Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lufthunger og høy puls

Overvektig, paranoid schizofren, høy puls, atelektase og ødelagt phrenicusnerve og lufthunger. Tør ikke gå til fysioterapi og greier ikke å slanke seg. Medisiner: Leponex, Selo-Zok depotmedisin og levaksin. Veldig redusert livskvalitet. Hva kan hjelpe. Lufthunger har vart et halvt års tid.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er dessverre ikke mulig å gi konkrete råd her, da dette virker ganske komplekst. Fastlegen vil nok være den viktigste personen å rådføre seg med i dette tilfellet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hud

Ømme "klumper" mellom øret og kjeven

Gutt (19 år) Jeg våknet i dag, og jeg følte plutselig to klumper på høyre side av ansiktet, én er rett under øret og én er litt under øret, hvor kjeven er, de virker veldig ømme begge klumpene, verker når jeg tar på de.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette høres ut som hovne lymfekjertler. Eventuelt hovne spyttkjertler. Det kan være tegn på infeksjon eller irritasjonstilstand i området. Du bør nok be legen sjekke dem nærmere hvis de ikke forsvinner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Vanskelig astma

Ukontrollert astma i 5 år sammen med sinusitter. Astma’n responderer dårlig på maksdose med. og jeg har 3-4 Prednisolon kurer i året. Til tross for dette har jeg kronisk hoste, både tørrhoste og hoste med slim. Har siste to år hatt nevropatisk smerte under venstre axille, brennende, stikkende. Mye plager fra mage med diaré, smerter, luft og slim. Får mye rødt utslett i huden på bena. Vært sykemeldt i 6 mnd nå, er helt utslitt. Bør jeg utredes for systemsykdom? Høye eosinofile i blod, føler meg syk,

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette kan virke som en astma som trenger spesialbehandling. Det er vanskelig å si om det kan være noen systemsykdom, men uansett høres det ut som om du bør undersøkes nærmere av lungespesialist med tanke på vurdering av om det foreligger en spesiell type astma. Noen ganger kan det være indikasjon for å vurdere mer avansert medikamentell behandling som er utviklet de senere årene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Rettigheter

Hyperkolesterolemi og grunnstønad

Hei, hva er sjansen for å få grunnstøtte til mat når en har familiær hyperkolestromi som student?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kan innvilges grunnstønad til dekning av ekstrautgifter til kosthold når du har Familiær hyperkolestrolemi (FH). Diagnosen utløser ikke automatisk grunnstønad. Det fremgår av Nav`s rundskriv om grunnstønad hvilke krav som gjelder. Se punktet i rundskrivet "§ 6-3 Første ledd bokstav f - Fordyret kosthold ved diett" og underpunktet "Familiær hyperkolestrolemi (FH)."

At du er student har ingen betydning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

,

Hjerte/kar

AVNRT eller atrieflimmer

Hjarte arytmi. Eg har til no fått diagnosa AVNRT. Eg har inntrykk av at det er noko ueinigheit rundt dette. Nokre har meint at det er atrieflimmer. Eg har også forsøkt ablasjon for AVNRT, men ein klarte ikkje å få fram arytmien under elektrofysiologisk undersøking. Ablasjon vart difor ikkje gjennomført. Eit par veker etter dette fekk eg nytt anfall. Sjukehuset meinte likevel at dette var AVNRT. Er det mogleg å blande saman AVNRT og atrieflimmer på eit EKG?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Som regel er det ganske lett å skille atrieflimmer fra AVNRT på EKG, men i medisinen er det dessverre aldri "alltid" eller "aldri". Det finnes iblant grensetilfeller som gjør det vanskelig å distingvere de ulike arytmiene fra hverandre. Det typiske ved AVNRT er at pulsen ligger på rundt 150, er helt regelmessig, og man ser en p-bølge rett etter et QRS-kompleks. Ved atrieflimmer ser man ingen p-bølger og rytmen er uregelmessig. Men iblant kan det være vanskelig å se p-bølgene ved AVNRT og atrieflimmer kan også være regelmessig. I slike tilfeller kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. Løsningen da er å gjøre en elektrofysiologisk undersøkelse (i forbindelse med ablasjon), slik det ble forsøkt hos deg. Ved en slik undersøkelse kan man ta deltaljert EKG fra innsiden av hjertet og bedre definere hvilken arytmi du har. Dessverre fikk man aldri utløst noen arytmi hos deg under undersøkelsen, og kunne således heller ikke karakterisere den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utmattelse etter hjerteinfarkt

Hei, jeg lurer på om det er mulig å bli utmattet etter et hjerteinfarkt? Jeg fikk hjerteinfarkt som 46-åring i 2016 og har satt inn 2 stenter. Har gjort alle riktige grep rundt livsstil, også stumpet røyken. Likevel har jeg gått med en konstant følelse av å være utmattet, og føler nå at jeg nærmer meg den berømte veggen. Er i 100% jobb. Har tatt belastningstest og EKG som begge var normale. Fastlegen foreslår sykemelding, men jeg er skeptisk. Noen tanker rundt dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig å bli utmattet etter et hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt er en stor belastning på kroppen, både fysisk og psykisk. Dessuten kan enkelte medisiner også gir utmattethet som bivirkning.

Iblant kan skade på hjertet være såpass stor at det har gått utover pumpekraften. Da blir man fort andpusten og sliten ved anstrengelser. Du bør be fastlegen din om henvisning til ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for å se hvordan pumpekraften er og om det er noe "arr" etter infarktet. Hvis denne testen er normal er det gode nyheter for deg!

Du bør deretter gå gjennom medisinlisten din sammen med legen din. Kan utmattelsen skyldes bivirkninger? Fastlegen må vurdere om det er noe du kan slutte eller endre på av medisiner. Etter litt prøving og feiling kan man finne frem til den rette kombinasjonen av medisiner som gjør at du går det bedre. Men obs! Dette må kun gjøres i samråd med legen din, ikke på egenhånd. Medisinene kan være livsviktige og du skal ikke endre dem selv.

Så bør også det psykiske aspektet vurderes. For mange kan det være et betydelig psykisk traume å gå gjennom et infarkt. Dette kan påvirke kroppen igjen og føre til tretthet og slapphet. Snakk med legen din om dette også.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Smerter i brystet hos ung kvinne

Hei Jeg er 31 år gammel kvinne. Har fire barn og har god helse. Jeg sliter med smerter i venstre side på brystkassa. Disse smertene varer i noen minutter og fører til vanskeligheter med å puste. Det hender noen ganger at jeg ikke klarer å puste i det hele tatt på grunn av steke smerter og må holde pusten inn til smerten er borte. Jeg spurte fastlegen min en gang og fikk svar på at det er bare muskler. Dette kan skjer 1-2 ganger i mnd. Jeg har i det siste slet med høy CRP. Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din høres dette ikke ut som smerter relatert til hjertet. Hjerteårsaker til brystsmerter er trange kransårer (åreforkalkning), betennelse i hjerteposen, betennelse i hjertemuskelen og alvorlige sykdommer i hjerteklaffene. Så finnes det mange andre årsaker til brystsmerter som ikke har noe med hjertet å gjøre. Alt fra betennelse i spiserøret, lungebetennelse, lungehinnebetennelse, lungeblodropp til muskelsmerter, skjellettsmerter og andre tilstander.

Det er svært sjeldent at unge mennesker har åreforklalkning, slik at det virker veldig lite sannsynlig.

I og med at smertene dine er tett relatert til pusting, er det naturlig å tenke på lungene. Hvis pusting gjør vondt, kan det hende at det er noe som gnir og irriteres hver gang du puster inn og ut. Lungehinnen beveges ved inn og utpust. En betennels i lungehinnen kan være en mulig årsak til slike smerter. Lungehinnebetennelse skyldes som regel virus, og går over av seg selv. Musklene og skjellettet i brystet beveger seg også med pusten, og irritasjon og betennelse kan også gir puste-relaterte smerter.

At du har høy CRP tyder også på at det er en eller annen form betennelsesreaksjon på gang i kroppen. CRP er en ganske uspesifikk prøve som dessverre ikke sier så mye om årsak. Både bakterier og autoimmune sykdommer (feks revatimsme) kan gi høy CRP.

Jeg synes du skal gå tilbake til legen din og be om ytterligere utredning siden du fortsatt er plaget.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Oksygen og flyreiser

Hei. Dette gjelder min kone og redusert lungekapasitet slik at hun har fått beskjed at flyturer over en time må hun ha med surstoff selv. Fått en noe merkelig oppskrift: først kjøpe flybillett og så søke NAV med henvisning fra sykehus osv. At det tar 2-3 måneder å behandle. Har også Psoriasis, temporalis arteritt og noe revmatisme .spørsmål: er det en annen fremgangsmåte for planlegging av feriereise i fly og medbragt surstoff?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Skal hun fly i Norge er det sykehuset som låner ut det surstoffapparatet hun trenger. Det må søkes gjennom spesialist på sykehus. Her finner dere mer informasjon: oksygen

Utgifter til oksygen under flyreise til utlandet dekkes gjennom folketrygden. Helfo er de som har ansvaret for dette. De fleste oksygenleverandører har inngått avtale med Helfo om direkteoppgjør. Det betyr at de utleverer utstyr til bruker og sender faktura til Helfo. Det mest praktiske er derfor å ta kontakt direkte med en leverandør. Her er en: Leverandør

Noen flyselskaper tillater ikke at passasjerer har med egen oksygen. I disse tilfellene utleverer flyselskapet oksygenapparat ombord. Dette må den enkelte betale selv og kreve utgiftene tilbake av Helfo.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Blodpropp og smerter

Jeg lurer på om blopropp gjør vondt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det avhenger blant annet av størrelsen på proppen og hvor i kroppen den sitter. Men det generelle svaret er nok: Ja, det gjør vondt å få en blodpropp. Men smertene kan variere. Noen merker lite eller ingenting, mens andre får sterke smerter. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

betablokker i høy dose

Hei, Går det an å utvikle toleranse for betablokkere? Jeg er ganske sterkt plaget med supraventrikulære ekstraslag, både enkeltvis og i korte serier. Har siden 2010 brukt betablokker, og hatt effekt av det. Startet med 25 mg Selo-zok. Har tatt flere Holter som samtlige kun viser et fåtall SVES (10-20 stk/24t) med behandling. Det som imidlertid er rart, er at jeg stadig må øke dosen betablokker for å opprettholde effekten. Økte til 50, 100, 150, 200 og nå står jeg på 350 mg/dag. Det som er enda rarere, er at denne høye dosen verken påvirker blodtrykk, maxpuls eller hvilepuls nevneverdig. Kan fortsatt ha 150-160 i puls ved jogging og 190 i maxpuls. Blodtrykket er, og har alltid vært, i nedre del av skalaen men jeg har ingen plager med dette. Siste Holter viste en normal snittpuls på 66 om dagen og 58 om natten. Fastlegen min er litt betenkt over dosene, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Er det normalt at det er slik? Må jeg belage meg på å ta enda større doser med årene? Jeg har et helt normalt hjerte og normal arbeidskapasitet og lungefunksjon.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om du har et helt normalt hjerte, og en del SVES(ekstraslag) som vanligvis ikke er uttrykk for hjertesykdom. Du synes allikevel det er ubehagelig med disse ekstraslagene, og har brukt betablokker i økende doser. Vanligvis doseres ikke betablokkeren metoprolol i høyere dose enn 200 mg i døgnet.

Jeg er sterkt i tvil om du i det hele tatt trenger å ta betablokker. I første omgang synes jeg at du bør gå ned til maks.dosen på 200 mg/døgn. Kanskje du bør henvises til hjertespesialist på nytt, og diskutere med denne om du ikke helt kan slutte med betablokker. Mange kjenner ekstraslag, men hvis man får beskjed om at dette ikke er uttrykk for hjertesykdom så vil de fleste venne seg til å leve med dette uten å bekymre seg for det.