Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svimmel med lav og høy puls

Kvinne 40 år. Normalvektig. Frisk, hypertensjon (hatt det i 5 år, etter preeklampsi og hellp i svangerskap nr 1). Medisineres med adalat oros 30 30 mg x 2. For ca 6 mnd siden, da gravid, påvist venstresidig grenblokk. Komplisert svangerskap med høyt bt (mot uante høyder på tross av medisiner), grenblokk, svskapsdiabetes; men fikk en velskapt minibaby i uke 31. Det ble tatt ecco cor da dette ble oppdaget; ikke kardiomyopati, men forandringer som kunne passe med preeklampsi. Plages noe av svimmelhet (når jeg reiser meg). Har applewatch som måler puls døgnet rundt der pulsen er nede på 40 tallet, laveste måling er 34. I aktivitet (går lang bakke med vogn) er pulsen gjerne opp i 180-200, uten at jeg føler jeg er "på grensen" av hva jeg kan klare. Jeg er redd for at jeg plutselig stanser en dag... Og redd for å løpe, ettersom hjertefrekvensen blir så høy av å gå... På sykehuset der jeg skulle følges opp, fikk jeg beskjed om at det ikke var grunn til bekymring; jeg skal til kontroll etter et år. Hva gjør man?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan skjønne at du er bekymret i og med at det gjelder hjertet. På en annen side får du jo god oppfølging og virker godt ivaretatt. Det er vanskelig å si om symptomene dine (svimmelhet) skyldes pulsen, blodtrykket eller helt andre ting. Siden du får plagene når du reiser deg, kan det hende at det har noe med BT å gjøre. 

Jeg synes du skal følge rådene fra legene dine om kontroll etc. Hvis du likevel er bekymret og ønsker nærmere sjekk, kan det være greit med en liten utredning. Jeg ville begynt hos fastlegen med et bredt sett av blodprøver for å sjekke at de var i orden. Legen din vet hvilke prøver som bør tas. Legen din kan også ta en ortostatisk blodtrykkstest (måle BT sittende/liggende og så igjen når du reiser deg brått) for å sjekke om det er noen variasjon. For å kartlegge pulsen din nærmere kan du få deg henvist til spesialist for å få utført et langtids-EKG (24-72 timer). I løpet av denne registreringsperioden bør du være i vanlig aktivitet, slik at man kan får kartlagt hvordan pulsen varierer i dagliglivet ditt. Du bør også få utført 24-timers-BT-måling for å se hvoran trykket varierer gjennom døgnet. Det kan også være lurt å få utført et arbeids-EKG for å se hvordan pulsen og hjertet reagerer på anstrengelse.

Håper du finne svarene og roen.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Logoped til slagrammede

Hei - dere informerer om hjelp fra psykolog, ergoterapeut og fysioterapeut, men ikke om logopeder, som jo har en svært sentral rolle i opptrening for slagrammede. Som kommunal og senere privat logoped, møter jeg stadig slagrammede og deres pårørende som har søkt lenge før de kommer til oss. Gi bedre informasjon!

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 03. mai 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, du har helt rett i at logoped er svært viktig for mange slagrammede. Synd at du ikke har funnet det du leter etter. Det er viktig for oss å bringe ut den informasjonen som det er behov for. Kanskje har den vært litt vanskelig å finne, men her ser du en lenke til informasjon om språkvansker etter hjerneslag: Afasi og talevansker.

Og her finner du en lenke om støtte til logoped etter hjerneslag: Støtte til logoped.

 

MVH Torgeir Solberg Mathisen

 

Hjerte/kar

Simvastatin

Hei har lest i danske aviser igjen nylig at statiner ikke virker etter hensikten og er direkte farlige ifølge amerikanske forskningsresultater. Så nå er spørsmålet mitt, kan man bare slutte å ta Simvastatin som jeg tar? vil jo ikke ha kreft eller nyreskader og lign. har ikke hatt noen hjertesydomme og ikke min familie heller. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du kanskje kjenner til har det vært stadige meningsvekslinger rundt statinbruk. Det er imidlertid en rekke store, tunge forskningsstudier som viser god effekt av statiner dersom det blir gitt til de riktige pasientgruppene. Som ved det meste av forskning finnes det også studier (oftest små) som går i motsatt retning. Intill nye retningslinjer eventuelt skulle komme så vil jeg anbefale at du fortsetter som før og evt. diskuterer saken med din fastlege før du avslutter.

Hjerte/kar

Høy puls ved trening

Jeg er mann og 74år. I 2001 fikk jeg blokket ut en åre etter et infarkt, og har siden vært ganske aktiv og følt meg frisk. Jeg bruker ikke betablokk, det ble avsluttet for ca 4år siden etter en hjerteundersøkelse. Det ble da konstatert en klafflekasje i forkammeret. I et år har jeg ikke trenet jogging på Stamina pga en kneskade. Joggingen intervall ble tatt opp igjen fra nyttår og jeg får nå en puls på 180 mot tidligere 160. Hvilepulsen min er ca 65. Er det farlig å belaste hjertet med denne pulse (180) Skyldes oppgangen mer lekkasje.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du er igang med trening igjen. 180 er en relativt høy puls for deg. Din normalpuls for alder ligger rundt 150. Et spørsmål er om pulsen blir riktig registrert? Vi ser ofte at teknisk utstyr måler feil ved høye pulser. Dersom målingene er riktig bør du vurdere å få gjort en sjekk hos hjertelege (belastningstest og evt hjerterytmeregistrering).

Hjerte/kar

Blødning ansikt.

Bloduttredelser i ansiktet, hva kommer det av?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan ha flere ulike årsaker, vanligst er kanskje små blodårer som dannes overflatisk i huden i ansiktet,- disse kan faktisk fjernes ved hudlaser om det skulle være plagsomt. Dersom det er reelle blødninger så kan det ha sammenheng med blodfortynnende medisiner, direkte påvirkning av huden i ansiktet eller en underliggende sykdom. Dersom dette øker på så vil jeg anbefale at du kontakter din lege for undersøkelse.

Hjerte/kar

Pacemaker og dødsfall.

hei jeg har ett litt spesielt spørsmål jeg har pacmaker og nå lurer jeg på hva som skjer med pacmakeren min etter at jjeg er død tar de den ut før jeg blir gravlagt jeg har klaustrofobi og jeg er redd for at om jeg blir gravlagt med pacm at den skal virke så hjeret begynner å slå igjen om de ikke tar den ut kan pårørende si ifra om at de skal ta den ut

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Spørsmålet ditt er ikke så spesielt,- og begravelsesbyråene har rutine for å fjerne pacemaker ved dødsfall. Pårørende kan selvsagt også informere begravelsesbyrået om at pasienten har pacemaker.

Hjerte/kar

Stigende blodtrykk

Hei :-) jeg er en mann på 48 år (49 i august 2016). Som fikk påvist høyt blodtrykk i 2009. Jeg hadde før behandling 200/150 i blodtrykk. Innledningsvis ble jeg satt på Ramipril og har gått styrkegradene med denne medisinen før jeg for ca 1,5 år siden ble satt på Exforge. Frem til nylig var blodtrykket regulert til 130/90. Ettersom blodtrykket nå har steget til 140/100 er jeg nå satt på Exforge 160/10. Jeg har bare en styrkegrad igjen på Exforge (320/10) før jeg går over til en kombinasjon av tre virkestoffer. Jeg trener nesten hver dag , er 180 cm og veier 84 kilo, har et sunt kosthold bortsett fra litt høyt inntak av salt, som jeg når har begynt å redusere kraftig på. Jeg planlegger også å gå ned til ca 80 kg. Når jeg er så ung, kan en operasjon være aktuelt i mitt tilfelle? Det virker som jeg går svært raskt opp i styrke på medisiner og at jeg, slik det ser ut nå, kanskje ikke har så mange muligheter for å få sterkere medisin om en 5-7 år. Kan alternative medisiner også være et alternativ ?. Min fastlege justerer bare dosering på medisin og snakker ikke om kosthold/vekt/ trening. Håper på svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er heldigvis slett ikke sikkert at du må øke medisinen så ofte i fremtiden, selv om du har vært i en slik fase de siste årene. Operasjon er svært sjelden aktuelt, og da kun i tilfeller hvor man har såkalt "sekundær hypertensjon" (et lite mindretall som ofte har svært høye trykk). Fint at du tar opp livsstils elementer. Stress er viktig for blodtrykket, og salt kan bety mye for enkelte. Flott at du trener og er bevisst på kostholdet. Det finnes forøvrig en rekke ulike blodtrykksmedisiner som kan brukes i stedet for eller i tillegg til exforge om nødvendig, men forhåpentligvis så stabiliserer dette seg ved hjelp av ytterligere livsstilstiltak. Lykke til!

Hjerte/kar

Albyl-E, stent i aorta.

Jeg er en mann på 74 år. For 2 år siden fikk jeg en akutt lekkasje på aorta og innsatt en stent. Ved utskriving fra sykehuset fikk jeg anvist 3 typer medisin til daglig bruk: Adalat Oros (60 mg), Albyl-E (75 mg) og Somac (40 mg). I slutten av 2015 fikk jeg påvist blod i avføringen (Hemofec test). Påfølgende undersøkelser (koloskopi, gastroskopi) viste ingen sykdommer. Jeg har lest at bruk av Acetesylsalisylsyre (Albyl-E) kan irritere tarmen s.s. mulige blødninger. Er dette et kjent problem og bør det i så fall reflekteres i min medisinbruk. Er ellers i god fysisk form. Bruker Simvastatin pga. noe høyt kolesterol.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, det er relativt vanlig at albyl-E forårsaker irritasjon i tarmen. Albyl-E (eller andre såkalte "blodplate-hemmere") er også meget viktige for å hindre blodpropp i forbindelse med stenter. Jeg ser at du også får somac, som reduserer syreinnholdet i magen og motvirker den negative effekten av albyl-E. Dersom du skulle få problemer med blod i avføringen igjen kan du diskutere med legen din å bytte fra albyl-E til en av de andre "platehemmerne" som kan tenkes å være bedre for deg. Flott at du holder deg i form!

Hjerte/kar

Ekstraslag

Hei, Jeg har den siste tiden opplevd en del ekstraslag. Ble oppmerksom på desse for aller første gang for 2-3 måneder siden, og ble ekstremt bekymret i starten for at det var noe alvorlig galt med hjertet mitt. Har derfor blitt grundig undersøkt med 72 timers EKG, flere vanlige EKG, utralyd av hjertet og arbeids-EKG. Alle undersøkelser har vert normale. Fra 72-timers EKGen fikk jeg bare beskjed om at det ikke var funnet noe bekymringsverdig, og ved arbeids-EKG var det eneste som ble kommentert at det ble registrert et VES 2-3 minutter etter avsluttet sykling. Jeg har aldri opplevd ekstraslag i aktivitet, men de kommer gjerne like etter avsluttet aktivitet, og særlig dersom jeg stopper aktiviteten brått, feks. fra å jogge til å sette meg rett ned. Bekymringene mine har roet seg betraktelig, men jeg må spørre - kan jeg slå meg til ro med at ekstraslagene er ufarlige? Jeg har lest at blant annet stress kan utløse desse. Kan man stress på seg for mange ekstraslag slik at det blir farlig?

Jeg blir stresset/bekymret når jeg kjenner ekstraslagene, og lurer på om jeg da kan fremprovosere enda flere med det stresset/redselen? Har også merket at jeg kjenner det spesielt i halsen når jeg har ekstraslag - det kjennes som et slags kortvarig trykk i halsgropen.

Har lest et sted at det er forkammeret som slår for tidlig når man kjenner ekstraslagene i halsen, stemmer det? Er det i så tilfelle snakk om SVES? Hvilke andre forhold enn stress kan forårsake ekstraslag? På forhånd tusen takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Godt at du har blitt skikkelig undersøkt og har begynt å innfinne deg med at du er en av svært mange friske mennesker som merker ekstraslag fra hjertet. Folk opplever ekstraslag forskjellig og mange merker ikke ekstraslagene i det hele tatt. At du noen ganger kjenner slagene i halsen behøver ikke å bety at de er av en spesiell type, det kan like gjerne ha med f.eks. stilling og pulsfrekvens å gjøre.

Mange opplever at de har flere ekstraslag i perioder av livet. Noe sammenheng med stress, hormoner, kaffe, alkohol og fysisk form er vanlig, men dette varierer også betydelig fra person til person. Jeg oppfatter at du er på god vei til å innfinne deg med situasjonen,- dersom plagene skulle bli for store finnes det også medikamenter (betablokkere) som kan forsøkes en periode, men det er ingen medisinsk grunn (kun symptomlindring) til å ta disse og det beste er om du kan klare deg uten. Tenk på at du er heldig som har et friskt hjerte og at det er naturlig at det "hopper litt" av og til. Lykke til!