Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

ICD ved redusert pumpekraft, kardiomyopati.

tilleggsopplysning til tidligere stilt spørsmål om mor som vegrer seg mot operasjon: Hun har Cardiomyalgi - forstørret venstre ventrikkel, og hjertet hennes fungerer ca. 20%...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen. Dette var nyttig informasjon som helt klart styrker grunnlaget for at hun bør får en såkalt ICD (hjertestarter og pacemaker).

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=5038

Hjerte/kar

Hjertesykdom og ICD

Mamma på 72 vegrer seg mot å få satt inn hjertestarter. Hun har levd med hjertesykdom/svikt i over 15 år, siden hun var 55 - og legene har i alle år ønsket å sette inn pacemaker eller hjertestarter, men hun har en helt irrasjonell frykt for kirurgiske inngrep og 'fremmedlegemer i kroppen'. Finnes det noen tall og forskningsresultater vi kan vise til som kan overbevise henne om at det er verdt forsøket og at livskvaliteten ville blitt bedre? Vi vil jo gjerne beholde henne litt til, selv om hun på en måte har levd på overtid i mange år allerede, ifølge legene...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis legene har undersøkt din mor og mener at hun vil ha nytte av en hjertestarter så er jeg enig med deg i at det kan være fornuftig å forsøke å vise henne aktuell informasjon. På den andre siden så er jo dette selvsagt hennes eget valg. Vedlagt et par linker med info (på et litt teknisk språk, dessverre) som veier fordeler og ulemper for ulike grupper av hjertepasienter.

http://www.indremedisineren.no/2015/11/icd-ved-kronisk-hjertesvikt-og-noen-praktiske-problemstillinger/

http://www.dagensmedisin.no/artikler/2002/06/06/defibrillator-gir-okt-overlevelse/

Hjerte/kar

Høy puls ved trening

Hei! Jeg er en kvinne på 38 år.Jeg Jeg går korte turer(15-20min) hver dag men jeg trener ikke ellers, er ganske stillesittende.Jeg har prøvd å gå på en ellipse i det siste og da har jeg opplevd noe som kjentes som pulsering/bank i halsen.Dette har gjort meg litt redd.Jeg trente i bare 10 min og pulsen min kom opp i 140-150. Tok pulsen rett etter trening da hadde den gått ned til 107. Men så tok jeg pulsen 20 min etterpå og da er den rundt 100 fortsatt. Jeg er generelt anspent og engstelig, kan det være at dette holder pulsen oppe? Min hvilepuls er vanligvis rundt 74, men da er jeg helt avslappet. Ellers er den rundt 80 på dagen. På kvelden er pulsen min rundt 60, når jeg er trøtt og rett før jeg legger meg. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Pulsendringene dine høres normale ut for en som ikke har trent så mye i det siste. Ingen grunn til engstelse, - flott at du har kommet igang med ellipsemaskin:

Hjerte/kar

Ut og fly etter hjerteinfarkt.

Hvor lenge må man vente før man kan fly etter hjerteinfarkt og ballongutvidelse?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ved større infarkt, hjertesvikt og tungpust så bør man vente til tilstanden er stabil. Ved små hjerteinfarkt er det ikke nødvendig å vente, men skaden i hjertet har som hovedregel grodd etter ca 10 dager og det kan være fornuftig å gi kroppen ro i tilhelingsfasen. Flyselskapene kan ha egne regler for dette.  

Hjerte/kar

Plaque i hovedpulsåre. Galleblærekonkrement.

Hei .Har vert på sykehus og tatt ct av hovedpulsåre i magen ,tilbakemelding er Åpene kar med kun stedevis aterosklerofisk plakk .Videre et lite galleblærekonkret. Syntes dette hørte skremmende ut så jeg vil spørre dere .Min fastlege kunne ikke utale seg om hva det ville si og om det var farlig , mvh en meget fornøyd LHL pasient.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Små plaque i hovedpulsåren er ikke farlig, og ikke uventet hvis du også har hjertesykdom. Funnet viser begynnende åreforkalkning og dersom du ikke allerede står på et kolesterolsenkende preparat, så kan dette være aktuelt (avhengig av risikofaktorer, andre sykdommer og kolesterolverdi). Konkrement (stein) i galleblæren gjør ingenting så lenge du ikke har plagsomme gallesteinsanfall (smerter i magen).

Hjerte/kar

Hjertebank. Stent.

Jeg la inn stent i januar 2016. Har ikke kjent noe i hjertet etter det. Men de siste ukene merker jeg litt uro sent om kvelden før jeg legger meg. Kommer disse mer dersom man er trøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Litt urolig hjerte (hjertebank) har mest sannsynlig ikke noe å gjøre med at du har fått stent i blodåren. Det er vanlig at man får mer hjertebank hvis man er trøtt og i ro på kvelden. Dersom dette plager deg, eller du opplever svimmelhet eller langvarige anfall (flere sekunder), synes jeg at du skal få en henvisning til kontroll av hjertet med hjerterytmeregistrering.

