Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Antikoagulering etter ablasjon for atrieflimmer

Har vært på Hjertecenter Varde og utført kateterablasjon for atrieflimmer og flutter for 2 år siden.. Det har etter noen få episoder kort tid etter ablasjonen vært rolig, uten å registrere vesentlige rytmeforrrstyrrelse. Er fulgt opp godt ved off. og priv. sykehus i Norge, og ved langtidsregistrering fått avdekket noe supraventrikulær løp.

Spørsmål. Er det nødvendig å bruke antikoagulasjonmedisin? Er 69 år, vanlig god helse, i full jobb. Bt: ca 130/80.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Antikoagulasjon (blodfortynnende) skrives ut som forebyggende medisin for hjerneslag, og dagens retningslinjer skiller faktisk ikke mellom de som har gjennomgått ablasjon og andre pasienter. Som 69 åring uten andre spesielle risikofaktorer har du kun lett forhøyet risiko for hjerneslag og kan (dersom du ønsker) velge vekk antikoagulering frem til du fyller 74 år. Retningslinjer og slagrisiko kan du lese mer om her: http://chadsvasc.org/

Lunge

Smerter etter dren i brysthulen

Hei, det er nå 2 måneder siden jeg ble skrevet ut fra sykehuset etter et 2 ukers opphold hvor jeg hadde en kraftig lungebetennelse med vann i lungene. På sykehuset ble det satt inn plauradren i to omganger. Den første gangen ble det tappet for væske (litt over 2 liter) og den andre gangen ble det sprøytet inn ett eller to stoffer som løste opp "slimveggen" og annet puss (husker ikke navnet akkurat nå). Nå selv 2 måneder etter får jeg fortsatt tidevis vondt når jeg puster, dette er særlig når jeg ligger rolig, for eksempel på morgningen etter å ha sovet. Jeg kan også slite litt med å sove siden pga tungpust når jeg ligger. Har tatt en kontroll CT som viste at det fortsatt var en flekk i lungesekken som var irritert. Det jeg lurte på er ca hvor lang tid det kan ta før noe sånt går over. Og når jeg burde begynne å bli bekymret å ta kontakt med lege. Skal også ta enda en CT for å kontrollere i midten av juli.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ganske vanlig med smerter etter inngrep som har gitt reaksjoner i brysthinnen. Ofte kan disse vare ganske lenge, men noe eksakt om hvor lenge er det ikke mulig å si. Ofte i flere måneder. Brysthinnen er svært følsom og det kan være svært smertefullt når det kommer avgrensede reaksjoner her. Noen ganger gror lungen fast i brystveggen utenpå, og man kan merke at det strekker i strukturer når man beveger seg eller puster dypt. Ofte klinger plagene av etterhvert, men det kan altså ta lang tid.

Vennlig hilsen

Olav K¨åre Refvem

 

Lunge

Magesyre i lungene

Hei. For et år siden ble jeg operert for spiserørskreft og har etter dette opplevd å våkne om natten med mavesyre i munnen pga. at lukkemuskelen ble fjernet. Kirurgen opplyste om faren for å få mavesyre over i lungene med fare for komplekse lungeskader. Nå må jeg begynne med CPAP og er redd for at dette medfører økt fare for å få mavesyre over i lungene. Kan dette skje? Benytter heve/senke seng og store doser PPI medisiner.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Spørsmålet ditt er utenom det vanlige, og jeg har søkt litt i litteraturen. Ved bruk av CPAP er det påvist en økt tendens til svelging av luft, og i noen tilfeller kan dette gi økte reflukssymptomer. Jeg tror imidlertid ikke det er lett å forutsi om det vil føre til at syren kommer over i luftveiene. Det vil nok variere fra person til person. Jeg tror nok at dette må prøves ut for å se om det skjer noe galt. Men det er viktig at behandleren vet om problemet på forhånd. Uansett virker det fornuftig at du bruker heve/senke seng og medisiner som hemmer syredannelsen i magesekken. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkitter og pusteproblemer i den kalde årstiden.

Hei. Har tatt røntgen av lungene og hjerte, alt i orden. Har hatt problemer i 5 år 2-3 mnd i vinter, vår mnd. med bronkitt og korthetspust. Det jeg lurte på var, kan det utvikles til kreft i lungene evt. hvor mange år tar det. Røyker ikke. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke sannsynlig at det utvikles kreft i lungene på bakgrunn av bronkitt og kortpustethet. Et normalt røntgenbilde av lungene bestyrker også dette. Dessuten er det svært liten fare for lungekreft hos personer som ikke røyker.

Imidlertid synes jeg du bør få undersøkt lungefunksjonen din (pusteprøve hos legen) hvis du sliter med bronkitter og pusteproblemer i deler av året. Kanskje det kan forebygges hvis man finner en årsak til det. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Reagerer på lukter

Hei. Hvis jeg utsettes for enkelte parfymelukter, røyklukt og enkelte andre lukter får jeg først vondt i nesa, så hodet, og deretter blir jeg kvalm. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Parfyme, røyk og andre luftbårne stoffer kan virke irriterende for mange. Det er en form for kjemisk overfølsomhet. LHL oppfordrer alle til å ta hensyn ved å redusere bruk av sterk parfyme, parfymerte produkter og sterke luker mest mulig, nettopp fordi mange opplever ubehag av dette.

Lykke til!

hilsen Helle

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Uføretrygd

Hei :-) Jeg er 53 år og hatt 2 hjerteinfarkt, har angina og hypertensjon. Jobber 110% pr. mnd og er veldig sliten. Har veldig lyst til å jobbe, men blir stadig sykemeldt. Arb.giver har søkt om fritak for arb.giverperioden på 16 dager oga. dette. Nå lurer jeg på om det går å søke 50% ufør direkte eller må jeg gjennom alle prosedyrer for å søke etter arb.utprøving etc. Jeg jobber selv med pasientgrupper som er i dialog med NAV, som har fått psyk. reaksjoner i tillegg pga. press og tilbakeholding av utbetalinger ol.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er en rekke vilkår som skal være oppfylt før uføretrygd innvilges. For mange betyr det omfattende utredninger av Nav. Det er derfor lite hensiktsmessig å søke uføretrygd direkte. Mitt råd er at du tar spørsmålet om uføretrygd opp med din fastlege. Deretter ber du om et møte med Nav. Hør om legen din kan være med på møtet.

Som hovedregel innvilger ikke Nav uførerygd for sykepengerettighetene er oppbrukt. Mange må også etter dette en periode på arbeidsavklaringspenger (AAP). I denne perioden vil Nav utrede arbeidsevnen og se på mulige tiltak som kan bedre den.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Rettigheter

Reisevei i forbindelse med arbeidsavklaring

Jeg skal ut i avklaring et sted som er 31 km unna. A reise med buss er ikke mulig siden bussrutene er for få og det blir å reise et par timers reise der jeg må en veldig lang omvei både til arbeidstiltaket og hjem igjen. Jeg har egen bil og førerkort men har store problem med mørkekjøring som gjelder hele vinterstid både til å fra tiltaket. I tillegg, siden jeg fikk førerkortet i en del av verden der det ikke finnes vinterføre. Jeg har ingen opplæring på vinterføre og kjører ikke bil i Norge på vinterstid. Det jeg lurer på er om Nav kan kreve at jeg bruker egen bil både når det er mørkt ute eller vinterføre? I tilfelle det går helt feil og jeg havner i en ulykke, hva da? Litt merkelig spørsmål, kanskje men for meg er dette et stort dilemma. Jeg gleder meg til å endelig finne ut hva min arbeidsevne er og positivt innstilt men redd for at disse problemer jeg har kommer til å ødelegge muligheten for meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg har ikke noe klart svar på ditt spørsmål. Men jeg tviler på at NAV vil dekke utgifter til drosje. Alternativet vil være at de finner et annet sted du kan få avklaring, hvor det er enklere å reise kollektivt eller kortere vei med bil.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold, Allergi

Tester for cøliaki

Har en datter på 15 som burde vore testet på gluten, cølaki og sånt, men får henne ikkje til å ta blodprøve. Hun blir helt hysterisk berre me nevne sprøytestikk... Er der noen anna måte å ta prøver av dette på? Hørte at det kunne testes med å svelge slange nede i magen. Hilsen frustert pappa. På mors side har dei cøliaki i familien, men ingen på mi side.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen. Blodprøve er det vanligste og ansees som den enkleste målten å sjekkke for cøliaki. Alternativet er gastroscopi, der man gjennom en slange ned i magen tar en prøve av tarmen som studeres i mikroskop. Det er legen som er best skikket til å vurdere hvilken undersøkelse den enkelte pasient skal ta. Mange er redd for sprøyter og stikk og helsetjenesten bør kunne hjelpe henne med det. For hennes egen del kan det være greit ta det opp med lege eller helsesøster så hun kan komme over sprøyteskrekken. Det kan være vanskelig å gå gjennm livet uten noen gang få tatt en blodprøve.På apotek får man kjøpt Emla-plaster eller krem som er en lokal bedøvelse som kan settes på armen ca en time før hun skal ta blodprøve. Da kjenner hun ikke stikket. Uansett er det viktig at hun utredes for cøliaki før hun sluter med gluten. Gjør hun det vi ikke prøvene si om hun ar cøliaki eller ikke. Dersom hun har det vil hun kunne få grunnstønad for å dekke medutgifter ved glutenfri kost. Lykke til. Hilsen Helle

Allergi

Laktoseintoleranse

Hei. Jeg lurer på om jeg er laktoseintolerant. Jeg merker ikke noe spesielt om jeg spiser produkter som brød osv., men om jeg drikker et glass melk får jeg ofte løs mage og blir litt kvalm. Kan dette være laktoseintoleranse og er det noe jeg burde kontakte lege for?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Dersom du får reaksjon hver gang du spiser eller drikker melkeprodukter med høyt laktoseinnhold, slik som ren melk, iskrem, grøt, brunost ol er det stor sansynlighet for at du har laktoseintoleranse. Den beste måten å finne ut det på er å prøve seg frem. Noter hva du spiser og hva som skjer. Legen vil sansynligvis si det samme. Men om du er urolig for hva årsaken til dine plager er kan du ta det opp med lege. Dersom du har laktoseintoleranse skal du unngå søte meieriprodukter, men kan godt spise laktosefrie, laktosereduserte produkter, hvitost og andre faste oster. På nettstedet melk.no finner du oversikt over laktoseinnhold i alle meieripordukter. Det vil hjelpe deg å velge riktige og du unngår for streng diett. Lykke til. Hilsen Helle

Lunge

Tung pust og utredning

Hei! Jeg ble lagt inn på sykehuset i Drammen 2 påske dag. Tungpustet og har denne perioden bare blir verre. Har nesten ikke pust igjen. De snakker om mye rart om hva dette kan være, men de kommer med korn som kalles" ikke gjenkjenne betennelse tilstand i lungene"! Jeg trenger mere erfaring og et annet sykehus. Kan noen si hvor spesialisten er!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror du bør prøve å få tak i en lungespesialist på dette sykehuset som kan sammenfatte og forklare ting bedre for deg. Hvis de ikke finner ut av det vil de trolig henvise deg til spesialundersøkelse på annet større sykehus. Noen ganger kan det være komplisert og ta litt tid å finne ut av slike lungeproblemer. Håper du får god hjelp!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem