Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trange pulsårer til hodet.

Hei! Hva skal til for at man velger å operere halspulsåren? Jeg har tatt ultralyd på et privat institutt hvor det ble funnet 77% arealbegrensning på h. side og 64% på v.side. hadde en del bløtt plakk på h. side. Er nå henvist til lokalsykehuset for utredning. Har hørt mye forskjellig om hva som gjøres/ikke gjøres Må man vente til man har hatt et slag før man gjør inngrep? Mvh Urolig

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er ikke helt mitt felt, men sorterer under en spesialistgruppe som heter kar-kirurger. På generelt grunnlag høres det helt riktig ut at du blir henvist til videre utredning når du har > 60% innsnevring på begge sider. Blodforsyningen til hodet har heldigvis mye "reservekapasitet" og du har også to blodårer bak i nakken som tilfører blod. Det er mulig karkirurgene vil anbefale operasjon etter den videre utredningen selv om du ikke har hatt slag.

Hjerte/kar

Konsekvenser av å oppdage innsnevring i blodåre før man får infarkt

Hvilke ulike konsekvenser (fremtid) gir det avhengig av om: Innsnevring/blodpropp oppdages (angiografi/CT) før påført hjerteinfarkt vs. moderat/begrenset (transmuralt) påført hjerteinfarkt uten hjertesvikt? Dvs. samme forløp/tilstand, men averget vs. påført hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktig å oppdage innsnevringen før infarktet, om mulig. Da unngår man arrdannelse i hjertet. Hvis man har et moderat infarkt behøver ikke dette å føre til noen begrensninger i livet, men sjansen er noe større for at man utvikler rytmeforstyrrelser og hjertesvikt på sikt, og man må i mange tilfeller også bruke mer medisiner.

Spørsmål om Tolvon.

Jeg tar 2 Tolvon om kvelden og en om morgenen. Nå lurer jeg på om jeg kan la være å ta den om morgenen og bare ta den av og til hvis jeg føler behov for det?

Holder på å trappe ned på pinex forte og valium på grunn av angst og depresjon, synes tolvon hjelper meg mye. Har tatt dem i fem dager nå, og kan jeg ta pinex forte eller valium samtidig med tolvon? Tar 7 pinex f og 2.5 valium om dagen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vil anbefale deg å ta opp dette med fastlegen din, som nok kjenner detaljene om deg og helsen din best. Dette er utenfor mitt spesialfelt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form av blodtrykksmedisiner?

Jeg er 67 år. Frisk. Løper mye. Startet med kalsiumblokker i fjor. Løper da saktere, holder ikke farten (som er langsom nok fra før). Er det en sammenheng? Hva er beste blodtrykksmedisin dersom jeg fortsatt vil holde farten ved løping (halvmaraton)? Noen sier alfablokker. PS. Jeg tålte ikke ACE hemmer og Angiotensinantagonist.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 11. april 2016
LHL

Hei

Det finnes flere ulike typer av kalsiumblokkere, og jeg vet ikke hvilken du bruker. Den vanligste er Norvasc (eller amlodipin som den også kalles). I en studie av pasienter som drev med trening påvirket ikke denne medisinen deres kondisjon og yteevne:

http://link.springer.com/article/10.2165%2F00044011-199612030-00003

Hva som er optimal medisin for en som ønsker å holde seg aktiv er ikke lett å svare på. Alle pasienter reagerer ulikt, så man må nok prøve seg litt frem. Skjønt betablokkere vil nok nedsette yteevnen hos de fleste. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bruke kolesterolmedisiner?

Jeg har kolesterol på 7.5 HDL på 1.5 LDL på 1.5. Triglyserid vet jeg ikke. Bør jeg begynne på kolesterol senkede medisiner. Bruker blodtrykksmedisin og.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg får det ikke helt til å stemme at du totalkolesterol på 7,5 og LDL på bare 1,5. Kan du ha tastet feil?

