utrolig flink. Bare for å takle hverdagen. Jeg vil tilbake i full jobb det er mitt høyeste ønske. Jeg er 177 høy 88 kg. Fin form går turer med vår firbente og er aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse. Jeg har forståelse for din situasjon og håper alt endrer seg til det bedre.

På Curato har de fattet mistanke om kransåresykdom, og du er henvist til vurdering på Feiring. Dette er veldig bra. Jeg tror og håper at du vil få god hjelp, og at plagene dine vil forsvinne med riktig behandling.

Så over til spørsmålet om førerkort. Klasse BE er ikke noe problem. For klasse C må du søke om dispensasjon. Da må det fremlegges attest fra spesialist, og du må gjennom en undersøkelse hos hjertespesialist for å få en attest. Denne undersøkelsen kan gjøres 6 uker etter behandlingen du skal få på Feiring.

Les videre her, spesielt punkt 23.3: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid