Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Alvorlig allergisk reaksjon - nøtter?

Hei. Vår sønn på 15 år fikk et voldsomt allergianfall for noen uker siden. Vi vet fra før (han tok allergiprøver som 10 åring) at han ikke tåler noe nøtter, bare mandler. Og at han reagere på pollen spesielt fra bjørk og timotei. Han pleier være forsiktig med hva han spiser, og om han har vært uheldig og fått i seg noe kake etc med litt nøtter i, så har det ikke blitt verre enn kløe, sår og litt hovenhet i munn og tunge. Dette har gitt seg etter ett par allergitabletter (zyrtec).

Denne gangen fikk han KJEMPEANFALL. Han ble rødflammet på hele kroppen, det sved i huden. Øyne og nese rant konstant. Han hostet. Ble tett i hals og bryst. Det pipet skikkelig i lungene... Forferdelig! Heldigvis hadde min far en Epi-penn, og i samtale med 113 fikk vi beskjed om og bruke den. Så når ambulanse kom, var han blitt bedre. Lang forhistorie før spørsmålet..

Da vi ba lege om og få egen Epi-penn til han, måtte han først ta nye blodprøver.. og da var det merkelig resultat! Viser kun allergi mot valnøtt!! Hvordan kan han reagere så kraftig på noe vi vet ikke inneholdt valnøtter...også sier blodprøver at det er ikke allergi mot andre nøtter..og heller ikke mot pollen, som han hver vår og sommer må holde i sjakk med øyedråper og nesespray??

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Jeg skjønner godt dere blir redde og usikre etter en slik opplevelse. Godt dere hadde adrenalin tilgengelig og at han hadde god effekt av den. Både det du beskriver og det faktum at han hadde effekt av EpiPen viser at det var en allergisk reaksjon.

Det er vanskelig å si hvorfor kun valnøtt ga utslag. Det er mulig å reagere på en eller flere typer nøtt som valnøtt. I tillegg kan han ha kryssreaksjon med andre nøtter grunnet pollenallergi, eks hasselnøtt. Det trenger ikke å slå ut på en blodprøve, men like fullt gi symptomer. Det er nettopp dette som gjør allergi så komplisert og vanskelig å diagnostisere. Ofte er det nødvendig å selv kartlegge gjennom erfaringer og eventuellt kostforsøk i samråd med lege. Les mer om diagnostisering her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/

Man kan godt ha allergisymptomer om våren og reagerer på pollen uten at det slår ut på blodprøver. En allergidiagnose kan ikke stilles ved hjelp av laboratorietester alene men sees i sammenhelng med sykehistorien, symptomer og effekt av medisiner.

Uavhengig av hva blodprøven viste har dere nå erfaring og EpiPen og vet at det har effekt. Bruk den om han får tilsvarende reaksjon igjen.

Lykke til

Hilsen Helle S. Grøttum

Allergi

Vondt i magen

Hei. Vår minste gutt har helt siden han var stor nok til og forklare hva som er i veien, klaget ofte over kvalme og vondt i magen og hodet. Han har også veldig mye luft i magen, og til tider mye magesmerter. Han er nå snart 8 år.. og tatt blodprøve etter blodprøve oppigjennom årene, også noe avføringsprøver. Han har påvist pollenallergi, samt mot katt og hest.

For noen uker siden tok han blåsetest ift laktose, og fikk kraftig utslag (30) Her hjemme har vi alltid brukt laktosereduserte og laktosefrie i matlagingen, siden vår mellomste også er laktoseintolerant.. og selv nå, etter to uker med kjemperestriktiv diett helt fri for alt av laktose, så har han fortsatt problemer med magen.. Jeg tenker på Cøliaki...han har to ganger hatt litt utslag på blodprøver ang cøliaki, men lege mente det ikke betyr noe. Burde jeg kreve gastroskopi?? Han skal inn for ny blåseprøve om 3 uker, for fruktose.

Det er så frustrerende og ikke vite hva som er galt...og stakkars gutten vår, alle vet jo hvor ubehagelig det er og være kvalm, og uvell...og slik har han hatt det i flere år. Kan allergien for pollen forsterke laktoseintoleransen? tenker nå i pollensesongen..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det er ikke greit når barn  har vondt og man ikke finner ut hva det er så jeg skjønner godt din frustasjon. Utredning og diagnostisering av allergi og overfølsomhet er en krevende prosess når blodprøver ikke kan gi sikker diagnose.
Flott at dere har prøvd streng laktosefri diett, da vet der om det har effekt eller ikke. Uavhengig av om han reagerer på Iaktose kan andre matvarer være problematisk. Når det gjelder cøliaki er det nå mulig å diagnostisere det ved hjelp av blodprøver slik at biopsi tatt ved gastroskopi skjelden er nødvendig.

Det er ingen kjent sammeneng mellom laktoseintoleranse og pollenallergi. Pollen kryssreagerer med en del frukt, rå grønnsaker og nøtter. Les mer om kryssallergi her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pollenallergi/.

Du skriver ikke hvor dere går til utredning, men om de ikke finner svar kan dere vurdere å be om henvisning til Rikshospitalet, Barneklinikken avdeling Voksentoppen. De har lang og bred erfaring med utredning av komplisert allergi hos barn.

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023

Lykke til til dere alle.

Hilsen Helle S. Grøttum

Allergi

Pollenallergi eller mer?

Hei! Jeg har hatt pollenallergi siden jeg var barn, og støvallergi. Bruker telfast 180mg hele året for å unngå kløe og kviser fra støvallergi. Om våren har jeg etter at jeg flytte fra nord til Bergen reagert kraftig på pollen (tror jeg). Når det er fint vær, og spesielt når det blåser, renner det konstant fra nese og øyne, jeg kaldsvetter og føler meg elendig. Og det klør i huden. Dette tenkte jeg var pollen.

Men jeg sjekket pollenvarselet i fjor når jeg reagerte, og selv om bjørk og salix var absolutt verst, så hadde jeg kraftig allergi HELE pollensesongen. Og i år har jeg begynt allerede nå, lenge før det er varslet noe pollenspredning! Hva skjer? Er det innbilning, eller er det andre, mindre kjente allergener jeg reagerer på? Eller er det ikke allergi i det hele tatt? Fastlegen har ingen forslag. Håper på svar! Mvh Bergensboer

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål. Du beskriver at du har allergisymptomer store deler av sommerhalvåret. Pollen er en utløsende faktor. Utfordringenen med pollenvarsling er at den ikke sier noe om lokale variasjoner. Fjell, daler, variasjon i vær og vindretning vil avgjøre om og hvor mye pollen det er akkurat der du er. Det er derfor mye viktigere å lytte til kroppens egne signaler og lære seg å "lese" tegnene på at det er pollen i luften. Les mer om pollen og råd her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/10-tips-til-deg-som-har-pollenallergi/

I tillegg til å reagere på pollen er det mulig andre allergener eller irritanter påvirker deg. Det kan være ting i boligen, eksempelvis muggsopp, fukt og/eller råte. Mange har helseplager på grunn av det.

Du bruker i dag Telfast. Om du syns du har for dårlig effekt av den, kan du forsøke en annen type allergimedisin/antihistamin. Mange opplever bedre effekt ved å bytte. Les mer om behandling her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/behandling-av-pollenallergi/

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 76 023 023.

Lykke til.

Helsen Helle S. Grøttum

Lunge

Munnstell

Vi er to sykepleiere som i regi av en videreutdanning ser på effekten munnstell til KOLS pasienter har på å forebygge nosokomial pneumoni. Vi har funnet overbevisende funn som tyder på betydelig reduksjon ved munnstell med klorhexidin. Ser ikke at dette er informasjon som blir delt i informasjonsmateriell og nettsiden her. Hva tenker dere om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 18. april 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg tenker at den informasjonen dere sitter på kan være nyttig for LHL sentralt. Ta kontakt  med rådgivinigstjenesten enten pr tlf eller via web. Kolslinjen formidler mest svar på spørsmål via tlf tjensten.

Lykke til!

Mvh Hilde

Allergi

Pollenvaksine og slim i halsen

Hei.
Jeg er en dame på 46 år. Har astma og allergi. Er i gang med oppvaksinering med bjørkepollenvaksine og har nettopp nådd toppdose på 100.000. I løpet av oppvaksineringen har jeg slitt mer og mer med det jeg tror er postnasalt drypp. Det renner slim fra bihulene/ bak i nesen og ned i halsen. Dette gjør at det blir mye slim i halsen. Kjennes ut som jeg har en klump der- og halsen kjennes litt tykk ut. Jeg trenger råd på hva jeg kan gjøre for å bli kvitt dette problemet? Det er irriterende å hele tiden ha det slik i halsen.
På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Ekstraktet som brukes i allergivaksinasjonen trigger slimhinnene dine og kan sette i gang en ekstra slimproduksjon. Det finnes medikamenter som demper slimproduksjonen. Ta problemet opp med legen din ved neste konsultasjon.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Hjerte/kar

Kan stenter løsne?

Jeg har satt inn to stenter etter et lite hjerteinfarkt for ca 3mnd siden. En lege på sykehuset fortalte at stenter kan løsne. Når kan de løsne? Kan de løsne ved å hoppe på trampoline feks.?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke vanlig at stenter løsner. Hvis kransårene er deformerte, dvs har store utposninger og utvidelser som gjør at stentene ikke får kontakt med åreveggene, kan de løsne. Men hvis du hadde slike årer, hadde legene sett det da de satte inn stentene. I så fall hadde du fått beskjed. 

Du trenger ikke å bekymre deg for at stentene skal løsne. I løpet av 3 måneder har de uansett vokst fast til åreveggen, og kan ikke røre på seg. Vi pleier å fraråde hard fysisk aktivitet de første 4-5 ukene etter innleggelse av stent, men dette er for å forhindre at stenten skal gro tett. Når disse ukene har passert, og i hvert fall etter tre måneder, kan du være så aktiv som du vil. Hopping i trampoline vil ikke påvirke eller løsne stentene dine. 

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Fornyelse av førerkort

har trappet ned på medisin tar nå 0 valium og fem pinex forte. når kan jeg søke om fornyelse av førerkort og må jeg ta teori og oppkjøring på ny har hatt førerkort siden jeg var 24 år? er nå 61

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kommer ikke klart frem om du har blitt fratatt førerkortet på grunn av helsetilstanden eller om det kun er tale om en fornyelse av et førerkort du har. Er førerkortet tatt fra deg skal du ha bllitt opplyst om når du kan søke om å få det tilbake. Når førerkortet må fornyes skal også fremgå av tidligere førerkortvedtak. Er det kun tale om en fornyelse slipper du nok å ta ny teoriprøve.

Når det gjelder helsevurderinger og førerkort, kan du ta dette opp med din fastlege. Det kommer for øvrig nye regler 1.7.16. Kommentarene/veilederen til de nye reglene er ikke publisert ennå.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Kosthold

Få nok vitamin B12 ved høyt kolesterol

Hei. Hvilken kost kan sikre behovet for vitamin B12 og samtidig ta hensyn til forhøyet kolesterol? Hvor ofte kan man for eksempel spise lever/innmat? Ved behov for ekstra tilskudd, hva med Chlorella? Kan man nyttiggjøre seg B12 fra denne algen? Ved tilskudd i tablettform, hva tas best opp av metyl-, hydrokso- eller cyanokobalamin

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. april 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Et typisk norsk kosthold gir mer enn nok vitamin B12. Det skal ikke være noe problem å få nok vitamin B12 fra kostholdet for en med høyt kolesterol. Fisk/sjømat og meieriprodukter er gode kilder, i tillegg kjøtt og innmat. Fisk og fiskeprodukter er den største kilden til vitamin B12 i et norsk kosthold.

Storfelever er rikt på vitamin B12 og er relativt kolesterolrikt. Det bør du kanskje ikke spise hver dag, men så lite som ett gram lever dekker faktisk mer enn dagsbehovet for en voksen. Leverpostei er også en god vitamin B12-kilde og mindre kolesterolrikt.

Plantebaserte alternativer til melkeprodukter, f.eks. soyamelk eller havredrikk, er ofte beriket vitamin B12 og kan dermed være en god kilde.

De fleste alger/sjøgress, slik som Spirulina, inneholder stort sett B12 som ikke er biologisk aktive, det vil si at de ikke har en vitamin-funksjon i kroppen. Chlorella ser ut til å være mer effektivt, men innholdet av vitaminet kan variere, så sjekk om dette er merket.

Når det gjelder opptak av B12 i blodet varierer det mye, men omtrent 50 % blir sannsynligvis tatt opp blant friske personer, men en del eldre mennesker tar dårlig opp B12-vitamin på grunn av nedsatt utskillelse av magesyre fra magesekken forårsaket av ulike årsaker. Disse trenger B12 i sprøyteform. 

Cyanokobalamin er en kjemisk stabil form for B12-vitamin som tas opp godt. Det er dette som vanligvis brukes i kosttilskudd. Hydroksokobalamin er en annen naturlig forekommende B12-form, metylkobalamin er den aktive formen. Cyano- og hydrokso-kobalamin omdannes til metylkobalamin i kroppen. Alle er trolig like effektive. 

Hjerte/kar

Xarelto og LDL

Xarelto og LDL. Jeg har gått på Xarelto 20mg daglig i 6 mnd. I den perioden har totalkolestrolet mitt og LDL kolestrolet økt veldig, HDL kolestrolet er uforandret. Jeg kan ikke si at jeg har forandret kosthold eller livsstil i denne perioden. Kan Xarelto være årsaken til dette? Hvis det er slik at jeg reagerer på den måten på Xarelto, er det andre blodfortynnende jeg heller burde gå på. Jeg har tidligere gått på Marevan. Jeg har hatt atrieflimmer og et lite hjerneslag.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det finnes studier som viser at enkelte kan få øket kolesterol av xarelto, selv om dette synes å gjelde svært få. Det kan være fornuftig å forsøke å bytte til et av de andre nyere blodfortynnende midlene (pradaxa eller eliquis).

Hjerte/kar

Ekstraslag, snorking.

Kan ekstraslag skyldes snorking / pustestopp?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Pustestopp kan gi redusert surstoffnivå i blodet som kan påvirke hjertet og i enkelte tilfeller utløse rytmeforstyrrelser. Ekstraslag er forøvrig en vanlig tilstand som ikke behøver å ha noe med pustestoppen å gjøre.