Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Graviditet og AV-blokk

Kan det være farlig å bli gravid dersom en har av-blokk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike grader av AV-blokk (grad I, grad IIa og IIb, og grad III). Grad I påvirker ikke hjertefunksjonen og det er ingen fare med graviditet. Ved grad II (både a og b) kan pulsen iblant bli for lav (hjerte banker litt for tregt). Dette er heller ikke farlig for svangerskap, men du bør vurderes av kardiolog. Det kan hos enkelte være behov for pacemaker. Ved grad III går hjertet for tregt hele tiden. Dette kan føre til både svimmelhet og besvimelse, og må behandles med pacemaker. Har du fått pacemaker, er det ingen fare å bli gravid. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Trening ved økt troponin

Du skriver at det er trygt å trene når troponin nivået er normalt. Jeg har fått beskjed om rolig aktivitet ( puls ikke over 100/120 ) i 6 mnd. Hvorfor så stor forskjell på svarene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke helt sikker på hvilken sammenheng du snakker i nå. Treningsforbud/-anbefalinger vil selvfølgelig variere fra tilstand til tilstand, også mellom ulike individer. Du bør følge den anbefalingen du har fått fra legene dine, da de kjenner detaljene til kroppen din best. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg våkner til tider av hurtig banking i bryst (120 - 250 bpm) sammen med nummenhet og til tider tilsvarende bankefølelse i lepper og ansikt forøvrig. Ved første anfall for ca to år siden trodde jeg det var pulsen, men fant ut at denne kunne finnes "bak" den hurtige bankingen. Puls stiger noe når jeg får anfall (fra 45-55 til ca 60-90).
Gikk noen dager med R-test (versjon 3) men det slo ikke noe ut på denne.

Anfall stopper normalt når jeg setter meg opp i sengen og beveger litt på meg. Pleier ikke å være svimmel. Legen mener det må være angstanfall eller lignende, men jeg får ikke dette til å stemme, har ikke vert stressende perioder eller lignende når jeg har fått anfall og ingen historikk med problemer av denne art.

Har lest om forkammerflimmer som til tider ikke kunne oppdages på R- test versjon 3, men hjertelege mente det var uaktuelt at jeg kunne kjenne noe den ikke oppdaget. Har for 10-15 år siden blitt operert med radiofrekvensablasjon, den gang kunne jeg sitte i sofaen med 200 i puls. Er 35-40 år, litt over optimal bmi på 26-28.

Bør jeg slå meg til ro med at det er angstanfall, eller bør jeg be om videre utredning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver symptomer på en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, men samtidig har man ikke funnet noe galt på rytme-registreringer. At det ikke er fanget opp noe, betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe med hjerterytmen. Kan hende du rett og slett og ikke fikk noen anfall med rytmeforstyrrelse den tiden du gikk med registreringer. I så fall kan det være en ide å gjenta slike registreringer flere ganger. Hadde du derimot symptomene mens du gikk med registreringen, og den likevel ikke viste noe galt, er det et godt tegn på at det ikke hadde noe med hjertet å gjøre. Da må legen din se etter andre forklaringer. Om den forklaringen er angst eller ikke, er umulig for meg å si noe om. 

Lykke til videre, og håper du finner ut av hva som plager deg.  

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold, Allergi

Cøliaki

Hei! Har vært plaget av diaré i lange perioder i mange år. Har hatt mye magesmerter samt elveblest flere ganger. Min datter og barnebarn har positiv prøve på gentest sam på aktiv cøliaki og blir nå videre undersøkt ved gastroskopi. Etter at jeg hadde utelatt gluten og laktose i en måned tok min lege en blodprøve. Her står prøvesvar diagnostikk cøliaki uført. Er usikker på om dette vil si at jeg har tatt gentest. En prøve på aktiv cøliaki vil vel neppe slå ut når man har vært laktose og glutenfri i vel en måned?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål. Det vanskelig å si om det er tatt gentet eller ikke. Men om det er det vil ikke en diett utne gluten ha betydning for prøvesvaret ettersom genene ikke endres ved diett. Ved gastroskopi derimot er det viktig å ta den før man fjerner gluten fra kosten. Du bør ta kontakt med legen som tok prøvene og be ham telke svaret for deg. Fortell også om du har hatt det bedre på glutenfri kost eller ikke. Lykke til. Hilsen Helle S. Grøttum

Kosthold

Er kokosmelk OK?

Kan man spise kokosmelk?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. april 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg viser til tidligere besvarte spørsmål: Kokos og hjerte- og karsykdom og Er kokosfett bra eller farlig fett?

Kokosmelk er greit å bruke som ingrediens, men bruk den lette varianten til hverdags. Den fete kokosmelken kan imidlertid være et godt alternativ til kremfløte eller crème fraiche, men det gir en annen smak.

 

Hjerte/kar

Overgang fra plavix til Eliquis

Hei, Jeg har brukt plavix 70 mg i 2 omganger, nå i ett år etter liten blodpropp i hjernen. Jeg skal nå begynne på Eliquis, men har fått 2 ulik informasjon fra min fastlege som har sluttet og etterfølgeren: 2 uker til 3 dagers seponeringstid før jeg begynner på eliquis 2,5 mgx2. Hvor lang seponeringstid er å anbefale før jeg begynner på det nye medikamentet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Jeg kjenner ikke til din helsebakgrunn i detalj og vil gi et generelt svar. Grunnen til at man ikke vil ha for mange typer blodfortynnende medisiner i kroppen samtidig, er at det øker faren for indre blødning. Men de aller fleste pasienter vil tåle feks plavix og eliquis samtidig, og trenger ikke noen seponeringstid ved overgang. Har pasienten derimot økt fare for blødning (feks grunnet sykdommer som øker blødningstendens), vil man gjerne være forsiktig med å kombinere de to.

Plavix fungerer ved å hemme blodplatene (små celler som stopper blødning). Effekten varer 7-10 dager. Stopper du med plavix er effekten helt ute etter denne tiden. Men siden det hele tiden dannes nye blodplater, går den blodfortynnende effekten gradvis nedover allerede fra dag 1.

Om og hvor lang pause du skal ha mellom plavix og eliquis avhenger av helsen din.

De fleste pasienter trenger ingen overgangperiode og kan skifte tvert.

For noen vil det være nødvendig med noen får dagers "karantene".

Vil man være helt sikker på at det ikke blir noe overlapp, kan man vente feks 2 uker.

Mvh

Wasim Zahid  

Hjerte/kar

Hypocol / rødgjæret ris for kolesterol

Har benyttet forskjellige merker av kolesteriltabletter. Muskelsmerter av samtlige. Sist brukt Ezetrol. Fastlegen min har ingen flere jeg kan prøve. Leste om Hypocol-rød ris. Kan også dette medføre muskelsmerter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi i LHL har laget om et informasjonsskriv om rødgjæret ris og kolesterol. Jeg anbefaler deg å lese det her:

https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/rodgjaret-ris-for-kolesterolet/

Mhv

Wasim Zahid

Allergi

Pollenallergi og kløe i halsen

Hei!
Jeg reagerer på pollen, vet ikke helt på hva, men har brukt Aerius som medisin i 14 dager fast. Nå i disse dager klør jeg veldig i halsen + nyser mye. Er dette vanlig selv om jeg går på medisin. Dette med kløe i halsen lurer jeg på?
Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 28. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Når pollen pustes inn, kan det skape en irritasjon i hals/luftveier som kan gi kløe og heshet. Disse symptomene kan også komme selv om du er medisinert. Kløe kan også oppstå når man spiser spesielle matsorter som kryssreagerer med de ulike pollensortene. Nysing og plager fra luftveiene forekommer også ved andre typer allergier, som f.eks. pelsdyrallergi. Du bør få en utredning på dette hos din lege.

Her kan du lese mer om allergitesting 

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

To typer av respirasjonssvikt.

Hei, Har lungefibrose, bruker surstoff 24 timer I døgnet. I epikrise fra sist jeg var på sykehus, står det at jeg har kronisk respirasjonssvikt type 1, Hva betyr det? Er det forskjellige graderinger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Respirasjonssvikt graderes i type 1 og type 2. Den første innebærer at oksygeninnholdet i blodet er for lavt, mens kulldioksydinnholdet er normalt. Type 2 innebærer at både surstoffinnholdet (pO2) er redusert, og kulldioksydinnholdet (pCO2) er for høyt. Type 1 som du har behandles med tilførsel av oksygen. Type 2 kan også behandles med oksygen, men doseringen må ikke være for høy, fordi det kan føre til at pustesenteret i hjernen kan oppfatte at det da ikke er nødvendig å puste så mye, og dermed kan utluftingen av CO2 bli for dårlig. Ved type 1 er ikke det et aktuelt problem.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Murstøv og irritasjon av luftveiene.

Jeg er en sprek voksen dame. Ved ombygging i kjelleren ble det revet en teglstensmurvegg mellom fyrrom og annet rom og det ble også knust i småbiter et langt eternittrør sammen med den. Da jeg etter jobb gikk ned i kjelleren for å se på arbeidet som var gjort, ble jeg slått av alt støvet. Det gikk nesten ikke å puste. Jeg presset meg til å være der til jeg hadde fått dunket opp et gammelt kjellervindu. Etterpå kjente jeg umiddelbart at dette skulle jeg aldri ha gjort. Det rev nedover hele halsen og det kjentes som luftveiene var raspet opp av alt støvet. Hjertet begynte å stresse. I boligdelen over kjentes også luften tett ut og jeg satt opp alle vinduer for å lufte litt. Nå har det snart gått to uker. Jeg har vært sykemeldt, og halsen kjennes svært sår ut fortsatt, mest der jeg først kjente det - i strupen - og jeg føler meg litt tungpusten. Fra før av er jeg sportslig og svært frisk! Hvor lenge vil dette vare? Vil jeg bli helt frisk igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker absolutt som det er en direkte sammenheng mellom en massiv støvpåvirkning og de etterfølgende symptomer som du har nå. Murstøv er gjerne veldig små partikler og støvet fører til en irritasjon av slimhinnen, og hos noen kan det ta litt tid før det ordner seg igjen. Det kan være lurt å ta det litt rolig med større fysiske belastninger så lenge du merker problemene, slik at slimhinnen unngår ekstra påkjenninger som kan forlenge symptomene. Fint støv har lett for å fordele seg over mange flater og kanskje til andre rom. Det kan ta tid før alt støv er helt borte, og så lenge det er der vil det kunne bidra til å opprettholde irritasjonen. Men uansett er det god grunn til å tro at du etterhvert kommer tilbake i like god form som tidligere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem