Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Gjentatte luftveisinfeksjoner i tidlig barnealder.

Mitt barn har hatt mange episoder med forkjølelser siden han var 8 måneder til nå han skal bli 3 år. Noen ganger får han lange pauser uten forkjølelse på 2-3 måneder og noen gang får han med en eller to uker pauser og han smitter rask. Har vært hos spesialist , bruker astma forebyggende medisiner innimellom . Han har aldri pustebesvær , men høy feber, hosting og tett nese , han spiser mindre også. Kan det være andre alvorlige lunge- sykdommer? Mvh Gutt 2 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk forspørsmålet!

Dette er nok ikke enkelt å gi noe eksakt svar på. Årsak til hyppige luftveisinfeksjoner i barnealder kan ha flere årsaker. Bruk av astmamedisin kan påvirke slimtransporten i bronkiene på en positiv måte. Årsakene til gjentatte luftveisinfeksjoner kan være knyttet til lunger/bronkier eller i immunsystemet. Og noen ganger "vokser" man det av seg. Jeg regner med at en oppfølging hos barnelege vil kunne være viktig som et supplement til fastlegen hvis tilstanden fortsetter uendret eller blir verre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma/kols eller bare forbigående reaksjon på langvarig luftveisinfeksjon?

Oppfølgingsspørsmål til "Kolsutvikling etter langvarig luftveisinfeksjon?" Var for i underkant av en uke siden inne til kontroll og lungedataene var som sist. Fikk denne gangen nye medisiner og i tillegg fikk jeg Amoxicillin Mylan 500 mg. Startet på kuren på torsdag og er nå 80 - 90 prosent bedre av hosten og slimproduksjonen er veldig mye mindre. Skal antibiotika hjelpe så mye hvis slimingen kommer av kronisk astma/kols? Føler at jeg nesten ikke trenger astmamedisiner akkurat nå siden antibiotikaen har hatt så god effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Kuren med amoxicillin (antibiotikum) har nok påvirket en bakterieinfeksjon i bronkiene. Når en bronkitt kommer i tillegg til kronisk astma/kols blir det gjerne en økt irritasjon av slimhinnen i bronkiene og dermed forverring av slimingen. Det er nok denne ekstra påvirkningen som har blitt borte, og dermed kan en del av problemene bli mindre. Da er det jo lurt å følge med på utviklingen i lungefunksjonen i tiden fremover. Så får du se hva som blir igjen etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Bicupsid aortaklaff

Hei, Jeg er normalt frisk kvinne på 37 år, som i fjor fikk påvist bicuspid aortaklaff. Jeg ser at flere andre som har fått påvist bicuspid aortaklaff er til sjekk hvert 5 år, jeg er hvert 2 år. Er det fordi det også er påvist aorta insufficiens? Det er for tiden ekstremt hektisk på jobb og privat, og jeg merker at jeg strekker strikken langt og er mye sliten. Jeg har aldri vært sykemeldt og tenker at jeg ikke vil bli det nå heller, men hvor mye hensyn til "tilstanden" min bør jeg egentlig vise? Har tre barn og livet er for verdifullt til at jeg skal presse meg for langt. Takk for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor hyppig en pasient med bicuspid aortaklaff skal kontrolleres avhenger av hvor uttalt klaffefeilen er. Du sier du også har en insuffisiens (lekkasje), og det kan godt være grunnen til at du blir kontrollert ekstra nøye. 

Jeg synes ikke du skal være redd for å være aktiv. Det er ikke mye galt du kan gjøre selv om du trener og anstrenger kroppen. Lytt heller til kroppen når du får symptomer. Blir ekstra sliten, slapp og tungpusten en dag, kan det være at du har anstrengt deg for mye. Da kan det være greit å skru litt ned på tempoet. På dager du ikke kjenner noen plager, kan du fortsette å leve som normalt og være så aktiv du vil/klarer. 

Mange pasienter med bicuspid aortaklaff vil på et eller annet tidspunkt trenge operasjon av klaffen. Formålet med kontrollene er å finne ut når det er på tide å operere. Det er fint at de kontrollerer deg så jenvlig som de gjør. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Symptomer etter kikhoste

Hei. Min kone fikk diagnosen kikhoste for 6 uker siden. Hun fikk behandling, og ble bra av denne. Hun begynte i jobb igjen, men etter 2-3 dager i full jobb, merket hun at hun ikke hadde like stort overskudd som tidligere. Han ble fort trett, fikk hjertebank og en pulserende "stikking" i venstre arm. Hjertebanken ga seg når hun la seg ned for å hvile, men ikke pulseringen i armen. I tillegg til pulsering, hadde hun en isende følelse i hals oppover kinnet mot øret, også på venstre side. I tillegg har hun hatt en "brennende" klump i ryggen, ca. midt mellom skulderbladene. Denne går heller ikke bort når hun hviler / er i ro. Hun har ingen smerter forbundet med disse symptomene. Disse symptomene har nå vart en måned. Hun har vært hos lege, og hos legevakten, målt blodtrykk, puls og tatt EKG. Alt dette ser normalt ut. De siste to dagene har hun hatt akutte tilfeller av åndenød, hun får rett og slett ikke puste. Dette går over etter 10 - 15 minutter, og virker tilsynelatende normalt igjen. I går kveld forsvant noe av pulseringen i venstre arm, men samme pulsering dukket opp på innsiden av anklene, bak og under "leddkula" i anklene, og da i begge bena. Ingen har rekvirert blodprøver, før i går hos fastlege, men først etter oppfordring fra lege hos legevakten, der vi var søndag, etter at pustevanskene oppsto. Da vi dro hjem etter å ha tatt blodprøver i morges, fikk hun et nytt tilfelle der hun ikke fikk puste, men som gikk over igjen etter 10-15 minutter. Vi frykter at det kan være en betennelse eller noe i hjertet som forårsaker disse symptomene, men legene mener det ikke er noe akutt, kanskje bare en reaksjon etter kikhosten. Og min kone frykter at dette er noe som bør utredes raskt, så det ikke skal gi senvirkninger / mèn, eller at det rett og slett er for sent å helbrede. Har vært inne på tanken å kjøre direkte til sykehus, da jeg mener dette er helt unormalt. Min kone er 47 år. Har du noen ideer som kan føre oss videre i jakten på hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at dere er fortvilet, men det er vanskelig å gi noen gode svar her. Jeg synes hun bør undersøkes på sykehus og få en indremedisinsk gjennomgang av kroppen. Både lungelege og hjertelege bør konsulteres under oppholdet. Symptomene virker plagsomme, og ved neste anfall bør dere be om innleggelse på sykehus når hun drar til legevakten. Jeg tror det kan være en måte å komme videre på, og få klarhet i om hva det skyldes. Det er ikke sikkert de kan svare på hva som feiler henne under en slik akutt innleggelse, men de kan i hvert fall utelukke de alvorlige tilstandene, og det i seg selv kan være betryggende. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

IST, AVNRT, VT...

Hei! Har sendt inn spm tidligere ang IST og økt opp Selo Zok som du sa. Dette har bedra symptomene, men har fortsatt perioder som er dårlige og kan fortsatt ikkje anstrenge meg for mykje. I tillegg har eg hatt nokre ekle episoder med uregelmessig puls der eg blir svett og svimmel. Var på kontroll på hjerteavdelinga i går, de meiner desse episodene er fleire ekstraskatt etter kvarandre, men de har ikkje fanget det opp på 24-timers måling. De trudde eg hadde VT når eg var innlagt, men no seier de at det mest sannsynlig var grenblokk ved AVNRT. I tillegg kan IST vere POTS, men de skal ikkje undersøke det videre. Kvar gong eg er innlagt/poliklinikk så seier dei noko forskjellig. Overvåkingen meinte eg hadde unormalt EKG, no seier dei eg har naturlig breie kompleks. Men dette har eg no ikkje hatt før eg blei sjuk. Dei har tatt UL og CT cor. Kan eg stole på dette? Er det farlig å ha breie kompleks? Er det virkelig ein normal variant? Det har vore så mykje no, klarer ikkje stole på at alt er Ok.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan virkelig forstå at du er engstelig og usikker. Når man ikke får sikre svar om hjertet sitt, er det lett å bli redd og nervøs. Det hadde jeg også blitt. 

Uten at jeg kan kommentere din sak spesifikt (kjenner ikke deltajene), så er det dessverre iblant slik at det ikke er mulig å gi 100% eksakt svar. Hjertet er en biologisk masse, og ikke et mekanisk maksineri. Diagnoser flyter over i hverandre, og det finnes også grensetilfeller. Da er det ikke bestandig lett å sette fingeren på helt konkrete ting, eller gi fullstendig spesifikk behandling. Kanskje er du en av de som havner i en sånn gruppe? 

Ut i fra beskrivelsen din virker det jo som om legene dine har tenkt riktig, undersøkt korrekt, og utført de riktige undersøkelsene. 

Kanskje du bør undersøkes videre hos en elektrofysiolog (hjertespesialist som driver spesielt med rytmeforstyrrelser). De kan utføre såkalte elektrofysiologiske undersøkelser hvor de går inn i hjertet og kartlegger det elektriske systemet. Finner man noe feil, kan man også behandle feilen. Hør med kardiologen din neste gang. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt diastolisk trykk

Kan diastolisk trykk på 40 være tegn på hjertesykdommer? Sist målt blodtrykk var 122/40.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er sjeldent at det diastoliske blodtrykket blir så lavt som 40 mmHg og ofte skyldes det blodtrykksmedisinering. Hvis du ikke står på blodtrykksmedisiner, og likevel har et så lavt diastolisk blodtrykk, er det grunn til å sjekke hjertet nærmere. Først ville jeg forsikret meg om at målingen virkelig var korrekt og representantiv. Det holder ikke med en enkelt måling og måling må gjentas. Er det vedvarende lavt, kan det skyldes hjertesykdommer, og du må undersøkes videre hos en kardiolog. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hypertrofisk obstruktiv karidiomyopati

hei! Jeg er en mann 62 mod. jeg har hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati, og har gjort to stk septumablasjoner (2002 og 2006). I 2011 fikk jeg installert icd (som for øvrig den dag i dag er fysisk veldig smertefull, kan ikke ha bilbelte, ryggesekk etc.)

Jeg har hatt stor positiv forandring av livskvalitet etter disse inngrep , men til tross for relativt bra kosthold (ikke høyt kolestrol), går mye turer og gått ned 20 kg i vekt , så orker jeg ofte ikke en hel arbeidsdag fordi jeg blir trøtt og sliten..har som yngre trenet mye og har aldri røkt og drukket begrenset med alkohol.

Mitt spørsmål er: kan gradienten variere fra dag til dag? snakket med riksen om dette, men de trodde ikke det var mulig..de dagene og nettene som jeg ikke har det så greit, føler jeg samme symptomer som før begge ablasjonene..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine kan skyldes ulike ting, men det kan også hende at det fortsatt er din HOCM som er årsaken. Joda, gradienten kan variere. Den kan variere ut i fra pulsfrekvens, hydreringsgrad, anstrengelse, økning av buktrykk ved løft etc. Videre er det også sånn at tilstanden progredierer og utvikler seg med tiden, og hjertefunksjonen endrer seg med årene. Kanskje det er forklaringen at du nå kjenner mer symptomer? Jeg vil anbefale deg å få tatt en gjennomgang hos kardiologen din. Får utført ultralyd av hjertet og får kartlagt tilstanden nå. Kardiologen kan også måle gradienten mens du øker buktrykket (valsalva) og se om gradienten varierer. Det kand også hende du trenger endringer i medisineringen.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hvordan skille smerter fra hjertet fra andre smerter?

Hjerte/Kar Hei Jeg lurer på hvordan en kan skille at smertene stammer fra hjertet til smerter som kan være blandt annet stressrelatert eller feilstillinger, bare for å ta noen eksempler fra mange, når det gjelder NAKKEN .Disse er tilstede hele tiden.Det er smerter uansett hvilke vei hodet går og smertene kan øke ved mye aktivitet.Tar 100 mg Metoprolol sandoz grunnet høy puls. Er det noen symptomer som dras fra eller til å stamme fra hjertet ? Takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En del hjertetilstander kan gi smerter i bryst, hals, kjeve, rygg, skuldre, armer: Trange kransårer, hjerteposebetennelse, hjertemuskelbetennelse, trang aortaklaff, rytmeforstyrrelser osv. Men smerter i disse områdene kan jo også komme fra muskler, skjellett, hud, slimhinner osv. Det er viktig å finne årsaken. 

For å diagnostisere hjertetilstander har vi flere verktøy: blodprøver, ekg, BT-måling, arbeids-ekg, ultralyd av hjertet, angiografi, CT av hjertet, MR av hjertet, samt andre mer spesialiserte undersøkelser. Hvilken metode man skal velge avhenger av hva man mistenker. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Retningslinjer for ulike hjertesykdommer

Hei Wasim. Kan du fortelle om retningslinjene i forhold til behandling, undersøkelser og oppfølging av diagnosene: Hypertrofisk KArdiomyopati og Uspesifisert Akutt Myokarditt? Terskelen for implantasjon av ICD? Samme for vevsprøve? Terskel for å tilby 24 timers ekg og arbeids ekg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Dette er egentlig et veldig omfattende spørsmål, og det er jo skrevet hele bøker om hver av tilstandene. Behandling, utredning, oppfølging kan ta mange ulike veier for hver av tilstandene (avhengig utvikling, forløp, individuelle forskjeller etc). 

Likevel er det visse undersøkelser ved disse diagnosene, som er grunnleggende. 

Hypertrofisk kardiomyopati: Mistanken om diagnose vekkes ved typiske symptomer og typiske funn på EKG. Diagnosen bekreftes med ultralyd av hjertet. Det kan være aktuelt med gentest (da noen former er genetiske). MR av hjertet kan også være aktuelt. Oppfølging av pasientene skjer gjerne hos kardiolog. Hvorvidt en pasient med hypertrofisk kardiomyopati skal ha ICD avgjøres av risiko for hjertestans. Denne risikoen kalkuleres med en egen risikokalkulator. Du kan lese mer om dette her: 

http://www.escardio.org/static_file/Escardio/Guidelines/publications/HCMEssential%20Messages_2014_Hypertrophy%20Cardiomyopathy.pdf

Også ved akutt myokarditt er det blodprøver, EKG, ultralyd og MR som er aktuelle undersøkelser. Vevsprøve fra hjertet kan være aktuelt. De fleste med myokarditt kommer seg igjen, og det blir ikke behov for noen oppfølging. Men enkelte pasienter får vedvarende skade på hjertet. De kan utvikle både hjertesvikt og stå i fare for å få hjertestans. Dette kan kreve spesiell medisinering, oppfølging hos kardiolog og evt. ICD. Også annen behandling kan være aktuelt (avhengig av tilstandens karakter og omfang), og dette vurderes av kardiologer. 

Terskelen for å tilby 24-timers EKG eller arbeids-EKG er stort sett lav ved typiske og atypiske hjertesymptomer. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls og blodtrykk

Hei! Har spørmsål om lav puls, brystsmerter og mulige hjerteplager. Er en kvinne på 37 år. Tidligere frisk, 163 cm høy, 62 kg. Trener moderat 2-3 ganger i uken, går mye i hverdagen ellers. Sunt kosthold, lite alkohol.

Har pleid å ha normalt BT og puls, akkurat på snittet, ca 120/80 og 60 (Vet dette fra tiden jeg jobbet på sykehus, i 2008). Fra januar av i år: tiltakende brystemerter, svimmelhet, kvalme og kraftig hodepine. Kjenner av og til ekstraslag og kan samtidig føle små illebefinnende anfall. Må av og til støtte meg til gjenstander, etter f.eks. trening eller når jeg reiser meg pga svimmelhet. Flere og flere episoder med brystsmeter, både i hvile og i aktivitet. Noen ganger klemmende, andre ganger kniver som stikker inn, få sekunders varighet. Smertene er lokalisert omtrent midt i brystbeinet og nedover, litt inn mot venstre side. Ingen smerter på høyre side eller rygg, smertene sitter "dypt".

Puls ned i 38 (ny rekord i dag). Målte noe lavt BT i påsken, flere målinger (bror er lege), ca 100/60, diastolen ligger aldri over 60. Anfall i påsken med akutte brystsmeter igjen, kraftig hodepine og hoppende hvilepuls, mellom 40 og 120. Dro til fastlege, fikk en Sobril der (EKG viste takykardi). Pulsen roet seg, men det gjorde ikke brystemertene eller hodepinen. Fikk "mast" meg til 24 timers BT måling. Registrerte flere rare målinger (er sykepleier), noterte meg bla 155/55, 140/60, 90/50, mange trykk med normalt systole, men flere med lav diastole (går ikke over 60). Men også mange målinger med normalt trykk. (Dog mange feilmålinger med BT apparatet)

Hadde alvorlig eklampsi i 2011 med høyt blodtrykk i vel 6 uker etterpå. Hadde ellers en virusinfeksjon i fjor høst hvor jeg bla mistet stemmen, og en forkjølelse i januar, ellers ikke syk. Fastelegen er overbevist at nåværende situasjonen er angst og stress. Jeg er nå sykemeldt i fem dager til, men føler meg ELENDIG. Sobril hjelper ikke, tvert om føler jeg heller at jeg har angst når pulsen er ekstremt lav (40-42). Hodepinen kommer og går, det samme med brystsmertene. EKG har vist bradykardi hos fastlegen for vel 1,5 år siden i forbindelse med noe helt annet. (Da var puls 47)

Er det noe jeg selv kan gjøre for å lette situasjonen? Er på ingen måte redd for infarkt eller lignende, men brystsmerter og hodepine er helt nytt for meg. Jeg vet hva et angstanfall er, har hatt det før, dette ligner ikke i det hele tatt. Er veldig fortvilt, takknemlig for svar! Mvh mamma.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål

Du er ung, normalvektig, og fysisk aktiv. Til tross for litt rare verdier innimellom, virker både puls og blodtrykk normalt hos deg. Dette i sum gjør at du i utgangspunktet har lav risiko for hjertesykdom. 

Men så beskriver du symptomer (svimmelhet, brystsmerter, uregelmessig puls, BT-svingninger) som gjør at man må sjekke hjertet nærmere. Du har allerede fått 24-timers BT-måling og tatt EKG. Jeg synes det er grunn til å undersøke videre og du kan be fastlegen din henvise til hjertespesialist. Det kan være aktuelt med langtids-EKG, belastnings-EKG (sykkeltest) og ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). 

Jeg skjønner at du er bekymret, og da er det greit å få sjekket det ut. 

Mvh

Wasim Zahid