Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hoste og kort pust. Er røntgenbilde nok?

Hei. Har tatt røntgen av lungene. Er dette 100 prosent sikkert. Vil du anbefale meg å ta CT i tillegg. Har hostet en del og har korthetspust i 6 uker. Har aldri røkt. Normale funn på røntgen av lunger og hjerte. Jeg henviser forøvrig til 16141. Mvh Bente

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Vanlig røntgenundersøkelse av lungene vil avklare mange, men ikke alle forandringer i lungene. CT-undersøkelse vil kunne avsløre flere detaljer, for eksempel når det gjelder selve lungevevet. En kombinasjon med spirometri og eventuelt flere funksjonstester vil være nødvendig for å gi et fullstendig bilde av lungenes betydning for pusteproblemer. I tillegg vil man ofte gjøre hjerteundersøkelser for å sjekke eventuell hjertesvikt eller rytmeforstyrrelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergi overfor nøtter

Er det mulig å få en så kraftig allergisk reaksjon på at andre spiser nøtter, at man må bruke f eks epipen? Frigjøres det gasser når nøtter spises som man kan reagere så kraftig på?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De som har en alvorlig reaksjon på nøtter eller andre matvarer kan få adrenalinsprøyte, eks EpiPen eller Jext, dersom legen mener det er nødvendig. Dersom du reagerer på lukt, støv, damp eller lignende fra matvarer reagerer du sansynligvis så kraftig ved å spise maten at du får EpiPen på grunnlag av det. Få reagerer kun på lukt, damp eller støv. Tror derfor ikke det er vurdert som grunlag for å få adrenalinsprøyte. Lykke til. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Kols og pollenallergi

Hei!
Jeg er en mann på 42 år og har starten av kols og pollenallergi. Jeg er helt tett. Er det noe jeg kan gjøre med dette for å slippe og bli så tett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Pollenallergi kan gi forverrelse ved lungesykdommer som tetthet i brystet. Det er viktig at du får tilpasset medisinsk behandling for din pollenallergi og at du sammen med din lege også ser på hvilke kolsmedisiner du må ta mer av i perioden hvor pollen påvirker pusten din. Du kan lese mer om pollenallergi her og også finne råd og tips om hvordan du kan minimerer kontakt med pollen.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Hjerte/kar, Lunge

Bronkitter, pusteproblemer og dårlig form

Hei. Jeg er en dame på 61 år som lurte på følgende. Hvert år siden jeg fikk diabetes 2 har jeg hatt bronkitt i ca 3 mnd i vinterhalvåret. Hoster en del, jeg er kortpustet, sliten og slapp. Dette er veldig slitsomt. Bruker Ventoline. Jeg tar alltid influensavaksine. Hvorfor blir jeg syk da? Bruker andre medisiner også Levaxin, Hiprex, D- vitamin, Nexium, Allopur. Er det grunn til bekymring? Hva anbefaler du at jeg skal gjøre videre? Bør nevne at jeg behandler min diabetes med kost og trim, bruker ikke medisin. Kan dette ha noe med hjerte å gjøre? Min far døde tidlig av hjerteinfarkt 48 år. Min mor hadde angina. Takker på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Gjentatt bronkitter og pusteproblemer tyder i retning av at du bør få undersøkt lungefunksjonen og få tatt et røntgenbilde av lungene. Det kan trolig også være behov for å etablere et noe mer effektivt behandlingsopplegg for lungene enn bare Ventoline alene. Men en grundig gjennomgang av lungene kan være en fordel. Dette har neppe noen direkte sammenheng med din diabetes. Hjertesykdom kan også gi tung pust og slapphet, så det er nok lurt å få sjekket dette også, særlig fordi det fins hjertesykdom i nær familie og fordi du har diabetes. Jeg regner med at din diabets er godt kontrollert på nåværende opplegg. Regelmessig trim og kost tilpasset diabetes er en kombinasjon med gunstig effekt på helsen. Jeg regner jo med at du ikke røyker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Astma, allergi, hoste og smerter i brystkassen.

Hei, etter ei veke med plager på grunn av allergisk astma (behandlet med Symbicort, Ventoline, Cetrizin og 20mg prednisolon) har eg no fått en tørr hoste med smerter i øvre brystkassa. Ka kan det skyldes? Forverring av situasjonen eller bare en bivirkning? Fikk etter lange diskusjoner med fastlegen min endelig en henvisning til lungespesialist, men det kan vel ta lang tid (inntil fleire måneder) før eg får en time der.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan være uttrykk for forverrelse i astmaen i forbindelse med allergien, men kan også være uttrykk for en tilkommet infeksjon i bronkier/lunger. Smertene i brystkassen kan eventuelt også være betinget i muskelsmerter. Måling av temperatur, blodprøver for å avsløre eventuell infeksjon, lytting på lungene og eventuelt røntgenbilde av lungene kan være indisert hvis plagene vedvarer eller blir verre.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Alvorlig kols og respiratorbehandling

Respirator eller ikke? Vår far på 74 år har alvorlig grad av kols. Han bruker O2 hele døgnet, har god hjelp av det, men tåler minimalt med anstrengelse før han må hvile. Hans lungespsesialist har sagt at vi må ta stilling til om han skal legges på respirator hvis en akuttsituasjon skulle oppstå. Spesialisten sa også at hvis han ble koplet til respirator ville det ikke være aktuelt for pasienten å klare å puste selv etterpå slik at han kunne koples av igjen, på grunn av kolsen. Er det noen generell informasjon dere kan gi i forhold til konsekvenser ved bruk av respirator?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt spørsmål er ikke enkelt å besvare, både fordi svaret vil avhenge av den aktuelle situasjonen og hva din far selv ønsker. De fleste forverringer ved kols er knyttet til luftveisinfeksjoner, enten i form av en forkjølelse, influensa eller bronkitt/lungebetennelse. Alvorlig kols disponerer for at slike infeksjoner kan oppstå, og ofte vil det bety en alvorlig forverring av tilstanden. Vanligvis vil man nok tilby en enklere form for pustehjelp, såkalt bi-pap-behandling, ved forverring med pustesvikt. Den er ikke så invasiv som vanlig respiratorbehandling. Sistnevnte behandling er mer omfattende, kan være mer plagsom, og kan eventuelt gi fare for nye luftveisinfeksjoner. Utgangen av en slik behandlinger er ikke lett å forutsi. Som regel vil det være en fordel om pasienten selv er orientert om sin egen situasjon, en mulig fremtidig utvikling og hvilke tiltak som kan bli aktuelle. I en god fase vil han selv kunne gi en begrunnet mening om hva han ønsker. Jeg regner også med at lungespesialisten som kjenner hans tilstand best, vil være en sentral rådgiver i en dårligere fase. Generelt dreier det seg kanskje om å unngå behandling som gir store plager, kanskje til ingen nytte. Sikring av best mulig livskvalitet er trolig det viktigste i en slik fase.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Allergi

Pollenallergi og bruk av luftrenser

Hei jeg har astma og allergi å sliter veldig i disse dager. Har fått en cortisonsprøyte forrige uke så nå håper jeg på at jeg vil bli bedre (kjenner meg influensa syk eller veldig bakfull, ønsker egentlig bare å sove).

Lurer på om du/dere har kjennskap til luftfukter eller luftrenser, om de har god effekt på innemiljø? Bor i nybygd lelighet med lufteanlegg.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pollenallergi er ofte svært plagsom i denne perioden, og spesielt i varmt og tørt vær med stor pollenspredning. Du beskriver godt symptomer  som går lenger enn det man vanligvis forbinder med allergi, nemlig mer generelle symptomer som noen har. Det vanligste er å forebygge med allergimedisiner, og legge til kortison hvis plagene fortsatt er store. Tidligere brukte man også luftrensere innendørs, men med vekslende effekt. Det finnes lite vitenskapelig informasjon om helseeffekter av dette. Luftfuktere anbefales ikke. Hvis man ønsker å prøve luftrenser hjemme, for eksempel på soverommet, bør man sikre seg at det er en type med hepafilter eller elektrostatisk filter, eventuelt kullfilter. Men effekten er altså usikker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Sammenheng mellom lungefibrose og tremor?

Jeg har lungefibrose og har fått svar fra deg tidligere. Nå er det skjelving i hender jeg vil vite mer om. Jeg skjelver når jeg holder noe i hånden. Det kan være telefon eller andre ting. Sitter jeg i en lang telefonsamtale må jeg bytte hånd. Jeg mener å ha lest om skjelving når jeg søkte på Lungefibrose tidligere men finner ikke igjen dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Skjelving i hendene (tremor) kan ha mange årsaker og er av forskjellig type, og noen ganger finner man ingen årsak (essentiell tremor), og det kan være en arvelig variant. Enkelte ganger kan medisiner eller høyt inntak av koffein (via kaffe og te) være årsaken. Men ut fra det jeg har undersøkt er det ikke noen direkte sammenheng mellom lungfibrose og tremor. Det er vanligvis nødvendig med en nærmere utredning for å finne ut hvilken type tremor du har, da mulighetene som sagt er mange.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Høy hvilepuls, litt lavt blodtrykk.

Hei. Overvektig kvinne slutten av 40 årene, sliter med angst har siste året fått blodtrykk i 112/60 fra et blodtrykk 120/80 i alle år. Hvilepuls 85. Pulsen kan også ligge nærmere 100 i hvile v/uro. Hvor farlig er dette for hjertet, og trengs det utredning? Fort sliten, mye trøtt og slapp og hjertebank. Hatt noen slag i brystet. Var på ekg men inget galt untatt 130 i hvilepuls og ikke mer ned enn til 101 med 2 sobril! Er dette noe jg behøver bekymre meg for? Hilsen redd for hjertet♥

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Et relativt lavt blodtrykk på 112/60 er bare gunstig for hjertet. Hvilepuls på 85 kan tyde på at du er litt utrent eller ikke helt avslappet ved måling, det er vanlig at pulsen raskt spretter opp i over 100 ved uro, stress eller angst. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg for dette, men kanskje det kan inspirere til å gå litt lengre turer eller trimme litt ekstra nå når det går mot sommer?  

Hjerte/kar

Propal retard, farlig å glemme?

Hei - jeg tar Propal retard 80 mg for høyt blodtrykk. Tar en tablett om morgenen.Er det farlig hvis jeg glemmer å ta medisinen en dag? I en stresset hverdag kan det skje at det glipper.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er ikke farlig å glemme medisinen en dag, men Propal er av en type medisin som nok bør tas regelmessig for å sikre god effekt og for å unngå visse typer bivirkninger.