Et totalkolesterol på 7,5 regnes som noe høyt, og det kan hende at du bør ha behandling. Hvorvidt det skal behandles med medisiner avhenger av flere faktorer. Legen din må gjøre en vurdering av din totale hjerterisiko og kolesterol er bare en del av hele bildet. Blodtrykk, røykestatus, kroppsvekt, arvelighet, diabetes må også vurderes. På nettet finnes det flere kalkulatorer som kan beregne om du bør bruke kolesterolmedisiner eller ikke. Snakk med legen din!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form tross trening

Jeg har løpt i snitt 60km i uken i snart ett år og trener mot mitt første helmaraton. Det forundrer meg at jeg ikke er i bedre form med all denne treningen. (Jeg klarte så vidt å gjennomføre Birken i år, og opplever at jeg er mye mere sliten ved fysisk anstrengelse enn jevnaldrende som nesten ikke trener). Jeg har tatt det opp med fastlegen, som tok noen blodprøver som var fine. Hun sa at jeg har en svak bilyd på mitralklaffen, noe jeg har hørt fra flere leger helt fra barndommen. Samtlige leger sier den er ubetydelig. Jeg lurer likevel på om jeg kan ha en lekkasje på mitralklaffen, som fører til at jeg ikke holder ut noe særlig lenger enn et par timer (løping, sykling, ski etc), til tross for iherdig og grundig trening. Bør jeg be fastlegen henvise meg til kardiolog for dette? Eller skal jeg bare "kjøre på" til jeg får enda flere symptomer? Hilsen kvinne 41 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål. 

Først: Så flott at du er fysisk aktiv og forsøker å bedre formen din!

Du løper 60 km ukentlig men føler ikke at formen blir noe bedre. Dette kan ha flere årsaker:

1) Det kan hende du trener FOR mye. 60 km i uken er veldig mye og kan blir for belastende for kroppen og musklene. For at du skal bli i bedre form må kroppen også få tid og ro til restitusjon. Får den ikke det, blir den ikke noe bedre. 

2) Det kan hende at du ikke trener med høy nok intensitet. Hvis du løper 60 km i uken, løper du neppe med veldig høy intensitet. For at kondisjonen skal bli bedre (dvs hjertet bli mer effektivt), må du også trene med høy intensitet. En god metode er intervalløping, feks 4x4. Studier viser at høyintensitetstrening er den beste måten å øke kondisjonen på. 

3) Så kan det hende manglende bedring av kondisen skyldes noe med hjertet. En bilyd på hjertet kan være et normalt fenomen, men det kan også hende at bilyden skyldes en lekk eller trang klaff. Symptomene kan være tungpust og nedsatt yteevne. 

Mitt råd til deg er: Be fastlegen din henvise deg til en hjertespesialist som kan utføre ultralyd av hjertet ditt og et belastnings-ekg. Da vil det raskt bli avklart om det er noe galt med hjertet eller ikke. Finner man ikke noe galt, må du kanskje vurdere punkt 1) og 2). 

Lykke til!

MVh

Wasim Zahid

Lunge

Blod i oppspyttet

Hei, jeg har mye slim som jeg hoster opp, og da er det av og til litt blod i det. Det er rødt og ikke brunlig eller sort. Røyker ca 20 sigaretter til dagen, har artieflimmer og tar Marevan.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste og slim har sannsynligvis sammenheng med sigarettrøyking. Om det er kronisk bronkitt eller eventuelt en kolsutvikling på gang kan bare avklares med spirometri.

Når det gjelder blod i oppspyttet er det grunn til å ta dette på alvor. Det trenger ikke være noe farlig, for eksempel kan langvarig hoste irritere såpass mye at det kommer opp litt blod i slimet. Men det er lurt å avklare slikt ganske raskt. Vanlig røntgenbilde, gjerne kombinert med CT-undersøkelse av lungene, eventuelt med tillegg av bronkoskopi kan være nødvendig for å sikre en full gjennomgang. Marevanbehandlingen som tynner blodet kan eventuelt være medvirkende til at det blør lettere, men gir ikke svar på hvorfor det eventuelt blør i luftveiene. Derfor kan det være lurt å involvere fastlegen ganske snart.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter, Allergi

Omsorgslønn

Uføretrydet lungesyk med kols,astma og epilepsi,pollen og matallergi, trenger tilsyn, har man rett til omsorgslønn eller andre lignende ytelser og stønader fra nav? hvordan søkes dette og hvilke vedlegg trenges? Kan pasientombudet stå til hjelp med utfylling og innlevering av søknaden osv.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ytelse. Retten til omsorgslønn er ikke sterk. Kommunen plikter å ha tilbud om omsorgslønn. Men har relativt stor frihet til avgjøre om det skal innvilges. Fylkesmannen som er klageinstans har begrensede muligheter til å overprøve et avslag fra kommunen. Det er den som yter omsorgen som søker om omsorgslønn.

Her er informasjon om omsorgslønn:

Omsorgslønn

Nav kan innvilge hjelpestønad til pleie- og tilsyn. Hjelpestønad utgjør kroner 1171 pr. mnd. Her er informasjon om hjelpestønad:

Hjelpestønad

Og her med søknadsskjema

søknadsskjema

LHL`s pasientombud kan hjelpe til med utfylling av skjema.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Pustestopp og litt til.