Hjerte/kar

2 glass rødvin

Er det skadelig mrd to glass rødvin på kvelden?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette med alkoholinntak diskuteres jo stadig, og en periode var det fokus på at litt alkohol daglig faktisk kunne gi en viss beskyttende effekt for hjerte-kar. Seinere undersøkelser og gjennomgang av tidligere forskning har sådd tvil om dette. Det er heller ikke overbevisende funn på at to glass rødvin om dagen er skadelig. Moderate mengder alkohol kan imidlertid bidra til at man går opp i vekt og sover dårligere.

Hjerte/kar

Vondt i armen etter fiske. Trange blodårer?

Hei. Jag var ute å dro en fiskeline I påsken og opplevde at for det første var det veldig tungt å dra og dagene etter fikk jeg vondt I høyre arm. Jeg tenkte først at jeg var utrent og det var lenge siden sist jeg hadde gjort same oppgave og at det derfor sansynligvis var senebetendels jeg hadde pådratt meg. Dette har imidlertid ikke bedret seg og er værst når armen har ligget I ro, som når jeg star opp, eller reiser meg fra en stol etter å ha sittet en stund. Jeg hadde et hjerteinfarkt for noen år siden og kom til å tneke på om årsaken kunne være redusert blodtilførsel ut mot armen, likt det som for bena kalles "røykeben". Her dere vært borte I noe slikt før? 60 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forhåpentligvis er du alt bedre i armen. Tilsvarende "røykebein" i armen er mulig, men sjelden. Dersom plagene vedvarer, bør du ta en tur til fastlegen for undersøkelser.

Hjerte/kar

HOCM, ICD. Prognose.

Kan jeg forvente å bli bedre? Jeg er mann 58 år og har arvelig HOCM. Ble vellykket operert med PTSMA i mai 2014. Fikk i januar 2015 bevissthetstap grunnet VT. Fikk derfor implantert ICD og Pacemaker. Har nå daglige med VT (ventrikulære takykardi) og daglig ventrikulære ekstrasystoler. Daglige hjertebank kan vare fra noen minutter til timer. Medisineres nå med 0,75 mg Albyl-E, 100 mg Selo-Zok, 2,5 mg Triatec. Hverdagen er normalisert. Forsøker å leve så normalt som mulig og plages ikke lenger av frykt. Klarer nå å jobbe 50 % i tilrettelagt stilling selv om det oppleves som krevende. Er mye sliten, utmattet og trøtt. Kan jeg forvente å bli bedre? Jeg vurderer å søke 50 % uførepensjon. Fastlegen har tro på at jeg kan bli bedre uten at han har begrunnet dette medisinsk. Kardiologer på Rikshospitalet anbefaler meg å leve så normalt som mulig. Jeg trener på hjerteskole 2 ganger pr uke men må av og til stå over grunnet plagene med rytmefeil. Jeg har lest på nettet om forholdsvis høy risiko for at HOCM kan utvikle seg videre og risiko for hjerneslag. Hva er de viktigste tiltakene jeg kan gjøre for å redusere disse risikoene? Kan jeg forvente å bli bedre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! På generelt grunnlag er forventninger til fullverdig liv og helse gode ved HOCM, men enkelte pasienter utvikler større helseplager. Hvordan det går med andre i familien din som har denne tilstanden kan si noe om forventningene. I forhold til rytmeforstyrrelsene så er det tenkbart at justeringer i medisinene dine kan hjelpe, jeg vil anbefale at du tar en prat med hjertelegen din om dette. Fint at du holder deg fysisk aktiv, men du bør ikke drive intensiv trening. Treningsbehovet ditt vil være av en annen type enn pasienter som f.eks har hatt hjerteinfarkt og kan tåle mye mer intensive økter. Ellers skal du fortsette å leve som normalt, ICDen gir også en god trygghet.,

Hjerte/kar

Lav kolesterol

Hva er gunstig behandling og evt videre utredning ved lavt kolesterol? Har: HDL 1.12, LDL 2.0, Total 3.1

Vit D3 er også lav, 38, er det en sammenheng mellom disse?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Både lavt kolesterol og lav vit D3 kan ha sammenheng med kosthold. Du trenger ingen medisinsk behandling for kolesterolet ditt. I forhold til vit. D så kan det være lurt å få endel sol på kroppen i sommer og kontrollere blodprøvene når høsten kommer med tanke på evt. tilskudd.