80 år er hjerteoperert for 6 år siden . Satt inn stent i okt.15. Har pustestopp når jeg holder på å sovne, sittende. Om natten går det ofte bra uten stopp. Kan spasere , men anstrengelser gir underskudd og mangel på oksygen(?) Føles som man ikke får puste. Var på Feiring nå nettopp , men hjertet og årene var bra . Kan det være lungene, (fibrose)? Ellers i god form , men siste halve året har jeg ikke kunnet trene pga.pusten.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver som pustestopp kan kanskje være uttrykk for såkalt søvnapné, dvs pustestopp pga at strukturer i svelget faller sammen når man går inn i dyp søvn. Det oppstår gjerne hos mennesker som snorker, og mange og ofte lange pustestopp kan observeres. Det fører til dårlig søvn og tretthet og lite overskudd om dagen.

Det du nevner om pusteproblemer ved fysiske anstrengelser kan ha sammenheng med nedsettelse av lungefunksjonen . Det kan ha flere årsaker. Dette bør du nok få undersøkt med en lungefunksjonstest (spirometri) hos fastlegen og eventuelt be om videre undersøkelse hos lungespesialist hvis man ikke finner ut av det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet og sykdomsfølelse etter langvarig forkjølelse

Hei. Har en tilstand ingen kan svare på. Har blodig spytt. Om morgenen er det veldig rødt (og litt brunt), uten at jeg har hostet noe. Det er også rosa utover dagen, av og til rødt. Men er også blankt (normalt) det aller meste av dagen. Slik har det vært i 3 uker nå. Jeg kjenner også på en slags feberlignende tilstand store deler av dagene og kveldene. Kjenner det mest i brystområdet og hodet. Klarer ikke å beskrive det annet enn som en slags "kribling"/"feber". Det har også vart i ca 3 uker. For 6-7 uker siden ble jeg forkjølt, vondt i hals, snørr - og en hoste som varte i 4-5 uker, men som har begynt å gi seg nå de siste 2 ukene, selv om jeg kan få "hosteanfall" ennå, feks når jeg har dusjet og vanndampen møter kaldere luft utenfra. Hoster ikke opp blod, og ser ikke nødvendigvis en direkte sammenheng, selv om det sikkert er det.

Ellers er jeg stort sett frisk, spiser normalt, ikke vondt noe sted, puster normalt. Jeg er mann, 52 år. Normal vekt. Ingen (andre) sykdommer, diagnoser, heller ikke allergi, diabetes eller noe annet. Tidligere festrøyker/røyker. Har vært med lege og på sykehus 5 ganger de siste 3 ukene (volvat, lovisenberg og sykehuset i ålesund). Det har blitt tatt røntgen 2 ganger, ekg, blodtrykk, blodprøver og diverse - men finner ikke svar. Håper kanskje noen vet hva dette kan være. Frykter for lungekreft, håper på virus i luftveiene.. Hvorfor er det blodig oppspytt ??

Drikker masse vann om natta (1 liter) og om dagen - er veldig dehydrert. Våkner 10-20 ganger om natta for å drikke. Helt tørr i munn og svelg, og kroppen skriker etter veske. Skjønner det ikke. Magen er også oppblåst syns jeg, og den lager til tider mye lyd. Må være alt vannet jeg drikker tenker jeg. Håper noen kan hjelpe, er veldig bekymret..

Er i kø for å få ct og bronkoskopi. Fått time 28/4, men føler dette haster..?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dette er selvfølgelig ikke enkelt å besvare på nettet og uten å ha undersøkt deg eller å ha sett på prøvene dine. Jeg synes det er en riktig avgjørelse at du er satt opp til bronkoskopi og CT-undersøkelse av lungene. Jeg regner med at det er eller vil bli gjort lungefunksjonstester ut fra det du forteller om langvarig hoste, og fortsatt ifm eksponering for kald luft og damp. Men dette kan også være en forbigående ettervirkning av forkjølelsen. Ellers kan blod i spyttet komme fra nese/bihuler, svelg og bronkier.  Så her er det flere muligheter.

Det er forståelig at du er bekymret, og da er ventetiden for å få en avklaring ofte vanskelig. Jeg tror likevel at legene har tatt fatt i riktig ende for å finne ut av problemet.

Jeg ønsker deg lykke til videre og håper du får god hjelp slik at du blir frisk igjen!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem